Púpava nie len do ozdobných venčekov.
Táto žltá rastlinka je podľa ľudovej medicíny aj veľmi liečivá a kým bude kvitnúť, rozhodne by ste ju mali využiť aj vy.
Poradíme vám výborný starý recept na liečivý púpavový sirup.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Púpava a jej účinky na zdravie
Na prvý pohľad pekný kvet, ale táto liečivá bylina má množstvo pozitív na organizmus a preto ju určite nepodceňte.
Silná podpora obranyschopnosti, účinná prevencia vzniku chrípky, nádchy, rakoviny
Antiseptické a detoxikačné účinky
Podporuje trávenie, metabolizmus, odkysľuje organizmus, stolicu
Močopudné účinky, odvodňuje, prečisťuje a podporuje obličky a močové cesty
Podporuje hojenie pokožky, poranení a kožných chorôb, dezinfikuje rany
Podporuje a prečisťuje pečeň, preventívne chráni proti chorobám pečene
Podporuje tvorbu červených krviniek, okysličuje krv, prečisťuje krv, prevencia a liečenie Anémie
Podporuje aj tvorbu kostného tkaniva, kombinácia vápnika a vitamínov
Odstraňuje migrény, bolesti brucha a aj kĺbov a svalov
Výborný recept na domáci púpavový sirup, ktorý sa už oddávna používal na liečbu a prevenciu rôznych chorôb.
Dokonca sa hovorilo, že v žltých hlavičkách je ukrytá sila samotného slnka.
Kto pije púpavový sirup, ten sa bude tešiť zdraviu a ostane dlho pri sile.
Špeciálne sa účinky púpavy vyzdvihujú pri starostlivosti o zdravie pečene.
Tieto žlté hlavičky jej môžu byť ohromne nápomocné.
Účinky púpavového sirupu:
– prevencia a liečba ochorení priedušiek, úľava pri kašli,
– pomáha pri zápaloch pečene a napomáha k jej regenerácii,
– pomáha udržať zdravý žalúdok, čistí krv a črevá,
– rozpúšťa žlčové a ladvinové kamene a zlepšuje činnosť sleziny,
– pomáha pri dne a reume,
– odstraňuje pocit únavy,
– zmierňuje opuch,
– pomáha pri jarných alergiách,
– pomáha činnosti žliaz,
– znižuje krvný tlak, riedi príliš hustú krv,
– dodáva telu energiu.
Varený sirup
Potrebujeme:
230 ks. púpavových kvetov,
1,5 l vody,
2 citróny,
1 kg trstinového cukru
Postup:
Kvety zbierame najlepšie v bezprašnom prostredí, v plnom kvetenstve.
Kvety necháme vysušiť na slniečku a zalejeme odmeranou vodou a necháme do druhého dňa vylúhovať.
Potom precedíme cez plátno, ľahko vytlačíme, pridáme citróny, dobre umyté a nakrájané na plátky, cukor a za občasného miešania varíme.
Varíme, až kým sirup mierne zhustne.
Teplý sirup nalejeme do čistých, nahriatych pohárov, uzavrieme viečkami a uložíme v chlade a tme.
Používame na sladenie čajov a limonád. Prípadne aj ako sladidlo do dezertov.
Sirup sa dá pripraviť aj bez varenia – tento je ešte liečivejší
Potrebujeme:
Plnú litrovú nádobu púpavových hlavičiek
500 g hnedého cukru
200 ml vody
Postup:
Hlavičky necháme usušiť na slnku – aby vyliezli prípadný nájomníci :-).
Potom kvietky vložíme do veľkej uzatvárateľnej nádoby, zasypeme cukrom a nádobu uzavrieme viečkom alebo aspoň potravinárskou fóliou.
Nádobu necháme stáť na okennej parapete dva dni.
Občas ňou zatrasieme a premiešame jej obsah.
Je vhodné, aby na nádobu svietilo slnko, cukor sa rýchlejšie rozpustí.
Po dvoch dňoch prilejeme do nádoby vodu a necháme ju na parapete ďalší deň.
Hotový sirup scedíme cez plátno a dobre z neho vytlačíme všetku šťavu z kvetov – tá je najvzácnejšia.
Sirup, tkorý takto vznikne bude trochu zakalený, ale toho sa netreba ani v najmenšom obávať.
Skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke.
Takto pripravený sirup skaldujeme asi mesiac – používame na sladenie a po lyžičkách užívame pri zápaloch priedušiek a chorobách.