Ak máte doma 1 balík tortových oblátok, toto skúste: 13 receptov na bezkonkurenčné dezerty, ktoré rýchlo pripravíte a dlho vydržia!

7423

Najlepšie grilážky aké ste jedli

Potrebujeme:

1 Palmarin

200 g kryštálového cukru

200 g orechov (100 g pomletých, 100 g rozdrvených)

1 salko

tortové oblátky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

Ako prvé si pripravte orechy tak ako je spomenuté vyššie. Polovicu pomeľte a druhú polovicu rozdrvte tĺčikom na mäso. Cukor si nechajte na panvici skaramelizovať a pridajte celý Palmarin. Hneď ako sa rozpustí pridajte salko. Základom úspechu je neustále miešanie. Ak by sa vám tuk oddeľoval a nechcel sa zmiešať, pridajte trochu šľahačkovej smotany. Teraz pridajte orechy a opäť miešajte dovtedy, kým nebude plnka kompaktná a hustá (asi 10 minút).

foto: Beatrica S.

Ešte teplú plnku (nie horúcu) natrite na tortové oblátky.

foto: Beatrica S.

Na 24 hodín treba oblátky zaťažiť plechom. Ako závažie môžete použiť krabicové džúsy, alebo mlieko. Hotové môžete poliať čokoládou, alebo nechať len tak. Nakrájajte navlhčeným nožom a podávajte. A buďte pripravení na to, že budete musieť onedlho pripraviť ďalšiu dávku :)

Tortové oblátky ako Ferrero

Potrebujeme:

450 ml vody

500 g cukru

250 g margarínu

300 g mletých lieskovcov

500 g pomletých, alebo na prach rozdrvených sušienok

200 g čokolády

2 ČL kakaa

tortové oblátky

Postup:

Vodu s cukrom dáme variť na sporák. Margarín si nakrájame na plátky a pridáme do cukrovej vody. Poriadne miešame, kým sa margarín úplne nerozpustí. Pridáme mleté orechy a opäť dobre premiešame. Potom pridáme pomleté sušienky. Čokoládu si necháme v miske roztopiť a polovicu orechovo-sušienkovej hmoty pridáme k čokoláde. Dôkladne premiešame a pridáme kakao. Na oblátky natrieme vrstvu kakaovej hmoty. Navrch položíme druhú oblátku a pomocou tácky si celé oblátky preklopíme na druhú stranu. Druhú stranu natrieme zvyšnou plnkou. Dobre uhladíme a priložíme posledný oblátkový plát. Oblátku pritlačte rukami, aby sa pekne spojila s plnkou. Potom treba zaťažiť táckou so závažím (napríklad knihy, alebo krabice s mliekom). Necháme takto 24 hodín, potom nakrájame a podávame. Dobrú chuť!

Čoko oblátkové rezy

Potrebujeme:

  • 1 balenie tortových oblátok
  • 350 g sušienok alebo piškót
  • 250 g mäkkého masla
  • 100 g višní
  • 30 g rumovej esencie
  • 200 ml mlieka
  • 200 g mletých alebo najemno nasekaných orechov
  • 300 g kr. cukru
  • 100 g kakaa
  • čokoládovú polevu (alebo čokoládu rozpustenú s trochou masla)

Postup:

Do hrnca nalejte mlieko, pridajte cukor, kakaový prášok a dobre premiešajte. Preložte na slabý plameň, pridajte nakrájané višne, rum, maslo a miešajte, až kým nezískate jednotnú hmotu.

V samostatnej miske zmiešajte rozdrvené sušienky s orechmi. Vmiešajte horúcu kakovú hmotu a miešajte až kým nezískate jednotnú hustú hmotu.

Hneď natierajte na tortové oblátky a vrstvíte striedavo krém a oplátky, až kým neminiete všetky prísady.

Na vrch nalejeme čokoládovú polevu – buď kupovanú, alebo domácu, ktorú pripravíte z čokolády na varenie a lyžičky masla. Nalejem na vrch a celý dezert necháme v chladničke niekoľko hodín odležať.

Falošné venčeky

Potrebujeme:

tortové oblátky

Plnka:

2 bielka

125 g prášk. cukor,

125 g kokos

Plnka 2:

1,5 dl mlieko

2 žĺtka

1/2 sáčku Zlatý klas,

75 g prášk. cukor

125 g maslo

Postup:

Z oblátkových plátov si povykrajujeme asi 70-80 oblátok – množstvo závisí od toho, v akej hrúbke budete natierať plnky Nad parou vyšľaháme sneh s cukrom a štipkou soli. Zložíme z hrnca a primiešame kokos. Na oblátky ponatierame vrstvu kokosového snehu a dáme zapiecť na 170 stupňov do zhnednutia, asi 7-10 minút, treba pozerať.

Ideme na náplň 2: V mlieku rozmiešame žĺtka a zlatý klas.. Uvaríme puding, necháme vychladnúť dovlažna. Maslo vyšľaháme s prášk. cukrom, pomaly zašľahaváme uvarený puding. Pomocou cukrárenského vrecka nanesieme na sneh a priklopíme oblátkou.  Namáčame v čokopoleve, alebo necháme len tak biele.

Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU.

Trubičky z tortových oblátok

Potrebujeme:

2 tortové oblátky

1 bal. creme olé pudingu bez varenia

300 ml mlieka

60 g masla

100 g orechov mletých (prípadne kokos)

čokoláda na dekoráciu

Postup:

Oblátky si opatrne nakrájame na obdĺžniky (ak chcete dlhšie trubičky spravte 6, ak menšie tak aj 10 z jednej oblátky)

Sú dva spôsoby, ako stočiť tortové oblátky. Jedným je jednoducho ich na chvíľu vložiť medzi dve vlhké utierky, aby povolili a dali sa stáčať. Prípadne ich môžeme napariť na utierke (na hrniec s horúcou vodou dáme utierku, na utierku položíme oblátku. odporúčam ale utierku poriadne natiahnuť, neskladať ju, napnúť a okolo hrdla hrnca poriadne oviazať šnúrkou. Oblátky nad parou nahrejeme- zvlhnú aby sa dali stáčať do tvaru sviečok- trubičiek. Opatrne stočíme do tvaru klasickej rolky – trubičky.

To isté urobíme aj s s druhou oblátkou. Puding vyšľaháme v mlieku, našľaháme si aj zmäknuté maslo, všľaháme do pudingu, pridáme orechy alebo kokos a pomocou cukrárskeho vrecka naplníme do trubičiek. Môžete pokojne aj akýkoľvek iný krém. Konce namočíme v roztopenej čokoláde, necháme dobre stuhnúť a je to.

Oblátkové rezy za 10 minút

Potrebujeme:

300 ml mlieka

300 g kryštálového cukru

300 g drvených maslových sušienok

300 g vlašských orechov nasekaných

250 g masla

100 g čokolády na varenie

1 bal. vanilkového cukru

1 bal. tortových oblátok

Postup:

Do hrnca dáme variť mlieko a cukor, odstránime z plameňa a pridáme maslo. Miešame, kým sa maslo nerozpustí. Potom pridáme orechy a sušienky. Dôkladne premiešame.

Zmes rozdelíme na dve polovice. Do jednej pridáme nalámanú čokoládu a miešaním rozpustíme (hmota musí byť ešte dostatočne teplá – až horúca).

Do druhej pridáme vanilkový cukor a premiešame.

Horúci krém navrstvíme striedavo na tortové oblátky. Krém je určený na oblátky s rozmermi  27 x 37 cm.

Necháme stuhnúť a môžeme podávať nakrájané na rezy.

Grilážky podľa mojej mamy

Potrebujeme:

200 gramov kr. cukru

1 maslo (250 g)

1 salko (môžete dať aj šľahačkovú smotanu, ak je pre vás salko príliš sladké)

150 g vlašských orechov mletých

1 bal. tortových oblátok

Postup:

Najskôr si necháme skaramlelizovať cukor. Nasyepme ho do hrnca s hrubším dnom a začneme zahrievať na miernom ohni. Stále miešame, po pár minútach sa cukor rozpustí a skaramelizuje.  Do tekutého cukru pridáme zmäknuté maslo a rozmiešame. Celkom na záver pridáme aj mleté orechy a salko. Rozmiešame, pričom stále zahrievame na slabom plameni. Keď je konzistencia krémová, zložíme a natrieme na tortové oblátky. Zaťažíme a necháme dobre stuhnúť v chlade. Grilážky môžete namáčať v rozpustenej čokoláde, alebo nechať len tak. Sú výborné. :-)

Oblátkové rezy pre návštevy

Potrebujeme:

1 bal. tortové oblátky – môžete použiť celé pláty, alebo vykrojené kolieska

70 g uvarenej ryže (nie slanej)

250 g masla

1 a 1/2 pohára cukru

2 lyžice kakaa

1/2 pohára mlieka

1/2 lyžičky vanilkového extraktu

2 poháre  sušeného mlieka

Postup:

Mlieko, cukor, maslo a kakao dáme variť na plameň – necháme variť, kým sa všetky prísady nerozpustia. Pridáme vanilku a zložíme z plameňa . Necháme mierne vychladnúť pridáme sušené mlieko. Dobre rozmiešame, pridáme uvarenú ryžu a znova dôkladne premiešame. Hmotu navrstvíme na oplátku, spojíme a nechajte dobre vychladiť, najlepšie cez noc.

Zmrzinky

Potrebujeme (na 40 kornútkov):

zmrzlinové kornútky (kúpené alebo robené doma),

Karamelový krém:

20 dkg cukru

25 dkg mletých alebo sekaných orechov

1 salko

1 maslo

sneh:

na 1 bielok 50 g cukru (ja som robila zo 4 bielkov)

Postup:

Karamelový krém: cukor upálime na karamel, pridáme orechy, po chvíli salko a maslo. Chvíľu povarime. Do 3/4 kornútkov naplníme karamel. Bielky si ušľaháme s cukrom nad parou a keď získame hustý tuhý krém, naplníme ho do kornútkov a necháme vychladiť.  Ak nemáte kornútky z obchodu, môžete si ich jednoducho vyrobiť z tortových oblátok nad parou. Postup, ako na to nájdete.

Oblátkové rezy ako Kinder

Potrebujeme:

600 g sušeného mlieka

800 g práškového cukru

200 ml vody

250 g masla

100 g čokolády

3 ks tortových oplátok

Postup:

Z cukru a 200 ml vody uvaríme sirup.

V miske vyšľaháme maslo so sušeným mliekom.

Teplý sirup zmiešame s maslovou hmotou tak, že sirup tenkým prúdom postupne vlejeme do maslovej hmoty. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.  Výslednú hmotu rozdelíme na dve polovice. Čokoládu necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli a zmiešame s jednou polovicou hmoty.

Necháme vychladnúť a potom začneme vrstviť. Na oblátku nanesieme tmavý krém, preložíme oplátkou a navrstvíme biely krém. Nakoniec prikryjeme posledným kusom oplátky. Zaťažíme a necháme stuhnúť v chladničke.

Ruská zmrzlina z 3 prísad

Potrebujeme:

200 ml kondenzovaného mlieka

500 ml smotany na šľahanie 33%

tortové oblátky

Postup:

Smotanu aj metličky šľahača je potrebné pred prírpavou dobre vychaldiť. Dajte ich teda aspoň na 15 minút do mrazáka – aj s miskou na šľahanie.

Potom klasicky zo šľahačky ušľaháme šľahačku a potom do nej postupne všľaháme po častiach aj kondenzované mlieko. Na dno plastovej misky uložíme jednu tortovú oblátku, navrstvíme zmrzlinu a prikryjeme druhou oblátkou. Dáme do mrazničky a necháme stuhnúť tak, aby sa zmrzlina dala dobre krájať. Môžeme plniť aj do kornútkov, alebo zmraziť aj bez oplátky, len ako čistú smotanovú zmrzlinu.

Balkánske rezy

Potrebujeme:

Tortové oblátky

Na piškótu:

9 bielok

370 g kr. cukru

180 g masla alebo margarínu

150 g mletých orechov

150 g sušených hrozienok

220 g hladkej múky

Šťavu z 1 citróna

Krém:

9 žĺtkov

270 g práškového cukru

200 g masla alebo margarínu

Kôru z 1 citróna

Postup:

Bielky ušľaháme na tuhý sneh, postupne pridávame cukor, citrónovú šťavu a nakoniec aj orechy, hrozienka a múku. Vymiešame jednotné cesto, ktoré navrstvíme na plech vystlaný papierom. Pečieme pri teplote 180 stupňov 20 minút.

Medzitým si pripravíme krém – žĺtky ušľaháme s cukrom nad parou, šľaháme asi 15 minút, kým krém nezíska dostatočnú hustotu. Zložíme z vodného kúpeľa a keď krém vychladne, primiešame doň zmäknuté maslo a ušľaháme jednotný krém. Pridáme aj strúhanú kôru.

Ideme vrstviť – na prvú tortovú oblátku natrieme polovicu krému, na krém položíme vychladnuté cesto, pokračujeme druhou polovicou krému a tortovou oblátkou. Necháme cez noc stuhnúť a môžeme podávať! :-)

Témy:


Pridajte svoj komentár