plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zemiaky, mäso a obloha z 1 misy: 13 receptov na výborné jedlo za lacný peniaz, ktoré viete rýchlo pripraviť!

Zemiaky s mletým mäsom

Potrebujeme:

Zemiaky – 4 – 5 ks
Mleté mäso – 600 g
Cibuľa – 1 ks
Paradajky – 2 ks
Smotana na varenie 10% – 100 ml
Syr – 100 g
Mleté čierne korenie
soľ

Postup:

Zemiaky umyjeme a očistíme. Nakrájame na kolieska. Uložíme do zapekacej misy.

Na zemiaky navrstvíme ochutené mleté mäso.

Na mäso navrstvíme nakrájanú cibuľu a kolieska paradajok.

Zalejeme smotanou na varenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov 40-50 minút.

Potom posypeme syrom a necháme krátko zapiecť. Môžeme podávť.

Môžeme podávať.

Kastról s kuracími prsiami

Potrebujme:

4 veľké zemiaky

1 cibuľa

800 g kuracích rezňov

200 ml kyslej smotany alebo jogurtu a 2 lyžice majonézy (majonéza je voliteľná, môžete použiť aj horčicu alebo kečup)

Ďalej:

Korenie podľa chuti

soľ a olej

Voliteľné – cuketa, mrkva prípadne iná zelenina podľa výberu

Postup:

Kuracie prsia umyjeme a narájame na menšie kúsky.

Zemiaky očistíme, nakrájame a osolíme.

Zapekaciu misu vymastíme trochou oleja a navrstvíme do nej nakrjané zemiaky a na kolieska nakrájanú cibuľu. Ak máte aj aj inú zeleninu, tiež ju očistenú a nakrájanú navrstvite do misy.

Uložíme kúsky kuracích pŕs – ochutíme soľou a koreninami podľa výberu.

Na vrch nanesieme kyslú smotanu zmiešanú s majonézou.

Misu prikryjeme papierom na pečenie, ktorý sme si navlhčili pod tečúcou vodou a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. V polovici pečenia odstránime papier a necháme zapiecť dozlatista.

Zemiaky s hubami

Potrebujeme:

Zemiaky – 400 g

Huby – 200 gr

Vajcia – 5 ks

Cibuľa – 1 ks

Mlieko – 50 ml

Syr – 100 g

Cesnak – 2 – 3 strúčiky

soľ

Rastlinný olej

Postup:

Zemiaky nakrájame nadrobno, rovnako si nakrájame aj cibuľu a huby. Na panvici na oleji orestujeme zemiaky, pridáme k nim cibuľku aj huby a restujeme, nakoniec vmiešame aj pretlačený cesnak. Krátko orestujeme, kým zemiaky nezískajú zlatistú farbu a preložíme do zapekacej misy.

V miske si rozmiešame vajcia s mliekom a ochutíme. Zmes nalejeme na zemiaky v mise, premiešame a dáme piecť na 180 stupňov na asi 20 minút.

Ku koncu pečenia posypeme syrom a necháme zapiecť dozlatista.

Zemiaková zapekačka

Potrebujeme:

1,5 kg zemiakov

400 g mletého mäsa

1 cibuľa

150 g čerstvej kapusty (môžete použiť aj kyslú)

1 ČL soli

čierne mleté korenie podľa chuti

60 – 100 g masla (môžete nahradiť aj masťou)

Postup:

Zemiaky si očistíme, asi 4 väčšie si odložíme bokom a ostatné nakrájame na tenké pásiky. Cibuľu si nakrájame nadrobno a kapustu na tenké slíže. Do väčšej misy si dáme pokrájané zemiaky, kapustu a mleté mäso. Osolíme, okoreníme a dobre zamiešame.

Zapekaciu formu si vymastíme a zvyšné zemiaky postrúhame na strúhadle. Potom ich rovnomerne navrstvíme na dno misy a popritláčame, aby vznikol kompaktný základ. Osolíme.

Na to navrstvíme hmotu zo zemiakov, kapusty a mäsa. Navrch poukladáme nakrájané maslo a prikryjeme ďalšou vrstvou strúhaných zemiakov.

Popritláčame, uhladíme a poukladáme opäť plátky masla.  Pečieme do zlatista asi 20 minút vo vyhratej rúre pri 200 stupňoch. Hotovú zapekačku nakrájame a podávame. Dobrú chuť!

Bohatý kurací kastról

Potrebujeme:

8 kuracích stehien

5 zemiakov

2 cibule

1 mrkvu

400 g kapusty

1 ks stopkového zeleru

1 kápiu

1 ČL mletého čierneho korenia

1 ČL červenej papriky

sušené bylinky (podľa chuti)

2 PL sójovej omáčky

2 PL rastlinného oleja

Omáčka na zeleninu:

1 PL kyslej smotny

1 PL majonézy

1 PL paradajkového pretlaku

1 ČL cukru

5 strúčikov cesnaku

soľ podľa chuti

Postup:

Zmiešajte si koreniny so sójovou omáčkou, rastlinným olejom a poriadne vymiešajte. Natrite dôkladne každé stehno touto marinádou a na chvíľu odložte do chladničky.

Medzitým si nakrájajte cibuľu, mrkvu na krúžky a zemiaky na štvrťky.  Kapustu si nakrájajte na plátky a potom ešte na štvrťky.  Nakrájajte si aj stopkový zeler a kápiu. V miske zmiešajte zemiaky, mrkvu, zeler, kapustu, kápiu, osoľte a okoreňte.

Pridajte ešte časť krúžkov cibule a pripravte si dresing. Zmiešajte kyslú smotanu, majonézu a paradajkový pretlak. Zalejte zeleninu a dôkladne premiešajte. Posypte lyžičkou cukru. Na vymastený plech navrstvite zvyšok cibule a na to poukladajte kuracie stehná.

Na stehná navrstvite zeleninu zmiešanú s dresingom a rovnomerne poukladajte na zeleninu strúčiky cesnaku.

Môžete posypať ešte nasekanou vňaťou, prikryte alobalom a dajte piecť do vyhriatej rúry. Pečte pri 180 stupňoch asi 50-60 minút. O chvíľu začne kuriatko rozvoniavať a môžete sa tešiť na naozaj chutný obed. Prajeme dobrú chuť!

Videonávod

Kuracie rezne so zemiakmi a cibuľou

Potrebujeme:

600 g kuracie rezne (nakrájané na tenké plátky)

700 g zemiaky (stredná veľkosť)

2 cibule

Hladká múka

Strúhanka

Olivový olej

Rozmarín a soľ

Postup:

Zemiaky dáme variť na 15 minút do posolenej vody. Plátky kuracieho mäsa osolíme, najskôr obalíme v múke a potom v strúhanke.

Predvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame, dáme ich do misy a pridáme nakrájanú cibuľu. Do misky pridáme aj soľ, olej, strúhanku, rozmarín a dobre premiešame.

Kuracie prsia uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pridáme zemiaky a cibuľu, môžeme ešte pokvapkať olivovým olejom.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri trepote 180 ° asi 25/30 minút. Mäso môžete počas pečenia otočiť, ale nie je to nutné.

Prekladaná fašírková misa

Potrebujeme:

800 g mletého mäsa

2 cibule

2 strúčiky cesnaku

3 väčšie zemiaky, 1 väčšiu paradajku, 1 červené cibuľu

Soľ, čierne korenie majoránku, sušenú petržlenovú vňať

2 lyžice strúhanky

100 ml oleja

50 ml vody

Postup:

Cibuľku nakrájame nadrobno, cesnak pretlačíme a pridáme k mäsu. Primiešame aj strúhanku, soľ a koreniny. Odložíme bokom, kým nepripravíme ostatné prísady.

Zemiaky a cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska. Rovnako nakrájame aj paradajku.

Rúru nastavíme na 200 stupňov.

Vodu zmiešame s olejom a túto zmes použijeme na podlievanie (časť nalejeme do misy a zvyšok si necháme na pridávanie neskôr).

Do misy najskôr ukladáme fašírky, ktoré formujeme z mäsovej zmesi mokrými rukami.

Medzi fašírky ukladáme zemiaky, cibuľu a kolieska paradajky. Prikryjeme alobalom a vložíme do rúry na 30 minút. Potom odstránime alobal a pečieme ešte 30 minút.

Ak chcete omáčku. Zmiešajte trochu vody so smotanou a strúhaným syrom. Zmes navrstvíte na mäsovú zmes približne 15 minút pred dopečením. Podľa potreby počas pečenia podlievame.

Vrstvený bravčový kastról

Potrebujeme:

cca 1,5 kg bravčového mäsa

Na marinádu:

100 ml olivového oleja

50-70 ml svetlého piva

Gyros korenie

Citrónovú šťavu – asi 1-2 lyžice

1 lyžicu medu

Na oblohu:

1,5 -2 kg zemiakov nakrájaných na plátky

Korenie na pečené zemiaky

1 veľkú červenú cibuľu

1 veľkú žltú cibuľu

2 veľké paradajky

100 g slaniny

1 hlávku cesnaku

Na omáčku:

1 téglik kyslej smotany (cca 200 g)

Štvorfarebné korenie

Soľ

Ďalej voliteľné: sladká paprika, chilli, bazalka, akékoľvek iné koreniny, bylinky…

Postup:

Mäso trochu naklepeme pod igelitom. Potom ochutíme soľou a gyros korením. V miske zmiešame olivový olej, pivo, med, citrónovú šťavu a do tejto marinády vložíme mäso. Necháme marinovať aspoň 2 hodiny – ideálne cez noc.

Pripravíme si hlboký plech. Zemiaky umyjeme, nakrájame na plátky a 1/2 uložíme na spodok plechu. Posypeme korením na pečenie zemiakov, soľou, prípadne obľúbenými koreninami. Na zemiaky uložíme plátky žltej a červenej cibule.

 

Teraz uložíme ½ mäsa. Na mäso opäť uložíme vrstvu zemiakov, ochutíme a pridáme kúsky slaninky a očistené cesnakové strúčiky.

 

Pokračujeme zvyškom cibuľky a zvyšnými kúskami mäska.

Teraz plech zakryjeme alobalom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 50-60 minút.

V miske zmiešame všetky prísady na omáčku a uplynutí tohto času, uložíme plátky paradajky a nanesieme na povrch omáčku.

Vložíme bez alobalu späť do rúry a necháme zapiecť dozlatista.

Nemusíte už nič pridávať, podávame tak, ako je.

Zemiakový kastról s mäsom a smotanovou omáčkou

Zemiakový kastról s mäsom a smotanovou omáčkou!

Potrebujeme:

400 g uvarených zemiakov

100 g masla

450 ml kyslej smotany

Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy

230 g strúhaného syra

1 strúčik cesnaku

Soľ a korenie podľa chuti

200 g vareného kuracie mäsa (môžeme nahradiť šunkou, alebo iným mäsom)

Postup:

Zemiaky nastrúhame a vložíme do pekáča vymasteného trochou masla. Ochutíme soľou, korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.

V samostatnej mise zmiešame na kúsky nakrájané kurča so smotanou, roztopeným maslom, pretlačeným cesnakom a nadrobno nakrájanou cibuľou.

Na strúhané zemiaky navrstvíme smotanovú omáčku, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 175 stupňov približne 40-45 minút.

Mäsový ježkovia so zemiakmi a syrom

Skvelá večera z jedného plechu: Mäsový ježkovia so zemiakmi a syrom!

Potrebujeme:

500-600 g mletého mäsa bravčového

200 g uvarenej ryže

1 väčšiu cibuľu

2-3 strúčiky cesnaku

1 vajce

Soľ a korenie podľa chuti

1 kg zemiakov

150 g strúhaného syra

Postup:

Mleté mäso ochutíme soľou a korením. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, vajce, ryžu a všetko dobre premiešame.

Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Osolíme podľa chuti

Plech na pečenie vymastíme masťou alebo olejom. Z mäsa formujeme guľôčky a ukladáme na plech. Miesta medzi mäsovými guľami vyplníme zemiakmi.

Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 40 minút. 15 minút pred dopečením posypeme syrom.

Zemiakový pekáč s hubami a kyslou smotanou

Vrstvený zemiakový pekáč s mäsom a kyslou smotanou: Neskutočne dobré papáničko!

Potrebujeme:

200 g šampiňónov nakrájaných na plátky

700 kg zemiakov

350 g mletého mäsa

2-3 ks cibule

200 g strúhaného syra

2 lyžice kyslej smotany a 2 lyžice majonézy

Soľ, korenie

Postup:

Rúru nastavíme na 180 stupňov a plech na epčenie s vyššími okrajmi vymastíme olejom.

Cibuľu očistíme, nakrájame na plátky a uložíme na dno plechu. Na cibuľu uložíme na plátky nakrájané zemiaky, osolíme a okoreníme. Na zemiaky navrstvíme ochutené mleté mäso. Na mäso uložíme šampiňóny nakrájané na plátky. Na vrch navrstvíme strúhaný syr.

Na syr navrstvíme smotanu a majonézu. Môžeme dochutiť soľou a korením. Pečieme pri 180 stupňoch zakryté alobalom 45 minút, potom alobal zložíme a necháme zapiecť dochrumkava!

Pečené zemiaky s cesnakom a jemne pikantnou kuracou pečienkou

Fantastická večera za pár drobných: Pečené zemiaky s cesnakom a jemne pikantnou kuracou pečienkou

Potrebujeme:

500 g kuracích pečienok

600 g zemiakov

3 strúčiky cesnaku

Majoránku

Oregano

Mletú červenú papriku – pálivú

Soľ, čierne mleté korenie

Olej

Voliteľné: Chilli papričku nakrájanú nadrobno

Postup:

Zemiaky očistíme a nakrájame na kúsky. Vo vriacej, osoleneje vode varíme 5 minút a následne scedíme.

Kuracie pečienky očistíme a krátko orestujeme na panvici.

Zapekaciu misu vymastíme olejom a vložíme do nej zemiaky a na ne uložíme kúsky pečienky.

V 50 ml oleja rozmiešame majoránku, oregano, papriku a pretlačený cesnak. Potom túto zmes nalejeme na zemiaky s pečienkou.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Počas pečenia môžeme premiešať.

Zeleninová misa so smotanouvou omáčkou

Rýchly obed z jedného plechu: Zelenina zapečená so smotanovou omáčkou

Potrebujeme:

5 stredne veľkých zemiakov

2 cibule

100 g šampiňónov alebo iných húb

2 paradajky

300 g syra

Na omáčku:

2 lyžice kyslej smotany

2 lyžice majonézy

1 pretlačený strúčik cesnaku

Postup:

Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Rovnako umyjeme a nakrájame huby a paradajky. Pekáč vymastíme trochou oleja. Na dno uložíme plátky zemiakov a na ne uložíme plátky húb. Ingrediencie na omáčku jednoducho zmiešame a 3/4 omáčky navrstvíme na huby. Nakoniec uložíme na vrch plátky paradajok a pokryjeme zvyšnou omáčkou.  Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. 15 minút pred dopečením posypeme syrom.

Prekladaný kastról

Prekladaný kastról: Nové zemiaky pečené so šťavnatým mäsom a paprikou!

Potrebujeme:

500 g mletého mäsa

2 ks. cibule

2 strúčiky cesnaku

1 vajce

3 lyžice strúhanky

Soľ, korenie, červenú papriku

Ďalej potrebujeme:

6-7 nových zemiakové

2 ks papriky

2-3 lyžice oleja

Vegetu

4-5 paradajkového pretlaku

3 lyžice vody

Ľubovolné koreniny

Postup:

Jednu cibuľu nakrájame najemno a zmiešame s mäsom a ostatnými prísadami. Rozdelíme na menšie kúsky – guľôčky, ktoré roztlačíme tak, aby sme získali hrubšie placky. Ostatné cibule ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zemiaky nakrájame na kolieska a posypeme soľou, vegetou a 1 lyžicou oleja.

Pripravíme si pekáč, ktorý vymastíme zvyšným olejom. Do pekáča vrstvíme 3-4 kolieska zemiakov, koliesko cibule, kúsok papriky a masovú placku. Pokračujeme, kým nenaplníme celý pekáč. Na vrch navrstvíme pretlak (pretlak sme si rozmiešali s vodou) a uložíme nakrájané kúsky papriky.

Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým zemiaky nie sú mäkké.

Cesnakovo-zázvorové kuracie stehienka

Z jedného plechu: Cesnakovo-zázvorové kuracie stehienka s mrkvou a zemiakmi!

Potrebujeme:

6 kuracích stehien celých – ja som ich rozdelila na horné a dolné

6 strúčikov cesnaku

500 g zemiakov nakrájaných na plátky

4 mrkvy

Rozmarín

1 lyžičku strúhaného zázvoru

Soľ a čierne korenie

Olej

Postup:

Stehná umyjeme a môžeme rozdeliť na polovice. Pretlačený cesnak zmiešame so zázvorom a 50 ml oleja. Mäso potrieme touto zmesou. Zemiaky aj mrkvu očistíme a nakrájame na plátky. Preložíme na vymastený plech a ochutíme soľou a korením.

Mäso uložíme na zeleninu a ak nám zvýšila cesnakovo-zázvorová marináda, prelejeme cez povrch. Stehienka môžeme ešte posypať soľou a korením.

Potom podlejeme 100 ml vody a prikryjeme alobalom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút. Potom fóliu zložíme a pečieme ešte ďalších 30-40 minút (mäso môžeme pečenia obrátiť, aby sa zapieklo zo všetkých strán).

 

Najlepšie recepty na dnes