15 najlepších receptov na nátierky: S nimi bude každý deň ako malá oslava. Uložiť, nestratiť!

386

Nie je nič lepšie na čerstvo upečený domáci chlebík, ako vlastnoručne vyrobená domáca nátierka. Prinášame vám zbierku tých najlepších receptov na nátierky, s ktorými spestríte svoj jedálniček a potešíte svoje chuťové poháriky.

Foto: takprosto.cc

15 rôznych kombinácií vykúzli aj z obyčajnej desiaty, či olovrantu kulinársky zážitok.

Foto: takprosto.cc

Guacamole

Jedná sa o tradičné mexické predjedlo. Recept obsahuje čili papričky, ale ak ich kvôli štipľavej chuti neobľubujete, môžete ich vynechať.

Foto: takprosto.cc

Potrebujeme:

1 čili

3 avokáda

2 paradajky

1 cibuľu

1 strúčik cesnaku

čerstvý koriander podľa chuti

soľ podľa chuti

limetku

Postup:

Koriander nasekajte na jemno spolu s paradajkami a cibuľou. Cesnak pretlačte a zmiešajte so štipkou soli. Avokáda si prekrojte na polovicu, odstráňte jadro a rozmačkajte dužinu kým nebude hladká. Pridajte trochu limetkovej šťavy, aby avokádo nezačalo tmavnúť. Zmiešajte ingrediencie a hneď podávajte. Prajeme dobrú chuť!

Vajíčková nátierka

Foto: takprosto.cc

Potrebujeme:

6 vajec

2 PL smotanového syra

1 PL majonézy

1/2 ČL kurkumy

1 ČL citrónovej šťavy

1/2 cibule

soľ a čierne mleté korenie podľa chuti

Postup:

Natvrdo uvarené vajíčka očistite a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte všetky ostatné ingrediencie a premiešajte. Dajte na 1 hodinu do chladničky. Podávajte napríklad na plátku toastového chleba. Prajeme dobrú chuť!

Bylinková nátierka

Foto: takprosto.cc

Potrebujeme:

150 g masla

1 strúčik cesnaku

1 PL citrónovej šťavy

hrsť kôpru, alebo iných čerstvých byliniek podľa chuti

soľ

Postup:

Kôpor, alebo iné bylinky vložte bez stoniek do mixéra a nasekajte pri strednej rýchlosti zaliate citrónovou šťavou. Do misky pridajte zmäknuté maslo a cesnak. Dochuťte soľou a čerstvo zomletým čiernym korením. Výslednú masu zabaľte do potravinárskej fólie a zrolujte do valca. Dajte stuhnúť do mrazničky. Potom odstráňte fóliu, nakrájajte a podávajte na čerstvom pečive. Prajeme dobrú chuť!

Baklažánová nátierka s vlašskými orechmi

Foto: takprosto.cc

Potrebujeme:

3 baklažány

40 g vlašských orechov

2 strúčiky cesnaku

20 ml vody

1/2 ČL oregana

štipku mletej rasce

korenie a soľ podľa chuti

Postup:

Umyte baklažán a prepichnite ho na niekoľkých miestach vidličkou. Položte na plech a pečte v rúre predhriatej na 180 °C po dobu 30 minút. Baklažány môžete prerezať na polovicu, aby sa rýchlejšie upiekol. Keď zmäknú, nechajte ich mierne vychladnúť a vložte do plastového vrecka na 5 minút. Budú sa vám ľahšie šúpať. Vlašské orechy si zomeľte na jemno. V mixéri zmiešajte dužinu baklažánu, cesnak, soľ, koreniny a orechy. Pridajte vodu a znovu dôkladne vymixujte. Mali by ste dostať hustejšiu pastu s príjemne jemnou konzistenciou. Prajeme dobrú chuť!

Kuracia pečeňová nátierka

Foto: takprosto.cc

 

500 g kuracej pečienky

250 g masla

1 cibuľu

1 malú mrkvu

4 PL suchého vína

1 strúčik cesnaku

1/4 ČL klinčekov

2 PL rastlinného oleja

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Cibuľu si ošúpte a nakrájajte na pol krúžky. Mrkvu ošúpte a nakrájajte na plátky s hrúbkou asi 2 – 3 mm. Cibuľu opečte na oleji do zlatohneda, pridajte mrkvu a pečienku. Nalejte pohár vody, osoľte, okoreňte a poduste 30 minút prikryté pokrievkou. Potom odstráňte pokrievku a duste ďalších 5 – 10 minút, kým sa neodparí šťava. Nechajte vychladnúť a zmiešajte so zmäknutým maslom. Pridajte zvyšné korenie a suché víno. Vymixujte v mixéri na hladkú konzistenciu. Prajeme dobrú chuť!

Tvarohová nátierka s cesnakom

Foto: takprosto.cc

Potrebujeme:

250 g jemného tvarohu

50 g prírodného jogurtu

cesnak podľa chuti

čerstvé bylinky (kôpor, petržlen, koriander) podľa chuti

soľ a čierne mleté korenie podľa chuti

Postup:

Bylinky umyte a nasekajte na jemno. Vložte tvaroh do misy a zmiešajte s jogurtom. Pridajte bylinky, soľ, korenie a cesnak. Dobre zmiešajte a podávajte s čerstvým pečivom. Prajeme dobrú chuť!

