Čalamáda je vynikajúcou pestrou prílohou k pečeným či vyprážaným dobrotám a v našej rodine si bez nej nevieme predstaviť žiaden nedeľný obed. Ak obľubujete čalamádu aj vy, predstavujeme vám najjednoduchší spôsob, ako ju pripraviť rýchlo a bez zavárania.
Potrebujeme:
2 kg hlávkovej kapusty
1 kg šalátovej uhorky
500 g cibule
1 kg papriky (pre väčšiu pestrosť použite papriku rôznych farieb)
500 g čerstvej mrkvy
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
5-6 ks feferónov (do každého pohára 1 ks) – voliteľné
1 lyžicu celého čierneho korenia
70 g soli
300 ml octu
400 g kryštálového cukru
4 ks bobkového listu
1 lyžičku kyseliny citrónovej
1 lyžičku borkénu (dvojsiričitanu draselného)
Postup:
Najskôr si pripravíme zeleninu. Uhorky umyjeme a nakrájame na tenké plátky (ideálne pomocou krájača na uhorky). Mrkvu očistíme a nakrájame rovnako, ako uhorky.
Cibuľu očistíme a nakrájame natenko. Z kapusty odstránime hlúb a nakrájame na tenké rezance. Nakoniec nakrájame aj papriku – odstránime jadro a nakrájame na tenšie rezance.
V miske zmiešame soľ, cukor, korenie, nalámaný bobkový list, kyselinu citrónovú a borkén.
Všetku zeleninu zmiešame a pridáme aj sypkú zmes korenia a soli. Nakoniec pridáme ocot a všetko premiešame rukami. Necháme odpočívať 6-7 hodín.
Zeleninovú zmes potom vtlačíme do sterilizovaných pohárov na zaváranie až po okraj, potom do každého pohára dolejeme šťavu zo zeleniny a poháre dobre uzavrieme.
Do každého pohára môžete vložiť 1 ks feferónky, ak máte radi pikantnejšiu čalamádu.
Čalamádu odložíme a necháme niekoľko týždňov odpočívať. Po 4-6 týždňoch je čalamáda pripravená na konzumáciu.
To je všetko, domáca čalamáda je pripravená.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: nosalty