15 bleskových domácich dezertov, ktoré vyčarujte len z 3 prísad!

15 najlepších dezertov, ktoré vykúzlite len z 3 prísad!

Pondelok je považovaný za najnáročnejší deň z pracovného týždňa. Aj v tento deň si však zaslúžite vynikajúci dezert ku kávičke, ktorý vám hneď spraví náladu. Nepotrebujete však na jeho prípravu tráviť dlhé chvíle pri sporáku, stačí vám pár minút a len 3 prísady. Prinášame vám 7 najlepších sladkých dezertov, ktoré privítanie len z 3 prísad.

Báječné mramorové kocky

Potrebujeme:

150 g tmavej alebo mliečnej čokolády

150 g bielej čokolády

250 g arašidového masla

Postup:

Vo vodnom kúpeli, alebo v hrnci s hrubým dnom rozpustíme tmavú čokoládu a arašidové maslo. Roztopenú hmotu nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie alebo fóliou. Nakoniec rozpustíme aj bielu čokoládu a nalejeme ju na tmavú zmes, vďaka čomu nám vznikne mramorový vzor. Na vytvorenie vzoru používame lyžicu, pomocou ktorej dávkujeme bielu zmes do tmavej.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Dezert vložíme do chladničky a keď stuhne, môžeme servírovať.

Podávame nakrájané na obdĺžniky.

Najjednoduchšie zdravé sušienky

Potrebujeme:

1 zrelý banán

Hrsť sušeného ovocia (hrozienka, brusnice..)

1 šálku ovsených vločiek

Postup:

Banán ošúpeme, roztlačíme vidličkou a zmiešame s ostatnými ingredienciami. Z hmoty, ktorá nám vznikne, tvarujeme jednotlivé sušienky, ktoré preložíme na plech vystlaný alobalom (alobal postriekame sprejom na pečenie, alebo môžete vymastiť trochou masla).

Pečieme 15-20 minút pri teplote 190 stupňov 15-20 minút.

Prípadne môžeme zvoliť ešte rýchlejšiu prípravu v mikrovlne. Sušienky preložíme na plytký tanier a pečieme v mikrovlnke 30 sekúnd až 1 minútu.

Tvarohový bochník

Potrebujeme:

500 g tvarohu (9% tvarohu)

1 plechovku kondenzovaného mlieka

3 vajcia

Postup:

Vajcia rozšľaháme s kondenzovaným mliekom. Postupne pridáme tvaroh a vymiešame jednotné cesto.

Cesto navrstvíme do pripravenej silikónovej formy a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 160 stupňov približne 40 minút, alebo kým povrch bochníka nie je zlatistý.

Zdravé muffiny, ktoré zvládne pripraviť každý

Potrebujeme:

2 zrelé banány

4 vajcia

Misku malín (alebo iného ovocia podľa chuti)

Postup:

Banány popučíme vidličkou na kašu a pridáme vajcia. Dôkladne premiešame, aby nám vznikla homogénna hmota.

Pripravíme si formu na muffiny, ktorú postriekame sprejom na pečenie, prípadne vymastíme trochou masla. Do každého otvoru vložíme 2 maliny a navrstvíme cesto.

Pečieme pri teplote 190 stupňov 12 minút.

Necháme chvíľku vychladnúť vyberieme z formy a môžeme si pochutnávať.

Rýchly koláč z 3 prísad

Potrebujeme:

3 vajcia

120 g smotanového syra alebo mascarpone

120 g bielej čokolády

Postup:

Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky.

Vo vodnom kúpeli rozpustíme bielu čokoládu a medzitým ušľaháme z bielkov sneh.

Keď je čokláda rozpustená, necháme ju chvíľu vychladnúť a potom k nej primiešame smotanový syr. Potom do hmoty postupne vmiešame žĺtky a nakoniec aj ušľahaný sneh. Opatrne vymiešame homogénnu hmotu.

Okrúhlu formu na pečenie vystelieme papierom na pečenie, prípadne vymastíme trochou masla. Cesto navrstvíme do formy a tú vložíme do plechu s vyššími okrami. Plech napustíme horúcou vodou.

Následne preložíme plech s formou do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 170 stupňov 15 minút. Potom stiahneme teplotu na 160 stupňov a pečieme ďalších 15 minút. Po uplynutí tohto času rúru vypneme, ale koláč necháme vo vnútri ďalších 15 minút dôjsť.

Hotový dezert vyberieme z rúry, necháme chvíľu vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.

Sušienky z 3 ingrediencií

Potrebujeme:

¾ šálky (170g) masla izbovej teploty

½ šálky (100 g) krupicového cukru

2 a ¼ šálky (250-260 g) hladkej múky

Na obalenie:

Trochu kryštálového cukru na posypanie

Postup:

Pri stredných otáčkach vyšľaháme maslo s cukrom do nadýchanej hmoty. Pridáme múku a miešame – hmota sa bude najskôr meliť. Vymiesime ju v rukách na čistej rovnej ploche.

Keď vypracujeme jednotné cesto, vyformujeme ho do tvaru hranola.

Pripravíme si papier na pečenie, ktorý posypeme cukrom. Hranol obalíme v cukre, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky stuhnúť na 30 minút.

Potom hranol narežeme na tenšie – asi 1 cm hrubé plátky.

Jednotlivé plátky – sušienky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 165 stupňov približne 20 minút, alebo kým sušienky nie sú na povrchu zlatisté.

Domáca tyčinka Bounty

Potrebujeme:

3 šálky strúhaného kokosu

1 šálku sladeného kondenzovaného mlieka

2 bal. mliečnej čokolády

Postup:

V miske zmiešame kokos s kondenzovaným mliekom. Zmes dôkladne vymiešame a necháme chvíľu odstáť.

Z hmoty postupne tvarujeme malé obdĺžniky (jednotlivé tyčinky), ktoré ukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Keď spotrebujeme celú hmotu, plech s tyčinkami vložíme na 20 minút do mrazničky.

Kým sa tyčinky chladia, rozpustíme vo vodnom kúpeli mliečnu čokoládu.

Po uplynutí 20 minút vyberieme plech z mrazničky a jednotlivé tyčinky obaľujeme v rozpustenej čokoláde.

Hotové tyčinky dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky a môžeme servírovať.

Dokonalý jahodový dezert len z 3 prísad

Dokonalý jahodový dezert z 3 ingrediencií

Potrebujeme:

Šálku nakrájaných jahôd

Šálku smotany na šľahanie (33%)

1 balíček červenej želatíny

Postup:

Vyšľaháme si šľahačku a odložíme bokom. Následne pripravíme želatínu podľa postupu na obale. Keď je želatína hotová, rozdelíme ju na dve polovice. Do jednej polovice pridáme nakrájané kúsky jahôd a navrstvíme do pripravených pohárov na víno, ktoré musia byť naklonené, aby sme dosiahli ten správny efekt. Takto pripravenú želatínu necháme dostatočne stuhnúť.

Do druhej polovice želatíny pridáme polovicu vyšľahanej šľahačky a dôkladne premiešame. Zmes navrstvíme na stuhnutú želatínu v pohároch a opäť necháme stuhnúť.

Poháre ozdobíme zvyšnou šľahačkou, kúskami jahôd a môžeme podávať.

tjn_jahody

Famózny smotanový krém

Potrebujeme:

300 g tučného tvarohu

200 ml smotany na šľahanie 33%

½ šálky kryštálového cukru

Postup:

Krém je najlepší vtedy, keď pracujeme s čo najviac vychladenou šľahačkou. Zo šľahačky si najskôr odlejeme  2-3 lyžice. Zvyšnú smotanu vyšľaháme s cukrom na tuhú šľahačku.

Tvaroh spolu s 2-3 lyžicami smotany rozmixujeme v mixéry na hladkú hmotu. Tvaroh pri nízkych otáčkach vmiešame do šľahačky, vďaka čomu získame homogénny krém.

Náš krém je prirpavený na použite

Domáce sezamové tyčinky

Potrebujeme:

290 g kryštálového cukru

1 citrón

150 g sezamových semienok

Postup:

Cukor preložíme na panvicu s hrubším dnom, pridáme strúhanú kôru z citróna a varíme za stále miešania, kým nevznikne svetlo-hnedý karamel.

Následne, za stáleho miešania pridáme šťavu z citróna. Nakoniec vmiešame do hmtoy sezamové semienka a hmotu hneď prelejeme na plech vyslaný papierom na pečenie. Hmotu rozotrieme tak, aby nám vznikla čo najviac rovnomerná tenká vrstva.

Nôž potrieme maslom a hmotu nakrájame na tyčinky.

Potom necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.

Nadýchané croissanty

Potrebujeme (na 12 croissantov)

3 hárky rovaľkaného lístkového cesta

Nutellu (príp. džem alebo inú náplň podľa chuti)

1 vajce

Postup:

Rúru nastavíme na 180 stupňov a pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie.

Lístkové cesto si na pracovnej doske rozdelíme ostrím nožom na polovicu. Následne každú polovicu rozdelíme diagonálne, čím získame 4 pravouhlé trojuholníky. Rovnakým spôsobom postupujeme aj u ďalších dvoch hárkov cesta. Získame tak 12 trojuholníkov.

Do stredu širšej časti trojuholníka dáme lyžičku nutelly a zvyšnú plochu potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Jednotlivé kúsky zrolujeme.

Prenesieme na plech a povrch každého croissantv potrieme vajíčkom.

Pečieme 12 -15 minút, alebo kým nie je povrch croissantov krásne zlatistý a chrumkavý.

Lahodné domáce kokosky

Potrebujeme:

400 g strúhaného kokosu

1 plechovku Salka (môžete si vyrobiť aj rýchle domáce Salko)

2 lyžičky vanilkového extraktu

Postup:

Rúru zahrejeme na 160-170 stupňov a plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.

Všetky ingrediencie zmiešame v miske a vymiešame jednotnú hmotu – cesto.

Mixing-Coconut-Macaroons

Z cesta formujeme guľôčky veľkosti ping-pongovej loptičky, ktoré ukladáme na plech v dostatočných rozostupoch.

Shaping-Coconut-Macaroons

Pečieme 10-12 minút, alebo kým povrch kokosiek nie je zlatistohnedý.

Coconut-Macaroons-Baking

Vynikajúci čokoládový termix

Potrebujeme:

200 g mliečnej čokolády (môžeme použiť aj čokoládu na varenie)

250 g kyslej smotany 16%

300 g hrudkovitého tvarohu

Postup:

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a keď je celkom rozpustená, zložíme z plameňa a necháme chvíľu vychladnúť. Potom do čokolády vmiešame kyslú smotanu tak, aby vznikla hladká jednotná hmota. Nakoniec pomocou šľahača vmiešame do hmoty aj tvaroh.

Termix navrstvíme do misiek, dáme na chvíľu vychladiť do chladničky a môžeme podávať.

Zdravé energetické tyčinky

Potrebujeme:

1 šálku orechov (mandle, lieskovce, vlašské orechy prípadne mix orechov)

1 šálku sušeného ovocia (čerešne, marhule, brusnice)

1 šálku sušených datlí

Postup:

Príprava je veľmi jednoduchá. Všetky prísady vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladkú hmotu. Hmotu vyberieme z mixéra a preložíme na potravinársku fóliu.

Rukami hmotu vyformujeme do tvaru a hrúbky, akú pre naše budúce tyčinky chceme. Môžeme však formovať aj iné tvary – fantázii sa medze nekladú.

Hmotu necháme na noc v chladničke, alebo na chladnom mieste stuhnúť.

Superrýchly čokoládový koláčik

coke-cake-8

Potrebujeme:

1 ¼ šálky Nutelly

2 vajcia

½  šálky hladkej múky

Postup:

Všetky ingrediencie zmiešame a pripravíme si plech, ktorý  postriekame sprejom na pečenie, prípadne vymastíme maslom alebo olejom. Hmotu navrstvíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút.