Výborné šaláty z reďkvičiek, jarnej cibuľky, šalátu, mladej kapusty a ďalších jarných plodov. Ochutnajte každý jeden.
Ľahký vajíčkový šalát
Potrebujeme:
3 vajcia
1 uhorku
100 g mrazeného hrachu
50 g strúhaného syra
Zelenú cibuľku
Petržlen a kôpor
Soľ
Postup:
Uhorku nakrájame na prúžky.
Vajcia varíme natvrdo a nakrájame na kocky (odporúčam používať len bielok, ale je to na vašej chuti). Rovnako uvaríme aj hrach. Nadrobno nakrájame zelené bylinky.
Všetko zmiešame, pridáme syr, soľ a korenie podľa chuti. Dochutíme kyslou smotanou a kvapkou citrónovej šťavy.
Šalát z čiernej reďkovky
Potrebujeme:
1 ks čierna reďkovka
1 lyžičky tekvicový olej
1 lyžičky citrónová šťava
1/2 čl dijon horčica
1 lyžičku medu
soľ a čerstvé bylinky
Postup:
Reďkovku ošúpeme a nastrúhame. Pridáme všetky prísady na zálievku a dochutíme podľa nášho vkusu.
Ľahký šalát s medvedím cesnakom
Potrebujeme:
150 g medvedieho cesnaku
200 g uhorky
3 ks vajec
3 lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
soľ podľa chuti
Postup:
Všetky suroviny si pripravíme. Vajíčka dáme variť natvrdo, po uvarení ich očistíme a nakrájame na tenké plátky. Uhorku nakrájame, pridáme k vajíčkam, tiež pridáme nadrobno nakrájaný medvedí cesnak, pridáme kyslú smotanu alebo hustejší biely jogurt a na záver osolíme podľa vlastnej chuti.
Všetko dôkladne premiešame a necháme minimálne 10 minút stáť, aby sa chute prepojili.
Do šalátu pokojne môžete pridať pór, papriku, kukuricu alebo paradajku.
Šalát s horčicovým dresingom
Potrebujeme:
260 g listov hlávkového šalátu
3 paradajky
2 uhorky
1 cibuľa
1/2 lyžičky koriandru
1 zväzok petržlen
4 lyžice jogurtu
2 strúčiky cesnak
1 polievková lyžica horčice
80 g diétneho syra
Soľ, korenie na chuť (snažíme sa čo najviac obmedziť soľ v každom z týchto šalátov)
Postup:
Umyte šalát, zeleninu a bylinky.
Natrhajte šalát rukami. Nakrájajte uhorky, paradajky a cibuľu. Nakrájajte bylinky. Jemne nastrúhajte syr.
Zmiešajte syr s jogurtom, horčicou a pretlačeným cesnakom.
Zmiešajte všetky prísady v jednej hlbokej šalátovej miske. Pridajte do zeleninového šalátu aj soľ a korenie podľa chuti.
Šalát z červenej redkvičky
Potrebujeme:
Zväzok červenej redkvičky
1 uhorka
2 paradajky
Zväzok kôpru
Olivový olej, citrónová šťava a soľ
Postup:
Všetku zeleninu si nakrájame – redkvičku a uhorku na kolieska, paradajky na kúsky. Zmiešame asi lyžicu olivového oleja s citrónovou šťavou, soľou, čiernym korením a nadrobno nasekaným kôprom. premiešame so zeleninou.
Šalát zeleninový sen s kukuricou
Potrebujeme: 300 g kapusty, 2 paradajky, 3 uhorky, 1 papriku, šunku, konzervu kukurice v sladkom náleve a chipsy (nemusia byť). Na dressing budeme potrebovať majonézu, kyslú smotanu a citrónovú šťavu (množstvo záleží na chuti).
Postup: Kapustu nakrájame nadrobno, pridáme nakrájanú papriku, paradajku, uhorku, pridáme celú konzervu kukurice a polámané chipsy. Majonézu a kyslú smotanu zmiešame v miske, pridáme citrónovú šťavu a pridáme k šalátu. Ešte ochutíme soľou a korením a môžeme podávať.
Šalát z mladej kapusty
Potrebujeme:
1 hlávku mladej kapusty
2 ks červenej papriky
1 zelenú papriku
2 strúčiky cesnaku
½ koreňa zeleru
1 lyžičku čerstvej petržlenovej vňate
Extra panenský olivový olej
Štipku soli, čierne mleté korenie
Jablčný ocot
Postup:
Kapustu nakrájame nadrobno, pridáme očistenú, nastrúhanú mrkvu, strúhaný zeler, nakrájanú červenú aj zelenú papriku a petržlenovú vňať. Všetko zmiešame, pridáme olivový olej – asi 1 lyžicu, pretlačený cesnak a pokvapkáme octom. Nakoniec dochutíme soľou, korením a vložíme na 1 hodinu odležať do chladničky.
Ľahký šalát zo zelenej fazuľky
Potrebujeme:
400 čerstvej alebo zmrazenej zelenej fazuľky
4 vajcia
1-2 strúčiky cesnaku
1 lyžicu masla
2 lyžice majonézy domácej – bez oleja
Postup:
Vajce uvaríme natvrdo.
Zelené fazuľky varíme v slanej vode domäkka (5-10 minút). Uvarené fazuľky opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme fazuľku a za stáleho miešania varíme cca 5 minút na miernom plameni.
Fazuľu potom premiestnime do šalátovej misy, pridáme pretlačený cesnak, nakrájané vajcia a majonézu. Podľa chuti môžeme pridať soľ a korenie.
Reďkovkový šalát so zelenou cibuľkou
Potrebujeme:
Červené redkvičky
Zelená cibuľa
Olivový olej
soľ
Postup:
Nakrájané reďkovky poksypeme nasekanou cibuľkou a premiešame s olejom ochutíme soľou.
Šalát z červenej kapusty
Potrebujeme:
Mladú kapustu
Reďkovky
Zelenú cibuľku
Uhorku
Olivový olej
Soľ
Trstinový cukor a kvapku jablčného octu
Postup:
Všetku zeleninu nastrúhame, zmiešame a zmiešame s olivovým olejom. Dochutíme sladkokyslým dressingom z octu a cukru.
Vitamínová bomba – mrkvový šalát s cesnakom
Potrebujeme:
4 ks mrkvy (šúpanej, nastrúhanej)
1/4 kapusty nakrájanej nadrobno
2 strúčiky cesnaku
4 ks vajec uvarených natvrdo
čierne mleté korenie, morskú soľ
1-2 lyžice kyslej smotany (10%)
Postup:
Vajcia nastrúhame a spojíme s mrkvou a pretlačeným cesnakom. Pridáme smotanu, korenie, soľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.
Nemecký uhorkový šalát
Potrebujeme:
1 väčšiu šalátovú uhorku
1 veľkú rajčinu
½ cibule
Na zálievku:
½ šálky bieleho jogurt (obsah tuku okolo 3%)
½ – ¾ lyžice najemno nasekenáho čerstvého kôpru
Citrónovú šťavu
Štipku soli a čierneho korenia
Kvapku medu (voliteľné)
Postup:
Uhorku ošúpeme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj rajčinu a cibuľu. V miske zmiešame jogurt s kôprom, citrónovou šťavou, korením a soľou. Zálievku jednoducho zmiešame so zeleninou a necháme chvíľu odležať v chladničke. Môžeme doladiť kvapkou medu.
Vajíčkový šalát bez výčitiek
Potrebujeme:
3 vajcia uvarené natvrdo
1 téglik cottage syru
50 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku
1-2 lyžice bieleho jogurtu
2 lyžičky horčice
Pár kvapiek citrónovej šťavy
Zelenú cibuľku
Hrášok na ozdobu
Postup:
Vajíčka nakrájame nadrobno, v miske si zmiešame cottage syr s horčicou, jogurtom, cibuľkou, syrom a pridáme k vajíčkam. Pokvapkáme citrónovou šťavou, ochutíme soľou, korením, a môžeme podávať. Ozdobíme hráškom.