Ak nájdete doma pár strúčikov cesnaku, pustite sa do nich: 15 najlepších cesnakových chuťoviek, po ktorých si oblížete všetky prsty!

Zbierka výborných cesnakových chuťoviek, ktoré potešia všetkých milovníkov cesnaku. Tieto recepty sú také výborné, že vždy sa po nich len-tak zapráši. Neváhajte a vyskúšajte každú jednu, skutočne s

Zbierka výborných cesnakových chuťoviek, ktoré potešia všetkých milovníkov cesnaku. Tieto recepty sú také výborné, že vždy sa po nich len-tak zapráši. Neváhajte a vyskúšajte každú jednu, skutočne sa to oplatí!

Cesnakové trojhranky so šunkou

Toto ide u nás na odbyt: Cesnakové trojhranky sú také výborné, že môžem spraviť aj tri plechy a o chvíľu sú fuč!

Potrebujeme:

100 ml rastlinného oleja

500 ml mlieka

750 g hladkej múky

2 lyžičky soli

...

1 lyžičku cukru

1 kocku čerstvého droždia (40 g)

125 g masla

11-12 strúčikov cesnaku

2 žĺtky

150 – 200 g natenko nakrájanej šunky

150 g strúhaného syra

Semienka alebo rascu na posypanie

Postup:

V troche teplého mlieka rozpustíme cukor a rozdrobíme droždie. Počkáme, kým vyjde kvások. V inej miske zmiešame múku so soľou. Pridáme kvások, zmäknuté maslo, zvyšné mlieko a olej. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste.

Cesto preložíme na pracovnú dosku, premiesime a rozdelíme na 4 časti, každú rozvaľkáme na tenký plát.

Pretlačený cesnak zmiešame so žĺtkom a túto zmes natrieme na každý plát cesta. Na náplň uložíme plátky šunky a posypeme syrom. Nakoniec každý plát zrolujeme, potrieme zvyšnou cesnakovo-žĺtkovou zmesou alebo samotným žĺtkom a posypeme semienkami.

Každú rolku nakrájame ostrým nožom na trojuholníky a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rúru nastavíme na 180 stupňov a kým sa zahreje, necháme trojuholníky podkysnúť na plechu.

Pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.

Zázračné cesnakové rožky bez kysnutia

Zázračné cesnakové rožky bez kysnutia: Ak na vás lezie choroba, toto vás postaví na nohy!

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

250 ml mlieka

25 g čerstvého droždia

25-30 g rozpusteného masla

1 lyžičku cukru

1 lyžičku soli

1-2 lyžíc mlieka

Náplň:

4-5 strúčikov cesnaku (ja niekedy dávam aj celú hlávku)

30-40 ml oleja

Trochu soli

Postup:

Droždie rozpustíme v teplom mlieku a pridáme cukor.

Múku zmiešame so soľou a rozpusteným maslom.

Potom pridáme kvások a vymiesime hladké cesto. Podľa konzistencie môžeme pridať viac múky.

Keď je cesto vymiesené (trvá to pár minút) rozdelíme ho na dva diely  a posypeme múkou. Obe polovice rozvaľkáme na 4 rovnaké časti (viď obrázok). Každú časť rozvaľkáme na čo najtenší trojuholník.

Na náplň si zmiešame pretlačný cesnak s olejom a 1/2 lyžičkou soli. Každý trojuholník potrieme touto náplňou.

Potom jednoducho zrolujeme do tvaru rožteka. Konce jemne zahneme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Povrch rožtekov potrieme mliekom (ja potieram aj bielkom a tiež sú výborné), môžeme ešte posypať semienkami a vložíme do rúry vyhriatej na 200-210 stupňov. Pečieme približne 15-20 minút. Dobrým tipom je počas pečenia umiestniť na spodok rúry plech s vodou.

Ešte nakoniec potrite pretlačeným cesnakom zmiešaným s trochou oleja, aby bol liečivý efekt silnejší!

Prudko navýkové cesnakové paličky

Prudko návykové cesnakové paličky: Jeden plech nikdy nestačí!

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

250 ml smotany na šľahanie

1 bal. prášku do pečiva

100 g masla

50 g bravčovej masti

50 g margarínu na pečenie

250 g údeného syra

½ lyžičku soli

2 lyžičky grilovacieho korenia

4 strúčiky cesnaku

1 žĺtok

Na potretie:

1 vajce

Na posypanie:

Rascu, semienka podľa chuti

Postup:

V miske zmiešame smotanu s tukom (maslom, margarínom a masťou), pridáme pretalčený cesnak, žĺtok a najemno nastrúhaný syr. Premiešame a postupne pridávame múku s práškom do pečiva, soľ, korenie a vypracujeme vláčne cesto. Ak sa vám cesto zdá príliš riedke, pridajte ešte trochu múky.

