plny-hrniec_transparent_negativ.png

Žiadne konzervy a umeliny z obchodu: 13 najlepších omáčok na cestoviny, ktoré pripravíte za minútku!

Už žiadne konzervy a omáčky plné chémie z obchodu. Toto je najlepšia zbierka omáčok na cestoviny.

Neviete, čo rýchle a chutné pripraviť na rýchly obed, alebo večeru? Stavte na cestoviny a fantastickú omáčku. Chutí vám paradajková, hubová, alebo dávate prednosť syrovej klasike? Prinášame vám výber 13 najlepších omáčok na cestoviny, z ktorých si určite vyberiete.

Paradajková omáčka

Najlepšia paradajková omáčka na cestoviny aj k mäsu: Ako z talianskej reštaurácie!

Potrebujeme:

2 strúčiky cesnkau

1 väčšiu cibuľku

500 g paradajok

Sušenú bazalku

Olivový olej

1 lyžicu masla

Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti

1 lyžičku cukru

1 šálku sladkej smotany na varenie

Postup:

Cesnak očistíme, nakrájame na plátky a opražíme na olivovom oleji. Keď je cesnak zlatistý, vyberieme ho a na tej istej panvici opražíme cibuľku.

K opraženej cibuľke pridáme nadrobno nakrájané paradajky (môžeme ich predtým ošúpať, ale nie ej to nutné). Pridáme soľ, korenie, bazalku, maslo a cukor. Keď sa väčšina kvapaliny odparí, pridáme aj smotanu, privedieme k varu a môžeme podávať s cestovinami.

Jemná smotanovo-horčicová omáčka s kuracím mäsom

Potrebujeme:

700 g kuracích pŕs

1 väčšiu cibuľu

100 g šampiňónov

200 ml kyslej smotany

100 ml smotany na varenie

2 lyžice horčice

Petržlenovú vňať nasekanú najemno

Soľ a korenie podľa chuti

Rastlinný olej

Postup:

Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Na troche rastlinného oleja orestujeme cibuľku a potom pridáme kúsky mäsa. Necháme smažiť, kým mäso nepustí šťavu.

Potom pridáme nakrájané huby, soľ, korenie a všetko premiešame. Podlejeme malým množstvom vody, prikryjeme a varíme, kým mäso nebude mäkké.

Kyslú smotanu zmiešame s horčicou a oboma druhmi smotany. Keď je mäso mäkké, zalejem ho smotanovo-horčicovu zmeseou, premiešame a necháme niekoľko minút povariť. Zložíme z plameňa, posypeme petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.

Rýchla omáčka s hubami

Rýchla smotanová omáčka na cestoviny

Potrebujeme:

200  g nakrájaných šampiňónov alebo iných húb

200 g šunky nakrájanej na kocky

1 menšiu cibuľku nakrájanú nadrobno (ja som použila červenú)

Soľ a korenie podľa chuti

Olej na opraženie šunky a cibuľky

Postup:

Na rastlinnom oleji opražíme cibuľku dozlatista. Potom pridáme šunku, šampiňóny a všetko spolu dusíme na miernom ohni približne 15 minút.

Nakoniec do zmesi pridáme kyslú smotanu, soľ a korenie podľa chuti. Necháme povariť približne dve minút.

Zmes potom navrstvíme na uvarené cestoviny.

Rýchla syrová omáčka na cestoviny

ma0zrgemf54-604x350

Potrebujeme:

2 lyžice hladkej múky

1 šálku mlieka

50 g masla

Rastliný olej

Soľ a korenie podľa chuti

200 g strúhaného syra (môžeme použiť dva druhy syra)

Rascu, sušenú bazalku, alebo iné korenie či bylinky podľa chuti – voliteľné

Postup:

Na panvici zahrejeme olej, pridáme múku a osmažíme dozlatista. Prilejeme mlieko a za stáleho miešania privedieme do varu. Potom do zmesi pridáme syr, soľ, korenie, maslo a varíme na miernom plameni, kým sa syr a maslo nerozpustia. Omáčkou prelejeme cestoviny, prípadne môžeme cestoviny zamiešať do omáčky na panvici.

Zeleninová omáčka s korením a bylinkami

wr0608h_zucchini-tomato-sauce-with-fat-spaghetti-recipe_s4x3-jpg-rend-sni18col

Potrebujeme:

400 g paradajok

2 lyžice paradajkového pretlaku

2 menšie cibule

Sladkú papriku

1 cuketu

1 stonku zeleru

Koreniny:

Bazalka

Bobkový list

Rozmarín

Sušený cesnak

Tymián

Olivový olej

Vodu

Postup:

Všetky druhy zeleniny nakrájame na drobné kocky približne rovnakej veľkosti (paradajky môžeme olúpať). Na panvici zahrejeme olej a zeleninovú zmes orestujeme. Prikryjeme pokrievkou a dusíme, pričom podľa potreby podlievame vodou. Keď je zelenina mäkká, pridáme pretlak, soľ, korenie, necháme ešte chvíľu povariť a môžeme podávať. Celá doba prípravy trvá približne 35-40 minút.

Syrová omáčka s kuracím mäsom

Potrebujeme:

2-3 kúsky kuracích pŕs

200 g smotanového syra

1 šálku kuracieho vývaru (prípadne 1 ks slepačieho bujónu)

1 šálku sterilizovaných húb

1 paradajku

Špetku pálivej papriky alebo chilli (ak nemáte radi pikantné, môžete nahradiť sladkou paprikou)

150 ml mlieka

Soľ a korenie podľa chuti

Trochu oleja

Čerstvú petržlenovú vňať

Postup:

Kuracie prsia umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Kuracie kúsky ochutíme soľou, korením a necháme chvíľku marinovať. Rajčinu umyjeme a nakrájame nadrobno.

Pripravíme si panvicu na ktorej rozpálime trochu rastlinného oleja a potom orestujeme kuracie kúsky dozlatista. K mäsu pridáme syr, paradajku, mlieko, huby, petržlenovú vňať a kurací vývar (prípadne bujón rozpustený v troche vody). Všetko spolu necháme chvíľu variť. Omáčku dochutíme soľou a korením a môžeme podávať.

Paradajková s kuracím mäsom

9-receptov-sousov-k-makaronam

Potrebujeme:

300 g kuracieho mäsa

Dve menšie cibule

500 g paradajok

Soľ a korenie podľa chuti

Sušenú bazalku, oregano a rozmarín

1/2 lyžičky cukru

2 strúčiky cesnaku

Rastlinný olej

Postup:

Kuracie mäso umyjeme a nakrájame nadrobno. Na panvici zahrejeme olej a opražíme kuracie kúsky dozlatista. Pridáme cibuľu, paradajky nakrájané nadrobno, trochu vody a ochutíme soľou, koreninami a cukrom. Nakoniec pridáme pretlačený cesnak a všetko spolu ešte 10 minút varíme na miernom plameni.

Krémová špenátová omáčka

creamed_spinach

Potrebujeme:

500 g čerstvého alebo mrazeného špenátu

Olivový olej

Bazalku

Soľ

Sladkú smtoanu

50 g masla

Postup:

Na panvici zahreje oliovoý olej, pridáme najemno nasekaný špenát a dusíme, kým špenát nezmäkne. Pridáme trochu soli, 1 šálku smotany, pridáme maslo a korenie a bazalku. Omáčka je pripravená za 10 minút.

Bez masla, smotany či múky: Ľahká krémová omáčka na cestoviny

sauce-light

Potrebujeme:

1 hlávku karfiolu – stredne veľkú

1 hlávku cesnaku

½ šálky najemno nastrúhaného parmezánu

½ šálky zeleninového vývaru

Podľa chuti – soľ a korenie

Postup:

Z cesnaku odrežeme vrchnú časť, vložíme do alobalu, polejeme olivovým olejom a zabalíme. Dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 200 stupňov na 20 minút. Potom z cesnaku vyberieme strúčiky.

Karfiol rozdelíme na menšie kúsky, vložíme do osolenej vody a uvaríme domäkka. Karfiol potom vložíme do mixéra, pridáme parmezán, cesnak a ½ šálky vývaru. Rozmixujeme dohladka.

Omáčku môžeme podávať okamžite, alebo skladuje v chladničke v uzatvárateľnej nádobe.

7-minútová syrová omáčka

Potrebujeme:

1 lyžicu masla

1 lyžicu olivového oleja

1 menšiu cibuľu

200 g šunky nakrájanej na kocky

150 g slaniny

2 črievka taveného syra

250 ml mlieka

Smotanu na šľahanie (cca 50-100 ml)

100 g tvrdého syra nastrúhaného

Voliteľné:

Malá konzerva kukurice

Petržlenovú vňať

Postup:

Na panvici rozpustíme maslo, olej a podusíme cibuľku. Pridáme slaninu, šunku a smažíme asi 5 minút. Následne zalejeme mlieko, pridáme syr a miešame, kým sa syr nerozpustí. Potom do zmesi pridáme tavený syr, dochutíme soľou a ľubovolnými koreninami. Keď zmes zovrie, pridáme smotanu a keď zmes začne vrieť, zložíme z plameňa. Omáčka je redšia a môžeme zahustiť hladkou múkou.

Z jedného hrnca – 3 recepty na superrýchle krémové cestoviny

Smotanové cestoviny

Potrebujeme:

400 g cestovín

sladká smotana  200 ml

vývar – cca 100 ml

cesnak – pár strúčikov (podľa chuti)

soľ, korenie

Olej

maslo

Syr nastrúhaný najemno

Voliteľné: šampiňóny z konzervy, šunka, petržlen alebo pažítku na ozdobu

Postup:

V hrnci si necháme zohriať olej a opečieme na ňom cca 30 sekúnd pokrájaný cesnak.  Zalejeme smotanou, pridáme troškou vývaru, kúsok masla a cestoviny. V takto pripravenom základe omáčky necháme cestoviny uvariť domäkka.
Odstavíme z ohňa, pridáme postrúhaný syr, riadne premiešame a necháme rozpustiť. Môžeme primiešať aj nakrájanú šunku, šampiňóny z konzervy – je to na vás. Obed hotový.

Špagety Carbonara z jedného hrnca

Potrebujeme:

300 g slaninky nakrájanej na kocky (v originál recepte je pancetta)

1 liter studenej vody

Soľ a korenie

500 gramov špagiet

3 vajcia

80 g  strúhaného parmezánu

Postup:

Vo veľkej panvice dáme osmažiť slaninku dochrumkava, vyberieme z panvice a nalejeme do nej vodu, osolíme a okoreníme. Voda musí špagety pokrývať.

Pridáme špagety a necháme uvariť. Zatiaľ si vajcia rozmiešame so syrom. Keď špagety absorbujú vodu a budú uvarené, pridáme syrovú omáčku, slaninku, premiešame. Necháme variť ešte 1-2 minúty, dochutíme a hneď podávame.

Famózne krémové špagety s cuketou a šampiňónmi!

Potrebujeme:

jeden veľký balíček špagiet

1 veľké balenie čerstvých šampiňónov

2 väčšie cukety

2/3 hrnčeka hrášku

2 strúčiky cesnaku

2 vetvičky tymianu

soľ a korenie podľa chuti

parmezán

1/4 šálky smotany

Postup:

Najprv si pripravte jeden veľký hrniec so špagetami, šampiňónmi, nakrájanú cuketu, hrášok, prelisovaný cesnak a tymian.

Celú túto zmes potom zalejte 4 a 1/2 šálky vody a dochutte soľou a korením podľa Vašej chuti.

Počkajte, než sa voda začne variť a potom teplotu znížte na tú najmenšiu. Varenie zaberie cca 8 minút, skrátka dokiaľ nebudú špagety al dente. Nezabudnite všetko dôkladne premiešavať.

Nakoniec zmiešajte smotanu a postrúhaný parmezán. Výslednú zmes potom prilejte do hrnca so špagetami, zamiešajte a môžete podávať.

Najlepšie recepty na dnes