Vynikajúca zbierka, ktorú nielen pred sviatkami využije každý. Varené aj nevarené krémy do všetkých vašich dezertov!
Univerzálny maslový krém
Potrebujeme:
250 g masla
4 žĺtky
150 g kryštálového cukru
1 lyžičku vanilkovej arómy
100 g práškového cukru
Postup:
V parnom kúpeli vyšľaháme žĺtky s kryštálovým cukrom do zhustnutia.
Zložíme z plameňa, necháme vychladnúť.
Medzitým v samostatnej miske ušľaháme zmäknuté maslo s práškovým cukrom.
Do tejto zmesi postupne pridávame žĺtkovú zmes.
Vmiešame aj vanilkovú arómu a zmes prešľaháme ručným šľahačom, aby sme získali nadýchanú krémovú konzistenciu.
Krém navrstvíme na vychladnuté koláče alebo zákusky.
Hrk-hrk krém bez miešania
Potrebujeme:
1 tégliky smotany na šľahanie (spolu 750 ml)
2 konzervy mandarínkového kompótu (ovocie aj šťavu)
2 pudingy bez varenia Créme Olé
Postup:
Do dózy, ktorá je dobre uzatvárateľnej dózy nalejeme smotanu, pridáme mandarinkové kompóty aj so šťavou (ovocie môžeme nakrájať na drobnejšie). Prisypeme aj pudingy.
Zavrieme a trasieme asi 1-2 minúty, kým náv nevznikne hustá hmota.
Hmotu navrstvíme na korpus, alebo navrstvíme do pohárov, či na maslové sušienky, alebo piškóty (ako nepečenú tortu).
Vložíme do chladničky a môžeme si pochutnávať.
Varený vanilkový krém
Potrebujeme:
4 lyžice hl. múky
2 vajcia
4 dl mlieka
14 dkg práškového cukru
20 dkg masla alebo margarínu
1 vanilkový lusk
Postup:
Rozmiešajte celé vajcia s trochou mlieka a múkou.
Zvyšné mlieko dajte na plameň a keď zovrie, pridajte vaječnú zmes a vanilku. Uvarte hustý puding, zakryte celofánom a nechajte úplne vychladnúť.
Medzitým vyšľahajte maslo alebo margarín s práškovým cukrom a všľahajte ho do už studeného krému.
Čokoládový maslový krém
Potrebujeme:
15 dkg horkej čokolády
25 dkg masla
20 dkg práškového cukru
Postup:
Maslo sa vyšľahá s práškovým cukrom.
Tmavú čokoládu rozpustíme nad parou a potom ju premiešame s maslovým krémom.
5 minútový Salko krém
Potrebujeme:
350 g jemného tvarohu
175 g zmäknutého masla
70 g práškového cukru
65 g Salka
1 lyžičku vanilkovej arómy
Obľúbený likér, koňak alebo rum
Postup:
Zmäknuté maslo ušľaháme s práškovým cukrom do peny, potom postupne za stáleho miešania do penovej zmesi pridávame Salko.
Nakoniec pridáme vanilkovú arómu a obľúbený likér.
Tvaroh, ktorý by tiež mala mať izbovú teplotu vmiešame opatrne do maslovo-salkovej zmesi.
Miešame opatrne, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu.
Môžeme plniť do zákuskov, tort, koláčov, alebo podávať len tak – napríklad s čerstvým ovocím.
Varený čokoládový krém
Potrebujeme:
50 dkg horkej čokolády
8 vajec
8 dkg nesladeného kakaového prášku
30 až 40 dkg kr. cukru
46 dkg masla
Postup:
Vajíčka a cukor preložíme do vodného kúpeľa a šľaháme, kým sa cukor celkom nerozpustí.
Potom necháme vychladiť na izbovú teplotu. Potom vezmite čerstvé maslo z chladničky a nakrájajte na malé kocky.
Zmiešajte do vaječnej hmoty. Čokoláda sa rozpustí nad vodnou parou a potom sa k nej prisype kakaový prášok.
Zmiešajte a postupne pridajte čokoládovú hmotu do zmesi vajec a masla.
Dobre premiešajte.
Pred naplnením dezertov ho krátko dajte do chladničky.
Môže byť tiež použitý na dekoráciu, pretože dobre drží po aplikácií v cukrárenskom vrecku.
Mascarpone krém
Potrebujeme:
200 g mascarpone
200 ml smotany na šľahanie
cukor podľa chuti
Postup:
Možno najjednoduchší krém, ktorý zvládne aj začiatočník.
Vyšľahajte smotanu, potom pridajte hladké rozmiešané mascarpone a oslaďte podľa chuti.
Citrónový krém
Potrebujeme:
15 dkg práškového cukru
10 dkg masla
2 citrónovej šťavy
Postup:
Zmiešajte cukor a citrónovú šťavu, pridajte maslo a vyšľahajte na nadýchaný krém.
Smotanový krém
Potrebujeme:
200 g masla
100 ml smotany na šľahanie
200 g práškového cukru
1 vanilkový lusk
Postup:
Zahrejte na plameni smotanu s vanilkou, ale dávajte pozor, aby ste ju nevarili.
Zložte z ohňa, nechajte úplne vychladnúť a potom vyšľahajte šľahačom.
Vyšľahajte maslo s práškovým cukrom a pridajte šľahačku. Dobre premiešajte.
Krém z vlašských orechov
Potrebujeme:
3 lyžice kryštálového cukru
15 dkg mletých orechov
3 vajcia
2 dl bieleho vína
Postup:
Vajcia by mali byť oddelené, budete potrebovať bielky a žĺtky.
Vyšľahajte 3 vaječné žĺtky s cukrom nad parou a za stáleho miešania prilejte horúce biele víno.
Keď zmes zhustne, zložíme z plameňa a tejto zmoty zľahka vmiešame sneh z bielok a vlašské orechy.
Kokosový krém
Potrebujeme:
25 dkg masla alebo margarínu
10 dkg strúhaného kokosu
3 lyžice kr. cukru
15-20 dkg práškového cukru
1,5 balenia vanilkového pudingového prášku
7 dl mlieka
Postup:
Pudingový prášok zmiešajte s 2 dl mlieka a 3 lyžice kr. cukru.
Zvyšné 5 dl mlieka priveďte do varu, pridajte pudingovú zmes a uvarte hustý puding.
Keď ho odstránite z tepla, pridajte kokos, nechajte vychladnúť, potom premiešajte, až kým nebude krém hladký.
Vyšľahajte maslo alebo margarín s šľahačom, primiešajte cukor a všľahajte po lyžičkách do vychladnutého pudingu.
Vanilkovo – tvarohový krém
Potrebujeme:
25 dkg tvarohu
0,5 l smotany na šľahanie
2,5 dl kyslej smotany
1 balenie vanilkového pudingu
1-2 sáčky vanilkového cukru
strúhaná citrónová kôra
Práškový cukor podľa chuti
Postup:
Vyšľahajte smotanu na šľahanie s kyslou smotanu, cukrom a vmiešajte jemný tvaroh s cukrom a citrónovou kôrou. Vymiešame jednotnú zmes.
zdroj: receptneked