Tuniaková nátierka

 

 

Foto: takprosto.cc

Potrebujeme:

400 g tuniaka v oleji

100 g mäkkého syra (napr. Philadelphia)

1 PL gréckeho jogurtu

kôru z 1/2 citróna

mleté čierne korenie

soľ

Postup:

 

Zmiešajte všetky ingrediencie v kuchynskom mixéri, kým nebude nátierka hladká. Dajte do misky, dochuťte soľou, čiernym korením a nechajte chvíľu pred podávaním v chladničke. Prajeme dobrú chuť!

Čokoládová nátierka

 

 

 

 

Foto: takprosto.cc

Potrebujeme:

200 ml mlieka

1 PL cukru

1 PL hladkej múky

1 PL kakaového prášku

50 g masla

40 g lieskových orechov

štipku soli

Postup:

V hrnci zmiešajte cukor, múku, kakaový prášok a štipku soli. Po malých dávkach pridávajte mlieko, dajte zmes na sporák a povarte. Lieskové orechy si pomeľte na jemno. Ihneď po dovarení mliečnej zmesi pridajte maslo a orechy. Znovu priveďte do varu a za stáleho miešania varte ďalšie 2 – 3 minúty, aby hmota zhustla. Premiestnite do vhodnej nádoby a nechajte vychladnúť. Prajeme dobrú chuť!

Arašidové maslo

 

 

Foto: takprosto.cc

Potrebujeme:

300 g nesolených arašidov

1 PL medu

2 PL rastlinného oleja

štipku soli

Postup:

Pražené nesolené arašidy dáme do mixéra a pomelieme pri vysokom výkone. Pridajte soľ, med, olej a pokračujte v mixovaní, kým nebude zmes hladká. Toto domáce arašidové maslo bude trochu hustejšie, ako to z obchodu. Je to kvôli tomu, že neobsahuje žiadne zbytočne pridané látky. Prajeme dobrú chuť.

Hubová nátierka

 

 

 

Foto: takprosto.cc

Potrebujeme:

4 PL restovaných húb

100 g masla

1 cibuľu

1 ČL citrónovej šťavy

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Cibuľu nastrúhajte na strúhadle. Zmiešajte ju s restovanými hubami, maslom, soľou, korením a citrónovou šťavou. Vymixujte v mixéri do hladka. Prajeme dobrú chuť!

Olivová nátierka

 

 

 

Foto: takprosto.cc

Potrebujeme:

1 pohár čiernych olív bez kôstok

1/2 PL citrónovej šťavy

1 PL olivového oleja

čierne korenie podľa chuti

Postup:

Všetky zložky zmixujte v mixéri na hladkú konzistenciu. Pridajte citrónovú šťavu a dochuťte čiernym korením. Prajeme dobrú chuť!

Fazuľová nátierka

 

 

Foto: takprosto.cc

Potrebujeme:

1 hrnček suchej fazule

2 – 3 cibule

1 strúčik cesnaku

1/2 ČL soli

mleté čierne korenie podľa chuti

olej

Postup:

Fazuľu namočte do veľkého množstva vody na 8 – 12 hodín. Potom zlejte a nalejte novú vodu. Varte na miernom ohni kým fazuľa nezmäkne. Keď je fazuľa mäkká, vylejte väčšinu vody a nechajte len trochu na dne. Nakrájajte cibuľu a osmažte na oleji do zlatista. Fazuľu rozmixujte mixérom na kašu, pridajte orestovanú cibuľu spolu s olejom, na ktorom sme ju smažili. Pridajte prelisovaný cesnak, soľ a korenie. Dobre zmiešajte a môžete podávať na ľubovoľnom pečive. Prajeme dobrú chuť!

Mrkvová nátierka

 

 

 

Foto: takprosto.cc

Potrebujeme:

200 g mrkvy

1 cibuľu

2 PL sójovej omáčky

2 PL vody

1 PL kurkumy

1 PL koriandra

1/2 ČL citrónovej šťavy

1 PL rastlinného oleja

2 strúčiky cesnaku

Postup:

Cibuľu nakrájajte na jemno a mrkvu nastrúhajte na stredne hrubom strúhadle. Opečte mrkvu na suchej panvici, pridajte olej, cibuľu a prelisovaný cesnak. Smažte do zlatista. Potom nechajte mierne vychladnúť, pridajte sójovú omáčku, citrónovú šťavu a vodu. Rozmixujte do hladka. Podávajte chladené. Prajeme dobrú chuť!

Syrová nátierka

 

Foto: takprosto.cc

Potrebujeme:

70 g syra

100 g zmäknutého masla

1 PL kyslej smotany

soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

Syr si nastrúhame na strúhadle, vymixujeme s ostatnými ingredienciami do hladka a dochutíme. Prajeme dobrú chuť!

Nátierka z červenej repy

Foto: takprosto.cc

Potrebujeme:

2 stredne veľké repy

450 g konzervovaného cíceru

3 PL olivového oleja

1/4 syru feta

2 strúčiky cesnaku

2 PL citrónovej kôry

2 PL citrónovej šťavy

štipku kajenského korenia

štipku soli a čierneho mletého korenia

Postup:

Predhrejte si rúru na 220 °C. Plech si potrite olejom, volžte repu a polejte lyžicou olivového oleja. Pečte 45 – 60 minút, kým nebude repa mäkká. Vychladnutú repu nakrájajte na niekoľko kúskov. Do mixéra vložte všetky pripravené ingrediencie a mixujte do hladka. Nechajte vychladnúť a podávajte s pita chlebom, hranolkami alebo toastami. Prajeme dobrú chuť!

Zdroj, titulná foto: takprosto.cc

Témy:


Pridajte svoj komentár