Ak máte doma 1 balík lístkového cesta, toto skúste: 13 receptov na bezkonkurenčné slané dobroty, ktoré rýchlo pripravíte!

Lístkové cesto je vynikajúcou surovinou. Dá sa pripraviť na množstvo spôsobov a ľahko z neho vykúzlite dezert, aj hlavné jedlo. Ak si myslíte, že už vám dochádza inšpirácia na dobroty z lístkového cesta, prinášame vám 11 najlepších receptov, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať. Prajeme vám dobrú chuť! :-)

15-minútové slaninové „Twister“ tyčinky

Potrebujeme:

250 g rozvaľkaného lístkového cesta

Horčicu (obyčajnú alebo celozrnnú)

Strúhaný tvrdý syr

250 g slaniny nakrájanej na tenké plátky

...

Žĺtok na potretie

Sezamové semienka na posypanie

Postup:

Rúru nastavíme na 200 stupňov a cesto preložíme na pracovnú dosku.

Cesto potrieme horčicou a posypeme strúhaným syrom. Potom na syr uložíme plátky slaniny. Cesto nakrájame na prúžky – široké tak, ako plátky slaninky. Každý prúžok cesta zrolujeme do špirály a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme sezamom. Pečieme pri teplote

Pečieme približne 10-12 minút, alebo kým cesto nebude zlatisté a chrumkavé.

Jemné zemiakové slimáky so šunkou a syrom

Potrebujeme:

1 plát chladeného lístkového cesta

3 väčšie plátky šunky

2 zemiaky

50 g syra

Soľ

Postup:

Zemiaky nastrúhame najemno a pridáme štipku soli. Odstránime prebytočnú vodu a zemiaky rovnomerne navrstvíme na cesto. Potom uložíme plátky šunky a strúhaný syr. Cesto pevne zrolujeme a rolku zabalíme do papiera na pečenie. Vložíme na 30 minút do chladničky – tento krok je dôležitý, pretože roláda bude krásne držať a náplň nevytečie.

Potom roládu rozbalíme, nakrájame na pásiky a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 170 stupňov 15-20 minút.

Podávame teplé aj studené.

Slaný závin so šunkou a syrom

Skvelá večera, ktorá chutí rovnako vynikajúco, či už podávate teplú alebo na studeno. Pripravte pre vašich blízkych výbornú a rýchlu pochúťku z lístkového cesta so šunkou, syrom a lahodnými sušenými paradajkami.

Potrebujeme:

1 hárok rozvaľkaného lístkového cesta

1 ks červenej cibule

100 g sušených rajčín (ak nemáme tak môžeme použiť aj čerstvé rajčiny ktoré olúpeme, prípadne červenú papriku)

200 g šunky nakrájanej na plátky

150 g strúhaného syra

1 vajce

1 lyžicu olivového oleja (príp. rastlinného)

1 strúčik cesnaku

20 g rozpusteného masla

Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti

Na posypanie:

Sezamové semienka (prípadne ľanové)

Postup:

V miske zmiešame rozšľahané vajíčko s polovicou strúhaného syra, pretlačeným cesnakom, soľou a korením. Touto zmesou potrieme lístkové cesto. Sušené rajčiny namočíme do horúcej vody aby zmäkli a potom ich rozložíme na cesto. Na rajčiny uložíme plátky šunky a nasypeme zvyšok syra.Poslednú vrstvu tvorí červená cibuľka nakrájaná nadrobno. Dávame si pozor, aby náplň bola ďalej od krajov, inak sa nám cestu nebude dať dostatočne zavinúť.

Potom cesto zrolujeme, povrch popicháme vidličkou a potrieme olivovým olejom zmiešaným s maslom.

Roládu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme sezamom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30-35 minút.

Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.

Plnené taštičky

 

Chutná večera z lístkového cesta, ktorú pripravíte v priebehu niekoľkých minút. Stačí len zmiešať ingrediencie podľa chuti a naplniť ich do chutných taštičiek. A skvelé jedlo je raz-dva na stole.

