Vynikajúce recepty na minútkové obedy z bravčového mäsa. Stačí len pár prísad, minútka na panvici a máte obed ako lusk.
Bravčové kúsky na rasci a pive
Potrebujeme:
50 dkg bravčového pliecka
1 väčšia cibuľa
1 malá mrkva (voliteľné)
rasca celá
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
rasca mletá
soľ, biele korenie
olej
hladká múka
1/2 lyžičky domácej vegety
1 lyžicu masla
Svetlé pivo
Potrebujeme:
Mäso nakrájame na kocky.
Na oleji speníme jemne nakrájanú cibuľu, nastrúhanú mrkvu a pridáme asi necelú polku lyžičky celej rasce.
Len tak ľahko opražíme a pridáme mäso a necháme pod pokrievkou dusiť vo vlastnej šťave. Keď sa šťava vydusí, podlejeme svetlým pivom (ak nechcete, použite obyčajnú vodu) a pridáme vegetu, soľ, korenie a mletú rascu. Dusíme, až mäso zmäkne.
Potom zahustíme múkou rozmiešanou vo vode a necháme prevariť.
Nakoniec pridáme lyžicu masla. Príloha dusená ryža, zemiaky, cestoviny.
Bravčové kúsky na cesnaku
Potrebujeme:
400 g bravčového stehna
1 lyžica bravčovej masti
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
sušené, vopred namočené huby
1 chilli paprička
soľ
korenie
1 lyžička sójovej omáčky
1 lyžica nastrúhaného syra
Voliteľné: smotana na šľahanie na zjemnenie
Postup:
Stehno nakrájame na rezance. Cesnak vymiešame so soľou a pridáme do rezancov. Necháme marinovať asi hodinu, alebo podľa toho, koľko máte času.
Na panvici s nepriľnavým povrchom rozpustíme masť. Keď je poriadne rozpálená, pridáme mäso s cesnakom.
Premiešame a priklopíme pokrievkou. Necháme opekať na plný výkon asi 5 minút.
Potom pridáme cibuľu nakrájanú na polkolieska a huby.
Opäť priklopíme pokrievkou a zatiaľ stále bez podliatia dusíme asi 10 minút.
Asi po 15 minútach pridáme čili papričku a pokvapkáme sójovou omáčkou. Ochutnáme, či je potrebné osoliť.
Pridáme vodu a necháme variť, kým je mäso mäkké.
Keď je mäso mäkké, pridáme ešte lyžicu nastrúhaného syra, smotanu (na zjemnenie) a už len prehrejeme.
Bravčové na spôsob stroganov
Potrebujeme:
1 kg bravčovej panenky alebo karé či stehna
cca 150 g údenej slaniny
1 cibuľu
250 g húb
červenú mletú papriku podľa chuti
1 kyslú smotanu
1 PL hladkej múky
2 zelené papriky
2 paradajky
soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
masť
vodu
obľúbené cestoviny, ryža, alebo zemiaky
Postup:
Nakrájajte si paradajky, zelené papriky a huby. Slaninu nakrájajte na väčšie kúsky a cibuľu na drobno. Bravčové mäso umyte, nakrájajte na plátky alebo kúsky a jemne roztlačte hánkami. Osoľte. Slaninu osmažte na masti a potom ju vyberte na tanier. Plátky mäsa obaľte z oboch strán v múke a pár minút opečte z oboch strán na panvici, kde ste predtým smažili slaninku. Mäsko odložte na tanier a v tomto výpeku osmažte nakrájané huby (ak je potrebné, pridajte ešte trochu masti).
Pridajte nakrájanú cibuľu, papriku a paradajky. Osoľte, okoreňte, posypte červenou mletou paprikou, pridajte plátky mäsa a zalejte dostatočným množstvom vody, aby bolo mäso celé ponorené.
Prikryte pokrievkou a takto duste za občasného premiešania asi 1 hodinu. Kontrolujte vodu a podľa potreby dolejte. Keď je mäso hotové, vyberte ho na tanier. Smotanu zmiešajte s múkou tak, aby nevznikli hrudky a primiešajte asi 2-3 lyžice horúcej omáčky. Ak je konzistencia hladká, za stáleho miešania vlejte do hrnca s omáčkou. Vráťte naspäť mäso a pridajte slaninu. Zmiešajte a povarte asi 2 minútky. Hotovo! Teraz už len uvarte cestoviny alebo inú prílohu a máte chutný sýty obed, na ktorom si pochutí rodina, aj prípadní hostia. Dobrú chuť!
Bravčové kúsky s mrkvou
Potrebujeme:
300 g bravčové mäso
1 ks cibuľa
1 ks mrkva
3 lyžice kyslá smotana
2 lyžice dijonská horčica (ak máte obyčajnú horčicu, dajte pokojne aj 3 lyžice)
2 lyžice obyčajná horčica
2 lyžice hladká múka
1 šálka horúca voda
soľ, korenie
rastlinný olej
Voliteľné: huby
Marináda na mäso:
1-2 lyžice kari korenia
1/2 lyžičky soľ
2 lyžice sójová omáčka
korenie
Postup:
Bravčové mäso očistíme, umyjeme, osušíme a nakrájame na rezance. Pridáme všetky suroviny, ktoré potrebujeme na marinádu a necháme 2 hodiny odležať v chladničke. Takto môžete mäso marinovať aj celú noc.
Cibuľu nakrájame na drobno a na rozpálenom oleji na panvici osmažíme do zlata. Pridáme na hrubom strúhadle nastrúhanú mrkvu, mäso a orestujeme na miernom ohni. Posypeme lyžicou hladkej múky a krátko restujeme. Ak chcete môžete pridať aj nakrájané huby a orestovať ich spolu s mrkvou a mäsom.
Potom mäso podlejeme horúcou vodou, pridáme soľ a korenie podľa chuti. Podusíme a nakoniec pridáme kyslú smotanu zmiešanú s lyžicou múky, horčicu a všetko spolu varíme ešte 1 minútu, aby sa omáčka zredukovala.
Ako prílohu môžete podávať ryžu, zemiaky, alebo zemiakovú kašu.
Bravčové na hrášku
Potrebujeme:
400 ml oleja
400 ml vody
2 stredne veľké cibule
600 g bravčového mäsa
5 strúčikov cesnaku
Paprika
Soľ a čierne korenie
Majoránku
200 g zeleného hrášku – mrazeného
1 kg zemaikov
Postup:
Cibuľku nakrájame nadrobno a opražíme na troche oleja. Potom pridáme aj mäso nakrájané na prúžky a sprudka opražíme tak, aby sa mäso zatiahlo. Potom podlejeme trochou vody, ochutíme soľou, koreninami, pridáme pretlačený cesnak a prikryjeme pokrievkou. Necháme variť asi 15 – 20 minút, kým mäsko nezmäkne.
Potom pridáme hrášok a necháme povariť, kým hrášok nie je dostatočne uvarený.
V samostatnej hlbokej panvici si opražíme zemiaky nakrájané na tenšie hranolky. Potom mäso jednoducho zmiešame s hranolkami a môžeme servírovať.
Bravčové na temešvársky spôsob
Potrebujeme:
600 g bravčového stehna alebo karé nakrájaného na kúsky
300 g zelených fazuliek
100 g slaniny nakrájanej na kúsky
2 cibule
3-4 strúčiky cesnaku
1 papriku
1 rajčinu
1 lyžičku rasce
200 ml kyslej smotany
2 lyžice hladkej múky
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Na panvici si najskôr opražíme slaninku. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a smažíme dosklovita. Pridáme predtlačený cesnak a rascu – všetko spolu restujeme len pár minút. Následne pridáme nakrájanú papriku, papradajku a restujeme ešte asi 7 minút. Potom pridáme mäso, soľ, korenie, podlejeme trochou vody, prikryjeme a necháme na panvici, kým mäso nezmäkne. Ak máme čerstvé zelené fazuľky, pridáme ich k mäsku skôr, aby stihli zmäknút, ak zavárané, pridáme ich až keď je mäsko mäkké.Kyslú smotanu zmiešame s trochou vody a múkou, rozmiešame a nalejeme na mäsko. Necháme ešte povariť pár minút a potom zložíme z plameňa, môžeme hneď servírovať.
Bravčové kúsky v krémovej horčicovej omáčke
Potrebujeme:
700 g bravčového mäsa (idálne chudšie mäso – karé, panenka…)
1 lyžicu horčice
4 strúčiky cesnaku
1 šálku kyslej smtoany
50 ml smotany na varenie
Čerstvú petržlenovú vňať nasekanú androbno
Soľ a korenie
Postup:
Mäso nakrájame na kocky a ochutíme soľou a korením. Orestujeme na rastlinnom oleji po dobu 4-5 minút. Na panvicu k mäsu pridáme trochu vody a necháme variť 15-20 minút na miernom ohni. Po uplynutí tejto doby preložíme mäso so šťavou do zapekacej misy.
V miske zmiešame oba druhy smotany s horčicou, vňaťou a pretlačeným cesnakom. Ochutíme soľou a korením a nalejeme k mäsu.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 20 minút.
Bravčové karé na thajský spôsob
Potrebujeme:
300 g bravčového karé
2 ks farebnej papriky
1 ks koreňa zázvoru (3-4 cm)
3 strúčiky cesnaku
2 ks červenej cibule
20 ml oleja
125 ml mlieka
2 lyžice sójovej omáčky
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Kari korenie
Postup:
Mäso umyjeme, nakrájame na malé kúsky. Mäso necháme marinovať v sójovej omáčke a 10 ml oleja 20 minút.
Medzitým očistíme a nakrájame cibuľu, cesnak a zázvor.
Na panvici zahrejmeme zvyšný olej a opražíme marinované mäso. Pridáme mlieko a varíme, kým sa takmer všetka kvapalina neodparí. Potom pridáme papriku, zázvor, cibuľku, cesnak a dusíme približne 5 minút. Osolíme a okoreníme.
Prikryjeme pokrievkou a varíme 20 minút alebo kým mäso nie je hotové.