Bez zavárania: Pripravte si najlepšiu domácu čalamádu

[mashshare]

Čalamáda je vynikajúcou pestrou prílohou k pečeným či vyprážaným dobrotám a v našej rodine si bez nej nevieme predstaviť žiaden nedeľný obed. Ak obľubujete čalamádu aj vy, predstavujeme vám najjednoduchší spôsob, ako ju pripraviť rýchlo a bez zavárania.

Potrebujeme:

2 kg hlávkovej kapusty

1 kg šalátovej uhorky

500 g cibule

1 kg papriky (pre väčšiu pestrosť použite papriku rôznych farieb)

500 g čerstvej mrkvy

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

5-6 ks feferónov (do každého pohára 1 ks) – voliteľné

1 lyžicu celého čierneho korenia

70 g soli

300 ml octu

400 g kryštálového cukru

4 ks bobkového listu

1 lyžičku kyseliny citrónovej

1 lyžičku borkénu (dvojsiričitanu draselného)

Postup:

Najskôr si pripravíme zeleninu. Uhorky umyjeme a nakrájame na tenké plátky (ideálne pomocou krájača na uhorky). Mrkvu očistíme a nakrájame rovnako, ako uhorky.

Cibuľu očistíme a nakrájame natenko. Z kapusty odstránime hlúb a nakrájame na tenké rezance. Nakoniec nakrájame aj papriku – odstránime jadro a nakrájame na tenšie rezance.

V miske zmiešame soľ, cukor, korenie, nalámaný bobkový list, kyselinu citrónovú a borkén.

Všetku zeleninu zmiešame a pridáme aj sypkú zmes korenia a soli. Nakoniec pridáme ocot a všetko premiešame rukami. Necháme odpočívať 6-7 hodín.

Zeleninovú zmes potom vtlačíme do sterilizovaných pohárov na zaváranie až po okraj, potom do každého pohára dolejeme šťavu zo zeleniny a poháre dobre uzavrieme.

Do každého pohára môžete vložiť 1 ks feferónky, ak máte radi pikantnejšiu čalamádu.

Čalamádu odložíme a necháme niekoľko týždňov odpočívať. Po 4-6 týždňoch je čalamáda pripravená na konzumáciu.

To je všetko, domáca čalamáda je pripravená.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: nosalty

[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes