plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ak máte doma kyslú smotanu a kúsok syra, môže si pripraviť najrýchlejšie pagáčiky: 15-minútové a vynikajúce!

Perfektný recept, keď vás prekvapí nečakaná návšteva.

Tieto pagáčiky totižto pripravíte hneď, ani minútu nekysnú.

 

 

Za recept ďakujem mojej kamarátke Hanke Mackurovej, ktorá mi ho dala už pred rokmi a odvtedy je v mojej rodine na stole pravidelne.

Do cesta môžete pridať aj oškvarky, nakrájanú slaninku….

 

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

1 tuk na pečenie

1 kelímok kyslej smotany

1 kypriaci prášok do pečiva

1 lyžička soli

1 žĺtok

na potretie :

1 vajce

na vrch:

strúhaný syr

 

 

sézamové semienka alebo mak na posypanie

tuk na vymastenie plechu

Postup:

 

 

Na začiatok je potrebné uviesť, že všetky suroviny na prípravu by mali mať izbovú teplotu.

Ja to robím tak, že všetko si v predstihu vyberiem z chladničky.

 

 

Príprava cesta je veľmi jednoduchá, pretože sa nepripravuje kvások.

Všetky suroviny jednoducho zmiešame v miske.

 

 

Dôkladne premiešame.

Vypracujeme cesto, ktoré je jemné a bez hrudiek.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku.

Vyvaľkáme – ja vaľkám od oka.

Hrúbka je asi 1 cm.

 

 

Formičkou vykrajujeme menšie pagáčiky.

Ak chcete, na vrch môžete odtlačiť nejaký tvar

– napríklad mriežku na pretláčanie zemiakov, alebo iný tvar – ale nie je to samozrejme nutné, ide len o estetický aspekt:-)

Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom.

 

 

Môžete nechať len tak, alebo ešte posypať syrom, sezamovými semienkami alebo makom.

Pečieme pri teplote 180 stupňov vo vyhriatej rúre dozlatista.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes