13 top receptov na jablkové dezerty: Oplatí sa vyskúšať každý jeden!

6589 0

Už nám pomaly dozrievajú v záhradách. Prinášame vám sladké recepty, v ktorých si jabĺčka môžete vychutnať najlepšie. Určite si vyberiete! :-)

Jednoduchý koláč s pečenými jablkami

Jednoduchý koláč s pečenými jablkami

Pečený jablkový ježkovia – tak volajú moje deti tento hravý koláčik plný jabĺk. Okrem skvelej chuti vás však poteší aj svojou rýchlou a jednoduchou prípravou, vďaka ktorej bude rozvoniavať na stole už o pár minút.

Potrebujeme:

Cesto:

220 g hladkej múky

250 g masla

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

50 g cukru

1 vajce

Náplň:

1 kg jabĺk

100 g kryštálového cukru

3 vajcia

5 lyžíc kyslej smotany

1 lyžicu citrónovej šťavy

Kôru z 1 citróna

10 g vanilkového cukru

Postup:

V miske spojíme suché prísady na cesto. Pridáme maslo a rukami vypracujeme drobivé cesto. Pridáme vajce a vymiesime cesto.

Jablká umyjeme, ošúpeme a prekrojíme na polovice (ak sú jablká veľké môžeme ich prekrojiť na štvrtiny). Na povrchu jabĺk urobíme tenké zárezy, vďaka ktorým sa počas pečenia jabĺčka otvoria ako vejár.

Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie. Do formy navrstvíme cesto tak, aby malo hrúbku cca 4-5 cm a aby siahalo aj po okrajoch formy – do výšky 1-1,5 cm. Na cesto uložíme jablká.

Pripravíme si náplň. V miske zmiešame 3 vajcia so 100 g cukru a kyslou smotanou. Pridáme strúhanú kôru a 1 lyžicu citrónovej šťavy, Túto zmes nalejem do formy.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 220-250 stupňov približne 35 minút.

Upečený koláčik necháme chvíľku vychladnúť, posypeme vanilkovým cukrom  a môžeme podávať.

Vynikajúci pudingáč s jablkami

Vynikajúci pudingáč s jablkami

Vynikajúci dezert z jabĺk a pudingového krému. Je krásne nadýchaný a mäkučký, ako stvorený k šálke čaju.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

250 g masla

1 vajce

1 žĺtok

180 g práškového cukru

2 lyžice kyslej smotany

Na pudingový krém:

2 bal. vanilkového pudingu

3 lyžice cukru

700 ml mlieka

5 jabĺk

Trochu mletách orechov alebo strúhanky na posypanie

Postup:

Múku zmiešame s práškom do pečiva, maslom nakrájaným na kocky (alebo nastrúhaným), smotanou, celým vajíčkom, žĺtkom a práškovým cukrom. Vymiešame hladké jemné cesto. Cesto zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na 45-60 minút.

Cesto potom rozdelíme na dve časti – jednu na plát a jednu na vytvorenie mriežok.

Jednu časť cesta rozvaľkáme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (používame plech s rozmermi 22 x 30cm).

Cesto na plechu roztlačíme prstami.

Jablká ošúpeme a nakrájame na tenšie plátky. Plát cesta posypeme mletými orechmi alebo strúhankou a uložíme plátky jabĺk.

402342

402343

Z pudingu, mlieka a cukru uvaríme puding, ktorý ešte horúci nalejeme na cesto s jablkami.

Zo zvyšného cesta urobíme mriežky a tie uložíme na vrch koláča.

402346

Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 45 minút. Koláčik treba sledovať a ak mriežka z cesta príliš tmavne, radšej prikryte povrch na 10-15 minút alobalom.

Podávame posypaný práškovým cukrom.

Jablkovo-pudingové kocky

jabuke-u-pudingu-od-cimeta-9847db047f1d46aebf71c032f1227d2d_header

Šťavnatý koláčik z jabĺk, vanilkového krému a nadýchaného cesta. Odštartujte víkend sladkou domácou pochúťkou.

