Už nikdy nebudete váhať, čo ponúknuť hosťom: Zbierka 13 TOP receptov na rýchle syrové chuťovky, ktoré pripravíte aj so zatvorenými očami!

Pre všetkých milovníkov syra. Prinášame vám zoznam perfektných syrových chuťoviek, ktoré viete rýchlo a jednoducho pripraviť a budú ozdobou každého slávnostného stola. Vyskúšajte každú jednu, sú vynikajúce.

15-minútové syrové guličky

Potrebujeme na 24 ks:

Syr – 270 g
Múka hladká – 3 lyžice
Prášok do pečiva – 10 g
Bielky – 2 ks

Ďalej:

Strúhanka
Olej

Postup:

Bielky oddeľte od žĺtkov a žĺtky môžete hneď odložiť do chladničky, v tomto recepte ich už nebudete potrebovať. Bielky potom vyšľahajte na tuhý sneh.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Múku spolu s práškom do pečiva preosejte do snehu a jemne vmiešajte. Rovnako vmiešajte aj najemno nastrúhaný syr. Vymiešajte jednotné lepivé cesto, z ktorého rukami formujete guľôčky veľkosti vlašského orecha. Guľky vložte do misky so strúhankou a kruhovými pohybmi posúvajte misku tak, aby sa guličky postupne celkom pokryli strúhankou.

Na menšej panvici zahrejte olej a guľky vyprážajte do zlatista. Guľky sa vypražia veľmi rýchlo, stačí im v rozpálenom oleji 30-40 sekúnd. Preložte na servítku a môžete hneď podávať. Ak nespotrebujete všetky guľky, môžete ich pokojne zamraziť a odložiť na neskôr.

Najobľúbenejšie syrové tyčinky

Potrebujeme:

70 dkg hl. múky
25 dkg margarín (kocka)
6 lyžíc bravčovej masti
2  žĺtky
3 dkg čerstvého droždia
15 dkg strúhaného syra
175 g kyslej smotany
1 lyžička soli
1 dl mlieka (vlažné)
1 vajce (na potretie)

Postup:

Kvasnice sa rozpustia v malom množstve vlažného mlieka. Preosiatu múku nasypeme do misy a pridáme aj margarín, masť, žĺtok, polovicu strúhaného syra, kyslú smotanu, soľ a potom rozpustené kvasnice.
Všetko dôkladne premiešame a vypracujeme jednotné cesto. Necháme odležať asi štvrtinu hodiny.
Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi pol cm a narežeme na prúžky.
Potrieme vajíčkom a ak chcete mať krásnejšiu farbu, posypeme červenou paprikou.
Posypeme zvyšným strúhaným syrom. Preložte na plech na pečenie a pri teplote 200 stupňov nechajte upiecť dozlatista. Ak sa bojíte, že syr vám prihorí, môžete ho pridať až pred koncom pečenia.

Syrová rolka

Jemná roláda z plátkového syra a chutnej náplne!

Potrebujeme:

250 g toastového syra alebo tvrdého syra nakrájaného na tenké plátky

Na náplň:

150 g šunky strúhanej alebo nakrájanej nadrobno

150 g kyselých uhoriek nakrájaných nadrobno

250 g tvrdého syra nastrúhaného najemno

200 ml kyslej smotany

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Najskôr si pripravíme náplň. Je to veľmi jednoduché, stačí v miske zmiešať všetky prísady.

Rúru nastavíme na 100 stupňov.

Plech na pečenie vymastíme olejom a uložíme na dno plátky syra tak, aby sa čiastočne prekrývali. Potom prikryjeme alobalom a vložíme do rúry.

Vložíme na 10 minút do rúry. Potom pomocou noža opatrne odstránime syr zo dna plechu. Ak sa syr na niektorých vrstvách roztrhne, tieto jednoducho spojíme a dobre pritlačíme.

rolat-od-sira-35

Potom na syrový základ navrstvíme rovnomerne náplň a pevne zrolujeme. Roládu zabalíme do fólie a minimálne na 2 hodiny vložíme do chladničky. Servírujeme ako klasickú roládu nakrájanú na plátky.

