plny-hrniec_transparent_negativ.png

Stačí 15 minút aby fazuľa zmäkla a nebude ani nadúvať: Unikátny spôsob prípravy fazule, ktorý šetrí váš čas a je šetrný k vášmu tráveniu!

Unikátny spôsob ako uvariť fazuľu už za 15 minút.

A čo je najdôležitejšie, nebudete pociťovať žiadne žalúdočné ťažkosti.

Presný postup, ktorý výrazne skráti dobu varenia a nebude vás po nej nadúvať, sme sa dozvedeli od kuchárky Tamiris Figueira a teraz sa to dozviete aj vy!

 

 

Foto: youtube/Tamiris Figueira

 

Potrebujeme:

0,5 kg fazule

vodu

3 plátky citrónu

1 cibuľu

tlakový hrniec

Postup:

Nachystáme si fazuľu a nakrájaný citrón alebo limetku.

 

Foto: youtube/Tamiris Figueira

 

Fazuľu zalejeme vodou.

 

Foto: youtube/Tamiris Figueira

 

Pridáme plátky citróna.

Necháme namočené asi 1 hodinu.

Potom vodu zlejeme.

 

Foto: youtube/Tamiris Figueira

 

Citrón je v tomto procese veľmi dôležitý, pretože uvoľňuje látky, vďaka ktorým šupka rýchlejšie zmäkne.

Fazuľu si preložíme do tlakového hrnca.

Zalejeme čistou vodou asi na 2 prsty nad povrch fazule.

 

Foto: youtube/Tamiris Figueira

 

Do hrnca spolu s fazuľou vložíme aj ošúpanú cibuľu.

Hrniec zatvoríme.

Dáme na sporák na 15 minút.

 

Foto: youtube/Tamiris Figueira

 

Potom vypneme ohrev a necháme ešte stáť, kým sa nevypustí para.

Hotovo.

Fazuľa je pripravená na ďalšie spracovanie.

Fazuľu takto pripravíte oveľa rýchlejšie a ako bonus vás z nej nebude nafukovať.

Ďalší spôsob

Niekedy sa vám už možno stalo, že ste kúpili vrecko fazule, odložili ste ho do skrinky a zabudli ste naň.

 

 

Keď fazuľa dlho stojí, treba ju potom variť dlhé hodiny, aby zmäkla. 

S týmito radami však výrazne skrátite dobu varenia fazule.

Napriek tomu bude lahodná a mäkká. 

 

 

Vďaka tomuto postupu z portálu sovkusom ju netreba ani na noc namáčať do vody!

Ak milujete polievky a šaláty so strukovinami, tieto rady vyvážite zlatom. 

1. Spôsob – panvica s hrubým dnom

 

 

 

Prvým krokom k dôkladnému uvareniu fazule za kratší čas je panvica s hrubými stenami, aj dnom.

Takto môžete fazuľu variť, či dusiť bez toho, aby ste ju museli variť príliš dlho.

Okrem toho by v panvici nemalo byť veľa vody.

Avšak uistite sa, že voda úplne pokrýva fazuľu. 

2. Spôsob – studená voda

 

 

Ak nemáte čas fazuľu dlho variť, môžete použiť iný trik. 

Fazuľu nenamáčajte, ale ihneď podlejte vodou a priveďte do varu. Potom vriacu vodu sceďte, fazuľu zalejte studenou vodou a postup niekoľkokrát opakujte.

Náhle zmeny teploty fazuľu zmäkčia. 

Vodu nemusíte zakaždým celú vylievať. Stačí pridať po každom zovretí pohár studenej vody.

Nezabudnite ohrev nastaviť na minimum. 

3. Spôsob – citrón a cibuľa

 

 

Unikátny spôsob ako uvariť fazuľu už za 15 minút a nebudete pociťovať žiadne žalúdočné ťažkosti.

Potrebujeme:

0,5 kg fazule

vodu

3 plátky citrónu

1 cibuľu

tlakový hrniec

Postup:

Fazuľu namočíme do vody a pridáme plátky citróna. Necháme namočené asi 1,5 hodiny.

Potom vodu zlejeme.

 

 

Fazuľu si preložíme do tlakového hrnca a zalejeme čistou vodou asi na 2 prsty nad povrch fazule.

Do hrnca spolu s fazuľou vložíme aj ošúpanú cibuľu.

Hrniec zatvoríme a dáme na sporák na 15 minút. Potom vypneme ohrev a necháme ešte stáť, kým sa nevypustí para.

Hotovo. Fazuľa je pripravená na ďalšie spracovanie.

Rady od vás:

 

Namočte ju do mineráky

 

Namiesto obyčajnej vody skúste nabudúce na namáčanie fazule použiť minerálnu vodu. Možno vám to znie zvláštne, no tento trik funguje skutočne skvele.

Vďaka obsahu solí a minerálov fazuľa rýchlejšie zmäkne a doba jej varenia sa výrazne skráti.

Vyskúšajte tento trik a sami uvidíte, že fazuľa, ktorú ste predtým nevedeli dovariť, bude teraz pripravená neporovnateľne skôr.

 

Video návod:

 

 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes