Fantastické šaláty, ktoré pomôžu každému, kto chce schudnúť. Z tejto ponuky si vyberie naozaj každý. Sú výborné, sýte a rýchlo pripravené!
Mačingovej šalát z červenej repy
Potrebujeme:
- 2 ks uvarenej cvikly
- 2 väčšie mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- mrazený hrášok
- soľ a čerstvé mleté korenie
- olivový olej
- citrónová šťava
- cottage cheese /mozzarellu
Postup:
- Cviklu nakrájame spolu s mrkvou na kúsky, ako vám to vyhovuje. Hrášok umyjeme pod teplou vodou, aby sa nám rozmrazil. Do panvice si dáme olivový olej a nakrájanú zeleninu. Dusíme ju asi 10 minút, aby bola mrkva stále trochu chrumkavá, ale hrášok už uvarený (nie však rozvarený)!
- Pridáme pretlačený cesnak, citrónovú šťavu a osolíme, okoreníme. Šalát sa dá jesť studený aj teplý, cottage cheese, mozzarelu alebo nastrúhaný diétny syr pridávame až keď je na tanieri. Premiešame a môžeme podávať.
Šalát z mladej kapusty – bomba a pre zdravie
Potrebujeme:
- 1 menšia biela kapusta – mladá
- 2 červené papriky
- 1 zelená paprika
- pol zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- korenie
- olivový olej – kvalitný
- ocot, kvapku medu a mletá rasca
Postup:
- Kapusta umyte a nakrájajte na rezance do hlbokej misy.
- Umyte papriky a zbavte ich všetkých semienok. Nakrájajte na tenké rezance. Nakrájajte tiež zeler a pretlačte cesnak.
- Potom všetku zeleninu premiešame. Pokvapkáme octom a olejom, osolíme a okoreníme – môžeme pridať kvapku medu. Podľa potreby dochutíme.
- Misu zakryte a pred podávaním nechajte minimálne 3 hodiny chladiť.
Rýchly šalát s kuracím mäsom a kapustou
Zloženie:
- kuracie prsia (prsia) 100 g
- biela kapusta 150 g
- uhorka 1 ks
- jogurt s nízkym obsahom tuku
Príprava:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
- Kapusta sa nakrája nadrobno.
- Uvaríme kuracie prsia a následne jemne nakrájame na malé kocky.
- Uhorka sa tiež nakrája na kocky.
- Zmiešame všetky zložky šalátu a ochutíme, nakoniec zmiešame aj s jogurtom.
Výborný šalát pre zdravé črevá a dobré trávenie
Potrebujeme:
- ¼ hlávky kapusty
- 550 g červenej repy
- 400 g mrkvy
- 1 jablko – voliteľné
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice strúhaného chrenu
Postup:
- Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko. Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť.
- Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom. Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili.
- Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj: V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame. Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy. Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.
Kapustový šalát s repu – dávka vitamínov
Potrebujeme:
- 100 g hlávkovej kapusty
- 1 stredne veľkú červenú repu (uvarenú)
- 1 mrkvu
- 1 jablko
- citrónovú šťavu
- (bylinky a koreniny podľa chuti)
- – aby vás šalát viac zasýtil, môžete ho podávať s uvareným vajíčkom.
Postup:
- Zeleninu aj jablko pokrájajte na tenšie prúžky, prípadne použite strúhadlo.
- Premiešajte v miske a pokvapkajte citrónovou šťavou.
- Pred podávaním nechajte šalát chvíľku odpočívať v chladničke.
- Ak si pripravíte šalát na večeru, môžete ho podávať s uvareným vajíčkom pokrájaným na kúsky.
Ľahký šalát na obed
Zloženie:
- rajčiny 1 ks
- uhorka 1 ks
- kuracie prsia 200 gr
- sójová omáčka – 1 polievková lyžica. lyžička
- šalátové listy
- cesnak 1 strúčik
- soľ, korenie podľa chuti
- olivový olej podľa chuti
Príprava:
Pripravte potrebné zložky.
- Umyté kuracie prsia nakrájame na malé kúsky, osolíme, potrieme cesnakom a marinujeme v sójovej omáčke po dobu 20 minút.
- Osmažíme kuracie prsia v panvici na najsilnejšom ohni na oboch stranách, kým sa nevytvorí zlatistá kôrka.
- Listy šalátu umyjeme a usušíme. Môžete ich trochu ochutiť.
- Uhorku nakrájame na polkruhy a dáme na listy šalátu.
- Rajčiaky nakrájame a pridáme na šalát.
- Ochutíme soľou, korením, olivovým olejom, rozmiešame a podávame na stôl.
Výborný šalát z krabích tyčiniek
Potrebujeme:
- 240 g krabích tyčiniek
- 380 g sterilizovanej kukurice
- 300 g čerstvých uhoriek
- 200 g čínskej kapusty
Na zálievku:
- 1 biely jogurt
- 1 lyžicu olivového oleja
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- Hrsť byliniek podľa chuti (oregano, bazalka, provensalske korenie)
- 1 lyžičku morskej soli
- Štipku čierneho mletého korenia
Postup:
- Uhorky a čínsku kapustu nakrájame na menšie kúsky. Krabie tyčinky naparíme (cca 5-10 minút) a nakrájame na kúsky. Kukuricu scedíme z nálevu.
- Všetky ingrediencie zmiešame v miske a ochutíme soľou a korením. Všetky ingrediencie na zálievku zmiešame a pridáme k zelenine a krabím tyčinkám.
Mrkvový šalát
Potrebujeme:
- 2 veľké póry
- 3 mrkva
- 2 jablká
- 3 lyžice olivového oleja
- štipku soli
- 2 lyžice majonézy bez oleja – robím podľa tohoto receptu
- 2 lyžice prírodného jogurtu
- 1 lyžička medu alebo hnedého cukru
Postup:
- Pór, mrkva a jablká umyjeme a očistíme. Pór nakrájame na kolieska a jablká s mrkvou nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Pór vložíme do misy, pridáme olivový olej, posypeme soľou, premiešame a necháme chvíľu odležať – pór krásne zmäkne.
- Majonézu vymiešame s jogurtom a medom. Pridajte mrkvu a jablká do nakrájaného póru, nalejte omáčku a dôkladne premiešajte. Uchovávajte v chladničke.
Ľahký šalát z čínskej kapusty
Potrebujeme:
- 1 menšiu čínsku kapustu
- 250 g cherry paradajok
- 50-60 g syra s nižším obsahom tuku
- 1 ks kuracích pŕs
- 2 krajce chleba (ideálne celozrnného)
Na zálievku:
- 3 lyžice gréckeho jogurtu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžičku kôpru nasekaného nadrobno
- 1 lyžicu petržlenovej vňate nasekanej nadrobno
- Soľ a korenie podľa chuti
- Šťavu z citróna
Postup:
- Kuracie mäso očistíme, umyjeme a na uvaríme, alebo nakrájame na menšie kúsky a orestujeme na olivovom oleji.
- Čísnku kapustu nakrájame na pásiky a rajčiny pekrojíme na polovice a zmiešame s kapustou.
- Z chlebíka odstránime kôrku a nakrájame na kúsky. Preložíme na plech vystlaný alobalom, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme, kým povrch krutónov nie je zlatistý.
- Pripravíme si zálievku – v miske zmiešame všetky ingrediencie a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.
- Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky, pridáme ku krájanej zelenine, posypeme syrom a prelejeme zálievkou. Nakoniec posypeme krutónmi.
Ľahký kurací šalát s medovo-horčicovou zálievkou
- Ľahká večera, ktorá vás zasýti a môžete si ho dopriať bez výčitiek svedomia. Lahodné kuracie mäso, svieža zelenina a fantastická medovo-horčicová zálievka. Jednoducho pochúťka, na ktorú sa budete tešiť už od rána!
Potrebujeme:
- 2 ks kuracích pŕs
- 1 plechovku konzervovanej kukurice
- 1 plechovku konzervovanej červenej fazule
- 1 zelenú papriku
- 2 paradajky
- 1 strednú cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- Petržlen
- Korenie na kurča
Zálievka:
- 1/3 lyžice olivového oleja
- 3 lyžice octu
- 3 lyžice horčice
- 2 lyžičky medu
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ lyžičky tymiánu
Postup:
- Kuracie mäso opláchneme a vysušíme utierkou. Nakrájame na kocky a posypeme korením. Vložíme do chladničky marinovať na cca 60 minút a potom ho osmažíme domäkka.
- Kukuricu a červenú fazuľku scedíme z nálevu a necháme odkvapkať, vložíme do väčšej misky. Pridáme papriku a paradajky nakrájané na väčšie kocky, pričom prebytočnú šťavu z paradajok odstránime. Do misky pridáme cibuľu nakrájanú najemno, nasekaný petržlen a prelisovaný cesnak.
- Do misky so zeleninou pridáme kuracie kúsky a premiešame.
- Pripravíme si zálievku: Ocot, olej, horčicu, med, tymián a drvený cesnak zmiešame v miske a necháme cca 20 minút odpočívať. Nakoniec zeleninovo-kurací šalát zalejeme zálievkou, poriadne premiešame a môžeme servírovať!
- Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.
Ľahký šalát s balkánksym syrom
Potrebujeme:
- 150 g balkánskeho syra
- 1/2 červenej cibule
- 2 čerstvé uhorky
- 2 paradajky
- 50 g čiernych olív bez kôstky
- Niekoľko listov čerstvého šalátu
- ½ lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžičky čerstvého kôpru nasekaného nadrobno (voliteľné)
- 1-2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Syr nakrájame na kocky. Zeleninu umyjeme, uhorky nakrájame na tenké kolieska a paradajku na mesiačiky (ak pracujeme so cherry paradajkami, stačí ich prekrojiť na polovicu). Cibuľu nakrájame na kolieska.
- Šalát natháme rukami na menšie kúsky, preložíme na tanier a pridáme ostatnú zeleninu a olivy scené z nálevu. Pokvapkáme olivovým olejom, citrónovou šťavou a posypeme kôprom. Podľa chuti pridáme soľ a korenie (kedže je syr dostatočne slaný, nie je treba pridávať veľké množstvo soli).