Potrebujeme:

1 bal. rozvaľkaného lískovéhoc cesta

5 zemiakov

2 cibule

200 g húb

100 g strúhaného syra

1 zväzok petržlenu

2 vajcia

Korenie podľa chuti

Postup:

Ak používame sušené huby najskôr ich namočíme do vody. Čerstvé huby umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.

Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky.

Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu s hubami.

V miske zmiešame zemiaky so syrom, hubovo-cibuľou zmesou a najemno nasekanou petržlenovou vňaťou. Dochutíme soľou a korením.

Lístkové cesto nakrájame na obdĺžniky a tie potrieme rozšľahanými vajciami. Následne zavinieme do tvaru kornútkov a naplníme pripravenou zmesou. Uložíme na plech (vymastený alebo vyložený papierom na pečenie), potrieme zvyšným vajíčkom a pečieme 15-20 minút pri teplote 200 stupňov.

Rolky z lístkového cesta

Potrebujeme:

200 g rozvaľkaného lístkového cesta

70 g polosuchej salámy

100 g mozzarelly

20 g tvrdého syra

Soľ, korenie, bylinky podľa chuti

Postup:

Na lístkové cesto uložíme kolieska salámy a na vrch uložíme plátky mozzarelly, alebo iného mäkšieho syra. Potom cesto pevne zrolujeme a nakrájame na menšie časti. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme strúhaným syrom.

lisnate-rolice-s-kobasicom-i-sirom-03

lisnate-rolice-s-kobasicom-i-sirom-04

lisnate-rolice-s-kobasicom-i-sirom-05

Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme, kým povrch cesta nie ej zlatistohnedý.

Lyžičky z lístkového cesta

Potrebujeme:

1 plát rozvaľkaného lístkového cesta

Dezertné lyžičky

Postup:

Z plátu cesta vykrajujeme tvar lyžičky a to tak, že lyžičku jednoducho priložíme na cesto a vyrežme požadovaný tvar.

Každý kúsok cesta potom uložíme na lyžičku – môžeme jemne stlačiť alebo upraviť, aby cesto držalo svoj tvar.

Lyžice s cestom preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút.

Lyžicu teraz môžeme dozdobiť prísadami podľa našej chuti. Na tieto jednohubky bolo použité strúhané maslo a kaviár.

Mini rolky plnené šunkou a syrom

aroj0h4OAjE

Skvelá a rýchla večera z lístkového cesta a chutnej náplne. Chutia vynikajúcou, či už ich podávate teplé alebo studené.

Potrebujeme:

1 hárok rozvaľkaného lístkového cesta

Majonézu (cca 1-2 lyžice)

100 g šunky, klobásy alebo párkov nakrájaných na kolieska

100 g strúhaného syra

Pažítku, petržlenovú vňať alebo kôpor nasekané najemno

1 vajce na potretie

Postup:

Lístkové cesto potrieme majonézou. Následne navrstvíme plátky šunky a posypeme strúhaným syrom. Nakoniec posypeme bylinkami (prípadne korením podľa chuti).

Cesto zrolujeme, popicháme vidličkou a nakrájame na menšie kúsky (cca 5 cm). Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 20 minút, alebo kým povrch rolád nie je zlatistý.

Rajčinovo-cesnakové koláčiky: Chuťovka, ktorú zvládnete za pár minút

thumb-840x440

Pochúťka, ktorá navyše aj skvele vyzerá. Ukážeme vám, ako vykúzliť z lístkového cesta a paradajok vynikajúce slané koláčiky. Výsledok môžete dochutiť podľa vlastných predstáv a možností vašej chladničky. Najlepšie však chutia s bazalkou, cesnakom a štipkou olivového oleja.

Potrebujeme:

1 hárok rozvaľkaného lístkového cesta

3 paradajky

50 ml mlieka

1 strúčiky cesnaku

Niekoľko čerstvých listov bazalky

Soľ a čierne korenie

Postup:

Lístkové cesto rozdelíme na 9 štvorcov, ktoré preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý potrieme mliekom. Paradajky umyjeme a nakrájame na plátky. Na každý štvorec uložíme plátok paradajky a potom posypeme čiernym korením.

