Cuketa je obľúbená letná zelenina, ktorá sa dá pripraviť na mnohé spôsoby. My vám prinášame niekoľko zdravých receptov, ktoré nielen výborne chutia, ale sú prospešné aj pri chudnutí.
Čo dokáže cuketa so zdravím?
Podporuje obranyschopnosť, chráni a obnovuje bunky
Účinne detoxikuje celý organizmus
Prevencia vzniku rakoviny a civilizačných chorôb
Vynikajúca na chudnutie
Podporuje trávenie a zlepšuje vyprázdňovanie
Podporuje metabolizmus (spaľovanie podkožného tuku)
Odvodňuje organizmus (močopudný účinok)
Podporuje a prečisťuje obličky a močové cesty
Posilňuje srdce, cievy a čistí ich
Prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
Znižuje vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak
Podporuje funkciu mozgu a pamäti
Zlepšuje kvalitu vlasov, pokožky a nechtov
Výborné cestoviny s cuketou
Potrebujeme:
500 g cestovín
4 lyžice olivového oleja
50 g masla
2 strúčiky cesnaku, jemne nakrájané
500 g cukety, nakrájaných na jemné kolieska
150 ml kyslej smotany
100 g strúhaného parmezánu (alebo iného syra)
150 g šunky nakrájanej nadrobno
hrsť sekanej zelenej petržlenovej vňate
soľ a korenie na dochutenie
Postup:
Vo veľkej plytké panvici rozohrejte olej a maslo. Zľahka na nich osmažte plátky cesnaku a cukiet, osoľte a okoreňte. Smažte asi 15 minút, aby boli cukety vláčne, ku koncu pridáme aj šunku. Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na obale, aby zostali al dente.
K cuketám pridajte smotanu a väčšinu syra a nechajte na miernom vare prebublať. Vsypte scedené cestoviny a všetko spolu dôkladne premiešajte. Podávajte posypané petržlenovou vňaťou so zvyšným syrom.
Cuketové kolieska s jogurtovou omáčkou
Rýchle, jednoduché a chutné. Vyskúšajte chrumkavé kolieska z cukety s jogurtovo-bylinkovou omáčkou.
Potrebujeme:
600 g cukety
200 g jogurtu
2 lyžice hladkej múky
1 strúčik cesnaku
Zväzok kôpru
1 lyžičku červenej papriky
Soľ podľa chuti
Postup:
Cuketu umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska (1cm). Každý kúsok posypeme soľou a pripravíme si omáčku.
Cesnak aj zelené bylinky nasekáme najemno. Pridáme joguert, červenú papriku, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.
Kúsky cukety osušíme papierovou utierkou a obalíme v hladkej múke (do múky môžeme pridať trochu soli a čierneho korenia).
Kolieska culety vyprážime na rastlinnom oleji dozlatista. Prebytočný olej odstránime kuchynskou utierkou.
Na plátky cukety navrstvíme omáčku a môžeme podávať.
Zapečená cuketa so šunkou a mozzarellou
Potrebujeme:
Postup:
Cuketu umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky s hrúbkou 2 mm.
Dajte plátky cukety do misky, posypte soľou a nechajte 15 minút odpočívať, aby pustili prebytočnú šťavu. Vodu potom odstránime a pláty môžeme ešte zľahka osušiť obrúskom.
Do vymastenej zapekacej misy uložíme plátky cukety, nastrúhajú mozzarellu spolu s údeným syrom, šunku, opäť plátky cukety a takto poračujeme, kým neminiem prísady. Vrch posypeme zvyšnou mozzarellou a parmezánom.
Vo vyhriatej rúre na 180 stupňov pečieme 30 minút.
Potrebujeme:
-
4 Cuketa (veľká)
-
350 g Mozzarelly
-
150 g Údený Syr
-
250 g Šunka
-
30 g Parmezánu
-
Olivový olej
-
Soľ a korenie na dochutenie
Postup:
Cuketu umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky s hrúbkou 2 mm.
Dajte plátky cukety do misky, posypte soľou a nechajte 15 minút odpočívať, aby pustili prebytočnú šťavu. Vodu potom odstránime a pláty môžeme ešte zľahka osušiť obrúskom.
Do vymastenej zapekacej misy uložíme plátky cukety, nastrúhajú mozzarellu spolu s údeným syrom, šunku, opäť plátky cukety a takto poračujeme, kým neminiem prísady. Vrch posypeme zvyšnou mozzarellou a parmezánom.
Vo vyhriatej rúre na 180 stupňov pečieme 30 minút.
