plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ak máte doma trochu medu, toto skúste: 13 receptov na bezkonkurenčné vianočné dezerty, ktoré rýchlo pripravíte!!

Nepečené medovníkové guličky za 5 minút

Potrebujeme:

1 balík medové pláty (cca 240g)

100 gramov orechov zomletých

1⁄2 plechovka kondenzované mlieko sladené

60 gramov masla

1 polievková lyžica med

1 čajová lyžička kakao (nepovinné)

orechy na obaľovanie

Postup:

Orechy zomelieme, alebo rozmixujeme. Ak použijete mixér, pridajte k orechom, medové pláty, a rozmixujte ich tiež. Pridáme kondenzované mlieko, zmäknuté maslo, med a a krátko rozmixujeme. Podľa chuti môžete lyžičku kakaa. Z hmoty formujeme rukami guličky, ktoré ukladáme do papierových košíčkov, alebo rovno na tácu. V pôvodnom recepte sa odporúčalo nechať hmotu krátko odležať v chladničke, ale mne sa s ňou dobre pracovalo aj hneď.

Hotové guličky (alebo tvary, ktoré si zvolíte) obaľujeme v strúhaných orechoch alebo v kokose a skladujeme v chladničke. je to výborná a blesková pochúťka.

Medové rezy bez pečenia

Potrebujeme:

1 bal. medových plátov – používam kupované medové pláty (ak nemáte, použite maslové sušienky a pokvapkajte ich mliekom)

5-6 banánov,

500 g kyslej smotany aspoň 16%,

250 g smotany na šľahanie (alebo macarpone)

Práškový cukor alebo med podľa chuti,

čokoláda na posypanie

Postup:

Na krém si vyšľaháme sladkú smotanu s kyslou smotanou a cukrom. Môžeme pridať aj stužovač do šľahačky. Banány ošúpeme a nakrájame na kolieska.

Na medový plát natrieme krém, uložíme kolieska banánov a takto vrstvíme, až kým neminieme všetky prísady. Zvyšok krému použijeme na dozdobenie po bokoch.

Posypeme čokoládou a necháme odležať.

Namiesto medových plátov sa dajú použiť aj klasické sušienky.

Koláč umiestnite do chladničky aspoň na 30 minút.

Marlenka guličky

Potrebujeme:

1 balenie medových plátkov 145 g

1 lyžica medu

1/2 konzervy karamelového Salka

100 g masla

lyžice mletých orechov (vlašské, lieskové)

mleté orechy na obalenie (prípadne kakao, alebo väčšie kúsky orechov)

Postup:

Plátky nastrúhame alebo nasekáme v robote a všetky suroviny zmiešame ( ja časť plátov nasekám, a časť nechám na hrušie kúsky – ale je to na vás). Vzniknutú hmotu uložíme do chladničky na pár hodín, alebo napríklad aj na noc.

Po odležaní tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v mletých orieškoch, alebo v iných chutných prísadách.

Marlenka bez pečenia

Potrebujeme:

2 balenia medových plátov

1 karamelové Salko

250 g masla

2 karamelové pudingy

6 dl mlieka

3-6 lyžíc kryštálového cukru (prípadne podľa chuti)

vlašské orechy a čokoládovú polevu

Postup:

Puding si uvaríme podľa návodu.  Hotový puding a necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame zmäknuté maslo s karamelovým salkom. Keď je puding vychladnutý, po lyžičkách do neho vmiešavame našľahané maslo. Pripravíme si 6 plátov a zvyšné 2 si dáme bokom. Na tácku si 2 pláty priložíme k sebe a natrieme 1/3 krému opakujeme ešte 2 krát. Vrch marlenky natrieme krémom a zvyšné pláty (nemusia byť oba, stačí jeden) namrvíme, zmiešame s mletými orechmi a nasypeme na povrch marlenky. Dozdobíme čokoládovou polevou. Najlepšie chutí, ak ju necháte cez noc odležať, u nás doma to však nehrozí, maškrtíme na nej už po chvíli. :-)

Univerzálne medové cesto na vianočné pečivo

Potrebujeme:

Múka hladká 500 g

Maslo 300 g

Vajce 1

Vanilková esencia 1 lyžička

Prášok do pečiva 1 lyžička

Práškový cukor 150 g

Med 30 g

Žĺtky 2 ks

1 ks citrónová kôra

Na plnenie:

Marmeláda, karamelové salko

Na ozdobu:

Orechy, mandle

Strúhaný kokos

Práškový cukor

Roztopenú tmavú a bielu čokoládovú polevu

Farebné zrniečka alebo dražé

Postup:

Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom. Potom pridáme aj citrónovú kôru.

Pridáme vanilkovú esenciu, med a prešľaháme. Potom jeden po druhom všľaháme vajcia a žĺtok.

Nakoniec vmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva – po častiach. Vymiešame jednotné cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme aspoň na 1 hodinu odpočívať do chladničky.

Potom cesto rozdelíme na 4 časti, každú rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme – z každej časti cesta môžeme vykrojiť iné tvary.

Pečieme pri teplote 170 stupňov 15-18 stupňov.

Upečené koláčiky plníme a lepíme pomocou marmelády, alebo karamelového salka.

Koláčiky potom dozdobíme podľa nášho vkusu. Každý druh pečiva môže vyzerať inak, je to len na vás. Na tomto ceste je fantastické to, že je naozaj univerzálne a nesmierne chutné.

Guličky z kondenzovaného mlieka

Potrebujeme:

2 lyžice medu

1 tuba kondenzovaného mlieka (PIKNIK)

Hrsť mletých orechov

50 g masla

150 g detské piškóty

orechy alebo kokos na obalenie

Postup:

Piškóty rozdrvíme v mixéri alebo pomocou valčeka.

Všetky suroviny na prípravu guličiek zmiešame v miske.

Ak máme cesto príliš riedke, pridáme viac orieškov a piškót, ak je príliš husté, môžete pridať lyžicu mlieka.

Z hmoty tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v mletých orieškoch alebo kokose a ukladáme ich do papierových košíčkov.

To je všetko, teraz už len pozerajte, aký ohlas vyvolajú pri stole. Z vlastnenej skúsenosti viem, že sa míňajú rýchlosťou blesku.

Medový rez

Najlepšie recepty na dnes