Talentovaný britský šéfkuchár Jamie Oliver je jedným z najuznávanejších majstrov svojho remesla. Inšpiruje nielen kuchárov, ale aj obyčajných ľudí. Jamie razí heslo, že na prípravu perfektného jedla pokojne postačí 15 minút. Naučte sa tipy a triky, ktoré tento majster kuchár pri varení používa.
Tipy a triky Jamieho Olivera
Ak pripravujete zemiaky s bylinkami, bylinky vždy pridávajte až po tepelnom spracovaní zemiakov.
Pred smažením alebo pečením rýb ich vždy potrite rastlinným olejom. Neukladajte rybu na olej na plechu či na panvici, ani ho dodatočne nepridávate.
Vajcia s cukrom na prípravu sladkých dezertov, koláčov a zákuskov šľahajte vždy nad parou. Výsledok bude mať omnoho lepšiu chuť.
Pri spracovaní cesnaku do jedál, najskôr strúčik očistite, odrežte z neho koniec a rozpučte širokou stranou noža, až potom nakrájame nadrobno. Cesnak bude mať výraznejšiu arómu. 2. spôsob je nechať cesnak v šupke, odrezať koniec a rozpučiť ho rovnako ako v prvom prípade. Ak ho opražíte spolu s jedlom či upečiete, získate celkom nové chute.
Tepelne upravané krabie mäso pokvapkajte grapefruitovou šťavou. Na tento tip mäsa je to omnohšie chutnejšia alternatíva k citrónu.
Ak sa chystáte pripraviť šťavnatý steak, pred prípravou obaľte mäso hladkej v múke. Vďaka tejto úprave získa chrumkavú kôrku na povrchu. Ak chcete pripraviť mierne prepečný (rare) steak, mäso musíte pred úpravou vybrať z chladničky a nechať ho dostatočne dlho odležať (mäso by malo mať izbovú teplotu). Nikdy nepripravujte steak (v akejkoľvek úprave) ihneď po vybraní z chladničky.
Varené zemiaky na prípravu šalátu krájajte horúce.
Ak chcete pečenému alebo grilovanému kurčaťu pridať na chuti, pripravujte ho so slaninou.
Pripravujte rizoto? Pridajte doň pri varení trochu vermutu. Bude omnoho chutnejšie.
Príliš slané olivy zachráni ocot.
Pred grilovaním rýb potrite rošt trochou soli. Ryby sa na ňom neprichytia.
Ak nechcete, aby vôňa smaženej cibule naplnila celý váš byt, pred prípravou ju posypte trochou soli a pripravujte ju na slabom plameni.
Veľmi pálivé chilli papričky zbavte semienok a dobre opláchnite pod tečúcou vodou.
Ak chcete z citrónu či limetky vyťažiť maximum, pred ďalšou úpravou ich zahrejte, potom preložte na rovný povrch, pritlačte dlaňou a chvíľu rolujte po povrchu.
Huby vždy solíme až na konci tepelnej úpravy.
Červenú repu vždy varíme v slanej vode (rovnako aj zemiaky).
Najrýchlejší spôsob ako pripraviť baklažán? Na pare.
Ak pečiete alebo grilujte tučné mäso, pridajte k nemu marhule.
Pripravujete čokoládovú polevu? Pridajte do nej trochu strúhanej pomarančovej kôry. Bude mať oveľa lahodnejšiu chuť.
Do syrových omáčok požite naopak štipku citrónovej kôry. Budú bezkonkurenčné!
Tučné pokrmy podávajte s ananásom. Vďaka ovociu budú lepšie stráviteľné.
Pri príprave cestovín si vždy odložte 1 šálku vody z cestovín a použite ju ako základ pre prípravu vynikajúcich omáčok na cestoviny.