plny-hrniec_transparent_negativ.png

13 najlepších receptov na DOMÁCU ZMRZLINU bez chémie a stuženého tuku: Toto počas leta vyvážite zlatom! !

Kto by si počas horúcich dní nedal mrazenú pochúťku? Ak chcete vyskúšať domácu verziu a myslíte si, že bez stroja na zmrzlinu to nejde, radi vás presvedčíme o opaku. Prinášame vám 11 receptov na najlepšiu domácu zmrzlinu, ktorú si viete pripraviť rýchlo a jednoducho. Vyskúšajte všetky!

Zmrzlina z 2 prísad

 

 

Potrebujeme:

200 ml kondenzovaného mlieka

500 ml smotany na šľahanie 33%

Postup:

 

 

Smotanu aj metličky šľahača je potrebné pred prípravou dobre vychladiť. Dajte ich teda aspoň na 15 minút do mrazáku – aj s miskou na šľahanie.

Potom klasicky zo šľahačky ušľaháme šľahačku a potom do nej postupne všľaháme po častiach aj kondenzované mlieko.

Na dno plastovej misky uložíme jednu tortovú oblátku, navrstvíme zmrzlinu a prikryjeme druhou oplátkou.

Dáme do mrazničky a necháme stuhnúť tak, aby sa zmrzlina dala dobre krájať. Môžeme plniť aj do kornútkov, alebo zmraziť aj bez oplátky, len ako čistú smotanovú zmrzlinu.

Základný recept na tú najlepšiu domácu zmrzlinu

 

Základný recept na tú najlepšiu domácu zmrzlinu!

Potrebujeme:

1 l mlieka

2 šálky kr. cukru

100 g masla

1 lyžičku kukuričného škrobu

5 žĺtkov

Postup:

Maslo rozpustíme, zmiešame s mliekom a privedieme do varu (trochu teplého mlieka si odložíme bokom). V samostatnej miske ušľaháme žĺtky s cukrom a škrobom tak, aby v zmesi neboli hrudky.

Potom do žĺtkovej zmesi pridáme trochu teplého mlieka, ktoré sme si odložili bokom. Túto žltkavo-mliečnu zmes postupne vmiešame do vriaceho mlieka na sporáku a za stáleho miešania privedieme do varu.

Odstránime z ohňa a hneď preložíme do hrnca so studenou vodou. Stále miešame, až kým hmota nevychladne.

Zmes navrstvíme do misiek a vložíme do mrazničky. Podľa toho, aké príchute alebo ingrediencie do zmrzliny pridáte, môžete získať rôzne príchute zmrzliny.

Zmrzlina z hrnca

Potrebujeme:

1 liter mlieka

2 hrnčeky cukru

100 g masla

5 žĺtkov

1 lyžičku jedlého škrobu (ja dávam kukuričný škrob)

Postup:

Mlieko nalejeme do hrnca a zahrievame, pridáme maslo a miešaním rozpustíme.

V miske ušľaháme žĺtky s cukrom a škrobom do nadýchanej zmesi, primiešame trochu teplého mlieka z hrnca a dobre premiešame.

Potom horúce mlieko zo sporáka zložíme z plameňa a pomaly vmiešame žĺtkovú zmes – je nutné dobre zmes rozmiešať.

Preložíme opäť na slabý plameň a za stáleho miešania necháme variť, kým nám nezvnikne hladký krém.

Keď začne zmes vrieť, zložíme a vložíme do misky so studenou vodou, aby krém rýchlejšie vychladol.

Keď má hmota uzbovú teplotu, dáme do mrazničky.

Môžeme zmraziť v špeciálnych formičkách alebo v dóze určenej do mrazáka.

Keď zmes zamrzne, hneď môžete podávať.

Zmrzlinu si samozrejme môžete dochutiť tak, ako vám vyhovuje – čokoládou, jahodovým sirupom, vanilkou…

Domáca ruská zmrzilna bez vajec a cukru

 

Domáca ruská zmrzlina bez vajec a cukru: Zdravšia, výborne drží tvar a chutí vynikajúco!

 

Potrebujeme:

1 bal. jemného tvarohu 250 g

18 maslových sušienok

1 lyžičku vanilkovej esencie

500 ml smotany na šľahanie 33% + stužovač

3 lyžice medu – môžete nahradiť práškovým cukrom

Voliteľné – nadrobno nasekaná horká čokoláda

Postup:

Smotanu ušľaháme na tuhú šľahačku spolu so stužovačom, zašľaháme do nej aj tvaroh, med a esenciu. Podľa chuti môžete pridať aj nalámanú čokoládu.

Krém navrstvíme na menší plech, ktorý sme si vystlali sušienkami – ja som použila väčšie sušienky a vyšlo mi na dno 9 ks.

