Vynikajúca zbierka, ktorú nielen pred sviatkami využije každý. Varené aj nevarené krémy do všetkých vašich dezertov!
Univerzálny maslový krém
Potrebujeme:
250 g masla
4 žĺtky
150 g kryštálového cukru
1 lyžičku vanilkovej arómy
100 g práškového cukru
Postup:
V parnom kúpeli vyšľaháme žĺtky s kryštálovým cukrom do zhustnutia. Zložíme z plameňa, necháme vychladnúť.
Medzitým v samostatnej miske ušľaháme zmäknuté maslo s práškovým cukrom. Do tejto zmesi postupne pridávame žĺtkovú zmes.
Vmiešame aj vanilkovú arómu a zmes prešľaháme ručným šľahačom, aby sme získali nadýchanú krémovú konzistenciu. Krém navrstvíme na vychladnuté koláče alebo zákusky.
Citrónový lemon curd
Potrebujete:
4 žĺtky,
80 g cukru
šťavu z dvoch citrónov
citrónovú kôru z dvoch bio citrónov
60 g masla nakrájaného na kocky.
Postup:
Žĺtky, cukor, maslo, citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru zmiešajte v nerezovej mise a nad parou za stáleho miešania varte do zhustnutia.
Krém nechajte vychladnúť a pokiaľ ho nepoužijete hneď, v chladničke vydrží až dva týždne.
Krém z bielej čokolády
Potrebujete:
100 g masla
200 g bielej čokolády
Postup:
Bielu čokoládu nechajte rozpustiť vo vodnom kúpeli. Potom odstavte, a akonáhle trochu vychladne, vmiešajte do nej zmäknuté maslo a prešľahajte do krému.
Hrk-hrk krém bez miešania
Potrebujeme:
1 tégliky smotany na šľahanie (spolu 750 ml)
2 konzervy mandarínkového kompótu (ovocie aj šťavu)
2 pudingy bez varenia Créme Olé
Postup:
Do dózy, ktorá je dobre uzatvárateľnej dózy nalejeme smotanu, pridáme mandarinkové kompóty aj so šťavou (ovocie môžeme nakrájať na drobnejšie). Prisypeme aj pudingy.
Zavrieme a trasieme asi 1-2 minúty, kým náv nevznikne hustá hmota.
Hmotu navrstvíme na korpus, alebo navrstvíme do pohárov, či na maslové sušienky, alebo piškóty (ako nepečenú tortu).
Vložíme do chladničky a môžeme si pochutnávať.
Retro maslový krém bez vajec
Potrebujeme:
125 ml mlieka
1 lyžicu hladkej múky
125 g masla
130 g práškového cukru.
Postup:
Mlieko rozmiešajte s múkou a na miernom ohni priveďte do varu.
Varte asi dve minúty na hustú kašu, potom odstavte a nechajte vychladnúť.
Vmiešajte zmäknuté maslo a cukor.
Varený vanilkový krém
Potrebujeme:
4 lyžice hl. múky
2 vajcia
4 dl mlieka
14 dkg práškového cukru
20 dkg masla alebo margarínu
1 vanilkový lusk
Postup:
Rozmiešajte celé vajcia s trochou mlieka a múkou.
Zvyšné mlieko dajte na plameň a keď zovrie, pridajte vaječnú zmes a vanilku. Uvarte hustý puding, zakryte celofánom a nechajte úplne vychladnúť.
Medzitým vyšľahajte maslo alebo margarín s práškovým cukrom a všľahajte ho do už studeného krému.
Čokoládový maslový krém
Potrebujeme:
15 dkg horkej čokolády
25 dkg masla
20 dkg práškového cukru
Postup:
Maslo sa vyšľahá s práškovým cukrom. Tmavú čokoládu rozpustíme nad parou a potom ju premiešame s maslovým krémom.
5 minútový Salko krém
Potrebujeme:
350 g jemného tvarohu
175 g zmäknutého masla
70 g práškového cukru
65 g Salka
1 lyžičku vanilkovej arómy
Obľúbený likér, koňak alebo rum
Postup:
Zmäknuté maslo ušľaháme s práškovým cukrom do peny, potom postupne za stáleho miešania do penovej zmesi pridávame Salko. Nakoniec pridáme vanilkovú arómu a obľúbený likér.
Tvaroh, ktorý by tiež mala mať izbovú teplotu vmiešame opatrne do maslovo-salkovej zmesi. Miešame opatrne, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu.
Môžeme plniť do zákuskov, tort, koláčov, alebo podávať len tak – napríklad s čerstvým ovocím.