Zbierka zdravých šalátov pre silnú imnunitu a odolnosť proti chorobám.
Šalát s chrenom
Potrebujeme:
800 g bielej hlávkovej kapusty
60 g chrenu
80 g mrkvy
40 g oleja
soľ, cukor, ocot
Postup:
Z hlávkovej kapusty odstránime nepoužiteľné listy, umyjeme, rozkrojíme, vyrežeme hlúb, pokrájame na tenké rezančeky, krátko sparíme vriacou vodou, scedíme, necháme odkvapkať, pridáme očistenú, opláchnutú, nadrobno postrúhanú mrkvu, osolíme, zľahka premiešame a na chladnom mieste necháme odležať. Potom pridáme pripravený chren, cukor, ocot, olej, dobre premiešame a vychladnutý podávame.
Zelerový šalát s jablkom
Potrebujeme:
4 kusy mrvka
1 kus zeler
1 kus jablko
3 polievkové lyžice kyslá smotana
1 čajová lyžička horčica
soľ
Postup:
1 polievková lyžica vlašské orechy (voliteľné) Inštrukcie Zeleninu očistíme a postrúhame, pridáme kyslú smotanu, horčicu, soľ a na záver posekané vlašské orechy.
Šalát s jablkami a kapustou
Potrebujeme:
1 jablko
0,5 malej hlávky kapusty
100 g konzervovanej kukurice
1 mrkva
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
Soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Ošúpte jablká, nakrájajte na kúsky.
Nakrájajte kapustu nadrobno. Očistite a nastrúhajte mrkvu. Zmiešajte mrkvu aj kapustu s konzervovanou kukuricou a jablkami.
Ochuťte s korením, soľou a citrónovou šťavou.
Repa na kórejský spôsob
Potrebujeme:
600 g surovej repy
4 strúčiky cesnaku
80 g rastlinného oleja
Na marinádu:
3 polievkové lyžice octu
1 lyžička cukru
0,5 lyžičky soli
1 lyžička koriandru
0,5 čajovej lyžičky čierneho korenia
Postup:
Najemno nakrájajte cesnak, repu umytú a ošúpanú nastrúhajte na strúhadle Na prípravu marinády premiešajte všetky prísady. Pridajte repu a cesnak do misky spolu s marinádou a premiešajte. Olej priveďte do varu a zalejte repu, premiešajte a nechajte šalát odstáť najmenej 3 hodiny.
Červený šalátik pre zdravie
Potrebujeme:
1 ks uvarenej červenej repy
1 cibuľu
1 mrkvu
3 ks kyslých uhoriek
1 lyžičku jablčného octu
½ lyžičky medu
2 lyžice repkového oleja
¼ hlávky kapusty
Soľ a zelenú cibuľku podľa chuti
Postup:
Kapustu, mrkvu, uhorky, cibuľu aj repu nakrájeme nadrobno a spojíme v mise. Olej zmiešame s octom, medom a touto zálievkou prelejeme zeleninu. Necháme v chladničke marinovať (ideálne pár hodín) a môžeme podávať.
Podľa chuti môžeme pridať soľ, korenie a zelené bylinky.
Vitamínová bomba – mrkvový šalát s cesnakom
Potrebujeme:
4 ks mrkvy (šúpanej, nastrúhanej)
1/4 kapusty nakrájanej nadrobno
2 strúčiky cesnaku
4 ks vajec uvarených natvrdo
čierne mleté korenie, morskú soľ
1-2 lyžice kyslej smotany (10%)
Postup:
Vajcia nastrúhame a spojíme s mrkvou a pretlačeným cesnakom. Pridáme smotanu, korenie, soľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.
Šalát s chrenom
Potrebujeme:
800 g bielej hlávkovej kapusty
60 g chrenu
80 g mrkvy
40 g oleja
soľ, cukor, ocot
Postup:
Z hlávkovej kapusty odstránime nepoužiteľné listy, umyjeme, rozkrojíme, vyrežeme hlúb, pokrájame na tenké rezančeky, krátko sparíme vriacou vodou, scedíme, necháme odkvapkať, pridáme očistenú, opláchnutú, nadrobno postrúhanú mrkvu, osolíme, zľahka premiešame a na chladnom mieste necháme odležať. Potom pridáme pripravený chren, cukor, ocot, olej, dobre premiešame a vychladnutý podávame.
Zelerový šalát s jablkom
Potrebujeme:
4 kusy mrvka
1 kus zeler
1 kus jablko
3 polievkové lyžice kyslá smotana
1 čajová lyžička horčica
soľ
Postup:
1 polievková lyžica vlašské orechy (voliteľné) Inštrukcie Zeleninu očistíme a postrúhame, pridáme kyslú smotanu, horčicu, soľ a na záver posekané vlašské orechy.
Šalát z marinovanej kapusty plný vitamínov
Potrebujeme:
2 kg kapusty
400 g mrkvy
4 strúčiky cesnaku
Marináda:
150 ml rastlinného oleja
75 ml octu (9%)
2 lyžice soli
3 lístky bobkového listu
5-6 kúskov celého čierneho korenia
500 ml vody
Postup:
Kapustu a mrkvu očistíme. Kapustu nakrájame na tenké rezanace, mrkvu nastrúhame a cesnak nasekáme nadrobno. Zeleninovú zmes navrstvíme do uzatvárateľného pohára (približne 3 litrového).
Všetky ingrediencie na marinádu spojíme v hrnci, preložíme na plameň a varíme približne 5 minút. Potom zložíme z plameňa, necháme chvíľu vychladnúť a nalejeme do pohára ku kapuste. Necháme odležať cez noc a na druhý deň si môžeme pochutnávať.
Šalát skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke – vďaka octu vydrží skutočne dlho.
Ruský šalát z červenej repy
Potrebujeme:
1 ks červenej repy (surovej)
kúsok zeleru
1 ks lahôdkovej cibuľky
1 kyslá smotana
1 syr Lučina v kocke (prípadne iný roztierateľný syr)
Soľ, korenie
1 lyžica octu balcamico octu
Postup:
Repu a zeler som nastrúhala nahrubo, pridala som nakrájanú cibuľku, kyslú smotanu, syr, trochu soli, korenie a ocot – premiešať, ochutnať a prípadne dochutiť. Šalát je naozaj výborný a dokonca sa zalizujú aj tí, ktorým repa inak nechutí. Dávame ho aj na chlebíčky!
Šalát zo surovej červenej repy a orechov
Potrebujeme:
červenú repa
10 dkg vlašské orechy
tri strúčiky cesnaku
mrkvu
tri polievkové lyžice majonézy alebo bieleho jogurtu
Postup:
Očistíme mrkvu a červenú repu a obe nastrúhame.
Pridáme pretlačený cesnak a premiešame.
Pridáme aj nasekané orechy.
Nakoniec vmiešame aj majonézu.
Šalát s čerstvou červenou repou a jablkami
Tento zeleninovo-ovocný šalát je obzvlášť populárny medzi tými, ktorí chcú schudnúť a stravovať sa zdravo. Okrem toho je bohatý na vitamíny a sladko-kyslé jablko fantasticky dopĺňa typickú nasládlu chuť červenej repy.
Potrebujeme:
červenú repu
tri lyžičky citrónovej šťavy
dve stredne veľké jablká
jednu polievkovú lyžica medu
jednu lyžicu rastlinného oleja
zelené bylinky na dochutenie (petržlen, kôpor, bazalka)
Postup:
Ošúpeme červenú repu, jablko môžeme šúpať, alebo necháme aj so šupkou a oboje nastrúhame.
Pridáme med, citrónovú šťavou a nechám 10 minút marinovať.
Nakoniec pridáme olej a bylinky, mierne osolíme.