Potrebujeme:

4 vajcia

200 g hladkej múky

180 g roztopeného masla (príp. margarínu)

150 g kryštálového cukru

2 bal. vanilkového cukru

2 lyžičky prášku do pečiva

2 lyžice kakaa

3 jablká

3 lyžice citrónovej šťavy

Krém:

2 vanilkové pudingy

700 ml mlieka

5 lyžíc kryštálového cukru

½ lyžičky mletej škorice

Postup:

Jablká ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme lyžicou cukru.

V miske rozšľaháme metličkou vajcia, pridáme rozpustené maslo, oba druhy cukru, múku a prášok do pečiva. Cesto rozdelíme na dve časti a do jednej pridáme kakao a 2-3 lyžice mlieka.

Z cukru, pudingového prášku a mlieka uvaríme puding, do ktorého pridáme mletú škoricu. Necháme chvíľu vychladnúť.

Pripravíme si plech s rozmermi 20×30 cm a nalejeme doň cesto bez kakaa.

Na cesto uložíme kocky jabĺk a navrstvíme puding.

Na vrch navrstvíme kakaové cesto a takto pripravený koláč vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 170 stupňov 40 minút.

Úžasne jednoduchý jablkový koláč

Úžasne jednoduchý jablkový koláč

Jednoduchý na prípravu a veľmi chutný. Vyskúšajte bleskový jablkový koláčik, ktorý vykúzlite len z 5 ingrediencií.

Potrebujeme:

3 vajcia

¾ šálky kryštálového cukru

1 šálku hladkej múku

½ lyžičky vanilkovej arómy

3-4 ks jabĺk

Postup:

Jablká očistíme a nakrájame na plátky. V miske vyšľaháme vajcia s cukrom do ľahkej a nadýchanej hmoty – pridáme vanilkovú arómu a môžeme pridať aj štipku soli, ktorá zvýrazní chuť. Postupne pridávame múku a vymiešame hladké homogénne cesto.

Pripravíme si formu na pečenie, ktorú vymastíme olejom. Do formy navrstvíme ½ cesta a na cesto uložíme plátky jabĺk. Potom pokračujeme zvyškom cesta a na vrch uložíme zvyšné jablká.

Koláč vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25-30 minút. Upečený koláč necháme chvíľu vychladnúť a môžeme servírovať.

Bez cesta: Sypaný hrnčekový koláč

Tento koláčik je malým zázrakom, pretože na jeho prípravu nie je potrebné vypracovať cesto. Všetky suroviny jednoducho nasypeme na plech a o niekoľko minút vyberieme z rúry voňavý domáci koláčik. Túto dobrotu zvládne skutočne každý!

Potrebujeme:

1 šálku krupice

1 šálku hladkej múky

1 šálku práškového cukru

1 bal. prášku do pečiva

1 kg strúhaných jabĺk

Škoricu – podľa chuti

Maslo a múku na vysypanie plechu

Maslo alebo margarín na vrch koláča (100-150 g)

Plech s rozmermi 20×30 cm

Poznámka: v recepte bola použitá šálka s objemom 3dcl. Môžete použiť aj iný objem, ale je dôležité, aby ste používali vždy tú istú šálku na odmeranie všetkých surovín.

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame všetky sypké ingrediencie (múku, krupicu, cukor, prášok do pečiva). Strúhané jablká zmiešame so škoricou (môžeme pridať aj vanilkovú cukor).

Plech na pečenie vymastíme a vysypeme múkou a na dno navrstvíme časť suchej zmesi – nie príliš hrubú vrstvu, ale zároveň dosť hrubá na to, aby cez ňu nebolo vidno dno plechu.

Kolac-od-jabuka-i-grisa-6

Na suchú zmes navrstvíme strúhané jablká aj so šťavou – jablká nežmýkame. Na jablká opäť navrstvíme suchú zmes a opäť jablká. Nakoniec zasypeme zvyškom sypkej zmesi a na vrch koláča nastrúhame maslo alebo margarín.