Pečená cuketa s paradajkou a paprikou
Rýchly a jednoduchý obed plný zeleniny, smotany a lahodného syra. Ak hľadáte tip na zdravý obed, ktorého prípravu zvládnete ľavou-zadnou, tento recept určite oceníte.
Potrebujeme:
1-2 ks paradajok
200-250 g cukety
1 červenú papriku
2 lyžice kyslej smotany
2-3 lyžice mlieka
1 vajce
40 – 50 g syra
Soľ, čierne mleté korenie
Postup:
Cuketu očistíme a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 cm. Papriku očistíme, odstránime semienka a nakrájame na plátky. Rovnako nakrájame paradajky. Zapekaciu misu potrieme trochou rastlinného oleja a ukladáme do nej striedavo zeleninu.
Zeleninu posypeme soľou, korením a potrieme kyslou smotanou.
Vajcia rozšľaháme v miske s mliekom, trochou soli a korením.
Na zeleninu navrstvíme strúhaný syr a nakoniec zalejeme vajíčkovou zmesou.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, 30 – 35 minút.
Cuketová plnka
Potrebujeme:
4 cukety
100 g celozrnnej strúhanky
6 plátkov syra
Petržlenovú vňať nasekanú na kúsky
Soľ a korenie
150 g strúhaného syra (ideálne parmezán)
2 vajcia
120 g nakrájanej šunky
2 lyžice oleja
Postup:
Cuketu nastrúhame nahrubo, osolíme a necháme chvíľu vypotiť. Potom zlejeme, pridáme strúhaný syr, vňať, soľ, korenie, strúhanku (množstvo strúhanky podľa potreby tak, aby vznikla kompaktná zmes).
Zmes nanesieme na papier na pečenie potretý olejom, vyformujeme do tvaru obdĺžnika, uložíme plátky syra, posypeme šunkoupomocou papiera zvinieme a preložíme do pozdĺžnej formy na pečenie.
Vrch rolády posypeme zmesou 1 lyžice parmezánu a 1 lyžice strúhanky. Pokvapkáme 2 polivkovými lyžicami olivového oleja a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 35 minú, kým povrch nie je zlatistý. Necháme vychladnúť a podávame nakrájané na plátky.
Pečená cuketa v omáčke
Potrebujeme:
150 ml mlieka (alebo smotany na varenie)
2 ks mladej cukety
3 vajcia
2-3 strúčiky cesnaku
70 g parmezánu
3 lyžice hladkej múky
Pol zväzku petržlenu nasekaného najemno
Soľ a mleté korenie podľa chuti
Bazalku podľa chuti
3 lyžice oleja
Postup:
Plech vymastíme olejom a uložíme doň cuketu nakrájanú na menšie kúsky.
Vajcia rozšľaháme, pridáme k nim petržlenovú vňať, soľ, korenie, cesnak, mlieko a bazalku – dobre premiešame.
Nakoniec pridáme, syr a múku. Miešame dohladka.
Zmesou rovnomerne zalejeme cuketu.
Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme približne 40-45 minút (prípadne, kým nebude povrch zmesi zlatistý).
Cuketové fašírky z rúry
Potrebujeme:
3 mladé cukety
2 vajcia
200 g najemno nastrúhaného syra
200 g syru feta
3 strúčiky cesnaku
Strúhanku
2-3 lyžice hladkej múky
Zväzok kôpru
Soľ, korenie, červenú papriku
Postup:
Cuketu a kôpor umyjeme. Cuketu nastrúhame, osolíme a necháme 15 minút odležať, aby sa uvolnila voda. Tú scedíme a pridáme strúhaný syr a aj rozdrobený syr feta.
Pridáme vajcia, najemno nasekaný kôpor, pretlačený cesnak, soľ, korenie, papriku a múku. Všetko dôkladne premiešame a zo zmesi tvoríme guličky, ktoré obalíme v strúhanke a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Roztlačíme rukou tak, aby vznikol tvar fašírky.
Fašírky pokvapkáme trochou oleja a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Počas pečenia obrátime.
Zmes môžete aj vypražiť, no rozhodne odporúčam pečenú ľahšiu verziu.
Ľahká cuketová roláda
Potrebujeme:
2 cukety
5 vajec
2 strúčiky cesnaku
50 g parmezánu
Soľ a korenie
Na náplň:
200 g tvarohu, syrokrému, alebo smotanového syra (prípadne obľúbenú nátierku)
100 g šunky nakrájanej na plátky
Poznámka: do cesta môžete pridať ovsené vločky a v tom prípade stačia aj 3 vajcia
Postup:
Cuketu umyjeme, nastrúhame a osolíme – necháme 15 minút vypotiť a zlejeme šťavu. Potom pridáme vajcia, pretlačený cesnak, syr a vymiešame jednotnú hmotu, ktorú rovnomerne navrstvíme na plech na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov asi 20 minút – alebo, kým cesto nie je zlatisté.
