plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pečieme najlepšie trvanlivé VIANOČNÉ zákusky: Zbierka 13 top receptov, ktoré vám v chladičke vydržia aj celý mesiac!

Vynikajúce trvanlivé veľkonočné zákusky, ktoré vám vydržia v chlade celé týždne!

Vynikajúce trvanlivé vianočné zákusky, ktoré vám vydržia v chlade celé týždne!

Makové žĺtkové rezy

Potrebujeme:

500 g práškového cukru

250 g masla alebo Hery

kôra z jedného citróna

6 vajec

200 g mletého maku

150 g polohrubej múky

1/2 balíka prášku do pečiva

2 vanilkové cukre

Postup:

Vymiešame si maslo s 200 g práškového cukru do peny.

Pridáme citrónovú kôru, potom vmiešame mak zmiešaný s múkou a s práškom do pečiva.

Vajcia si rozdelíme na bielka a žĺtka a bielka vyšľaháme do peny.

Potom ich drevenou vareškou primiešame k makovému cestu. Plech si vymastíme a vysypeme múkou.

Nalejeme cesto a dáme do vyhriatej rúry upiecť pri 180°C 10 – 15 minút.

Žĺtkovú polevu si pripravíme vyšľahaním žĺtkov , s práškovým cukrom a s oboma vanilkovými cukrami.

Pripravenú žĺtkovú polevu nalejeme ešte na horúcu piškótu, a necháme zatuhnúť.

Kokosovo-rumové pokušenie

 

Potrebujeme:

600 g maslových sušienok pomletých

200 g práškového cukru

4 lyžice kakaového prášku

Rum alebo rumovú arómu

cca 400 ml mlieka

Na náplň:

200 g masla

Pár lyžíc jemného tvarohu – voliteľné

150 g práškového cukru

150 g strúhaného kokosu

Kokos na posypanie

Postup:

Zmiešame si kakao so sušienkami a cukrom, mlieko zmiešame a rumom a vmiešame do sypkej hmoty tak, aby sme vypracovali dobre tvarovateľnú hmotu.

Na krém zmiešame zmäknuté maslo s cukrom, tvarohom (ak ho použijeme) našľaháme a pridáme kokos.

Sušienkovú hmotu rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme pod fóliou na tenký plát.

Na každý plát navrstvíme maslový krém a opatrne ale pevne zrolujeme.

Vložíme do chladničky, necháme vychaldiť a potom krájame mokrým nožom.

Ak chcete mať dezert menej sladký, pokojne uberte cukor, prípadne ho nahraďte iným sladidlom.

Dobrým nápadom je hotovú roládu posypať strúhaným kokosom.

Orechové rezy bez gramu múky

Potrebujeme:

Cesto:

6 vaječných bielkov

200 g mletých vlašských orechov

200 g kryštálového cukru

Štipka mletej škorice

Štipka soli

Krém:

800 ml mlieka

2 bal. vanilkového pudingu

100 g práškového cukru

Na ozdobu:

50 g mletých orechov

Postup:

Bielky ušľajáme so štipkou soli. Keď vznikne jemná mäkká pena, postupne začne pridávať cukor a ušľaháme do pevného krému – snehu, ktorý drží tvar. Nakoniec primiešame mleté orechy a škoricu.

Hmotu rozdelíme na 2 časti a pripravíme si dva plech rovnakých rozmerov (29×35 cm) a vystelieme ich papierom na pečenie.Na plechy rovnomerne navrstvíme bielkovú hmotu.

Oba plechy upečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, po dobu 15 minút.

Cesto pečieme oddelene, ak máte teplovzdušnú rúru, môžete piecť aj naraz.

Keď je cesto upečené, necháme ho trochu vychladnúť, potom opatrne obrátime a odstránime papier na pečenie.

Cesto je pomerne krehké, postupujeme preto veľmi opatrne.

Z mlieka a pudingového prášku uvaríme hustý puding a necháme ho mierne vychladnúť.

Vychladené krehké cesto rozdelíme na polovice – získame tak 4 pláty cesta.

Puding rovnako rozdelíme na 4 časti.

Jeden plát cesta umiestnime na plochú tácku, navrstvíme krém a takto pokračujeme tak, že získame 4 vrstvy cesta a 4 vrstvy krému.

Vrch posypeme drvenými orechmi a rezy a dezert vložíme na niekoľko hodín vychladiť do chladničky.

Makový koláčik podľa našich babičiek

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

100 g masla

100 g práškového cukru

½ bal. prášku do pečiva

3 žĺtky

100 g kyslej smotany

Na krém:

140 g polohrubej múky

200 mletého maku

150 g práškového cukru

2 bal. vanilkového cukru

½ bal. prášku do pečiva

200 ml vlažného mlieka

100 g zmäknutého masla

Štipku soli

3 bielky ušľahané na sneh

Kôru z 1 citróna

Postup:

Na cesto vymiešame múku, maslo, cukor, prášok do pečiva a smotanu vymiešanú so žĺtkami.

Vypracujeme hladké, ale tuhé cesto, ktoré vytvaruheme do bochníčka, zabalíme do fólie a uložíme do chladničky aspoň na 30 minút.

Na plnku si zmiešame v jednej miske sypké prísady a v druhej mlieko s rozpusteným maslom a citrónovou kôrou.

Tekutú zmes pomaly vmiešame dosypkej pomocou šľahača.

Napokon opatrne cukrárskym jazykom vmiešame do zmesi aj sneh z bielkov a štipky soli.

Cesto vyberieme z chlaničky a rozdelíme na dve časti.

Každú rozvaľkáme do tvaru platu tak, aby nám veľkosťou sedel na plech s rozmermi 30×25 cm. Prvý plát uložíme na dno vymasteného plechu a navrstvíme naň náplň.

Opatrne prikryjeme druhým plátom cesta a vrch popicháme vidličkou.

Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút. Potom stiahneme na 170 stupňov a pečieme ešte 15 minút, alebo kým povrch nie je zlatistý.

Necháme vychladnúť, poprášime práškovým cukrom a podávame.

Mesiačiky s rumovou polevou

Potrebujeme:

150 g kr. cukor do žĺtkov

100 g kr. cukor do snehu

6 vajec

250 g maslo

3 lyžice kakaa

100 ml vlažná voda

250 g polohrubá múka

1 prášok do pečiva

Poleva:

20 g masla

100 g práškového cukru

3 lyžice rumu

Postup:

Žĺtky vyšľaháme s cukrom so peny, postupne všľaháme vodu a nakoniec aj sypké prísady. Bielky vyšľaháme do tuha, pridáme cukor a dobre prešľaháme. Všetko opatrne vmiešame do žĺtkovej hmoty. Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie (používam klasický veľký plech),

Pečieme pri teplote 180 stupňov 20 minút (skontrolujte špáradlom, každá rúra pečie inak),

Na vlažný koláč nanesieme polevu – v miske vyšľaháme zmäknuté maslo s rumom a cukrom). Necháme zatuhnúť a vykrajujeme mesiačiky.

Nesmrteľný londýnsky rez

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

120 g práškového cukru

5 žĺtkov

1/2 bal. prášku do pečiva

200 g masla

Na vrch:

5 bielkov

200 g práškového cukru

120 g mletých orechov

Ďalej

Domáci lekvár

Nasekané orechy navrch

Postup:

V miske si zmiešame všetky prísady na cesto a navrstvíme ho na klasický plech na pečenie, vystlaný papierom na pečenie.

Cesto pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 15 minút.

Cesto necháme chvíľu vychladnúť, zatiaľ si pripravíme sneh. Bielky ušľaháme s cukrom (pridávame postupne) a nakoniec do snehu opatrne vmiešame aj mleté orechy.

Na cesto natrieme lekvár a rovnomerne navrstvíme sneh, posypame orechmi. Pečieme pri teplote 180 stupňov ešte 15 minút.

Oblátkové rezy

Kinder rezy z tortových oplátok

Potrebujeme:

600 g sušeného mlieka

800 g práškového cukru

200 ml vody

250 g masla

100 g čokolády

3 ks tortových oplátok

Postup:

Z cukru a 200 ml vody uvaríme sirup.

V miske vyšľaháme maslo so sušeným mliekom.

Teplý sirup zmiešame s maslovou hmotou tak, že sirup tenkým prúdom postupne vlejeme do maslovej hmoty. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.  Výslednú hmotu rozdelíme na dve polovice. Čokoládu necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli a zmiešame s jednou polovicou hmoty.

Necháme vychladnúť a potom začneme vrstviť. Na oblátku nanesieme tmavý krém, preložíme oplátkou a navrstvýme biely krém. Nakoniec prikryjeme posledným kusom oplátky. Zaťažíme a necháme stuhnúť v chladničke.

Žĺtkové rezy

Dokonalé žĺtkové rezy pre návštevy: Na ich prípravu nepotrebujete ani kuchárku, zvládne ich aj ten, kto nikdy nepiekol!

Potrebujeme:

6 bielkov

2 lyžice polohrubej múky

250 g kr cukru

250 g mletých orechov

Na krém:

6 žĺtok

2 lyžice cukru

2 lyžice mlieka

140 g práškového cukru

50 g bielej čokolády

150 g masla

Na polevu:

200 g bielej čokolády

5 lyžíc oleja

Postup:

Bielky s cukrom ušľaháme na tuhý sneh, nakoniec opatrne vmiešame orechy a múku.

Navrstvíme na plech vystlaný papierom (21 x 36 cm) a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.

Nad parou si ušľaháme žĺtky s cukrom. Postupne, za stáleho šľahania pridáme mlieko izbovej teploty. Zložíme z plameňa a do horúcej peny vmiešame nelámanú čokoládu a nakrájané maslo. Všetko spolu ušľaháme na hladký krém a ten len navrstvíme na upečené cesto.

Necháme vychladiť a potom jednoducho prelejeme polevou z rozpustenej bielej čokolády a oleja.

Môžeme ozdobiť nasekanými orechmi.

Žerbó rezy

Nesmrteľné „Žerbó“ rezy!

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

250 g hery alebo masla

50 g práškového cukru

1 vajce

2 žĺtky

20 g čerstvého droždia

3 lyžice mlieka (cca 100 ml)

Štipku sódy bikarbóny

Štipku soli

Plnka:

250 g mletých vlašských orechov

150 ml vody

1 bal. vanilkového cukru

150 g kryštálového cukru

Pár kvapiek rumu

Ďalej budeme potrebovať:

300 g ríbezľového džemu (prípadne iného)

200 g čokoládovej polevy – na povrch

Postup:

Zákusok je pripravený na plechu s rozmermi 27×37 cm.

Najskôr si pripravíme cesto. Droždie rozmiešame vo vlažnom mlieku. Osiatu múku zmiešame s cukrom, vajíčkom, žĺtkami a herou. Pridáme rozmiešané droždie, sódu, soľ a vypracujeme jednotné, hladké cesto.

Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti a každú rozvaľkáme natenko – na rovnako veľké pláty cesta.

Prvý plát cesta opatrne prenesieme na plech vymastený tukom a vysypaný múkou. Plát cesta potrieme tenkou vrstvou džemu.

Pripravíme si plnku Vodu preložíme na plameň a zmiešame s oboma druhmi cukru. Privedieme do varu a keď sa cukor rozpustí zložíme z plameňa. Primiešame orechy, rum, kôru z citróna a premiešame. Zmes necháme vychladnúť.

Na plát s ríbezľovým džemom navrstvíme ½ plnky a prikryjeme druhým plátom. Ten opäť potrieme džemom, zvyšnou plnkou a prikryjeme posledným plátom. Popicháme vidličkou, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 30 minút – každá rúra pečie inak, preto cesto počas pečenia kontrolujeme.

Upečený koláč necháme vychladnúť a pomocou druhého plechu obrátime – spodná časť bude navrchu. Zalejeme čokoládovou polevou a môžeme podávať.

Na krájanie úhľadných a rovnako veľkých kúskov môžete použiť perfektný trik s kuchynskou mriežkou.

Trvanlivé rolky

Potrebujeme(na jeden kus):

Na cesto:

2 1/2 hrnčeka nasekaných piškót
4 lyžice práškového cukru
3 lyžice kakaa
3 lyžice rumu
trochu mlieka

(cesto môže mať rôzne farby – bielu, zelenú: stačí vynechať kakao a pridať do cesta kokos prípadne potravinárske farbivo)

Náplň na kokosovú hmotu:

3 lyžice masla
4 – 5 lyžice práškového cukru
3/4 hrnčeka strúhaného kokosu

Postup:

Piškóty na tmavé cesto zmiešame s cukrom, kakaom, nastrúhané piškóty a rumom – pridáme toľko mlieka, aby vzniklo tuhšie hladké cesto Krém na kokosovú hmotu pripravíme z rozotreného tuku s cukrom a zmiešaného s kokosom.

Tmavé cesto z neho vyvaľkáme (najlepšie medzi 2 mikrotenovým sáčky) obdĺžnikový plát … Potom rozvaľkáme kokosovou hmotu (medzi 2 mikrotén) na obdĺžnik.

Hotovú kokosovú hmotu položíme na tmavé cesto a roládu zvinieme pomocou mikroténovej fólie. Hotovú roládu odbalíme z mikroténovej fólie a zabalíme ho do alobalu – v chlade vydrží aj tri týždne.

Pavlova torta

Potrebujeme:

Korpus:

6 ks bielky

300 g cukor kryštálový

1 lyžica Solamylu

1 lyžička ocot

Krém:

1 bal. – 250 ml smotany na šľahanie

500 g mascarpone (môže byť aj jemný tvaroh)

3 lyžice práškového cukru

1 bal. vanilkového cukru

Okrem toho:

ovocie, ovocná alebo čokoládová poleva (prípadne sirup)

Postup:

Bielky vyšľaháme s cukrom na pevný sneh. Potom pridáme ocot, solamyl a premiešame.

Z vyšľahaných bielkov vytvarujeme dva okrúhle korpusy na dvoch plechoch vyložených papierom na pečenie (môžete použiť cukrárske vrecko, alebo kruhový tvar vytvarovať pomocou stierky).

Snehovú hmotu netreba veľmi rozťahovať, v rúre sa korpusy pekne roztiahnu a narastú. Prvý plech dáme na druhú mriežku a druhý na spodnú. Pečieme na 150 °C asi 60 minút oba korpusy naraz. Po hodine rúru vypneme, pootvoríme dvierka a necháme ich v rúre vychladnúť. To je dôležité: Korpusy nevyberáme hneď po upečení, pretože by mohli spadnúť.

Jak zrobić blaty bezowe do tortu

zdroj: aniagotuje

Kým chladnú korpusy, prirpavíme krém: Šľahačku vyšľaháme s cukrom a potom primiešame mascarpone. Natrieme na studené korpusy (opäť môžeme použiť cukrárske vrecko, alebo len jednoducho natrieť). Dozdobíme ovocím a podľa vkusu aj polevou či sirupom.

Takto pripravenú tortu necháme asi 2 hodiny v chladničke a podávame. Nebojte sa, nebude sa mrviť ani lámať.

Orechové košíky

Orechové košíčky s lekvárom

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

1 bal. prášku do pečiva

100 g práškového cukru

4 žĺtky

250 g masla alebo margarínu

Náplň:

400 g mletých vlašských orechov

300 g práškového cukru

4 bielky

100 g lekváru alebo marmelády

Postup:

V miske zmiešame všetky ingrediencie na cesto – a vypracujeme hladké a pružné cesto. Potom cesto preložíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát – hrubý 3-4 mm. Košíky na pečenie vymastíme maslom a do vnútra vložíme cesto tak, aby pokrývalo okraje aj dno košíčkov.

Do košíkov navrstvíme 1 lyžičku lekváru – alebo marmelády. V miske zmiešame orechy s práškovým cukrom a snehom z bielkov. Túto zmes navrstvíme na na lekvár. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov približne 15-20 minút.

Punčový rez na lyžičky

Potrebujeme:

Plech veľkosti 29×38 cm

9 vajec (na jednu piškótu 3 vajcia)

3x 130g práškového cukru (130 g práškového cukru = 4 kopcovité PL)

3x 130g polohrubej múky (130 g polohrubej múky = 4 kopcovité PL)

3x 80g masla (hera)

1/2 balíčka prášku do pečiva rozdeliť na tri časti

kakao

červené potravinárske farbivo

500 ml malinového sirupu (jahodového)

100 ml rumu

pikantný džem

Punčová poleva

300g práškového cukru

1čl oleja

1čl solamyl alebo maizena

malinový alebo jahodový sirup

Postup:

Budeme potrebovať tri piškóty. Jedna bude klasická, druhá kakaová a do tretej pridáme trochu červeného potravinárskeho farbiva. Žĺtky si vymiešame s cukrom a maslom, potom pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh. Množstvo kakaa do kakaovej piškóty prispôsobte tomu, aké silné je kakao. Odporúčame dať do kakaovej piškóty menej múky. Vylejeme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a upečieme.

Teraz si poskladáme rezy nasledovne. Ako prvú si položíme na plech kakaovú piškótu a popicháme ju vidličkou. Rum zmiešame s 1/3 sirupu a pokropíme ňou piškótu.

zdroj: mimibazar

Takto pokropený základ potrieme pikantným džemom, napríklad marhuľovým.

zdroj: mimibazar

Teraz si položíme ružovú piškótu, ktorú tiež popicháme vidličkou, polejeme 1/3 sirupu a natrieme džemom.

zdroj: mimibazar

Ako poslednú si položíme navrch žltú piškótu, popicháme vidličkou a pokropíme zvyškom sirupu. Dobre popritláčame.

zdroj: mimibazar

Na záver si pripravíme polevu. Do misy si dáme cukor, solamyl a olej. Prilejeme zohriaty sirup a dobre vymiešame. Množstvo sirupu treba odhadnúť od oka podľa toho, aby poleva nebola ani príliš riedka, ani príliš hustá. Dáme vychladiť do chladničky, nakrájame a môžeme dať na stôl. Pripravte sa, že bude o ne bitka ;) Dobrú chuť!

Čokoládová torta bez múky a cukru

Potrebujeme:

250 g horkej čokolády (minimálne 70%)

5 vajec

Štipku soli

Postup:

Čokoládu nalámem na menšie kúsky a 2/3 rozpustíme vo vodnom kúpeli.

Rúru nastavíme na 250 stupňov a okrúhlu formu na pečenie (16 cm) vystelieme papierom.

Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s rozpustenou čokoládou do peny. Z bielkov a soli ušľaháme tuhý sneh.

Potom obe hmoty spojíme a jemne premiešame. Cesto navrstvíme do pripravenej formy. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme presne 8 minút. Tortu potom z rúry vyberieme a necháme cca 30 minút odpočívať. Následne vložíme na 12 hodín do chladničky.

Po uplynutí tohto času si vo vodnom kúpeli rozpustíme zvyšok čokolády a tortu touto čokoládou pokryjeme zo všetkých strán.

Výsledná chuť je sladká v závislosti od toho, akú čokoládu použijeme.

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes