Zbierka 13 super zdravých šalátov pre silnú imunitu a ochranu proti chorobám: Dajte si ich ako prílohu ku každému jedlu!

Zbierka zdravých šalátov pre silnú imnunitu a odolnosť proti chorobám.

Zbierka zdravých šalátov pre silnú imnunitu a odolnosť proti chorobám.

Šalát s chrenom

Potrebujeme:

800 g bielej hlávkovej kapusty

60 g chrenu

80 g mrkvy

40 g oleja

...

soľ, cukor, ocot

Postup:

Z hlávkovej kapusty odstránime nepoužiteľné listy, umyjeme, rozkrojíme, vyrežeme hlúb, pokrájame na tenké rezančeky, krátko sparíme vriacou vodou, scedíme, necháme odkvapkať, pridáme očistenú, opláchnutú, nadrobno postrúhanú mrkvu, osolíme, zľahka premiešame a na chladnom mieste necháme odležať. Potom pridáme pripravený chren, cukor, ocot, olej, dobre premiešame a vychladnutý podávame.

Zelerový šalát s jablkom

Potrebujeme:

4 kusy mrvka

1 kus zeler

1 kus jablko

3 polievkové lyžice kyslá smotana

1 čajová lyžička horčica

soľ

Postup:

1 polievková lyžica vlašské orechy (voliteľné) Inštrukcie Zeleninu očistíme a postrúhame, pridáme kyslú smotanu, horčicu, soľ a na záver posekané vlašské orechy.

Šalát s jablkami a kapustou

večere menu

Potrebujeme:

1 jablko

0,5 malej hlávky kapusty

100 g konzervovanej kukurice

1 mrkva

1 polievková lyžica citrónovej šťavy

Soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Ošúpte jablká, nakrájajte na kúsky.

Nakrájajte kapustu nadrobno. Očistite a nastrúhajte mrkvu. Zmiešajte mrkvu aj kapustu s konzervovanou kukuricou a jablkami.

Ochuťte s korením, soľou a citrónovou šťavou.

Repa na kórejský spôsob

Potrebujeme:

600 g surovej repy

4 strúčiky cesnaku

80 g rastlinného oleja

Na marinádu:

3 polievkové lyžice octu

1 lyžička cukru

0,5 lyžičky soli

1 lyžička koriandru

0,5 čajovej lyžičky čierneho korenia

Postup:

Najemno nakrájajte cesnak, repu umytú a ošúpanú nastrúhajte na strúhadle Na prípravu marinády premiešajte všetky prísady. Pridajte repu a cesnak do misky spolu s marinádou a premiešajte. Olej priveďte do varu a zalejte repu, premiešajte a nechajte šalát odstáť najmenej 3 hodiny.

Červený šalátik pre zdravie

Chcete urobiť niečo pre vaše zdravie? Dajte si namiesto bežných príloh tento šalát, je výborný a plný vitamínov!

Potrebujeme:

1 ks uvarenej červenej repy

1 cibuľu

1 mrkvu

3 ks kyslých uhoriek

1 lyžičku jablčného octu

½ lyžičky medu

2 lyžice repkového oleja

¼ hlávky kapusty

Soľ a zelenú cibuľku podľa chuti

Postup:

Kapustu, mrkvu, uhorky, cibuľu aj repu nakrájeme nadrobno a spojíme v mise. Olej zmiešame s octom, medom a touto zálievkou prelejeme zeleninu. Necháme v chladničke marinovať (ideálne pár hodín) a môžeme podávať.

Podľa chuti môžeme pridať soľ, korenie a zelené bylinky.

Vitamínová bomba – mrkvový šalát s cesnakom

Jednoduchý mrkvový šalát s cesnakom: Vitamínová bomba a parádna príloha aj pre tých, ktorí si strážia štíhlu líniu!

Potrebujeme:

4 ks mrkvy (šúpanej, nastrúhanej)

1/4 kapusty nakrájanej nadrobno

2 strúčiky cesnaku

4 ks vajec uvarených natvrdo

čierne mleté korenie, morskú soľ

1-2 lyžice kyslej smotany (10%)

Postup:

Vajcia nastrúhame a spojíme s mrkvou a pretlačeným cesnakom. Pridáme smotanu, korenie, soľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.

Šalát s chrenom

Potrebujeme:

800 g bielej hlávkovej kapusty

60 g chrenu

80 g mrkvy

40 g oleja

soľ, cukor, ocot

Postup:

Z hlávkovej kapusty odstránime nepoužiteľné listy, umyjeme, rozkrojíme, vyrežeme hlúb, pokrájame na tenké rezančeky, krátko sparíme vriacou vodou, scedíme, necháme odkvapkať, pridáme očistenú, opláchnutú, nadrobno postrúhanú mrkvu, osolíme, zľahka premiešame a na chladnom mieste necháme odležať. Potom pridáme pripravený chren, cukor, ocot, olej, dobre premiešame a vychladnutý podávame.

Zelerový šalát s jablkom

Potrebujeme:

4 kusy mrvka

1 kus zeler

1 kus jablko

3 polievkové lyžice kyslá smotana

1 čajová lyžička horčica

soľ

Postup:

1 polievková lyžica vlašské orechy (voliteľné) Inštrukcie Zeleninu očistíme a postrúhame, pridáme kyslú smotanu, horčicu, soľ a na záver posekané vlašské orechy.

Šalát z marinovanej kapusty plný vitamínov

Šalát z marinovanej kapusty plný vitamínov

Potrebujeme:

2 kg kapusty

400 g mrkvy

4 strúčiky cesnaku

Marináda:

150 ml rastlinného oleja

75 ml octu (9%)

2 lyžice soli

3 lístky bobkového listu

5-6 kúskov celého čierneho korenia

500 ml vody

Postup:

thumb (1)

Kapustu a mrkvu očistíme. Kapustu nakrájame na tenké rezanace, mrkvu nastrúhame a cesnak nasekáme nadrobno. Zeleninovú zmes navrstvíme do uzatvárateľného pohára (približne 3 litrového).

Všetky ingrediencie na marinádu spojíme v hrnci, preložíme na plameň a varíme približne 5 minút. Potom zložíme z plameňa, necháme chvíľu vychladnúť a nalejeme do pohára ku kapuste. Necháme odležať cez noc a na druhý deň si môžeme pochutnávať.

Šalát skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke – vďaka octu vydrží skutočne dlho.

Ruský šalát z červenej repy

Potrebujeme:

1 ks červenej repy (surovej)

kúsok zeleru

1 ks lahôdkovej cibuľky

1 kyslá smotana

1 syr Lučina v kocke (prípadne iný roztierateľný syr)

Soľ, korenie

1 lyžica octu balcamico octu

Postup:

Repu a zeler som nastrúhala nahrubo, pridala som nakrájanú cibuľku, kyslú smotanu, syr, trochu soli, korenie a ocot – premiešať, ochutnať a prípadne dochutiť. Šalát je naozaj výborný a dokonca sa zalizujú aj tí, ktorým repa inak nechutí. Dávame ho aj na chlebíčky!

Šalát zo surovej červenej repy a orechov

Potrebujeme:

červenú repa

10 dkg vlašské orechy

tri strúčiky cesnaku

mrkvu

tri polievkové lyžice majonézy alebo bieleho jogurtu

Postup:

Očistíme mrkvu a červenú repu a obe nastrúhame.

Pridáme pretlačený cesnak a premiešame.

Pridáme aj nasekané orechy.

Nakoniec vmiešame aj majonézu.

Šalát s čerstvou červenou repou a jablkami

Tento zeleninovo-ovocný šalát je obzvlášť populárny medzi tými, ktorí chcú schudnúť a stravovať sa zdravo. Okrem toho je bohatý na vitamíny a sladko-kyslé jablko fantasticky dopĺňa typickú nasládlu chuť červenej repy.

Potrebujeme:

červenú repu

tri lyžičky citrónovej šťavy

dve stredne veľké jablká

jednu polievkovú lyžica medu

jednu lyžicu rastlinného oleja

zelené bylinky na dochutenie (petržlen, kôpor, bazalka)

Postup:

Ošúpeme červenú repu,  jablko môžeme šúpať, alebo necháme aj so šupkou a oboje nastrúhame.

Pridáme med,  citrónovú šťavou a nechám 10 minút marinovať.

Nakoniec pridáme olej a bylinky, mierne osolíme.