Nepečené medovníkové guličky za 5 minút
Potrebujeme:
1 balík medové pláty (cca 240g)
100 gramov orechov zomletých
1⁄2 plechovka kondenzované mlieko sladené
60 gramov masla
1 polievková lyžica med
1 čajová lyžička kakao (nepovinné)
orechy na obaľovanie
Postup:
Orechy zomelieme, alebo rozmixujeme. Ak použijete mixér, pridajte k orechom, medové pláty, a rozmixujte ich tiež. Pridáme kondenzované mlieko, zmäknuté maslo, med a a krátko rozmixujeme. Podľa chuti môžete lyžičku kakaa. Z hmoty formujeme rukami guličky, ktoré ukladáme do papierových košíčkov, alebo rovno na tácu. V pôvodnom recepte sa odporúčalo nechať hmotu krátko odležať v chladničke, ale mne sa s ňou dobre pracovalo aj hneď.
Hotové guličky (alebo tvary, ktoré si zvolíte) obaľujeme v strúhaných orechoch alebo v kokose a skladujeme v chladničke. je to výborná a blesková pochúťka.
Medové rezy bez pečenia
Potrebujeme:
1 bal. medových plátov – používam kupované medové pláty (ak nemáte, použite maslové sušienky a pokvapkajte ich mliekom)
5-6 banánov,
500 g kyslej smotany aspoň 16%,
250 g smotany na šľahanie (alebo macarpone)
Práškový cukor alebo med podľa chuti,
čokoláda na posypanie
Postup:
Na krém si vyšľaháme sladkú smotanu s kyslou smotanou a cukrom. Môžeme pridať aj stužovač do šľahačky. Banány ošúpeme a nakrájame na kolieska.
Na medový plát natrieme krém, uložíme kolieska banánov a takto vrstvíme, až kým neminieme všetky prísady. Zvyšok krému použijeme na dozdobenie po bokoch.
Posypeme čokoládou a necháme odležať.
Namiesto medových plátov sa dajú použiť aj klasické sušienky.
Koláč umiestnite do chladničky aspoň na 30 minút.
Marlenka guličky
Potrebujeme:
1 balenie medových plátkov 145 g
1 lyžica medu
1/2 konzervy karamelového Salka
100 g masla
lyžice mletých orechov (vlašské, lieskové)
mleté orechy na obalenie (prípadne kakao, alebo väčšie kúsky orechov)
Postup:
Plátky nastrúhame alebo nasekáme v robote a všetky suroviny zmiešame ( ja časť plátov nasekám, a časť nechám na hrušie kúsky – ale je to na vás). Vzniknutú hmotu uložíme do chladničky na pár hodín, alebo napríklad aj na noc.
Po odležaní tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v mletých orieškoch, alebo v iných chutných prísadách.
Marlenka bez pečenia
Potrebujeme:
2 balenia medových plátov
1 karamelové Salko
250 g masla
2 karamelové pudingy
6 dl mlieka
3-6 lyžíc kryštálového cukru (prípadne podľa chuti)
vlašské orechy a čokoládovú polevu
Postup:
Puding si uvaríme podľa návodu. Hotový puding a necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame zmäknuté maslo s karamelovým salkom. Keď je puding vychladnutý, po lyžičkách do neho vmiešavame našľahané maslo. Pripravíme si 6 plátov a zvyšné 2 si dáme bokom. Na tácku si 2 pláty priložíme k sebe a natrieme 1/3 krému opakujeme ešte 2 krát. Vrch marlenky natrieme krémom a zvyšné pláty (nemusia byť oba, stačí jeden) namrvíme, zmiešame s mletými orechmi a nasypeme na povrch marlenky. Dozdobíme čokoládovou polevou. Najlepšie chutí, ak ju necháte cez noc odležať, u nás doma to však nehrozí, maškrtíme na nej už po chvíli. :-)
Univerzálne medové cesto na vianočné pečivo
Potrebujeme:
Múka hladká 500 g
Maslo 300 g
Vajce 1
Vanilková esencia 1 lyžička
Prášok do pečiva 1 lyžička
Práškový cukor 150 g
Med 30 g
Žĺtky 2 ks
1 ks citrónová kôra
Na plnenie:
Marmeláda, karamelové salko
Na ozdobu:
Orechy, mandle
Strúhaný kokos
Práškový cukor
Roztopenú tmavú a bielu čokoládovú polevu
Farebné zrniečka alebo dražé
Postup:
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom. Potom pridáme aj citrónovú kôru.
Pridáme vanilkovú esenciu, med a prešľaháme. Potom jeden po druhom všľaháme vajcia a žĺtok.
Nakoniec vmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva – po častiach. Vymiešame jednotné cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme aspoň na 1 hodinu odpočívať do chladničky.
Potom cesto rozdelíme na 4 časti, každú rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme – z každej časti cesta môžeme vykrojiť iné tvary.
Pečieme pri teplote 170 stupňov 15-18 stupňov.
Upečené koláčiky plníme a lepíme pomocou marmelády, alebo karamelového salka.
Koláčiky potom dozdobíme podľa nášho vkusu. Každý druh pečiva môže vyzerať inak, je to len na vás. Na tomto ceste je fantastické to, že je naozaj univerzálne a nesmierne chutné.
Guličky z kondenzovaného mlieka
Potrebujeme:
2 lyžice medu
1 tuba kondenzovaného mlieka (PIKNIK)
Hrsť mletých orechov
50 g masla
150 g detské piškóty
orechy alebo kokos na obalenie
Postup:
Piškóty rozdrvíme v mixéri alebo pomocou valčeka.
Všetky suroviny na prípravu guličiek zmiešame v miske.
Ak máme cesto príliš riedke, pridáme viac orieškov a piškót, ak je príliš husté, môžete pridať lyžicu mlieka.
Z hmoty tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v mletých orieškoch alebo kokose a ukladáme ich do papierových košíčkov.
To je všetko, teraz už len pozerajte, aký ohlas vyvolajú pri stole. Z vlastnenej skúsenosti viem, že sa míňajú rýchlosťou blesku.
Medový rez
Potrebujeme (na veľký plech):
600 g hladká múka
200 g práškový cukor
2 lyžice rum
2 vajcia
2 žĺtky
2 lyžičky sódy bikarbóny
2 lyžice tekutého medu
100 g zmäknuté maslo
Plnka:
1000 ml mlieko
250 g maslo
2 lyžice hladká múka
3 žĺtky
150 g kryštálový cukor
2 bal. pudingu (môžete použiť klasický Zlatý klas, alebo smotanový či kokosový puding – ja mám odskúšané všetky verzie)
2-3 lyžice rumu
Na strednú náplň:
300 g karamelové salko, alebo slivkový lekvár
Na vrch:
Práškový cukor, alebo čokoládová poleva
Postup:
Najskôr si pripravíme medové pláty. Všetky suché prísady preosejeme, pridáme aj všetky prísady a vypracujeme hladké cesto, ktoré si necháme prikryté odpočinúť cca 30 min.
Cesto rozdelíme na štyri rovnaké diely. Každý kúsok cesta je dobré ešte si trochu premiesiť a až následne vyvaľkať na plát zhruba veľkosti obrátenej strany plechu.
Obrátenú stranu plechu vyložíme papierom na pečenie a cesto na ňu pomocou valčeka prenesieme a dovaľkáme priamo na plechu.
Tento postup opakujeme so všetkými plátmi. Cesto pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov a snažíme sa ho piecť do hneda.
Upečené pláty si dlhým nožom na plechu podberáme a opatrne zošuchneme na pripravenú podložku.
Plnka: Väčšiu časť mlieka si dáme variť s cukrom . V menšej časti mlieka si rozhabarkujeme, žĺtky, múku a Zlatý klas. Prilejeme to do vriaceho mlieka a uvaríme hladký puding, ktorý necháme vychladnúť na teplotu masla, ktoré budeme používať.
Maslo si mixérom našľaháme a po troške pridávame uvarený vychladnutý puding a opatrne, rum, aby sa nám plnka nezrazila.
8.Zase pomocou váhy si oddelíme tak 100 g pod čokoládu a zvyšok plnky si rozdelíme na dve časti. Môžeme to robiť aj podľa oka, ale konečný rez môže byť nerovnomerný. Druhý plát si natrieme karamelovým salkom alebo slivkovým lekvárom, ktorý si v prípade hustoty môžeme rozriediť horúcou vodou.
Po uložení vrchného plátu si zákusok dobre popritláčame, poprípade môžeme na neho položiť dosku a jemne zaťažiť, hoci aspoň na chvíľu.
Vrch koláča posypeme práškovým cukrom, alebo prelejeme čokoládovou polevou.
Medové kolieska
Potrebujeme:
20 dkg cukor kryštál
2 ks, celé vajcia
2 lyžice med
1 lyžička sóda bikarbóna
10 dkg palmarín
45 dkg múka hladká
Náplň na lepenie koliesok:
4 dcl mlieko
2 lyžica múka hrubá
1 bal. cukor vanilkový
20 dkg maslo
podľa chuti cukor práškový
Poleva:
Tmavá čokoláda a tuk
Postup:
najskôr si pripravíme cesto. Postupujeme tak, že všetky suroviny, okrem múky dáme do menšieho hrnca a na miernom ohni miešame, kým sa cukor nerozpustí – dávame pozor na pripálenie. Potom obsah hrnca vylejeme na pripravenú múku a spracujeme tuhé cesto, ktoré necháme 2 hodiny odstáť, nemusí byť v chlade.
Po dvoch hodinách cesto rozvaľkáme na hrúbku iba asi 2-3 mm a vykrajujeme menšie kolieska, ja robím s priemerom asi 3 cm, kladieme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme asi 7 min, pri teplote 180 – 200 stupňov.
Pripravíme si plnku: V mlieku si vymiešame hrubú múku a vanilkový cukor a uvaríme na hustú kašu. Necháme ju vychladnúť. Vyšľaháme si maslo s cukrom – ten pridávame podľa chuti, my máme radšej menej sladké a postupne k nemu pridávame vychladnutú kašu. Všetko vyšľaháme na hladký krém, ktorým hneď zlepujeme kolieska. Nakoniec máčame v poleve, ktorú si prirpavíme rozpusteným čokolády s trochou tuku.