Zozbierali sme vás šikovné tipy a triky, ako nahradiť vajcia vo vašich obľúbených receptoch tak, aby výsledné jedlo neutrpelo na chuti!
Takto nahradíte vajcia vo vašich obľúbených receptoch (v slaných aj sladkých pokrmoch):
Kysnuté cesto: Kysnuté cesto z mliekom a tukom nepotrebuje vajcia. Nahradíte ich tak, že jednoducho pridáte o trochu viac tuku a mlieka, nahradíte tak pokojne 2 vajcia bez toho, aby to bolo cítiť na výsledku.
Niektoré kuchárky odporúčajú namiesto vajec dať do kysnutého cesta biely jogurt. Chuť je vraj ešte lepšia a cesto nestvrdne.
Palacinky a lievance: vajcia môžete pokojne vynechať. Vajcia v nich slúžia najmä na dvíhanie cesta. Najjednoduchšou a najbežnejšou náhradou dvíhania cesta je rozhodne prášok do pečiva. Nájdete ho naozaj takmer v každých potravinách a pracuje sa s ním veľmi ľahko. Jedna čajová lyžička, zmiešaná s jednou polievkovou lyžicou repkového oleja a jednou polievkovou lyžicou vody, vám poľahky nahradí v recepte jedno vajíčko.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Pri príprave palaciniek je výboronou náhradou vajec popučený banán.
V trvanlivom pečive a sušienkach, v ktorých do receptu patria žĺtky, použijeme ako náhradu 1 lyžicu solamylu zmiešanú s jednou lyžicou vody.
Univerzálnou náhradou vajec je číra želatína, 1 sáčok nahradí až 3 vajcia v ktoromkoľvek recepte.
Sladké koláče do ktorých ide vajce oklameme pridaním 1 bal. prášku do pečiva zmiešaného s ½ lyžicou vody a ½ lyžicou oleja. Takto nahradíme 1-2 vajcia v recepte.
V slanom pečive nahradíme vajcia rovnako, práškom do pečiva. Akurát namiesto vody a oleja použijeme 1 lyžicu octu.
Instantné droždie je tiež skvelé, ako náhrada vajec v receptoch. Ale má výraznú chuť a preto ho nepoužívajte tam, kde sa chuť droždia vôbec nehodí. 1 bal. instantného droždia rozmiešame v 70 ml horúcej vody, takto nahradíme 2 vajcia v recepte.
Výbornou náhradou vajec v receptoch je obyčajný Solamyl – kukuričný škrob. 1 lyžica solamylu nahradí 2 vajcia. Táto náhrada vajec je výborná do redších ciest – napr. na lievance, zemiakové placky alebo liaty perník.
Ak potrebujete vajce do tvarohovoej plnky, nahradíte ho 1 bal. vanilkového pudingu – prášok jednoducho vmiešame do tvarohu.
Pri sekanej je výbornou náhradou vajec sekaná a fašírky ryžová múka, strúhanka alebo ovsené vločky.
Vajcia v trojobale nahradíme tak, že zo solamylu a vody vymiešame riedku kašu a použijeme namiesto obaľovania v rozšľahanom vajíčku. Niektoré gazdinky namiesto vajec používajú len mlieko.
Pri pečení bábovky alebo bublaniny môžeme časť vajec nahradiť obyčajnou majonézou. Výborným tipom je namiesto 1-2 vajec použiť do koláčov ovocné pyré.
Vo fašírkach nahradíme vajcia obyčajnými ovsenými vločkami, alebo rozomletými ľanovými semienkami. Tiež pomôže pridať 1-2 lyžičky majonézy namiesto každého vajíčka.