Už nemusíte hľadať iné recepty: Zbierka 15 top receptov na najlepšie muffiny!

Muffiny sú obľúbené sladké koláčiky, ktoré môžete pripraviť na množstvo chutných spôsobov. Prinášame vám 15 najlepších receptov na obľúbené muffiny v rôznych príchutiach a prevedeniach. Vyskúšajte ich napríklad ako chutné a zdravé raňajky alebo ako chutnú bodku za slávnostným obedom.

Najjednoduchšie jogurtové muffiny

Skvelý dezert ku kávičke, ktorý vykúzlite rýchlo a jednoducho. Ochutnajte mäkučké muffiny z jogurtového cesta.

Potrebujeme:

2 vajcia

¾ šálky cukru

1 šálku jogurtu

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

100 g roztopeného masla

2 šálky hladkej múky

2 lyžičky prášku do pečiva

1 lyžičku vanilkového extraktu

Postup:

Vajcia ušľaháme s cukrom do peny a postupne primiešame ostatné ingrediencie. Cesto navrstvíme do formičiek na muffiny – ideálne silikónových a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým muffiny nebudú na povrchu zlatistohnedé.

Zdravé muffiny z ovsených vločiek

Zdravé muffiny z ovsených vločiek

Začnite deň so zdravými raňajkami, ktoré vás nabijú zdravou energiou. Navyše, pripravíte ich skutočne rýchlo a jednoducho! :-)

Potrebujeme:

¼ šálky rozmixovaných banánov (alebo rozmačkaných vidličkou)

¼ šálky medu

½ lyžičky mandľového extraktu

1 a 1/4 šálky ovsených vločiek

½ lyžičky škorice

¼ lyžičky soli

Postup:

V jednej šálke zmiešame banány s medom a mandľovým extraktom. V druhej miske zmiešame vločky so soľou a škoricou. Obe zmesi spojíme a vymiešame jednotné cesto. Formu na muffiny vymastíme trochou oleja alebo postriekame sprejom na pečenie.

Cesto vtlačíme prstami do formičiek a vložíme na 1-2 hodiny do chladničky. Rúru nastavíme na 180 stupňov. Muffiny vyberieme z chladničky a opäť zatlačíme prstami, aby držali tvar.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 10-12 minút. Muffiny necháme vo forme vychladnúť a následne vyberieme. Podávame s kyslou smotanou a čerstvým ovocím.

Fantastické tvarohové muffiny

Milujem pečenie tvarohových dezertov. Sú jednoduché na prípravu a úžasne lahodné. A najmä neobsahujú toľko tuku ako maslové koláčiky. Vyskúšajte recept na moje obľúbené tvarohové muffiny.

Potrebujeme:

200 g jemného tvarohu

2 vajcia

2 lyžice kyslej smotany

2 lyžice masla

3/5 šálky kryštálového cukru

½ lyžičky jedlej sódy

Hrozienka – voliteľné

1 hrnček múky

Postup:

Všetky ingrediencie vymiešame na hladké cesto. Formu na muffiny vymastíme trochou masla a navrstvíme do nich cesto – nie až po okraj ale približne do ¾. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 – 190 stupňov, kým muffiny nie sú na povrchu zlatisté.

Zdravé banánovo-orechové muffiny

Dezert bez výčitiek zo zdravých a kvalitných surovín, bez pridaného cukru. Pripravte si aj vy skvelú domácu dobrotu ku kávičke.

Potrebujeme:

400 g zrelých banánov

100 g masla

2 vajcia

1-2 lyžice medu (prípadne podľa chuti)

1 lyžičku jedlej sódy

250 g hladkej špaldovej múky

50 g nadrobno nasekaných vlašských orechov (môžeme pridať sekané madle, pekanové orechy..)

Postup:

V miske vyšľaháme maslo s medom. Pridáme vajcia a premiešame. Banány ošúpeme a vidličkou popučíme na kašu. Pridáme ich do maslovo-vaječnej zmesi a premiešame. Postupne ho hmoty vmiešame múku so sódou a vymiešame hladké cesto.

Cesto navrstvíme do formy na muffiny, vrch posypeme orechmi a kolieskami banánov.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

Vzdušné smotanové muffiny

Úžasne nadýchaný dezert z tvarohu a smotany.

