Púpava nie len do ozdobných venčekov. Táto žltá rastlinka je aj veľmi liečivá a kým bude kvitnúť, rozhodne by ste ju mali využiť aj vy. Poradíme vám výborný recept na liečivý púpavový sirup.
Účinky púpavového sirupu:
– prevencia a liečba ochorení priedušiek, úľava pri kašli,
– pomáha pri zápaloch pečene a napomáha k jej regenerácii,
– pomáha udržať zdravý žalúdok, čistí krv a črevá,
– rozpúšťa žlčové a ladvinové kamene a zlepšuje činnosť sleziny,
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
– pomáha pri dne a reume,
– odstraňuje pocit únavy,
– zmierňuje opuch,
– pomáha pri jarných alergiách,
– pomáha činnosti žliaz,
– znižuje krvný tlak, riedi príliš hustú krv,
– dodáva telu energiu.
Potrebujeme:
500 ks púpavy (kvet)
2 liter prevarená vychladnutá voda
2 ks citrón
750 – 800 g trstinový cukor
1 kopcovitá lyžička kyselina ascorbova
Postup:
Púpavu zberáme na čistých miestch, ďalej od ciest, počas slnečného dňa. Hovrí sa, že bylinky majú najväčšiu silu okolo poludnia, zberajte ich teda v tomto čase. :-)
Kvety púpavy pridáme do prevarenej a vychladnutej vody.
Odšťavíme citróny, pridáme k púpave, prikryjeme pokrievkou a necháme luhovať 24 hodín v chaldnejšej miestnoti. Vyluhovanú vodu s kvetmi púpavy, precedíme cez sitko. Prisypeme cukor a kyselinu ascorbovú, dáme na plameň a keď zmes dosiahne 74 stupňov oheň úplne znížime a necháme takto prehriať 3 minúty.
Vďaka tomuto postupu sa vám nestratia zo sirupu cenné vitamíny, najmä vitamín C, ktorého je v sirupe veľká dávka.
Naplníme do dobre umytých, sterilizovaných fliaš. Hrdlo fliaš je dobré ešte pretrieť domácou pálenkou, aby sme mali istotu, že sa nepokoazí. Takto pripravený sirup vydrží v chladnejšej pivnici, alebo chladničke aj rok.
Prajeme vám veľa zdravia!:-)