Šunkovo-syrové taštičky

kolaz_1477591451

Potrebujeme:

6 plátkov šunky

6 ks syra Babybels alebo iného tvrdého syra nakrájaného na menšie kúsky

100 g hladkej múky

100 g strúhanky

2 vajcia

Olej

Postup:

Do každého plátku šunky zabalíme syr tak, aby nám vznikol tvar taštičky (viď video).

Najdôležitejšie je, aby syr na každej strane zakrytý šunkou, aby nevytiekol počas tepelnej úpravy.

Každú taštičku obalíme v múke, rozšľaných vajciach a nakoniec v strúhanke. Vyprážame v rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.

Podávame s čerstvou zeleninou a obľúbeným dipom.

Syrová pochúťka namiesto krekrov z obchodu

Potrebujeme:

500 g mäkkého syra (cottage alebo tvaroh)

500 g masla

500 g hladkej múky

2 žĺtky

Soľ

Rascu, mak či obľúbené semienka na posypanie

Postup:

Maslo nakrájame na menšie kúsky a zmiešame  s múkou. Potom pridáme syr a vypracujeme homogénne cesto. Cesto necháme na chvíľu odstáť v chladničke.

Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 0,5 – 1 cm a potrieme rozšľahanými žĺtkami.

Nakrájame na obdĺžniky s rozmermi 2×3 cm (prípadne môžeme nakrájať na tyčinky). Následne posypeme soľou a podľa chuti semienkami alebo rascou.

Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie (prípadne na vymastenom) vo vyhriatej rúry pri teplote 180-200 stupňov približne 20-30 minút, alebo kým obdĺžniky nie sú na povrchu zlatisté a chrumkavé.

Necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

Šťavnaté cesnakovo-syrové tyčinky z karfiolu

Šťavnaté syrovo-cesnakové tyčinky z karfiolového cesta

Potrebujeme:

1 hlávku karfiolu

½ šálky strúhanej mozzarelly s nižším obsahom tuku

1/3 šálky strúhaného parmezánu

¾ šálky strúhanej mozzarelly s nižším obsahom tuku na posypanie

1 vajce

1 lyžičku soli

½ lyžičky čierneho mletého korenia

2 stúčiky cesnkau

½ lyžice sekanej petržlenovej vňate

½ lyžice sekanej bazalky

Trochu peržlenovej vňate na posypanie

Postup:

Karfiol rozdelíme na jednotlivé ružice, vložíme do mixéra a rozmixujeme na jemnú drť. Potom rozmixovaný karfiol preložíme do misky a zmiešame s vajíčkom, mozzarellou, parmezánom, korením, bylinkami a pretlačeným cesnakom.

Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie (malo by byť hrubé približne 1,5 cm). Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 210 stupňov približne 12 minút. Potom vyberieme z rúry, posypeme syrom a pečieme, kým sa syr nerozpustí a povrch cesta nieje zlatistý. Necháme vychladnúť, posypeme petržlenom a môžeme podávať.

Chrumkavé syrové tyčinky

Fantastická chuťovka k telke: Chrumkavé syrové tyčinky zachutia celej rodine!

Potrebujeme:

30 g čerstvého droždia

100 ml teplého mlieka

½ lyžičky cukru

700 g polohrubej múky

250 g masla

6 lyžíc masti

2 žĺtky

150 g strúhaného tvrdého syra

175 g kyslej smotany

1 lyžičku soli

1 lyžičku rasce.

1 lyžičku sladkej papriky

Na potretie:

1 vajce

Postup:

Z teplého mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások.

V miske zmiešame múku so zmäknutým maslom, masťou, žĺtkami, smotanou a ½ strúhaného syra. Pridáme kvások a soľ. Vymiešame hladké cesto a necháme ho odpočívať 3 hodiny.

Potom cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát. Nakrájame na tyčinky a preložíme na pelch vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vajíčkom, posypeme paprikou a rascou.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov, kým tyčinky nie sú na povrchu zlatisté. V priebehu pečenia posypeme zvyšným syrom.

Najjednoduchší recept na syrové tyčinky

Najjednoduchší recept na syrové tyčinky!

Potrebujeme:

300 g hladkej múky + 1 lyžičku

1 lyžičku soli

250 g masla

175 g kyslej smotany

1 vajce

150 g strúhaného syra

Postup:

Múku so soľou nasypeme do misy. Pridáme nastrúhané alebo na kocky nakrájané maslo a vypracujeme drobivú zmes, do ktorej postupne primiešame smotanu. Vypracujeme jednotné cesto – keďže je cesto lepivé, je dobré nasypať na vrch kopcovitú lyžičku múky.

Zabalíme do fólie a vložíme do chladničky – na niekoľko hodín, prípadne na celú noc.

Vychladené cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm. Nakrájame na prúžky dlhé približne 10 a široké 1 cm.

Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme syrom.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 23 minút, alebo kým tyčinky nie sú na povrchu hnedasté.

Syrové slimáky

Potrebujeme (na 96 kúskov):

500 ml mlieka

50 g čerstvého droždia

1 lyžičku cukru

800 g hladkej múky

1 lyžičku soli

100 ml oleja

Na náplň:

250 g ovčieho syra (môže byť aj iný syr, prípadne tvaroh, alebo klasický strúhaný eidam)

100 g zmäknutého masla

3 žĺtky

1 lyžičku soli

Postup:

Zo 100 ml teplého mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. V inej miske zmiešame olej so zvyšným mliekom, múkou, soľou a nakoniec aj kváskom. Vypracujeme hladké jednotné cesto bez hrudiek.

Cesto vyberieme z misy a preložíme na pomúčenú dosku, kde ho rozdelíme na 4 rovnaké časti. Prikryjeme a necháme podkysnúť, kým si pripravíme náplň.

Na náplň je potrebné dobre vymiešať syr, so žĺtkami, soľou a maslom.

Keď máme náplň prirpavenú, vezmeme prvý bochník cesta a rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na obdĺžnik s rozmermi 40 x 25-30 cm. Na povrch rovnomerne rozotrieme ¼ náplne a potom pevne zrolujeme. Rolku, ktorá nám takto vznikne nakrájame na pásy široké asi 2 cm. Takto postupujeme s každou rolkou. Ideálne je slimáky uložiť do formy na muffiny, aby perfektne držali tvar. Môžete ich však aj uložiť na papier na pečenie a piecť ako zvyčajne.

Pred vložením do rúry, môžeme potrieť vajíčkom a posypať syrom (tento krok je však už len na vás).

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 15-20 minút.

Dobrá rada: Medzi pečením jednotlivých várok dajte náplň do chladničky, aby zbytočne nezmäkla.

Syrové misky

Stačí nastrúhať trochu tvrdého syra roztopiť na panvici a potom preložiť na obrátený pohár, vďaka čomu sa syr vytvaruje do podoby mini-košíčka. Do košíčka môžete servírovať jednoduchý zeleninový šalát, omáčku, alebo iné dobroty. Vyzerá to skvele a čo je najlepšie, nemusíte umývať misky, sú stopercentne jedlé!

Syrové guličky s cesnakom

Potrebujeme:

200 g tvrdého syra

3 vajcia

2-3 strúčiky cesnaku

1-2 lyžice hladkej múky

Olej

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Syr nastrúhame, ochutíme soľou, pridáme vajcia a premiešame.

Cesnak olúpeme a nasekáme najemno a pridáme ho do syrovej hmoty spolu s múkou. Poriadne premiešame, aby sa všetky prísady spojili.

Z cesta tvarujeme guličky, ktoré obalíme v múke.

Takto pripravené guličky vypražíme na oleji do zlatista. Prebytočný olej odstránime servítkou.

Guličky preložíme na tanier a môžeme podávať.

Syrové „samokysky“ na stole do 30 minút

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

250 g masla alebo margarínu

200 ml kyslej smotany

30 g čerstvého droždia

150 g strúhaného syra

3 lyžičky soli

Na potretie:

1 žĺtok

Na posypanie:

Strúhaná syr

Postup:

Všetky prísady zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Aj napriek tomu, že sme použili droždie, nemusíme čakať na vykysnutie. S cestom môžeme pracovať hneď. Preložíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a vykrajujeme jednotlivé koláčiky.