Potrebujeme:

200 g plnotučného tvarohu

1/3 lyžičky vanilkovej arómy (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)

2-3 lyžice kryštálového cukru

5 lyžíc kyslej smotany

2 vajcia

3 lyžice krupice

2 lyžice zmäknutého masla

1 lyžičku prášku do pečiva

Postup:

Tvaroh zmiešame s cukrom vanilkou a vajciami.

Pridáme maslo, krupicu, prášok do pečiva a kyslú smotanu. Opatrne vymiešame do hladka.

Pripravíme si formy na muffiny (ideálne silikónové). Cesto navrstvíme do formičiek a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 20-30 minút pri teplote 180 stupňov.

Koláčiky necháme vychladnúť a potom opatrne vyberieme z formičiek.

Muffiny s chutnou náplňou

Potrebujeme:

150 g krupice

200 ml jogurtu

1 vajce

1 bielok

1 lyžičku prášku do pečiva

100 g sušených marhúľ

Špetka soli

Voliteľné:

Špetka brandy

½ lyžičky vanilkového extraktu

½ lyžičky citrónovej kôry

Med

Postup:

V miske vyšľaháme vajce a bielok s jogurtom, pridáme prášok do pečiva, soľ a postupne aj krupicu. Vypracujeme homogénne cesto.

Marhule na chvíľu namočíme do horúcej vody (budú úžasne šťavnaté).

Formu na muffiny vystelieme papierovými košíkmi. Na spodok každého košíka uložíme marhuľu a navrstvíme cesto.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 170 stupňov 35-40 minút.

Zdravé muffiny len z 3 prísad

Ak hľadáte tip na dezert, ktorý si môžete dopriať bez výčitiek svedomia a počítania kalórií, máme pre vás skvelý tip. Zdravé a úžasne jednoduché muffiny z 3 ingrediencií.

Potrebujeme:

2 zrelé banány

4 vajcia

Misku malín (alebo iného ovocia podľa chuti)

Postup:

Banány popučíme vidličkou na kašu a pridáme vajcia. Dôkladne premiešame, aby nám vznikla homogénna hmota.

Pripravíme si formu na muffiny, ktorú postriekame sprejom na pečenie, prípadne vymastíme trochou masla. Do každého otvoru vložíme 2 maliny a navrstvíme cesto.

Pečieme pri teplote 190 stupňov 12 minút.

Necháme chvíľku vychladnúť vyberieme z formy a môžeme si pochutnávať.

Dvojfarebné muffiny Noc a deň

Vláčne koláčiky z vynikajúceho smotanového cesta a kakaa.

Potrebujeme:

100 g masla

150 g kryštálového cukru

3 vajcia

200 g kyslej smotany

160 g hladkej múky (+ 40 g – môžno budeme potrebovať viac múky podľa konzistencie cesta)

40 g kakového prášku

1 bal. prášku do pečiva

15 g vanilkového cukru

Štipku soli

Postup:

Zmäknuté maslo vyšľaháme s kryštálovým cukrum. Postupne pridávame vanilkový cukor a vajcia (jedno po druhom).

Do zmesi vmiešame kyslú smotanu a postupne pridávame aj múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou.

Cesto rozdelíme do dvoch nádob. Do jednej polovice cesta pridáme 40 g kakového prášku, do druhej môžeme vmiešať 40 g múky (podľa konzistencie cesta). Cesto by malo mať konzistenciu hustej smotany.

Formu na muffiny vystelieme papierovými košíkmi a striedavo vrstvíme lyžičkou tmavú a svetlú hmotu.

Pečieme vo vyhriatej rúre 30-35 minút pri teplote 180 stupňov. Upečené koláčiky necháme vychladnúť na mriežke.

Podávame s čokoládovou polevou a posypané drvenými orieškami.

