plny-hrniec_transparent_negativ.png

13 najobľúbenejších receptov na plnené drobné pečivo: Tie koláčiky sú tak fantastické, že ich nebudete robiť len na Vianoce!

Linecké s bielou čokoládou

 

biscotto frollino cioccolato bianco ripieno

zdroj: https://blog.cookaround.com/

Potrebujeme:

280 g hladkej múky

90 g práškového cukru

4 g prášku do pečiva

140 g masla

1 vanilkový cukor alebo lyžička vanilkového extraktu

2 žĺtky

Plnka:

100 g rozpustenej bielej čokolády

200 g mascarpone

Postup:

V miske premiešajte múku, prášok do pečiva a práškový cukor, pridajte maslo a vanilku a začnite miešať.

Akonáhle budete mať piesočnú zmes, pridajte žĺtok a mieste, až kým nebudete mať krehké cesto.

Zabaľte cesto do fólie a nechajte ho asi hodinu v chladničke.

Po odpočinku vyvaľkajte cesto na pracovnej ploche asi na hrúbku pol centimetra.

Za pomoci vykrajovačiek vyrežte z cesta tvary podľa vášho výberu a do polovice koláčikov urobte menšou vykrajovačkou výrez.

Koláčiky ukladajte na plech vyložený s papierom na pečenie.

Pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 15 minút.

Po upečení nechajte koláčiky úplne vychladnúť.

lepíme ich k sebe krémom, ktorý si pripravíme vymiešaním rozpustenej bielej čokolády s mascarpone.

Ak sa vám zdá krém málo sladký pridajte ešte práškový cukor.

Fantastické koláčiky plnené Nutellou

Potrebujeme:

300 g hladkej múky špeciál

120 g masla

100 g práškového cukru

1 ČL prášku do pečiva

1 bal. vanilkového cukru

2 vajcia

Nutella

Postup:

Do misy si vysypeme preosiatu múku spolu s cukrom, práškom do pečiva a vanilkovým cukrom.

Pridáme zmäknuté nakrájané maslo a vypracujeme cesto, ktoré sa nám bude oddeľovať od misy.

Vajíčka pridáme ako posledné a vmiešavame ich postupne. Opäť vypracujeme, kým nie je cesto kompaktné.

Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme 30 minút odpočívať v chladničke.

Keď je cesto pripravené, rozvaľkáme ho a vykrajujeme kruhy s priemerom 5 – 6 cm pomocou pohára, alebo formičky.

Z jednej dávky vám vyjde približne 20-30 kusov, podľa veľkosti kruhu.

biscotti abbracci alla nutella collage

Do stredu kruhu vložte lyžičku nutelly a kruh uzavrite tak, aby sa okraje spojili v strede ako na obrázku.

Takto naplnené sušienky poukladajte na podnos pokrytý papierom na pečenie a dajte ich zmraziť.

Po zmrazení ich vložte na 5 minút do vyhriatej rúry na 160 stupňov aby nestratili svoj tvar a potom pečte ďalších cca 5 minút pri teplote 180 stupňov.

Hotové koláčiky nechajte úplne vychladnúť a vychutnajte si ich lahodnú chuť.

Karamelové košíčky

Potrebujeme:

Na cesto:

250 g hladkej múky

50 g práškového cukru

1 vrecúško vanilkového cukru

140 g masla

2 žĺtky

Na krém:

1 plechovka Salka (alebo hotové karamelové)

140 g masla

čokoládová poleva

oriešky na ozdobu

Postup:

Cesto tenko vtlačíme do formičiek na košíčky a pečieme v rúre na 170 ° C.

Ihneď ich vyklopíme a necháme vychladnúť.

Salko na krém dáme na 2,5 hodiny v zatvorenej plechovke variť pri miernom vare.

Potom ho taktiež necháme vychladnúť a vmiešame doň zmäknuté maslo. Vyšľaháme do hladkého krému, ktorým plníme košíčky.

Opäť necháme najlepšie do druhého dňa v chlade stuhnúť. Nakoniec dozdobíme čokoládovou polevou a orieškami, alebo polovicou mandle.

Lepené margot kolieska

Potrebujeme:

Cesto:

300 g hladkej múky

200 g masla

100 g práškového cukru

1 väčšie vajce

štipka citrónovej kôry

1 lyžica kakaa (prípadne aj menej, alebo nemusíte kakao vôbec, ale kolieska budú biele)

Plnka:

150 g čokolády Margot (nastrúhanej)

200 g masla

1 lyžica práškového cukru

3 lyžice rumu

Zdobenie:

čokoládová poleva + do obyčajnej polevy dávam aj nastrúhanú margotku (nie celú, stačí len trochu pre vôňu)

Oriešky, alebo iné prísady podľa chuti

Postup:

Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke odpočinúť (pokojne do druhého dňa).

Potom vyvaľkáme plát s hrúbkou 3 mm a vykrojíme kolieska. Pečieme na 160 ° C cca 10 min (každá rúra je iná).

Plnka: Maslo vymiešame s cukrom, pridáme rum a nastrúhanú margotka.

Vychladnuté kolieska zlepíme po dvoch náplňou, namočíme do polevy – buď celé, alebo len polovičku, prípadne len pofŕkame.

Snehové pečivo (na veľkú dávku na oslavu alebo svadbu, pokojne skúste z polovičnej, alebo tretinovej dávky)

Potrebujeme:

11 bielkov

760 g kr. cukru Štipka soli

Krém (môžete pripraviť podľa svojej chuti, ja pridávam krém od Mirky a môj citrónový):

11 žĺtkov

4 vajcia

625 g masla

8 lyžíc kr cukru

3 lyžice instatnej kávy

4 lyžice kakaa

Postup:

Bielky vyšľaháme s cukrom nad parou, pridáme aj špetku soli. Krém musí byť hustý a lesklý, hlavne musí dobre držať tvar, aby sa z neho dali robiť rôzne tvary na plech (šľaháme, kým hmota nie je pevná a necítime kr. cukor). Potom zložíme z pary, necháme vychladnúť a posledný krát premiešame. Navrstvíme do cukrárskeho vrecúška a vrstvíme na plech – môžeme robiť pusinky, vlnovky…. Pri teplote 90-100 stupňov sušíme asi 60-70 minút (uvidíte to podľa toho, že sa začínajú oddeľovať od papiera na pečenie).

Na krém:

Žĺtky a vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme kakao a preložíme nad paru. Tam šľaháme asi 15-20 minút. Necháme vychladnúť a medzitým si našľaháme zmäknuté maslo. Maslo postupne (po lyžiciach) všľaháme do vyhladnutého krému. Nakoniec vmiešame kávu. Krém používame na lepenie pusiniek a tyčiniek.

Citrónový krém:

Ja som skúsila aj citrónový krém a tiež nám veľmi chutil. Pripravila som ho z dvoch citrónových pudingových práškov, 250 g masla, 8 lyžíc kr. cukru a dvoch citrónov. Postup veľmi jednoduchý, pudingy uvaríme v 700 ml mlieku, necháme vychladnúť, všľaháme zmäknuté našľahané maslo, citrónovú šťavu a kôru. Podľa chuti môžeme dosladiť.

Orechové koláčiky so žĺtkovou polevou

Potrebujeme:

150 g múka hladká

40 g cukor práškový

60 g pomleté orechy vlašské

120 g Hera alebo maslo

na potieranie pikantná marmeláda

Poleva:

2 žĺtky

140 g cukor práškový

Postup:

Najskôr si pripravíme cesto – je to jednoduché, stačí len zmiešať všetky prísady, vypracovať jednotné, hutnejšie cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky na 2 hodiny.

Potom cesto preložíme na pracovnú dosku a vykrajujeme z nej tvary – ja som urobila kvetinky, ale môžete zvoliť akýkoľvek iný tvar. Na druhý deň lepíme a obaľujeme v poleve, môžeme dozdobiť podľa vlastnej fantázie.

Poleva? Žĺtky s cukrom a rumom miešame metličkou, kým nevznikne hladká poleva. Koláčiky nechajte dobre zaschnúť.

