Už nemusíte kupovať drahé salámy, toto je fantázia: 13 top mäsových pochúťok na studené misy + top nápady na servírovanie!

Domáca šunka z pohára

Potrebujeme:

Bravčové mäso pliecko a stehno (my robíme z 3 kíl mäsa a pomer asi 1:1)

Bravčové kože (voliteľné – my niekedy dáme inokedy nie)

Soľ (na 1 kg mäsa dávame 20-25 g soli)

Studenú vodu (na 1 kg mäsa dávame 100 ml studenej vody)

Poháre na zaváranie s čo najširším hrdlom

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

Mäso si nakrájame na rôzne veľké kúsky – krájame na tenšie pásky aj hrubšie kocky, pričom asi ¼ mäsa a kože pomelieme. Teraz hmotu dobre zmiešame, pridáme aj vodu a soľ (niekto zvykne 1/3 soli nahradiť rýchlosoľou, aby malo mäsko krajšiu farbu, ale je to len na vás, ja nedávam).

Miešať je treba naozaj poctivo, ja celú hmotu miešam asi 20 minút, aby sa všetko krásne spojilo. Odložíme do chladničky na jeden marinovať a 2x počas dňa ešte všetko dobre premiešame.

Mäsovú hmotu potom navrstvíme do pohára na zaváranie (samozrejme požívame čisté poháre). Zavíčkujeme a dáme do hrnca na zaváranie. Zavárame 2 – 2,5 hodiny pri teplote 80-85 stupňov. Potom vyberieme, necháme odstáť 24 hodín a opäť zavárame – 2 hodiny pri rovnakej teplote. Niekto už druhýkrát nezavára, ale my, aby sme mali úplnú istotu tak to takto robíme.

Domáca jemná saláma

Potrebujeme:

  • 2 kg zomletého bôčika (môžete nahradiť 1 kg slepačieho morčacieho alebo 1 kg hovädzieho pleca – ja dávam hovädzie a bravčové 1:1)
  • 2 PL vegety
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 PL červenej papriky
  • 3-5 strúčikov cesnaku
  • 2-3 vajcia (nemusia byť)
  • 1-2 cibule
  • 10 dkg údenej slaniny
  • voliteľné: nasekané olivy, paprika, kápia, hrášok, mrkva…

Postup:

mleté ​​mäso

Suroviny zmiešame, dáme na 24 hodín do chladničky. Potom zmes natlačíme do vrecúška na tlačenku (niekto varí len v potravinárskej fólii, ja dávam do vrecúšok na tlačenku), oba konce zviažeme a varíme ponorené vo vode 1 a ½ hodiny. Do surovej masy môžeme ešte primiešať hrášok, mrkvu, pásiky údenej slaniny,  papriku a pod. Zmes môžeme jesť 3-4 dni od prípravy. Ak ju dáme sterilizovať v pohároch (1 a ½ hodiny), vydrží niekoľko mesiacov. Hotovú salámu môžeme obaliť v mletej paprike, alebo iných koreninách.

Domáca lahodná tlačenka z fľaše

Potrebujeme:

1,5 kg kuracieho mäsa (prsia,stehná)

100 g vlašských orechov

2-3 strúčiky

30 g želatíny v prášku

Soľ a korenie podľa chuti

Podľa chuti môžete pridať ďalšie prísady:

Kukuricu, hrášok, cibuľku

Postup:

1-1

Mäso umyjeme a vložíme do hrnca alebo veľkej panvice s hrubými stenami. K mäsu nepridávame žiaden olej, stačí len podliať trochou vody a mäso varíme vo vlastnej šťave. Ochutíme soľou, korením a dusíme približne 45 minút.

2

Želatínu nasypeme do vody a necháme napučať (riadime sa inštrukciami na obale).

3

Keď mäso udusíme, zlejeme vývar do samostatnej misky. K vývaru primiešame želatínu.

Mäso necháme vychladnúť a následne ho oberieme z kostí. Orechy nasekáme nadrobno (prípadne ich môžeme opražiť na suchej panvici). Orechy pridáme k mäsu, pridáme pretlačený cesnak, soľ a korenie. Nakoniec zalejeme vývarom s želatínou a premiešame.

4

Pripravíme si prázdnu a čistú plastovú fľašu. Orežeme hrdlo a zmes naplníme do vnútra. Potom fľašu vložíme do chladničky. Keď je zmes dostatočne stuhnutá, fľašu jemne rozrežeme a tlačenku vyberieme.

5

Podávame ako studený predkrm alebo chutnú večeru s čerstvým pečivom.

Na tento recept samozrejme môžete použiť aj vrecká na tlačenku. Tie však určite nenájdeme v každej rodine, zatiaľ čo plastovú fľašu máme doma všetci.

Mäsová rolka z rúry

Mäsová rolka z rúry: Perfektné predjedlo, chuťovka na studené misy alebo skvelá večera!

Potrebujeme:

1 kg kuracích stehien s kožou bez kostí

7-8 strúčikov cesnaku

½ lyžičky mletého korenia

½ lyžičky korenia na kurča

2 lyžice majonézy

Soľ podľa chuti

15 g želatíny v prášku

Postup:

Kuracie stehná umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky – nie príliš na drobno.

Pridáme soľ, koreniny a nadrobno nakrájaný cesnak. Všetko dobre premiešame. Pridáme majonézu a opäť premiešame.

Želatínu pripravíme podľa návodu na obale. Necháme napučať a zahrievaním rozpustíme. Necháme chvíľu vychladnúť a primiešame do mäsovej zmesi.

Potom začneme formovať jednotlivé rolky – z tejto dávky vytvoríme 4 rolky a pevne ich zabalíme do alobalu (na oboch koncoch zatočíme).

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 1 hodinu.

Necháme vychladnúť a odložíme do chladničky. Podávame na studeno so slávnostným šalátom, pečivom alebo zeleninou.

Mäsové pokušenie

Mäsové pokušenie pre návštevy: Namiesto obyčajnej šunky a syra dajte na studenú misu toto, budete za hviezdu na každej oslave!

Potrebujeme:

700 g kuracích pŕs

Soľ a korenie podľa chuti

10 plátkov slaninky

80 g hladkej múky

3 vajcia

150 g tvrdého syra

150 g tvrdého údeného syra

2 lyžice kyslej smotany

8 plátkov šunky

Postup:

Mäso nakrájame na tenké plátky (ako na rezne) ochutíme soľou a korením. Formu na pečenie srnčí chrbát vyložíme plátkami slaninky tak, aby konce prečnievali cez formu. Mäso obalíme v múke, vajíčku a nakoniec aj v strúhanej syrovej zmesi. Plátky uložíme na slaninku, pokračujeme plátkami šunky a potom opäť obalenými kuracími prsiami. Takto pokračujeme, kým nemáme vo forme všetky prísady. Nakoniec konce slaninky preložíme cez vrch a prikryjeme alobalom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 1 hodinu (asi 20 minút pred koncom pečenia zložím alobal). Keď roláda vychladne, uložím ju do chladničky a podávam väčšinou ako studenú dobrotu, môžete však servírovať aj teplé.

Domáca šunka na tri spôsoby

Kuraciu šunku už nekupujte: Vyskúšajte si ju pripraviť doma a na tú z obchodu v momente zabudnete!

Základný recept

Potrebujeme:

250 g kuracích pŕs nakrájaných nadrobno

Soľ, čierne korenie, korenie na kuracie mäso

Postup:

Kuracie prsia zmiešame so soľou a koreninami. Preložíme do kuchynského robota a rozmixujeme najemno. Túto zmes potom navrstvíme na alobal a zatočíme pevne ako salonku.

Do pekáča uložíme roládu, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 160 stupňov približne 35 minút. Potom necháme vychladnúť vo fólii, odstránime ju a servírujeme na tenké plátky.

Lenivá saláma

Potrebujeme:

500 g kuracích alebo morčacích pŕs

100 g údenej slaniny

1 kápia

1 lyžica soli

1/2 lyžice mletého čierneho korenia

petržlenová vňať

1 lyžica mletého koriandra

2 lyžičky mletej papriky

trochu mletého fenikla

mletú rascu

Postup

Mäso zomelieme na mäsovom mlynčeku, alebo nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme. To isté urobíme aj so slaninkou. Pridáme k mletej zmesi soľ a koreniny. Červenú papriku (kápiu tiež zmixujeme)pridáme aj nasekanú petržlenovú vňať. Všetko dôkladne premiešame.

Zmes navrstvíme do vreciek na tlačenku a oba konce pevne uviažeme ako salónku.

Vložíme do vriacej vody, stihneme oheň, prikryjeme a varíme asi 1 hodinu pri nízkej teplote. Uvarenú saláme vyberieme z vody a necháme zabalenú vo fólii až kým nevychladne. Ja nechávam zavesenú vychladnúť. Potom skladujeme v chladničke ako bežnú salámu.

Vyskúšajte aj chutné alternatívy

Veľmi odboru voľbou je do zmesi pridať aj 150 g nadrobno nakrájaného syra. Do zmesi tiež nadrobno nakrájate kápiu – ak máte nakladanú kápiu, zmes bude chutiť ešte lepšie.

Papriková roláda

Postup je takmer rovnaký, avšak 1/2 mäsa rozmixujeme a druhú necháme nadrobno nakrájanú. Do mäska ale pridáme aj 2 strúčiky pretlačeného cesnaku a 100 g nadrobno nasekanej šunky. Skôr, ako mäsovú zmes zabalíme, potrieme ju sladkou paprikou zmiešanou s maslom, alebo olejom. Dáme piecť na pekáč, ako v predchádzajúcom prípade.

Pikantná roláda

Potrebujeme:

400 g mletého kuracieho mäsa

8 g čierneho mletého korenia

2 g pikantnej papriky

6-9 g soli

1 g mletej rasce

1-2 pretlačené strúčiky cesnaku

Postup:

Všetky prísady zmiešame, zabalíme do alobalu a uložíme na pekáč. Podlejeme 150 ml vody a pečieme pri teplote 175 stupňov 40 minút.

Môžeme vyrobiť úžasnú misu zo salámu a šunky

Na ďalšej fotografii môžete vidieť farebné kytice zo zeleniny, ktoré krásne dopĺňajú celkový vzhľad misy.

Studená miska sa môže pripraviť aj vo forme pestrofarebnej kytice. Použiť môžete pokojne aj jablká.

Studené jedlá môžu byť doplnená napríklad takýmito farebnými hríbikmi z mozzarelly a paradajok. 
Ďalším dôležitým prvkom studenej misky je čerstvý šalát, stačí pár listov a dodajú jedlu na špecifický šmrnc.


Okrem šunky stavte aj na rôzne druhy syrov, olivy, kyslé uhorky a iné druhy nakladanej zeleniny.


Na ďalších fotografiách uvidíte niekoľko nápadov o usporiadanie a zdobení studených mís.


Snažte sa urobiť farebné a lákavé studené misy, tu je pár inšpirácii.

Prajeme Vám dobrú chuť! :-)