Banánovo-jogurtové muffiny bez múky a cukru

Tomu sa hovorí skvelý dezert bez výčitiek. Ak si strážite štúhlu línou a predsa neodoláte sladkému pokušeniu, máme pre vás skvelý tip. Pripravte si vynikajúce sladké muffiny bez múky a cukru. Nielen skvele chutia, ale dodajú vám množstvo energie, pričom sa nemusíte obávať zbytočných kalórií. Navyše, ich prípravu zvládne aj začiatočník. :-)

Potrebujeme:

2 šálky ovsených vločiek

2 vajcia

2 zrelé banány

1 šálku bieleho jogurtu (ideálne gréckeho)

2 lyžice medu

1 ½ lyžičky kypriaceho prášku

½ lyžičky jedlej sódy

½ lyžičky vanilkového etraktu

Štipku soli

Čokoládové kúsky (prípadne nasekané oriešky)

Postup:

Vločky, banány nakrájané na kolieska, vajcia, jogurt, med, kypriaci prášok, sódu, soľ a vanilkový extrakt vložíme do mixéra. Rozmixujeme na čo najhladšiu hmotu tak, aby aj vločky boli rozmixované na čo najmenšie kúsky.

Formu na muffiny vystelieme papierovými košíkmi, prípadne vymažeme trochou masla.

Cesto navrstvíme do košíkov a posypeme kúskami čokolády alebo nasekanými orechmi.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov cca 15 minút, alebo kým muffiny nebudú na povrchu zlatisté. Potom vyberieme z rúry a necháme vo forme ešte 10 minút vychladnúť.

Bodkované muffiny

Skvelý dezert na nedeľné popoludnie, ktoré poteší vás aj vašich hostí. Nadýchané cesto s šťavnatými ovocnými bobuľkami vo vnútri, to je tá pravá kombinácia pre skvelú maškrtu ku káve či šálke čaju. Navyše, príprava tejto dobroty je skutočne jednoduchá a rýchla!

Potrebujeme:

2 lyžice citrónovej šťavy

250 ml plnotučného mlieka

125 g rozpusteného masla

1 vajce

250 g hladkej múky

10 g prášku do pečiva

Štipku soli

100-130 g kryštálového cukru

Postup:

V jednej miske zmiešame mokré ingrediecnie (citrónovú šťavu, maslo, mlieko a vajce).

V inej zmiešame suché ingrediencie (múku, cukor, soľ a prášok do pečiva).

Obe hmoty zmiešame a vypracujeme hladké cesto.

Rúru nastavíme na 180 stupňov a formu na muffiny vystelieme paprierovými košíkmi – prípradne jednotlivé otvory vymastíme olejom.

Cesto navrstvíme do jednotlivých otvorov tak, aby neboli naplnené až po okraj ale približne do ¾ – cesto počas pečenia narastie.

Nakoniec pridáme do každej formy niekoľko bobuliek brusníc, čučoriedok alebo iného ovocia. Dosiahneme tak pekný bodkovaný efekt.

Pečieme vo vyhriatej rúre približne 25 minút.

Necháme chvíľu vychladnúť, vyberieme z formy a môžeme podávať.

Vláčne banánové muffiny

Nadýchané koláčiky z banánového cesta s úžasnou chuťou a jednoduchou prípravou. Vláčne muffiny sú skvelým dezertom na akúkoľvek príležitosť – napríklad aj ako sladké spríjemnenie sychravého dňa. :-)

Potrebujeme:

3 väčšie zrelé banány

75 g cukru

1 vajce

1 lyžičku jedlej sódy

1 lyžičku sušeného droždia

½ lyžičky soli

150 g hladkej múky

150 g zmäknutého masla

Na ozdobu:

Čokoládovú alebo ovocnú polevu

Postup:

Banány popučíme vidličkou. V samostatnej miske zmiešame vajce s cukrom a roztopeným maslom. Pridáme popučené banány a dôkladne premiešame.

V ďalšej miske zmiešame suché prísady (múku, droždie, sódu a soľ). Sypké ingrediencie spojíme s banánovou zmesou a dôkladne premiešame, čím vypracujeme banánové cesto.

Formu na muffiny vymastíme maslom a vysypeme múkou. Potom do jednotlivých otvorov navrstvíme banánové cesto.

Naplnenú formu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov 20-25 minút. Hotové muffinky vyberieme z rúry a necháme chvíľu vychladnúť vo forme. Potom ich z foriem opatrne vyberieme, ozdobíme polevou a môžeme podávať.