Cesto preložíme na pracovnú dosku (netreba dosku posypávať múkou) a rozvaľkáme ho na plát hrubý 3-5 mm. Cesto je nelepšie vaľkať cez mikroténový sáčok.

Z cesta vykrajujeme jednotlivé tyčinky. Vajíčko rozmiešame s trochou soli (soľ môžeme vynechať) a touto zmesou potrieme tyčinky a posypeme semienkami alebo rascou (prípadne kombináciou oboch).

Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu vystlaný papierom na pečenie. Pri teplote 200 stupňov pečieme, kým tyčinky nie sú na povrchu zlatisté.

Necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať. Tyčinky vydržia celý týždeň – teda pokiaľ sa nezjedia.

Štartovacie cesnakové pagáčiky

Štartovacie cesnakové pagáčiky plnené šunkou a syrom!

Potrebujeme:

240 g hladkej múky

1 a 1/2 lyžice kryštálového cukru

1 lyžičku soli (nie kopcovitú)

2 lyžičky sušeného droždia

1 vajce

30 ml olivového oleja

125 ml teplého mlieka

Náplň:

12 tenkých prúžkov šunky alebo slaniny

Strúhaný syr

Na potretie:

1 lyžicu olivového oleja

1 lyžičku sušeného rozmarínu

1 strúčik cesnaku

1 žĺtok

Postup:

Preosiatu múku zmiešame s cukrom, soľou a droždím. Pridáme teplé mlieko, olej, vajce a pomocou šľahača s metličkami na cesto vymiešame hladké cesto (miešame približne 10-15 minút).

Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 až 1,5 hodiny.

Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme do podlhovastého tvaru a rozdelíme na 12 kúskov.

Každý kúsok cesta rukami vyformujeme do tvaru podlhovastej placky, uložíme plátok slaniny, posypeme syrom a zrolujeme pričom nezabudneme uzavrieť okraje cesta.

Pripravíme si formu na muffiny a do, ktorú vymastéme olejom. Do každého otvoru uložíme 1 kus plneného cesta. Cesto môžeme na vrchu jemne sploštiť, vďaka čomu získame po upečení krajší tvar. Žemličky necháme odpočívať 20 minút.

Nakoniec potrieme zmesou rozšľahaného žĺtka, oleja, pretlačeného cesnaku a jemne nasekaného rozmarínu.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 170 stupňov, kým pečivo nie je na povrchu zlatisté.

Cesnakové žemle do pol hodinky na stole

Hotové skôr, ako by ste stihli zabehnúť do pekárne: Cesnakové žemle do pol hodiny na vašom stole!

Potrebujeme:

1 šálku vody

3 šálky hladkej múky

1 lyžicu kryštálového cukru

3 lyžice oleja

1/3 lyžičky soli

10 g sušeného droždia

3 strúčiky cesnaku

Postup:

V miske zmiešame olej, cukor, soľ, droždie a múku. Vymiešame elastické cesto, do ktorého postupne pridávame vodu. Miešame drevenou vareškou a potom premiesime rukami.

Z cesta vyformujeme žemle veľkosti jablka, ktoré postupne ukladáme na plech vymastený olejom alebo vystlaným papierom na pečenie.

Vrch každej žemle nakrojíme ostrým nožom.

Necháme na plechu odpočívať 5 minút a potom pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým nie sú na povrchu zlatisté.

Upečené žemle potrieme roztlačeným cesnakom a môžeme posypať zelenými bylinkami.

Cesnakovo-pizzové jednohubky

Fotopostup: Cesnakové pizza jednohubky hotové za pár minút

Potrebujeme:

Bagetu (60 cm dlhú, prípadne niekoľko menších)

½ šálky roztopeného masla

1 prelisovaný cesnak

1 ½ šálky strúhaného syru

1/3 šálky rajčinovej omáčky na pizzu

120 g obľúbenej klobásy nakrájanej na kolieska (príp. suchú salámu)

¼ červenej cibule nakrájanej na drobno

½ lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

Bagetu nakrájame na kolieska hrubé cca 2 cm. Maslo zmiešame s cesnakom a touto zmesou potrieme každý kúsok nakrájanej bagety. Trochu cesnakového masla odložíme na neskôr.

Bagetové kolieska potrieme rajčinovou omáčkou a nasypeme na ne kúsky cibule a syr. Na vrch uložíme kolieska klobásy.

Takto pripravené kolieska naukladáme na seba (cca 6-7 kusov). Potom kolieska preložíme do zapekacej misy (viď obrázok).

Zvrchu potrieme kolieska zvyšným maslom a misu zakryjeme alobalom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút. Potom alobal odstránime a pečieme ďalších 10 minút, kým bagety nie sú na povrchu zlatisté.

Posypeme petržlenovou vňaťou a servírujeme ešte teplé.

Výborná náhrada chlebíka – cesnakové placky z jogurtu, namiesto chlebíka

Rýchla náhrada chlebíka: Výborné jogurtové placky s cesnakom, pečené na sucho!

Potrebujeme:

3 lyžice jogurtu

1 bielok

2 šálky hladkej múky (1 šálka cca 230 ml)

1 lyžicu rastlinného oleja

5-6 lyžíc mlieka

1 lyžičku cukru

½ lyžičky soli

1 strúčik cesnaku

½ lyžičky prášku do pečiva

¼ lyžičky jedlej sódy

Na vrch:

2-3 strúčiky cesnaku

Roztopené masla

Postup:

V miske zmiešame všetky prísady a na cesto a 4 lyžice mlieka. Počas miesenia pridáme zvyšné 2 lyžice mlieka a vypracujeme jednotné cesto – miesime len veľmi krátko – stačia 2 maximálne 3 minúty.

Ak je cesto príliš mokré alebo lepivé, pridáme ešte trochu múky. Cesto by malo byť mäkké, nie však príliš suché ani mokré.

Cesto vyberieme z misky, vymastíme ju trochou oleja, vložíme späť cesto a potrieme olejom. Misku prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť približne 30 minút.

Cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí a tie rozvaľkáme na pomúčenej doske na čo najtenšie placky.

Placky opekáme nasucho na panvici s hrubým dnom. Keď placku preložíme na horúcu panvicu, opekáme z jednej strany 1-2 minúty (alebo kým sa na povrchu neobjavia hnedé fľaky), potom obrátime a pečieme z druhej strany 1-2 minúty.

Hotové placky potrieme rozpusteným maslom a nadrobno nasekaným cesnakom.

Zapekaný chlebík s pečeným cesnakom

Zapekaný chlieb s pečeným cesnakom

Potrebujeme:

½ šálku masla

3 hlávky cesnaku

2 lyžice olivového oleja

1 bochník chleba

2  lyžice čerstvej petržlenovej vňate

1 šálku strúhaného syra

Soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Petržlenovú vňať umyjeme a nasekáme nadrobno. Všetky hlávky cesnaku očistíme tak, že vrchnú stranu odrežeme, aby sme videli jednotlivé strúčiky (viď obrázok).

Menšiu formu na pečenie vystelieme alobalom a vložíme do nej takto pripravené hlávky cesnaku. Následne ich potrieme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 170 stupňov približne 50 minút. Ak poznáte pečený cesnak určite viete, akú úžasnú bude mať po dopečení chuť.

Upečený cesnak vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a potom vyberieme jednotlivé strúčiky. Strúčiky nasekáme nadrobno a zmiešame ich v miske so syrom, maslom a petržlenovou vňaťou. Zmes dochutíme soľou a korením.

Bochník chleba nakrájame na tenšie plátky a potom každý kúsok potrieme cesnakovou zmesou. Krajce chleba uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 240 stupňov (funkcia gril) 3-4 minúty.

Vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a môžeme podávať.

Cesnakové tyčinky z karfiolového cesta

Šťavnaté syrovo-cesnakové tyčinky z karfiolového cesta

Potrebujeme:

1 hlávku karfiolu

½ šálky strúhanej mozzarelly s nižším obsahom tuku

1/3 šálky strúhaného parmezánu

¾ šálky strúhanej mozzarelly s nižším obsahom tuku na posypanie

1 vajce

1 lyžičku soli

½ lyžičky čierneho mletého korenia

2 stúčiky cesnkau

½ lyžice sekanej petržlenovej vňate

½ lyžice sekanej bazalky

Trochu peržlenovej vňate na posypanie

Postup:

Karfiol rozdelíme na jednotlivé ružice, vložíme do mixéra a rozmixujeme na jemnú drť. Potom rozmixovaný karfiol preložíme do misky a zmiešame s vajíčkom, mozzarellou, parmezánom, korením, bylinkami a pretlačeným cesnakom.

Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie (malo by byť hrubé približne 1,5 cm). Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 210 stupňov približne 12 minút. Potom vyberieme z rúry, posypeme syrom a pečieme, kým sa syr nerozpustí a povrch cesta nieje zlatistý. Necháme vychladnúť, posypeme petržlenom a môžeme podávať.

Cesnaková pasta

Domáca cesnaková pasta: Vynikajúca k mäsu, do omáčok aj k pečivu!

Potrebujeme:

500 g cesnakových výhonkov

1,5 lyžice soli

1,5 lyžice rastlinného oleja

Postup:

Z výhonkov ošúpeme vrchnú tvrdú a suchú vrstvu, umyjeme ich a necháme uschnúť. Potom vložíme do mixéra spolu so soľou, olejom a rozmixujeme na jemnú pastu. Pastu preložíme do uzatvárateľných sterilizovaných nádob. Skladujeme v chladničke a používame do omáčok, k mäsu, do cestovín alebo iných receptov. Využitie tejto pasty je skutočne takmer univerzálne. Tiež ju môžete zmiešať s maslom a používať ako chutnú nátierku. Je to len na vás!

Cesnaková omáčka namiesto majonézy

Vynikajúca cesnaková omáčka namiesto majonézy

Potrebujeme:

1 menšiu uhorku – nastrúhanú najemno

100 g nízkotučného tvarohu

2 strúčiky cesnaku – pretlačené

2 lyžice kyslej smotany

1 lyžičku najemno nasekaného kôpru, pažítky alebo petržlenovej vňate

Na dochutenie:

Citrónovú šťavu

Soľ, čierne mleté korenie

1/2 lyžičky medu (alebo cukor)

Postup:

Všetky ingrediencie jednoducho zmiešame, dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou, medom a môžeme podávať. Omáčka sa hodí do šalátov, k mäsku alebo k slaným chuťovkám.

Nadýchaná cesnaková bageta s bylinkami

Nadýchaná cesnaková bagetka s bylinkami

Potrebujeme:

Cesto:

400 g hladkej múky
1 lyžička kryštálového cukru
1/2 lyžičky soli
7 g sušeného droždia (alebo 20 g čerstvého)
260 ml mlieka
50 g masla

Náplň:

80 g masla
8 strúčikov cesnaku
2-3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Bylinky podľa vlastnej chuti
soľ

1 rozšľahané vajce na potretie

Postup:

Najskôr pripravíme náplň. Maslo, soľ a prelisovaný cesnak spolu dôkladne vymiešame. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a odložíme do chladničky.

Múku zmiešame so sušeným droždím, pridáme cukor, soľ a vlažné mlieko. Všetko spolu dôkladne vymiešame a nakoniec pridáme rozpustené maslo. Premiešame a necháme vykysnúť na teplom mieste.

Vykysnuté cesto dáme na pracovnú dosku a rozdelíme na menšie časti – podľa toho, aké veľké bagety chceme mať. Každú časť si rozvaľkáme na kruh, ktorý potrieme pripravenou plnkou. Zrolujeme a uložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie.

Nožom si vytvoríme na povrchu bagetiek rezy a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov do zlatista.

Trhaný cesnakový chlieb

Trhaný cesnakový chlieb

Potrebujeme:

400 g + 20 g polohrubej múky

300 ml cmaru

50 g zmäknutého masla

1 vajce

½ lyžičky soli

7 g sušeného droždia

1 lyžičku kryštálového cukru

Rastlinný olej

Na potretie:

1 lyžiču mlieka

1 žĺtok

Cesnaková zmes:

60 g masla

8 strúčikov cesnaku

2 lyžice petržlanovej vňate nasekanej nadrobno

Postup:

150 ml cmaru zohrejeme, dáme doň droždie a cukor. Počkáme, kým vyjde kvások.

400 g múky zmiešame s vajíčkom, soľou, maslom, zvyšným cmarom a pridáme aj kvások. Vypracujeme nelepivé hladké cesto, ktoré potrieme olejom, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.

Vyrobíme si cesnakovú zmes. Na panvicu preložíme maslo, necháme ho rozpustiť a krátko na ňom osmažíme pretlačený cesnak – kým nebude mať zlatistú farbu. Potom zložíme z plameňa, pridáme petržlenovú vňať a necháme vychladnúť.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát, ktorý potrieme cesnakovo-maslovou zmesou.

Cesto ostrím nožom nakrájame na 6 pásov, tie preložíme na seba a nakrájame na 6 štvorcov. Takto naporcované cesto uložíme do podlhovastej formy na pečenie tak, aby okraje cesta smerovali nahor. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 15-20 minút podkysnúť – zatiaľ sa rozohreje rúra.

Nakoniec cesto potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 35-40 minút.

Servírujeme tak, že každý si odtrhne svoj kúsok. Chlebík nekrájame.

Mrkvový šalát s cesnakom

Jednoduchý mrkvový šalát s cesnakom: Vitamínová bomba a parádna príloha aj pre tých, ktorí si strážia štíhlu líniu!

Potrebujeme:

4 ks mrkvy (šúpanej, nastrúhanej)

1/4 kapusty nakrájanej nadrobno

2 strúčiky cesnaku

4 ks vajec uvarených natvrdo

čierne mleté korenie, morskú soľ

1-2 lyžice kyslej smotany (10%)

Postup:

Vajcia nastrúhame a spojíme s mrkvou a pretlačeným cesnakom. Pridáme smotanu, korenie, soľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.