Potom jednoducho necháme vychladnúť, potrieme syrom a uložíme plátky šunky. Zrolujeme a môžeme podávať.
Do cesta môžete pridať obľúbené korenie, zelené bylinky alebo napríklad aj nakrájanú chilli papričku, ak obľubujete pikantné chuťovky.
Cuketové tyčinky bez múky
Potrebujeme:
6 ks menšej mladej cukety
2 lyžičky soli
Na obalenie:
4 bielky
2 lyžice vody
1/5 šálky hladkej múky (1 šálka=250 ml)
2 strúčiky cesnaku
¼ lyžičky čierneho mletého korenia
¼ lyžičky soli
½ šálky najemno nastrúhaného parmezánu
2 šálky strúhanky
8-10 lyžíc oleja
Postup:
Cukety dobre umyjeme (nemusíme šúpať) a prekrojíme pozdĺžne na polovicu a následne každú polovicu ešte raz na polovicu. Z každej cukety tak získame 4 tyčinky.
Všetky kúsky vložíme do sita, posypeme soľou a necháme 30 minút „vypotiť“. Potom je dôležité cuketu dobre vysušiť papierovým obrúskom – kúsky cukety musia byť čo najviac suché.
Pripravíme si ingrediencie na obaľovanie. Múku zmiešame s parmezánom a korením.
V inej misky vymiešame bielky s 2 lyžicami vody. Do poslednej misky nasypeme strúhanku.
Cuketu najskôr potrieme olejom, a postupne obaľujeme najskôr v múčno-syrovej zmesi, potom v bielku a nakoniec v strúhanke.
Obalené kúsky cukety preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 210 stupňov približne 35 minút.
Zdravá náhrada za chipsy
Potrebujeme:
1 zelenú cuketu
Mlieko
Strúhanku (ideálne celozrnnú)
Parmezán
Soľ a cesnakový prášok
Postup:
Cuketu dôkladne umyjeme (nemusíme šúpať) a nakrájame na čo najtenšie kolieska.
Krájanú cuketu preložíme do misky a zalejeme mliekom a necháme 15 minút v mliečnom kúpeli. Vďaka mlieku budú mať chipsy vynikajúcu chuť.
Strúhanku zmiešajte s najemno strúhaným parmezánom. Každý plátok cukety obalíme v zmesi strúhanky a syra.
Plátky cukety preložíme na mriežku a posypeme soľou a cesnakovým práškom. Podľa chuti môžete pridať aj ďalšie koreniny.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 25 minút.
Môžete si pochutnávať na chrumkavých chipsoch bez výčitiek svedomia.
Cuketové hranolky
Potrebujeme:
1 cuketu – mladú aj so šupou
1 lyžicu horčice
2 lyžičky octu
½ šálky strúhanky
Soľ a čierne korenie podľa chuti
1 šálku kyslej smotany
1 ks cibule
2 lyžičky medu
100 g nadrobno nastrúhaného syra
Voliteľné: bazalka, červená paprika, oregano
Postup:
Cuketu umyjeme a nakrájame na pásiky – podobne ako hranolky.
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na troche oleja dozlatista. Potom ju preložíme do mixéra a zmiešame s medom, horčicou, octom, soľou a korením. Rozmixujeme dohladka, primiešame smotanu a opäť všetko spolu dobre premiešame.
Kúsky cukety obalíme najskôr v smotanovej zmesi a potom v strúhanke, ktorú sme si zmiešali so syrom a ľubovolnými koreninami.
Kúsky cukety uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 170 stupňov 15-20 minút. Chuťovka je pripravená, keď je povrch zlatistý.
Falošný zemiakový šalát
Potrebujeme:
3 pevné cukety
1 cibuľu
1 zelené jablko
1 väčšiu mrkvu
1/4 zeleru
2 vajcia na tvrdo
kyslé uhorky podľa chuti
Šunku, soľ a korenie
Biely jogurt, alebo domácu majonézu bez oleja
Postup:
Cukety, mrkvu a zeler dáme variť na paru. Cuketu je lepšie nechať vcelku, inak nasiakne moc vodou a šalát bude príliš riedky.
Ostatné ingrediencie nakrájame na drobné kocky tak, ako sme zvyknutí u klasického zemiakového šalátu.
Uvarenú zeleninu necháme úplne vychladnúť a potom ju pokrájanú pridáme k šalátu. Osolíme, okoreníme a vmiešame jogurt alebo domácu majonézu. Premiešame, ochutíme a necháme uležať v chladničke.