Kolac-od-jabuka-i-grisa-8

Kolac-od-jabuka-i-grisa-9

Kolac-od-jabuka-i-grisa-11

Kolac-od-jabuka-i-grisa-12

Poznámka: podľa mojich skúseností je najlepšie sypkú zmes rozdeliť tak, aby bola stredná vrstva najhrubšia. Ak je spodná vrstva príliš hrubá – koláčik môže byť suchý.

Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 40 minút, alebo kým koláč nie je na povrchu zlatistý.
čarobni-brzi-kolač-s-jabukama-darkova-web-kuharica-recept

Jablkový koláč zo 4 ingrediencií

Fotopostup: Jablkový koláč zo 4 ingrediencií

Sladká dobrota s jednoduchou prípravou, na ktorú vám celkom postačia 4 bežné ingrediencie. Užite si chuť šťavnatých jabĺk a lahodného cesta v tomto lahodnom jesennom koláčiku.

Potrebujeme:

4 vajcia

1 šálku  kryštálového cukru

1 šálku hladkej múky

2 jablká

Postup:

Jablká umyjeme, osušíme, osušíme a nakrájame na polovice. Potom vyberieme jadro, a nakrájame na tenšie plátky. Preložíme do misky (môžeme pokvapkať citrónovou šťavou, aby jablká nezhnedli).

Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny a do tejto hmoty postupne vmiešame múku.

Formu vystelieme papierom na pečenie, alebo vymastíme a vysypeme múkou. Na dno formy uložíme plátky jabĺk a na ne nalejeme cesto.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 35 – 40 minút. Hotový koláčik má na povrchu svetlohnedú kôrku.

 
Koláčik podávame posypaný práškovým cukrom.

Hrnčekový jogurtovo-jablkový koláč

Hrnčekový jogurtovo-jablkový koláč

Rýchly a jednoduchý koláčik, ktorý pripravíte obľúbenou hrnčekovou metódou.

Potrebujeme:

2 vajcia

1 hrnček jogurtu

1 hrnček kryštálového cukru

½  hrnčeka oleja

2 hrnčeky hladkej múky

1 bal. prášku do pečiva

1 veľké jablko

Práškový cukor na posypanie

Postup:

Vajcia vyšľaháme s ckrom do peny. Postupne pridávame olej. Následne do zmesi striedavo pridávame múku a jogurt.

Nakoniec vmiešame prášok do pečiva. Formu na pečenie s rozmermi 30 x 18 cm vyložíme papierom na pečenie. Na papier navrstvíme cesto a rovnomerne naň rozložíme strúhané jablko.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 175 stupňov 20-25 minút.

Hotový koláčik posypeme práškovým cukrom.

Jablkovo-škoricový koláč

Výnimočne chutný koláčik z celozrnnej múky, vločiek, masla a voňavej škorice. Pripravte si zravšu verziu obľúbeného jablkového dezertu, ktorú hravo zvládne pripraviť aj začiatočník. Je to skutočne jednoduché!

Potrebujeme:

3 jablká

200 g celozrnnej pšeničnej múky

1 šálku ovsených vločiek

125 g rozpusteného masla

1 vajce

2 lyžice mlieka

1 bal. prášku do pečiva

Škoricu mletú

1 bal. vanilkového cukru (príp. 1/2 lyžičky vanilkového extraktu)

Štipku soli

100 g hnedého cukru (pre ešte zdravšiu verziu zvolíme med)

Postup:

Formu na pečenie vystelieme papierom na pečenie a vložíme do chladničky.

Vo väčšej miske zmiešame múku, vanilkový aj hnedý cukor, prášok do pečiva, soľ, škoricu a ovsené vločky.

V inej miske zmiešame maslo s mliekom a rozšľahaným vajíčkom. Potom obe hmoty spojíme a vypracujeme homogénne cesto.

Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu navrstvíme na dno formy a vložíme späť do chladničky. Rovnako dáme do chladničky aj druhú polovicu cesta.

Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na tenšie plátky (môžeme pokvapkať citrónom). Plátky jabĺk uložíme na cesto a prikryjeme druhou polovicou cesta.

Koláč vložíme do vyhriatej rúry, kde pri teplote 180 stupňov pečieme približne 25-30 minút.

Hotový koláč necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať posypaný práškovým cukrom.

Fantastistický koláč „Jablková perinka“

Fantastický koláč “Jablková perinka”

Koláčik ľahučký ako perinka. A pod ňou sa ukrýva štedrá porcia sladkých jabĺčok a škorice. Doprajte si vynikajúci dezert k popoludňajšej kávičke, ktorý pripravíte jedna radosť! :-)

Potrebujeme:

Cesto:

500 g hladkej múky

200 g krupicového cukru

2 vajcia

250 g zmäknutého masla

¼ lyžičky soli

1 bal. Prášku do pečiva

2 lyžice kyslej smotany

Náplň:

10 menších jabĺk

3-4 lyžice práškového cukru

2 lyžice detskej krupice

1 lyžičku škorice

Postup:

Jabĺčka umyjeme, ošúpeme, prekrojíme na polovice a odstránime jadierka. Jabĺčka preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre cca 15 minút pri teplote 170 stupňov. Potom vyberieme plech z rúry a necháme vychladnúť.

Vo väčšej miske zmiešame všetky ingrediencie na cesto a vypracujeme homogénne hladké cesto. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme na dve polovice a obe vyvaľkáme.

Pripravíme si plech na pečenie s vyššími okrajmi a vystelieme ho papierom na pečenie. Jednu polovicu vyvaľkaného cesta uložíme na dno plechu a posypeme detskou krupicou. Následne uložíme na cesto kúsky pečených jabĺk tak, aby medzi nimi boli dostatočné rozostupy. Jablká posypeme škoricou a práškovým cukrom.

Jablká prikryjeme druhou polovicou cesta a medzery medzi jednotlivými jablkami jemne pritlačíme, čím vytvoríme „kopčeky“.

Takto pripravený koláčik vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 40 minút.

Po dopečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Rýchly mrežovník v jablkových miskách

Fotopostup: Rýchly mrežovník v jablkových miskách

Originálna obmena obľúbeného jablkového koláča, ktorú pripravíte za niekoľko minút. Doprajte si chutný dezert servírovaný v šťavnatej jablkovej miske. Navyše náplň v tomto dezerte môžete obmieňať podľa vlastnej chuti a fantázie.

Potrebujeme:

4 väčšie jablká (ideálne odrodu Granny Smith)

1 hárok lísktového cesta

Náplň:

Ľubovolnú náplň podľa chuti, my odporúčame:

2-3 strúhané alebo rozmixované jablká

1 ½  lyžicu medu

1 lyžičku škorice

Šťavu z ½ citrónu

Na potretie:

1 vajce

Postup:

Z jabĺk odrežeme vrchnú časť a vnútro vydlabeme lyžičkou tak, aby sme neporušili steny jabĺk.

Lístkové cesto nakrájame na 1-2 cm široké pásiky.

Ingrediencie na náplň zmiešame v miske a naplníme vnútro jabĺk.

Na vytvorenie mriežky budeme potrebovať 3 pásiky uložené vodorovne a tri zvisle. Pásiky prepletáme tak, ako to vidíme na obrázku a presahujúce cesto odstránime. Lístkové cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Jablká uložíme na pripravený plech do ktorého vlejeme vodu (mala by siahať do výšky 6-7 mm).

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov cca 20-25 minút.

Babičkin jablkový koláč

Keď sme chodievali na prázdniny k starkej, vždy sme sa tešili na jej vyhlásený jablkový koláč. Keď som bola staršia, recept som zdedila a teraz ho pravidelne pripravujem pre moju rodinu. Samozrejme, tomu od starkej sa nevyrovná nič, no môžem povedať, že aj tak je stále úžasný.