Koláčiky sú výborné, rozplývajúce sa na jazyku. Ľutujem, že som neurobila z dvojitej dávky. :-)

Laskonky

Potrebujeme:

40 g mletých vlašských orechov

75 g krupicového cukru

100 g kokosu

65 g práškového cukru

4 bielky

150 g krupicového cukru

formu na laskonky

Na karamelový krém:

200 g krupicového cukru

250 g mascarpone

200 ml šľahačkovej smotany

Postup:

Ako prvé si z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Bielky sa lepšie vyšľahajú, ak sú izbovej teploty. Treba si dať pozor, aby sa vám k nim nedostal ani kúsok žĺtka. Inak sa vám môže stať, že sa vám sneh nebude dať vyšľahať. Do vyšľahaných bielkov za stále šľahania pridáme 75 g cukru. Vyšľahajte do tuhého snehu. Medzitým, ako sa vám šľahajú bielky, si pripravte cukrový roztok. Ku 150 g cukru nalejte 130 ml vody. Miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Priveďte k varu a nechajte odpariť tak, aby bol roztok hustý. Či je hmota pripravená zistíte tak, že si z kúsku drôtika urobíte očko, namočíte ho do roztoku a ak sa vám pri fúknutí spraví bublina, je hotový. Potom ho pomaličky zašľahajte do snehu. Do snehu potom prisypte práškový cukor a jemne premiešajte. Následne primiešajte orechy, práškový cukor, aj kokos. Hmotu si natrite na formu, pod ktorú dajte na plech papier na pečenie. Prebytok hmoty stiahnite stierkou. Potom formu opatrne odstráňte tak, že ju zdvihnete. Na jeden plech vám vyjdu dve formy laskoniek. Ak nemáte formu, môžete si laskonky vytvoriť za pomoci sáčku so zdobiacou špičkou. Laskonky pečte 10 minút pri 120 stupňoch. Potom ich dosušte asi 20 – 30 minút pri 80 stupňoch. Dĺžku pečenia si však prispôsobte vlastnej rúre. Z plechu ich dajte dolu až keď sú úplne vychladnuté.

Karamelový krém si pripravíte tak, že v hrnci najskôr rozpustíte cukor a potom k nemu pridáte šľahačkovú smotanu. Keď prilievate smotanu, dajte si pozor, pretože to bude kypieť. Varte a miešajte až kým sa všetko pekne nespojí a nerozpustí. Keď tekutina vychladne, dajte ju do chladničky a nechajte vychladiť do druhého dňa. Na druhý deň hmotu šľahajte asi 2 minúty, kým nebude svetlejšia. Nakoniec pomaly a postupne primixujte mascarpone. Krém si vložte do sáčku so zdobiacou špičkou a naplňte laskonky. Ak chcete mať laskonky menej sladké, použite menej karamelového krému a viac mascarpone. Skladujte v chladničke.

Kakaové kolieska s čokoládou a Salkom

Potrebujeme:

Cesto:

240 g hladkej múky

50 g práškového cukru

1 vrchovatá lyžica kakaa

pol lyžičky mletej škorice

150 g masla

2 ks žĺtky

štipka soli

1 balíček vanilkového cukru

krém:

100 g masla

1 lyžička práškového cukru

100 g Salka

100 g zmäknutej horkej čokolády

podľa chuti rum

Ďalej:

Rozpustenú čokoládu

Postup:

Na krém vyšľaháme maslo s práškovým cukrom, zašľaháme Salko a zmäknutú čokoládu a pridáme podľa chuti rum.
Na dosku preosejeme múku s práškovým cukrom a kakaom, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme mäkké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chladničke odležať.
Vychladené cesto potom rozvaľkáme na silu 2-3 mm a formičkou vykrajujeme kolieska. Pečieme ich na plechu s papierom na pečenie pri 170 ° C počas 7-8 minút. Upečená vychladnuté srdiečka zlepíme po dvoch hviezdičkou krému a uložíme ich asi na dve hodiny do chladničky.
Vychladená koláčiky namočíme do rozpustenej horkej čokolády a ozdobíme podľa vkusu.

Bielkové bombóny

Potrebujeme:

150 g múka
50 g cukor
100 g Maslo alebo margarín
1 žĺtok
1 špička soľ
1 polievková lyžica vody
48 ks bonboniéry (Toffifee, alebo nič iné)
2 bielky
1 lyžička citrónovej šťavy
160 g kr. cukru

Postup:

Cesto stačí na asi 48 koláčikov.

Múka, 50 g cukru, maslo, žĺtky, voda a soľ sa zmiešajú. Necháme odpočívať 1 hodinu v chladničke. Potom rozvaľkáme a vykrojíme kruhy. Umiestnite bonbón do stredu.

Vyšľaháme vaječné bielky a citrónovú šťavu, až kým nevznikne tuhý sneh, pomaly pridávame do hmoty zvyšný cukor. Naneste sneh pomocou cukrárskeho vrecko na kruhy, Toffifee musí byť úplne zakryté. Následne pečte 15 – 20 minút pri 175 stupňoch.

Čierny princ

Potrebujeme:

5 bielkov

200 gramov kryštalového cukru

2 čajové lyžičky citrónu

50 gramov práškového cukru

detské piškóty alebo piškótové cesto

1 kus horká alebo mliečna čokoláda a maslo, alebo olej

Postup:

Bielka s cukrom a citrónovou šťavou šľaháme nad parou do peny tak dlho, pokiaľ sneh riadne nestuhne. Odstavíme, zľahka primiešame práškový cukor. Na plech rozložíme okrúhle piškóty alebo upečieme klasické piškótove cesto a vykrojíme kolieska. Cukrárskym vreckom formujeme špice, alebo kopčeky. Dáme ich do rúry zohriatej na 120°C na cca 3 minúty, aby sa trošku prisušili, ale nie je potrebné. Necháme vychladnúť, a potom polejeme čokoládou, ktorú si pripravíme rozpustením cery a čokolády (horká alebo mliečna, kto má akú radšej).

Do bielkov môžeme zľahka primiešať strúhané orechy, alebo strúhanú čokoládu.

Kofilové slzičky

Potrebujeme:

Cesto:

175 g hladkej múky

125 g Hery

50 g práškového cukru

1 žĺtok

1/2 bal. vanilkového cukru

Krém:

40 g cukru

1 čokoláda Kofila

1 vajce

125 g masla

Ďalej:

karamelová poleva alebo iná poleva podľa vašej chuti (ak používate karamelovú polevu myslite na to, že skutočne sladká, preto je lepšie ubrať cukor v ceste aj kréme)

Postup:

Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke hodinu odpočinúť. Potom vyvaľkáme a vykrojíme slzičky (alebo iné tvary), dáme na plech.
Pečieme pri 180 ° C cca 7 minút (každá rúra pečie inak).

Vajcia, čokoládu a cukor vyšľaháme nad parou. Necháme vychladnúť. Maslo rozšľaháme a po častiach zašľaháme čokoládovú hmotu.

Slzičky zlepíme krémom. Namočíme do karamelovej polevy a ozdobíme mandľou, alebo podľa fantázie. Recept na karamelovú polevu nájdete TU.

Medové kolieska

Potrebujeme:

20 dkg cukor kryštál

2 ks, celé vajcia

2 lyžice med

1 lyžička sóda bikarbóna

10 dkg palmarín

45 dkg múka hladká

Náplň na lepenie koliesok:

4 dcl mlieko

2 lyžica múka hrubá

1 bal. cukor vanilkový

20 dkg maslo

podľa chuti cukor práškový

Poleva:

Tmavá čokoláda a tuk

Postup:

najskôr si pripravíme cesto. Postupujeme tak, že všetky suroviny, okrem múky dáme do menšieho hrnca a na miernom ohni miešame, kým sa cukor nerozpustí – dávame pozor na pripálenie. Potom obsah hrnca vylejeme na pripravenú múku a spracujeme tuhé cesto, ktoré necháme 2 hodiny odstáť, nemusí byť v chlade.

Po dvoch hodinách cesto rozvaľkáme na hrúbku iba asi 2-3 mm a vykrajujeme menšie kolieska, ja robím s priemerom asi 3 cm, kladieme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme asi 7 min, pri teplote 180 – 200 stupňov.

Pripravíme si plnku: V mlieku si vymiešame hrubú múku a vanilkový cukor a uvaríme na hustú kašu. Necháme ju vychladnúť. Vyšľaháme si maslo s cukrom – ten pridávame podľa chuti, my máme radšej menej sladké a postupne k nemu pridávame vychladnutú kašu. Všetko vyšľaháme na hladký krém, ktorým hneď zlepujeme kolieska. Nakoniec máčame v poleve, ktorú si prirpavíme rozpusteným čokolády s trochou tuku.

Najlepšie recepty na dnes