Plech vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 15-20 minút.

Kým sa cesto pečie, lístky bazalky umyjeme, odstránime stonky a nakrájame nadrobno. Preložíme do misky, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a olivový olej.

Na upečené koláče nanesieme zmes bazalky a cesnaku a nakoniec posypeme trochou soli (ideálne morskej).

Točený syrový koláč z lístkového cesta

kolaz_1462179129-1024x538-623x350

Lístkové cesto, syrová náplň a hravé prevedenie. Vyskúšajte vynikajúci slaný koláč s lahodnou náplňou.

Potrebujeme:

400 g rozvaľkaného lísktového cesta

200 g strúhaného tvrdého syra

100 g strúhaného mäkkého syra napr. mozzarelly

1 žĺtok na potretie

1 lyžicu sezamových semienok

Postup:

Cesto nakrájame na dlhé prúžky. Do stredu každého prúžku navrstvíme zmes tvrdého a mäkkého strúhaného syra – podľa chuti môžeme ochutiť soľou a korením. Potom okraje cesta zavinieme tak, aby syrová náplň ostala vo vnútri. Takto postupujeme pri každom prúžku cesta.

Pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Prúžky ukladáme na plech tak, aby sme vytvorili tvar slimáka – postupujeme od stredu.

Nakoniec koláč potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme semienkami. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

Francúzske cibuľové pagáčiky z lístkového cesta

Čo sa stane, keď spojíte lístkové cesto s pivom a cibuľkou? Perfektná chrumkavá pochúťka s lahodnou náplňou a úžasne jednoduchou prípravou. Vyskúšate?

Potrebujeme:

3 lyžice masla

1 lyžicu oleja

2 stredne veľké cibule

Pivo

2 hárky lístkového cesta

1/3 šálky strúhaného tvrdého syra

1 rozšľahané vajce na potretie

Postup:

Rúru nastavíme na 190 stupňov.

Maslo zmiešame na panvici s olivovým olejom a necháme rozpustiť.

Pridáme krájanú cibuľu a niekoľko minút dusíme.

Potom pridáme trochu piva a premiešame. Môžeme pridať štipku soli.

Z hárkov cesta vykrojíme kruhy pomocou pohára – z každého hárku 9 kruhov.

9 kruhov cesta premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a na každý navrstvíme restovanú cibuľu a strúhaný syr.

Následne prikryjeme zvyšnými kruhmi cesta a po bokoch zatlačíme vidličkou. Potom každá kúsok popicháme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 190 stupňov 15 – 20 minút. Video návod na prípravu tohoto receptu nájdete TU.

Miešané vajíčka v lístkovom ceste

Jednoducho, rýchlo a vynikajúco. Pripravte pre svoju rodinu perfektné jedlo z lístkového cesta a lahodnej náplne, ktorá ukrýva vaše obľúbené ingrediencie.

Potrebujeme:

1 hárok rozvaľkaného lístkového cesta

6 ks vajec

200 g húb

200 g šunky

100 g strúhaného syra

Kôpor (príp. petržlenovú vňať alebo zelenú cibuľku)

1 lyžicu masla

Soľ a korenie podľa chuti

1 vajce na potretie

Postup:

Na panvici rozpálime maslo a osmažíme huby nakrájané na menšie kúsky. Keď sú huby mäkké, pridáme šunku a smažíme ďalšie 3 minúty.

V miske zmiešame vajcia, syr a nadrobno nasekané bylinky.

Zmes nalejem k šampiónom a šunke na panvici a za stáleho miešania varíme asi 4 minúty. Dochutíme soľou a korením.

Na pracovnú dosku rozložíme lístkové cesto. Na okrajoch cesta narežeme šikmé pásiky.

Zmes z panvice navrstvíme na lístkové cesto a zavinieme ho cez plnku do tvaru vrkoča.

Hotový závin preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 190 stupňov 20-25 minút.

Po upečení vyberieme z rúry, necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.

Blesková večera z lístkového cesta

Vynikajúca večera s jednoduchou prípravou, ktorú zvládnete za niekoľko minút. Užite si skvelé jedlo v kruhu rodiny, ktoré premení všedný večer na príjemný zážitok!

Potrebujeme:

2 bal. lístkového cesta

200 g klobása nakrájanej na kolieska

200 g šunky nakrájanej na menšie kocky

250 g strúhaného syra

400 ml kyslej smotany

Soľ, čierne mleté korenie

Petržlenovú vňať nasekanú najemno

3 strúčiky cesnaku

1 vajce

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkáme.

Kyslú smotanu ochutíme soľou, korením, prelisovaným cesnakom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Dôkladne premiešame.

Lístkové cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto natrieme smotanovú zmes. Na jedno cesto potom nasypeme klobásu a na druhé kúsky šunky. Posypeme strúhaným syrom a následne prikryjeme jedno cesto druhým.

Povrch cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým cesto nie je zlatisté.

 Sezamové slimáky

Lístkové cesto je vynikajúcim pomocníkom v kuchyni. Dajú sa z neho rýchlo a jednoducho pripraviť mnohé skvelé pokrmy. Hoci väčšinou používam toto cesto na prípravu sladkých dezertov, dnes sa rozhodla pre slanú pochúťku s kuracím mäsom a sezamovými semienkami. Chutia skutočne vynikajúco!

Potrebujeme:

1 hárok lístkového cesta

2 ks kuracích pŕs

Sezamové semienka

Soľ

Čierne mleté korenie

Olivový olej

1 strúčik cesnaku

1 vajíčko na potretie

Postup:

Kuracie prsia očistíme a prerežeme na tenšie plátky. V troche olivového oleja rozmiešame prelisovaný cesnak a touto zmesou potrieme pripravené lístkové cesto.

Na cesto rozložíme plátky kuracích pŕs, ktoré osolíme a okoreníme podľa chuti.

Cesto pevne zrolujeme a roládu nakrájame na kolieska hrubé 1,5 cm. Kolieska uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a každé potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Nakoniec posypeme sezamovými semienkami a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút.

Najlepšie domáce Hot-Dogy

Moje deti milujú Hot-Dogy a predovšetkým v letných mesiacoch sa ich nevedia nabažiť. Rozhodla som sa, že túto slanú pochúťku vyskúšam pripraviť aj doma. Namiesto rožkov som použila lístkové cesto a párky som naplnila syrom. Výsledok zožal veľký úspech nielen u mojich detí, ale aj u manžela. :-)

Potrebujeme:

500 g lístkového cesta

500 g tenkých párkov

50 g syra

1 vajce

Postup:

Cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou 4-5 mm. Cesto narežeme na prúžky hrubé 1,5 – 2 cm.

Z párkov odstránime obal, stred narežeme a do vzniknutého otvoru vtlačíme nastrúhaný syr. Párky špirálovito obalíme pásikmi cesta.

Plech vystelieme papierom na pečenie a uložíme naň obalené párky.

Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15-20 minút pri teplote 200 stupňov. Môžeme podávať teplé ale aj studené.

5 minútové mini-rolky z lístkového cesta!

Vynikajúca večera, ktorú pripravíte skutočne bleskovo. Príprava tejto dobroty netrvá viac ako 5 minút. A na upečenie tejto dobroty tiež nebudete čakať viac, ako pár minút. Presvedčte sa, že aj jednoduché jedlá s rýchlou prípravou môžu chutiť vynikajúco.

Potrebujeme:

200 g rozvaľkaného lístkového cesta

70 g polosuchej salámy

100 g mozzarelly

20 g tvrdého syra

Soľ, korenie, bylinky podľa chuti

Postup:

Na lístkové cesto uložíme kolieska salámy a na vrch uložíme plátky mozzarelly, alebo iného mäkšieho syra. Potom cesto pevne zrolujeme a nakrájame na menšie časti. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme strúhaným syrom.

Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme, kým povrch cesta nie je zlatistohnedý.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)