Vynikajúce a veľmi obľúbené recepty s horčicou, ktoré chutia vynikajúco a viete ich rýchlo pripraviť.
Zapečené bravčové mäsko s horčicou a cesnakom
Potrebujeme:
700 g bravčového mäsa
1-2 lyžice horčice
4 strúčiky cesnaku
1 téglik sladkej smotany
0,5 l vody
čerstvá petržlenová vňať
olej
soľ
korenie
1 Cibuľa + 4 uvarené zemiaky nakrájané na plátky
Vývar alebo voda na podliatie mäsa
Postup:
Mäso osolíme a okoreníme a sprudka opražíme na rozpálenom oleji (môžeme mäso nakrájať na kocky, alebo na tenšie plátky).
Smažíme asi 7 minút.
Potom prilejte vvývarom a dusíme 15 minút pod pokrievkou.
Potom premiestnite celú zmes do pekáča, na ktorého dno sme si nakrájali zemiaky a cibuľu.
Zmiešajte horčicu, smotanu, prelisovaný cesnak, petržlenovú vňať.
Zmesou mäso a zeleninu zalejte. Pečieme na 180 stupňov po dobu 20 minút.
Bravčové v marináde pečené so zemiakmi
Potrebujeme:
Na 1 kg mäsa
cibuľa – 1 veľký kus
cesnak – 3 strúčiky
soľ – 2 lyžičky
korenie podľa chuti
korenie na mäso – 1 lyžička
paradajková omáčka – 1 lyžička
kečup – 2 polievkové lyžice
sójová omáčka – 50 ml
kyslá smotana – 3 polievkové lyžice
celozrnná horčica – 1 lyžica
horčica – 1 lyžička
soľ podľa chuti
zemiaky – 700 g.
soľ podľa chuti
zemiakové korenie podľa chuti
olej – 2 lyžice
Postup:
Cibuľu rozmixujeme, pridáme pretlačený cesnak, koreniny, soľ, paradajkovú omáčku, kečup a sójovú omáčku.
Premiešame.
Mäso umyjeme, osušíme a narežeme na hrubšie plátky – ale neprerežeme celkom.
Mäso dôkladne natrieme prirpavenou marinádou a necháme marinovať aspoň pár hodín – ideálne cez noc.
Kyslú smotanu zmiešame s oboma druhmi horčice.
Zemiaky si narežme, ale rovnako ako mäso ich neprežeme celkom. Ochutíme koreninami a soľou.
Marinované mäso preložíme do misy, obložíme zemiakmi a do zázrezov navrstvíme horčicovú smotanu.
Prikryjeme alobalom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov asi 1 hodinu, potom odokryjeme a pečieme bez alobalu ešte asi 20 minút.
Krémová horčicová omáčka
Potrebujeme:
500 g čerstvých húb
2 lyžice haldkej múky
Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
1 smotanu na šľahanie 33%
3 lyžice horčice
Postup:
Huby očistíme, nakrájame, preložíme na panvicu a pridáme vodu. Osolíme a varíme bez pokrievky, kým huby nezmäknú a voda sa neodparí.
Potom zalejmeme šľahčkou v ktorej rozmiešame 2 lyžice múky a horčicu.
Niekoľko minút varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne.
Môžeme dochutiť soľou a koreninami.
To je všetko, omáčka je hotová.
Na tanieri ju môžeme posypať petržlenovou vňaťou.
Mäso pečené v horčici
Potrebujeme:
Mäso 1 kg (v mojom prípade bravčové stehno, ale môžete skúsiť aj morčacie mäso)
Horčica pikantná alebo obyčajná (3 lyžice takej a 3 lyžice takej)
Med – 1 lyžica
Rozmarín, soľ, korenie, pálivú papriku
Cesnak 3-4 strúčiky
cibuľa
Trochu vody
Potrebujeme:
Najlepšie je mäso nechať marinovať cez noc.
Mäso umyjeme, osušíme, nakrojíme, marinujeme a necháme ho 24 hodín stáť.
Nasledujúci deň stačí len vložiť mäso do rúry predhriatej na 180 ° a pečieme asi 1,5-2 hodiny.
K príprave marinády na mäso sa zmieša po 3 lyžice horčice pikantnej a obyčajnej, lyžicu medu, soľ, korenie a pálivej papriky.
Do marinády môžeme pridať aj trošku vody.
Ošúpeme cesnak a nakrájame na malé kúsky. Narezané mäso naplníme nasekaným cesnakom, ako na obrázku nižšie.
Marinádu navrstvíme na mäso a posypeme bylinkami a necháme v chladničke cez noc.
Na druhý deň pred pečením vyberieme z chladničky aspoň kým sa rozohreje rúra. Obložíme cibuľovými krúžkami a vložíme do rúry. Najskôr pečieme prikryté a asi 40 minút pred koncom odkryjeme.
Pečieme 1,5 – 2 hodiny. Môžeme podávať so šalátom. je to perfektne ochutené a pritom jednoduché jedlo!
Kuracie rezne v horčicovej marináde so syrom
Potrebujeme:
600-700 g kuracie prsia nakrájané na tenké plátky
Soľ, korenie
Marináda:
3-4 lyžice horčice
200 g kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
Citrónovú šťavu
Obaľovanie:
150 g tvrdého najemno nastrúhaného syra
Strúhanku
Maslo
Postup:
Mäso umyjeme, osušíme, nakrájame na tenké látky a ochutíme soľou a korením. Na marinádu zmiešame všetky prísady – podľa chuti môžete viac alebo menej horčice, my máme radi viac. Kuracie kúsky zalejeme touto marinádou a necháme marinovať aspoň hodinu, ideálne ale cez noc.
Na obaľovanie si zmiešame strúhanku so syrom a v tejto zmesi obalíme každý kúsok mäsa a ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Na každý kúsok dáme tenký plátok masla a pri teplote 200 stupňov pečieme asi 40 minút – v polovici času opatrne obrátime. Podávame s prílohou podľa chuti.
Veľmi šťavnaté kuracie rezne za minútku pripravené
Potrebujeme:
5-6 kusov kuracích rezňov
4 lyžice medu
4-5 čajových lyžičiek horčice
5 strúčikov cesnaku
soľ, korenie
Postup:
Kuracie rezne umyjeme a osušíme papierovou utierkou, rozkrojíme na dve časti a obe osolíme. Môžeme zľahka naklepať, je to na vás. tenšie rezne budú rýchlejšie hotové.
Med rozmiešame s horčicou a pretlačeným cesnakom, Kuracie prsia premiešame v marináde – môžeme nechať marinovať, alebo použiť hneď. Mäso preložíme na plech vystlaný papierom na pečeni – v dobre vyhriatej rúre na 200 stupňov pečieme 20 minút.
Bravčový plátok na horčici
Potrebujeme:
600 g bravčového pleca (4-5 plátkov po asi 150 g) – môžete použiť aj iný druh mäsa
Horčica plnotučná alebo dijonská
Hladká múka
Farebné korenie celé aj mleté
Vetvička rozmarínu (nemusí byť)
Soľ, kúsok masti
1 veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
100 g údenej slaniny
1 lyžička mletej papriky
Postup:
Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno, slaninu na kocky. Mäso osolíme, posypeme mletým čiernym korením a z jednej strany potrieme horčicou.
Na kúsku masti vyškvaríme slaninu a pridáme cibuľu. Po chvíli vmiešame aj cesnak. Mäso obalíme v múke a oklepeme.
Pridáme ku slanine s cesnakom a sprudka z oboch strán opečieme. Vmiešame papriku a podlejeme horúcou vodou.
Pridáme cca 6-8 guľôčok farebného korenia, rozmarín a pod pokrievkou dusíme do mäkka. Občas obrátime a podľa potreby podlejeme.
Kto chce, môže na záver vybrať korenie a rozmarín a šťavu prepasírovať alebo rozmixovať. Podávame s prílohou podľa chuti.
Kuracie stehienka na horčici
zdroj: smakiuczucie
Potrebujeme:
- 1 kg kuracích stehien (môžu byť aj krídla)
- 1 cibuľa
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1-2 lyžice horčice
- 2 stredne veľké mrkvy
- 200 g sladkej smotany (dala som 30%)
- 2 lyžice nakrájanej pažítky
- 2 lyžice masla
- soľ
- korenie
- sladká paprika
- 3 šálky vody v ktorej rozmiešame 1 bujón, alebo 3 šálky vývaru
Postup:
Umyjeme a osušíme stehienka. Posypeme soľou a korením.
Na panvici zahrejeme maslo a opražíme na ňom najemno nakrájanú cibuľku, kým nie je zlatistá.