Mäkučké muffiny podľa Jamieho Olivera

Nadýchané, vláčne a úžasne chutné. Také sú mäkkučké muffiny od svetoznámeho kuchára Jamieho Olivera. Vyskúšajte tento vynikajúci mäkučký koláčik s jednoduchou prípravou a budte si istí, že si ho zamilujete už pri prvom súste! :-)

Potrebujeme:

100 g krupice

50 g hladkej múky

½ lyžičky prášku do pečiva

60 g práškového cukru

1 vajce

70 ml rastlinného oleja

100 ml mlieka

Ľubovoľný džem

Postup:

Rúru nastavíme na 180 stupňov. V jednej miske zmiešame tekuté a v druhej sypké ingrediencie. Potom obe hmoty spojíme a vymiešame hladké cesto bez hrudiek.

Do pripravených foriem na muffiny navrstvíme 1 – 1 ½ lyžice cesta, potom lyžicu džemu a poslednú vrstvu bude tvoriť opäť cesto. Formičky by mali byť naplnené cca do 2/3 (počas pečenie narastú).

Naplnenú formu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 25 minút, alebo kým muffiny nebudú na povrchu zlatisté.

Čokoládovo-jogurtové muffiny

Muffiny sú mojou sladkou závislosťou a veľmi rada skúšam nové kombinácie chutí a prísad. Momentálne sú mojím jasným favoritom vláčne muffiny z jogurtového cesta s lahodnými čokoládovými kúskami. Ich príprava je jednoduchá a chuť skutočne neodolateľná!

Potrebujeme:

2 vajcia

200 g bieleho jogurtu

100 g cukru

1 vanilkový cukor

2 lyžičky prášku do pečiva

120 ml oleja

250 g hladkej múky

100 g čokoládových kúskov

Postup:

Pripravíme si formu na muffiny a jednotlivé otvory vystelieme papierovými košíkmi.

Rúru nastavíme  na 180 stupňov.

Vajcia vyšľaháme s cukrom, kým sa cukor celkom nerozpustí.

Pridáme jogurt, olej, vanilkový cukor a múku s práškom do pečiva. Vymiešame hladké cesto.

Do cesta pridáme čokoládových kúskov. Cesto naplníme do formiem a posypeme zvyškom čokoládových kúskov.

Pečieme po dobu 20 minút pri teplote 180 stupňov.

Nutellové muffiny pripravené za 5 minút

Jednoduchá príprava a lahodná čokoládová chuť. Presne také sú nutellové muffiny, ktorých príprava vám zaberie len 5 minút. Potešte svojich najbližších delikátnym dezertom, na ktorého prípravu  potrebujete len 3 suroviny.

Potrebujeme:

280 g Nutelly

2ks vajec

62 g hladkej múky

Postup:

Všetky ingrediencie dôkladne zmiešame a vytvoríme hladké cesto. Cesto vrstvíme do pripravej formy na muffiny alebo do košíčkov.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút. Vrch môžeme ozdobiť orieškami, kokosom alebo bielou čokoládou.

Muffiny z cesta na lievance

Lievance sa klasicky pripravujú na oleji z vláčneho cesta, ktoré môžeme upravovať na mnohé spôsoby. Ak však chcete vyskúšať niečo nové, vsadte na tieto nadýchané mini koláčiky pripravené z tvarohového cesta na lievance. Namiesto vyprážania sa však pečú v rúre. Získate tak úžasne chutné, vláčne a nadýchané koláčiky.

Potrebujeme:

200 g jemného tvarohu

Štipku vanilkovej esencie

3 lyžice kryštálového cukru (alebo medu)

5 lyžíc kyslej smotany

2 vajcia

3 lyžice krupice

1 lyžičku prášku do pečiva

Postup:

Tvaroh zmiešame s vanilkou, cukrom a vajciami. Pridáme krupicu, smotanu a prášok do pečiva. Vymiešame hladké cesto, ktoré by malo mať rovnakú konzistenciu ako klasické cesto na prípravu lievancov. Ak je príliš riedke, môžeme pridať ešte trochu krupice.

Pripravíme si silikónovú formu na muffiny a cesto navrstvíme do každého otvoru. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180-200 stupňov 20-30 minút alebo kým povrch koláčikov nie je zlatistý.

Vyberieme z rúry, necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.