Potrieme žĺtkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 20 minút – každá rúra pečie inak, takže vyberieme, keď sú na povrchu pekne zlatisté.

Rýchle syrové muffinky

Výborná náhrada chlebíka: Mäkučké syrové muffiny s cesnakom a bylinkami, hotové do pol hodinky!

Potrebujeme:

2 šálky hladkej múky

½ lyžice prášku do pečiva

½ lyžice jedlej sódy

¾ hrnčeka syrokrému

1 lyžičku soli

2 vajcia

1 téglik bieleho jogurtu (prípadne podľa konzistencie cesta)

Čierne mleté korenie

3-4 strúčiky cesnaku

6 lyžíc oleja

Sušenú bazalku, oregano, alebo akékoľvek iné zelené bylinky

Hrsť nadrobno nakrájanej šunky – voliteľné

Postup:

V jednej miske zmiešame suché a v inej tekuté prísady a syr (suroviny by mali byť izbovej teploty). Obe zmesi zmiešame a vymiešame hladké cesto.

Navrstvíme do formy na muffiny vymastenej olejom alebo maslom. Vrstvíme asi do ¾ veľkosti jednotlivých otvorov.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút.

Syrové krekry zo 4 surovín

Domáce syrové krekry zo 4 surovín!

Potrebujeme:

100 g hladkej múky

100 g tvrdého syra najemno nastrúhaného

100 g masla

1 žĺtok

Postup:

Maslo nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s múkou. Rukou vypracujeme hladké cesto. Pridáme syr, žĺtok a dôkladne premiešame. Takto pripravené cesto vyformujeme do guľatého tvaru a zabalíme do potravinovej fólie. Vložíme do chladničky na 30 minút.

Vychladené cesto rozdelíme na dve časti a každú zvlášť rozvaľkáme do tvaru kruhu.

Cesto nakrájame na trojuholníky. Slamkou vytvoríme na povrchu každého trojuholníka dierky.

Trojuholníky preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 10 minút pri teplote 180 stupňov.

Chuťovečky z bambina

Potrebujeme:

1 syr bambino v čirevku (alebo iný syr v črievku)

530 g hladkej múky

380 g hery

3 žĺtky

1 bal. Prášku do pečiva

3 lyžičky kyslej smotany

Soľ podľa chuti

Mak, semienka, alebo rascu na posyapnie

Na potretie:

Rozšľahané vajíčko

Postup:

Zmiešame si všetky prísady a vypracujeme si jednotné hladké cesto. Rozdelíme na dve polovice a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu s hrúbkou asi 5 mm. Vykrajujeme kolieska, alebo iné tvary – pokojne môžete robiť aj tyčinky. Ja už som skúšala aj plnené pagáčiky a tiež boli výborné (ak chcete plnené, cesto rozvaľkajte na hrúbku cca 3 mm, vykrojte kruhy a vždy na jeden kruh dajte náplň a prikryte druhým kruhom).

Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme na papier na pečenie. Ja zvyknem posypať makom. Šup do rúry a pečieme pri 170 stupňoch asi 20 minút. Možno budete potrebovať menej času, sestre stačí 15 minút, záleží na rúre.

Syrové pagáčiky

Potrebujeme:

250 g Hera

250 g syr tvrdý (nastrúhať)

250 ml smotana kyslá

2  vajcia

500 g polohrubej múky

2 ks prášok do pečiva

1 lyžička soli

1 vajce na potretie

Postup:

Všetky suroviny zmiešame na cesto,rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a vykrajujeme pagáčiky (môžete akékoľvek tvary), kladieme na plech vystlaný papierom na pečenia, potrieme rozšľahaným vajíčkom (môžeme pridať aj rascu alebo semienka). Pečieme asi 12 minút pri teplote 170 stupňov.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Témy:


Pridajte svoj komentár