Pridajte mäso a zľahka osmažte zo všetkých strán. Pridajte nakrájanú mrkvua smažíme asi 2 minúty. Nalejte 3 šálky vody, pridajte sladkú papriku a nechajte variť, až kým nebude mäso jemné. Nakoniec pridajte pretlak zmiešaný s horčicou, bazalku a nechajte ešte povariť, aby sa chute prepojili. Zalejte smotanou, premiešajte a už nevarte. Ak je to potrebné, ochuťte soľou a korením.
Posypeme nasekanou pažítkou.
Horčicová marináda so zázvorom – ideálna na grilovačku
Potrebuje:
¼ šálky hrubozrnnej horčice
¼ šálky horčice Dijon
½ šálky medu
1 lyžička sójovej omáčky
2 lyžice listov bazalky, nasekaných
1 lyžicu čerstvého zázvoru, jemne mletého
8 vykostené kuracie stehná bez kože
Postup:
Všetky prísady na marinádu zmiešame a dáme marinovať kuracie mäsko aspoň na 4 hodinky – ideálne na celú noc.
Minútkové kuracie kúsky na horčici
Potrebujeme:
700 g kuracích pŕs
1 väčšiu cibuľu
100 g šampiňónov
Sterilizovanú kukuricu s hráškom
200 ml kyslej smotany
2 lyžice horčice
1 lyžicu kečupu (voliteľné)
Petržlenovú vňať nasekanú najemno
Soľ a korenie podľa chuti
Rastlinný olej
Majoránka
Postup:
Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Na troche rastlinného oleja orestujeme cibuľku a potom pridáme kúsky mäsa. Necháme smažiť, kým mäso nepustí šťavu.
Potom pridáme nakrájané huby, soľ, korenie a všetko premiešame. Podlejeme malým množstvom vody, prikryjeme a varíme, kým mäso nebude mäkké.
Kyslú smotanu zmiešame s horčicou a kečupom. Keď je mäso mäkké, zalejem ho smotanovo-horčicovu zmesou, pridáme hrášok s kukuricou, premiešame a necháme niekoľko minút povariť. Potom pridáme majoránku, zložíme z plameňa, posypeme petržlenovou vňaťou (voliteľné) a môžeme podávať.
Kuracie rezne pečené v horčici
Potrebujeme:
5-6 kusov kuracích rezňov
4 lyžice medu
4-5 čajových lyžičiek horčice
5 strúčikov cesnaku
soľ, korenie
300 g cukety
1 lyžica sušeného tymianu
Postup:
Kuracie rezne umyjeme a osušíme papierovou utierkou, rozkrojíme na dve časti a obe osolíme.
Med rozmiešame s horčicou a pretlačeným cesnakom, Kuracie prsia premiešame v marináde – môžeme nechať marinovať, alebo použiť hneď. Mäso preložíme na plech vystlaný papierom na pečeni – v dobre vyhriatej rúre na 200 stupňov pečieme 20 minút.
Podávame s ceketou, ktorú ochutíme soľou, tymiánom a dusíme na panvici s trochou vody domäkka. Prípadne môžete podávať so šalátom z čerstvej zeleniny.
Závitky na horčici, plnené syrom!
Potrebujeme:
2 kusy kuracích pŕs
Horčicu celú (korenie)
Olivový olej
Citrónovú šťavu
Sójovú omáčku
Horčicu plnotučnú
Tvrdý syr nakrájaný na plátky
Postup:
Kuracie prsia si prekrojíme na polovice a každú naklepeme na čo najtenšie. Ochutíme soľou a korením. Každý kúsok potrieme trochou horčice a vložíme do stredu kúsok syra, zabalíme. Preložíme na plech vystlaný alobalom.
Horčicu zmiešame s olivovým olejom, trochou citrónovej šťavy, trochou sójovej omáčky a takto pripravenou marinádou potrieme každú rolku. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 45 minút.
Horčicová marináda – aj na minútkovú prípravu mäsa
Potrebujeme:
4 plátky bravčového mäsa (krkovička, karé,stehno…)
4 lyžice olivového oleja
2 strúčiky pretlačeného cesnaku
1 lyžicu horčice
1 lyžičku sladkej papriky
Biele mleté korenie
1 lyžičku soli
Postup:
Zmiešame všetky prísady na marinádu a zmiešame s mäskom. Necháme marinovať aspoň 15 minút, ideálne však dlhšie, pokojne aj cez noc.