Chystáte rodinnú grliovačku? Ku grilovaným pochúťkam jednodznačne patrí aj chutná omáčka, ktorá dotiahne dobroty z grilu do absolútnej dokonalosti. Ak obľubujete kupované omáčky z obchodu, máme pre vás niečo lepšie, 7 tipov na chutné, ľahké a poctivé domáce omáčky, ktoré hravo schovajú do vrecka kupované výrobky z obchodu.
Cesnaková omáčka
Potrebujeme:
1 menšiu uhorku – nastrúhanú najemno
100 g nízkotučného tvarohu
2 strúčiky cesnaku – pretlačené
2 lyžice kyslej smotany
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 lyžičku najemno nasekaného kôpru, pažítky alebo petržlenovej vňate
Postup:
Všetky ingrediencie jednoducho zmiešame a môžeme podávať. Omáčka sa hodí do šalátov, k mäsku alebo k slaným chuťovkám.
Domáca barbecue omáčka
Potrebujeme:
Olivový olej
1 cibuľu
2 srúčky cesnaku
Špetku drvenej chilly papričky
400 g konzervovaných rajčín
80 g trstinového cukru
2 lyžice jablčného octu
2 lyžice worčestrovej omáčky
1 lyžicu hustého rajčinového pretlaku
Postup:
Na olivovom oleji osmažíme cibuľu a cesnak nakrájaný nadrobno. Pridáme chilly a opekáme 3 minútky. Pridáme konzervu krájaných rajčín, cukor, jablčný ocot, worčestrovú omáčku a pretlak. Zmes necháme na miernom plameni “bublať” cca 30 minút, alebo kým nie je dostatočne hustá (správna konzistencia pripomína puding). Výslednú omáčku rozmixujeme (príp. dosolíme) a necháme vychladnúť.
Domáca omáčka Tzatziki
Potrebujeme:
500 g bieleho jogurtu – ideálne gréckeho
2 čerstvé uhorky – stredne veľké
2 lyžice olivového oleja
1 lyžicu vínneho octu
4 strúčiky cesnaku
20 g kôpru
Soľ
Čierne mleté korenie
Potrebujeme:
Uhorky umyjeme a nastrúhame najemno. Necháme chvíľu odležať a odstránime prebytočnú šťavu.
K uhorkám pridáme pretlačený cesnak, najemno nasekaný kôpor, jogurt, olej a ocot. Premiešame a podľa chuti pridáme soľ a čierne korenie. Môžeme podávať.
Medovo – horčicová omáčka
Potrebujeme:
125 g dijonskej orčice
100 g medu
3 lyžice hnedého cukru
50 ml jablčného octu
1 lyžicu sladkého kečupu
1 lyžicu Worcesteskej omáčky
1 lyžicu granulovaného cesnaku
½ lyžičky sladkej papriky
Oregano podľa chuti
Postup:
Omáčku môžeme použiť ako marinádu alebo k už upečenému či grilovanému mäsu.
Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme jednotnú zmes. Podľa chuti môžeme pridať viac octu či medu, ak je omáčka príliš kyslá. Omáčku skladujeme v chladničke a pred použitím by mala v chlade odstáť aspoň 60 minút.
Paradajková omáčka aj do zásoby
Potrebujeme:
4 kg paradajok
1,5 kg papriky
2 kúsky chilly
150-200 g cesnaku
200 ml octu
2 lyžice soli
Postup:
Paradajky, papriky aj chilli papričky umyjeme a osušíme. Cesnak očistíme. Paradajky nakrájame na polovice alebo štvrtinky a z papriky odstránime jadierka. Rovnako očistíme aj chilli papričky. Všetku zeleninu zomelieme v mlynčeku na mäso.
K zelenine pridáme ocot, soľ a dobre premiešame. Necháme 1 hodinu odstáť a potom opäť dobre premiešame.
Omáčku navrstvíme do sterilizovaných pohárov na zaváranie a pevne uzavrieme. Skladuje na chladnom mieste.
Namiesto Tatarky: Dietna omáčka na grilovanie
Potrebujeme:
250 ml bieleho jogurtu
2 lyžice kvalitného reastlinného oleja
1,5 lyžice citrónovej šťavy
1 kyslú uhorku nakrájanú nadrobno
1 lyžicu nadrobno nakrájanej cibule
1 lyžicu horčice
1 lyžičku najemno nasekaného kôpru (voliteľné)
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Všetky suroviny spolu zmiešame a používame ako klasickú tatarsku omáčku. Vynikajúca je tiež napríklad do zemiakových šalátov.
Ľahká domáca omáčka namiesto majonézy
Potrebujeme:
1 kelímom kyslej smotany s nižším obsahom tuku
1 malú cibuľku
1 zaváranú uhorku
1 lyžicu ryžového oleja (príp. slnečnicový olej)
1 lyžicu uhorkového nálevu
1 lyžičku horčice
1 lyžičku polievkového korenia
Štipku soli a čierneho korenia
Postup:
Uhorku aj cibuľku nastrúhame a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra. Rozmixujeme na hladkú hmotu a môžeme okamžite používať.
Skladujeme v chladničke.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)