Potrebujeme:

1 kg jabĺk

½ bal. vanilkového cukru

1-2 lyžice kryštálového cukru, prípadne podľa chuti

1 lyžičku mletej škorice

Cesto:

400 g hladkej múky

250 g masla (vychladeného)

½ bal. prášku do pečiva

100 g práškového cukru

2 vajcia

2 lyžice mlieka

Postup:

Z múky, masla, prášku do pečiva, cukru a vajec vypracujeme cesto – prípade, že je príliš tuhé pridáme 2 lyžice mlieka.

Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu rozvaľkáme a opatrene prenesieme na plech vymastený a vysypaný múkou (pomôžeme si valčekom alebo môžeme použiť papier na pečenie).

Jablká nastrúhame a zmiešame s cukrom a škoricou – prebytočnú tekutinu z jabĺk odstránime.

Na jablká uložíme druhý plát rozvaľkaného cesta, popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým povrch koláča nie je ružovkastý.

Hotový koláčik necháme vychladnúť, posypeme cukrom a môžeme servírovať.

Jablkový koláč plnený mliečnym krémom

Jablkový koláč plnený mliečnym krémom

Najlepší jablkový koláč, aký poznám. Jeho tajomstvo je ukryté vo vnútri a spoznáte ho už pri prvom zahryznutí. Jemný mliečny krém je sa doslova rozplýva na jazyku. Ochutnajte a už nebudete chcieť iný.

Potrebujeme:

Cesto:

1 vajce

2 lyžice kyslej smtoany

180 g dobre vychladeného masla

150 g kryštálového cukru

½ lyžičky prášku do pečiva

Špetku soli

360 g hladkej múky

Krém:

350 ml mlieka

1 vajce

2 lyžice škrobu

4 lyžice kryštálového cukru

1/3 lyžičky vanilkovej arómy

2 väčšie jablká

Práškový cukor na posypanie

Postup:

V miske zmiešame múku so soľou a práškom do pečiva. Maslo nastrúhame alebo nakrájame nadrobno a zmiešame s múčnou zmesou. Vypracujeme drobivú zmes. Potom pridáme vajce, cukor, kyslú smotanu a vymiesime mäkké cesto.

Cesto vyformujeme do tvaru bochníka a kým pripravíme plnku, vložíme ho do chladničky.

V kastróliku rozšľaháme vajce s cukrom, vanilkovou arómou a škrobom. Pridáme studené mlieko preložíme na plameň a privedieme do varu za stáleho miešania. Keď zmes začne hustnúť zložíme z plameňa.

Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve časti – jednu väčšiu a jednu menšiu (približne 1/3 : 2/3).

Väčšiu časť cesta rozvaľkáme a preložíme do okrúhlej formy na pečenie s priemerom 20 cm tak, aby cesto siahalo aj na okraje formy. Jablká umyjeme nakrájame na plátky a posypeme škoricou (alebo škoricovým cukrom). Jablká uložíme na cesto a zalejeme horúcim krémom.

Zvyšok cesta rozvaľkáme a nakrájame na hrubé prúžky. Tie uložíme na vrch koláča (viď obrázok).

OCLGhN7ph0A

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 40-50 minút.

Okraje koláča by mali mať červenkastý nádych.

Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Bleskový jablkovo-tvarohový koláč

Bleskový tvarohovo-jablkový koláč

Sladký koláčik plný tvarohu a šťavnatých jabĺk. Vynikajúca chuť, rýchla príprava a žiadan cukor. A čo je na tom najlepšie? Túto pochúťku máte na stole už za neuveriteľných 10 minút. Tomu sa hovorí sladké šetrenie času s vynikajúcim výsledkom! :-)

Potrebujeme:

200 g nízkotučného tvarohu

1 vajce

1 väčšie jablko

1 lyžicu medu

Postup:

Jablko nakrájame na menšie kúsky, vložíme do mixéra a rozmixujeme na pyré. Pridáme ostatné ingrediencie a premiešame.  Hmotu preložíme do nádoby vhodnej do mikrovlnky. Vložíme do mikrovlnky a pečieme 7 minút pri maximálnom výkone.

Témy:


Pridajte svoj komentár