Na vrch pokladieme zvyšné sušienky a vložíme do mrazničky stuhnúť.

Na rozkrájanie zmrzliny používame horúci nôž.

Okrem sušienok môžete použiť aj tortové oblátky.

Melónová zmrzlina

 

Melón len nakrájala na kúsky a uložila na plech: Toto jedlo bude hitom celého leta!

 

Potrebujeme:

Melón – ideálne bez jadierok

Plech na pečenie

Postup:

Melón jednoducho zbavíme šupky a nakrájame na menšie kúsky.

Tie uložíme na plech tak, aby boli len v jednej vrstve.

Potom vložíme plech do mrazničky na 2 hodiny alebo aspoň tak, aby melón celkom zmrzol.

Plech so zmrazeným ovocím vyberieme z mrazničky.

Vezmeme pár kúskov melóna a rozmixujeme v kuchynskom robote.

Rozmixovanú zmes navrstvíme na plech a rozotrieme na tenkú vrstvu vareškou.

Potom opäť vezmeme kúsky melóna, rozmixujeme a navrstvíme na plech, postupne rozmixujeme všetky kúsky a zmes navrstvíme na plech.

Potom plech opäť vložíme do mrazničky a vložíme ešte na 2 hodiny do mrazničky.

Podávame ako klasickú zmrzlinu pomocou naberačky.

Táto zmrzlina chutí úžasne, je jemná a lahodná.

Navyše, nepriberiete z nej ani gram – melón má sám o sebe minimum kalórií, no po zmrazení ich má ešte menej.

Krémová zmrzlina z 2 prísad

 

Domáca zmrzlina z 2 surovín

 

Potrebujeme:

400 g kondenzovaného mlieka (môžete si vyrobiť aj domáce Salko)

2 šálky smotany na šľahanie

Postup:

Smotanu ušľaháme na tuhú šľahačku. Šľahačku jemne vmiešame po častiach do kondenzovaného mlieka.

Krém vpreložíme do uzatvárateľnej plastovej nádoby, vhodnej do mrazničky.

Vložíme do mrazničky stuhnúť a môžeme podávať.

Do základného receptu môžete podľa chuti pridať ovocie, kúsky čokolády, vanilkový extrakt škoricu alebo mätu – jednoducho čokoľvek, čo vo vašej domácej zmrzline chcete mať! :-)

Tvarohová zmrzlina bez vajec

 

 

Potrebujeme:

150 g tučného hrudkovitého tvarohu

150 ml kefíru

130 g jahôd, alebo iného ovocia

15 g hrozienok

40-50 ml vody

2 lyžičky práškového cukru (alebo medu)

Postup:

Všetky prísady vložte do kuchynského robota a rozmixujte.

Krém potom už len stačí navrstviť do uzatvárateľnej plastovej nádoby a dáme do mrazničky aspoň na 3 hodiny. Sem-tam premiešame a keď je celkom zamrznutý môžeme podávať.

Kávová zmrzlina

 

 

Potrebujeme:

1 plechovku zahusteného sladené kondenzovaného mlieka

1 lyžičku rozpustnej kávy

250 ml smotany na šľahanie (33%)

Postup:

Kávu zalejeme 1 lyžicou vody. Kondenzované mlieko ušľaháme s kávou, pridáme aj šľahačku a znovu šľaháme do peny. Homota by mala byť krémová, ale nie prešľahaná.
Vyšľahanú kávovú zmrzlinu preložíme do nádobky vhodnej do mrazničky, zavrieme a dáme do mrazničky. Zmrzlinu netreba premiešavať. Ak nedáte zmrzlinu do mrazáka, môžete zmes použiť ako výborný krém do studených dezertov.

Ruská zmrzlina zdravá a bez čakania

 

Zdravá ruská zmrzlina

 

Potrebujeme:

2 balenia grahamových sušienok (prípadne môžeme použiť maslové sušienky)

¾ šálky mrazených jahôd

½ šálky banánu nakrájaného na menšie kúsky

1 šálku gréckeho jogurtu

1 šálku smotany na šľahanie

1 lyžičku vanilkového extraktu

Med

Postup:

Plech na pečenie s rozmermi 23×23 cm vystelieme alobalom tak, aby konce alobalu presahovali cez okraje plechu.

Plech vyložíme sušienkami.

Do mixéra vložíme jahody, banán a rozmixujeme.

V miske vyšľaháme šľahačku a zmiešame ju s jogurtom, ovocnou zmesou a vanilkovým extraktom.

Ak sa nám zmes zdá málo sladká, dochutíme ju medom.

Zmes nanesieme na sušienky, uhladíme a prikryjeme ďalšou vrstvou sušienok.

Plech vložíme do mrazničky na minimálne 4 hodiny.

Vyberieme z mrazničky rozdelíme na jednotlivé „zmrzliny“ a môžeme servírovať.

Broskyňová zmrzlina

5 minút a 4 ingrediencie! Pripravte si zdravý mrazený jogurt!

Potrebujeme:

4 šálky čerstvých (príp. mrazených) broskýň nakrájaných na menšie kúsky

3 lyžice oleja

½ šálky bieleho gréckeho jogurtu

1 lyžica čerstvej šťavy z citrónu

Postup:

5-Minute Healthy Peach Frozen Yogurt

 

Všetky ingrediencie vložíme do kuchynského robota a mixujeme na hladké pyré (cca 5 min.)

 

5-Minute Healthy Peach Frozen Yogurt

 

Ak sme pracovali so zmrazenými broskyňami, môžeme podávať ihneď. Ak s čerstvými, zmrzlinu preložíme do vzduchotesnej nádoby a vložíme do mrazničky. V mrazničke zmrzlina vydrží až po dobu 4 mesiacov.

Trasená zmrzlina bez čakania

 

Blesková „trasená“ zmrzlina

Potrebujeme:

200 ml kondenzovaného mlieka

200 ml mlieka

1,5 kg ľadu

150 g soli

2 uzatvárateľné plastové vrecká – jedno menšie a druhé väčšie

Postup:

Do menšieho vrecka nalejeme kondenzované mlieko, pridáme obyčajné mlieko a vrecko uzavrieme.

Do väčšieho vrecka nasypeme drvený ľad a soľ. Pod vplyvom soli sa ľad začne topiť – tento proces spôsobí prudké zníženie teploty vo vnútri vrecka.

Do väčšieho vrecka umiestnime menšie – zatvorené vrecko. Väčšie vrecko pevne uzavrieme a začneme triasť. Trasieme 2 minút – vezmite si na to rukavice – bude to skutočne studené.

Potom vnútorné vrecko vyberieme a môžeme si pochutnávať na zmrzline.

Nutellová zmrzlina

 

Rýchla Nutellová zmrzlina

Potrebujeme:

400 g Nutelly

400 g kyslej smotany

150 g cukru

1 l smotany na šľahanie

Postup:

Smotanu vyšľaháme a potom do nej postupne vmiešame kyslú smotanu. Dôkladne premiešame.

Nutellu vyšľaháme spolu s cukrom a potom postupne vmiešavame do smotanového krému tak, aby sa obe časti prepojili.

Preložíme do formy a vložíme do mrazničky na 3-4 hodiny.

Mandarínková zmrzlina

 

Rýchla mandarinková zmrzlina z 3 surovín

Potrebujeme:

250 g čerstvých mandariniek

400 g kyslej smotany

1 plechovku kondenzovaného mlieka

Postup:

Mandarinky očistíme, rozdelíme na mesiačiky a rozmixujeme v mixéry.

Keď sú mandarinky rozmixované, prepasírujeme ich cez jemné sitko, vďaka čomu sa zbavíme väčších častí ovocia.

Prepasírované mandarinky vložíme späť do mixéra, pridáme kyslú smotanu, kondenzované mlieko a mixujeme cca 3 minúty.

Rozmixovanú hladkú hmotu prelejeme do plastových formičiek alebo misiek.

Vložíme do mrazničky a každú hodinu hmotu premiešame, aby sme získali nadýchanú konzistenciu (môžeme na to použiť aj tyčový mixér). Zmrzlinu necháme v mrazničke minimálne 4 hodiny.

Podávame s čerstvým ovocím, lístkami mäty, šľahačkou alebo čokoládovými hoblinkami.

Krémová limetková zmrzlina

Potrebujeme:

1 šálku mlieka

Šťavu z jednej limetky

2 datle, odkôstkované

1 lyžičku vanilkového extraktu

1 šálku mrazeného špenátu (príp. kelu)

1 lyžičku medu

Postup:

Všetky ingrediencie vložíme do kuchynského robota a mixujeme, kým nevznikne hladké pyré. Pyré vlejeme do misky a vložíme na 5-6 hodín do mrazničky.

Zdravá jahodová zmrzlina pripravená za 5 minút

 

Potrebujeme:

4 šálky mrazených jahôd

3 lyžice medu

½ šálky bieleho jogurtu

1 lyžica šťavy z citróna

Postup:

Všetky ingrediencie dáme do mixéra a necháme rozmixovať tak, aby vznikla jednoliata hmota krémovej konzistencie.

Môžeme servírovať okamžite alebo odložiť do mrazničky a podávať neskôr. V mrazničke vám táto pochúťka vydrží celý mesiac.

Podľa chuti môžete obmieňať množstvá jednotlivých ingrediencií, prípadne používať iné druhy ovocia.

Najlepšie recepty na dnes