Toto pred sviatkami vyvážite zlatom: 15 najlepších krémov do všetkých vašich dezertov, ktoré viete rýchlo pripraviť – na jednom mieste!

Vynikajúca zbierka, ktorú nielen pred sviatkami využije každý. Varené aj nevarené krémy do všetkých vašich dezertov!

Univerzálny maslový krém

z5sINBiy5nM

Potrebujeme:

250 g masla

4 žĺtky

150 g kryštálového cukru

1 lyžičku vanilkovej arómy

...

100 g práškového cukru

Postup:

V parnom kúpeli vyšľaháme žĺtky s kryštálovým cukrom do zhustnutia. Zložíme z plameňa, necháme vychladnúť.

Medzitým v samostatnej miske ušľaháme zmäknuté maslo s práškovým cukrom. Do tejto zmesi postupne pridávame žĺtkovú zmes.

Vmiešame aj vanilkovú arómu a zmes prešľaháme ručným šľahačom, aby sme získali nadýchanú krémovú konzistenciu. Krém navrstvíme na vychladnuté koláče alebo zákusky.

Citrónový lemon curd

 

 

Potrebujete:

4 žĺtky,

80 g cukru

šťavu z dvoch citrónov

citrónovú kôru z dvoch bio citrónov

60 g masla nakrájaného na kocky.

Postup:

Žĺtky, cukor, maslo, citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru zmiešajte v nerezovej mise a nad parou za stáleho miešania varte do zhustnutia.

Krém nechajte vychladnúť a pokiaľ ho nepoužijete hneď, v chladničke vydrží až dva týždne.

Krém z bielej čokolády

 

 

Potrebujete:

100 g masla

200 g bielej čokolády

Postup:

Bielu čokoládu nechajte rozpustiť vo vodnom kúpeli. Potom odstavte, a akonáhle trochu vychladne, vmiešajte do nej zmäknuté maslo a prešľahajte do krému.

Hrk-hrk krém bez miešania

Potrebujeme:

1 tégliky smotany na šľahanie (spolu 750 ml)

2 konzervy mandarínkového kompótu (ovocie aj šťavu)

2 pudingy bez varenia Créme Olé

Postup:

Do dózy, ktorá je dobre uzatvárateľnej dózy nalejeme smotanu, pridáme mandarinkové kompóty aj so šťavou (ovocie môžeme nakrájať na drobnejšie). Prisypeme aj pudingy. Zavrieme a trasieme asi 1-2 minúty, kým náv nevznikne hustá hmota.

Hmotu navrstvíme na korpus, alebo navrstvíme do pohárov, či na maslové sušienky, alebo piškóty (ako nepečenú tortu). Vložíme do chladničky a môžeme si pochutnávať.

Retro maslový krém bez vajec

Potrebujeme:

125 ml mlieka

1 lyžicu hladkej múky

125 g masla

130 g práškového cukru.

Postup:

Mlieko rozmiešajte s múkou a na miernom ohni priveďte do varu.

Varte asi dve minúty na hustú kašu, potom odstavte a nechajte vychladnúť.

Vmiešajte zmäknuté maslo a cukor.

Varený vanilkový krém

Potrebujeme:

  1. 4 lyžice hl. múky
  2. 2 vajcia
  3. 4 dl mlieka
  4. 14 dkg práškového cukru
  5. 20 dkg masla alebo margarínu
  6. 1 vanilkový lusk

Postup:

Rozmiešajte celé vajcia s trochou mlieka a múkou. Zvyšné mlieko dajte na plameň a keď zovrie, pridajte vaječnú zmes a vanilku. Uvarte hustý puding, zakryte celofánom a nechajte úplne vychladnúť.  Medzitým vyšľahajte maslo alebo margarín s práškovým cukrom a všľahajte ho do už studeného krému.

Čokoládový maslový krém

Potrebujeme:

15 dkg horkej čokolády

25 dkg masla

20 dkg práškového cukru

Postup:

Maslo sa vyšľahá s práškovým cukrom. Tmavú čokoládu rozpustíme nad parou a potom ju premiešame s maslovým krémom.

5 minútový Salko krém

Neviete, čím plniť zákusky a torty? Vyskúšajte famózny tvarohový krém so salkom hotový za 5 minút!

Potrebujeme:

350 g jemného tvarohu

175 g zmäknutého masla

70 g práškového cukru

65 g Salka

1 lyžičku vanilkovej arómy

Obľúbený likér, koňak alebo rum

Postup:

Zmäknuté maslo ušľaháme s práškovým cukrom do peny, potom postupne za stáleho miešania do penovej zmesi pridávame Salko. Nakoniec pridáme vanilkovú arómu a obľúbený likér.

Tvaroh, ktorý by tiež mala mať izbovú teplotu vmiešame opatrne do maslovo-salkovej zmesi. Miešame opatrne, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu.

Môžeme plniť do zákuskov, tort, koláčov, alebo podávať len tak – napríklad s čerstvým ovocím.

Varený čokoládový krém

Potrebujeme:

50 dkg horkej čokolády

8 vajec

8 dkg nesladeného kakaového prášku

30 až 40 dkg kr. cukru

46 dkg masla

Postup:

Vajíčka a cukor preložíme do vodného kúpeľa a šľaháme, kým sa cukor celkom nerozpustí. Potom necháme vychladiť na izbovú teplotu. Potom vezmite čerstvé maslo z chladničky a nakrájajte na malé kocky. Zmiešajte do vaječnej hmoty. Čokoláda sa rozpustí nad vodnou parou a potom sa k nej prisype  kakaový prášok. Zmiešajte a postupne pridajte čokoládovú hmotu do zmesi vajec a masla. Dobre premiešajte. Pred naplnením dezertov ho krátko dajte do chladničky. Môže byť tiež použitý na dekoráciu, pretože dobre drží po aplikácií v cukrárenskom vrecku.

Mascarpone krém

Potrebujeme:

200 g mascarpone

200 ml smotany na šľahanie

cukor podľa chuti

Postup:

Možno najjednoduchší krém, ktorý zvládne aj začiatočník. Vyšľahajte smotanu, potom pridajte hladké rozmiešané mascarpone a oslaďte podľa chuti.

Citrónový krém

Potrebujeme:

15 dkg práškového cukru

10 dkg masla

2 citrónovej šťavy

Postup:

Zmiešajte cukor a citrónovú šťavu, pridajte maslo a vyšľahajte na nadýchaný krém.

Smotanový krém

Potrebujeme:

200 g masla

100 ml smotany na šľahanie

200 g práškového cukru

1 vanilkový lusk

Postup:

Zahrejte na plameni smotanu s vanilkou, ale dávajte pozor, aby ste ju nevarili. Zložte z ohňa, nechajte úplne vychladnúť a potom vyšľahajte šľahačom. Vyšľahajte maslo s práškovým cukrom a pridajte šľahačku. Dobre premiešajte.

Krém z vlašských orechov

Potrebujeme:

3 lyžice kryštálového cukru

15 dkg mletých orechov

3 vajcia

2 dl bieleho vína

Postup:

Vajcia by mali byť oddelené, budete potrebovať bielky a žĺtky. Vyšľahajte 3 vaječné žĺtky s cukrom nad parou a za stáleho miešania prilejte horúce biele víno. Keď zmes zhustne, zložíme z plameňa a tejto zmoty zľahka vmiešame sneh z bielok a vlašské orechy.

Kokosový krém

Potrebujeme:

25 dkg masla alebo margarínu

10 dkg strúhaného kokosu

3 lyžice kr. cukru

15-20 dkg práškového cukru

1,5 balenia vanilkového pudingového prášku

7 dl mlieka

Postup:

Pudingový prášok zmiešajte s 2 dl mlieka a 3 lyžice kr. cukru. Zvyšné 5 dl mlieka priveďte do varu, pridajte pudingovú zmes a uvarte hustý puding.

Keď ho odstránite z tepla, pridajte kokos, nechajte vychladnúť, potom premiešajte, až kým nebude krém hladký. Vyšľahajte maslo alebo margarín s šľahačom, primiešajte cukor a všľahajte po lyžičkách do vychladnutého pudingu.

Vanilkovo – tvarohový krém

Potrebujeme:

25 dkg tvarohu

0,5 l smotany na šľahanie

2,5 dl kyslej smotany

1 balenie vanilkového pudingu

1-2 sáčky vanilkového cukru

strúhaná citrónová kôra

Práškový cukor podľa chuti

Postup:

Vyšľahajte smotanu na šľahanie s kyslou smotanu, cukrom a vmiešajte jemný tvaroh s cukrom a citrónovou kôrou. Vymiešame jednotnú zmes.

zdroj: receptneked

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay