Domáce pečivo, ktoré viete pripraviť bez kysnutia, za pár minút a úplne jednoducho!
Tvarohové žemle
Potrebujeme:
275 g jemného tvarohu
60 g krupicového cukru
10 g vanilkového cukru
2 menšie vajcia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 PL rastlinného oleja
štipka soli
250 g múky
10 g prášku do pečiva
na potretie: žĺtok + 1 PL mlieka
Postup:
Ako prvé si rozohrejeme rúru na 200 stupňov. Do misky si dáme tvaroh, vajíčka, štipku soli, cukor, vanilkový cukor, rastlinný olej a všetko spolu dobre premiešame.
Postupne pridávame preosiatu múku a prášok do pečiva (trochu múky, asi 10 – 20 g si nechajte). Čím dlhšie budete cesto miesiť, tým budú buchty nadýchanejšie. Pracovnú dosku si posypeme múkou a preložíme na ňu cesto. Cesto si vyformujeme do obdĺžnika a rozrežeme na 8 rovnakých dielov.
Z každého kúsku vyformujte guľôčku. Plech si vystelieme papierom na pečenie, poukladáme naň buchty, potrieme žĺtkom vyšľahaným s mliekom a dáme piecť do predhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme asi 20 – 25 minút. Nechajte vychladnúť a môžete podávať. Prajeme dobrú chuť!
Videonávod nájdete TU
Domáce rožky bez kysnutia
Potrebujeme:
350 g hladkej múky
250 ml mlieka
25 g čerstvého droždia
25-30 g rozpusteného masla
1 lyžičku cukru
1 lyžičku soli
1-2 lyžíc mlieka
Postup:
Droždie rozpustíme v teplom mlieku a pridáme cukor.
Múku zmiešame so soľou a rozpusteným maslom.
Potom pridáme kvások a vymiesime hladké cesto. Podľa konzistencie môžeme pridať viac múky.
Keď je cesto vymiesené (trvá to pár minút) rozdelíme ho na dva diely a posypeme múkou. Obe polovice rozvaľkáme na 4 rovnaké časti (viď obrázok). Každú časť rozvaľkáme na čo najtenší trojuholník, ktorý jednoducho zrolujeme do tvaru rožteka. Konce jemne zahneme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Povrch rožtekov potrieme mliekom a vložíme do rúry vyhriatej na 200-210 stupňov. Pečieme približne 15-20 minút. Dobrým tipom je počas pečenia umiestniť na spodok rúry plech s vodou.
Žemle bez kysnutia
Potrebujeme:
Kvások:
1 lyžicu kryštálového cukru
50 g čerstvého droždia
150 ml vlažného mlieka
Cesto:
500 g hladkej múky
100 ml oleja
150 ml vlažného mlieka
2 lyžičky soli (ak pripravujete žemle na sladko stačí 1 lyžička)
1 lyžičku jedlej sódy
Postup:
V jednej miske zmiešame prísady na kvások. V druhej zmiešame sypké prísady. K suchým prísadám pridáme kvások, zvyšné mlieko, olej a vypracujeme hladké vláčne cesto.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a krátko primiesime v rukách. Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom a papier potrieme trochou oleja.
Rúru nastavíme na 190 stupňov.
Cesto rozdelíme na 10-12 častí a z nich vyformujeme tvar guličiek. Guličky môžeme naplniť, alebo upiecť bez náplne, je to len na vás.
Guličky preložíme na plech a povrch každej potrieme olejom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 20-25 minút. Žemličky musia byť na povrchu zlatisté.
Rožky s medvedím cesnakom
Potrebujeme:
500 g múka hladká
250 g maslo
1 ks vajce
2 ks žĺtky
200 g smotana kyslá
cca 100 ml mlieko studené (+-)
20 g droždie
Plnka: Nadrobno nasekaný medvedí cesnak a maslo
1 vajce na potretie
Postup:
Do preosiatej múky rozdrobíme droždie, pridáme nakrájané, alebo nastrúhané studené maslo a aj ostatné prísady. Vymiešame jednotné cesto, podľa potreby pridáme mlieko.
Cesto je mäkké a pomerne lepivé cesto. Dáme ho na silne pomúčenú dosku a vypracujeme šúlok.
Cesto rozdelíme na šesť častí. Každú rýchlo zamiesime do bochníka, tie postupne vyvaľkáme do kruhu. Kám pracujeme s jedným bochníkom, ostatné si môžeme dať do chladničky.
Každý kruh potrieme plnkou a nakrájame na trojuholníky. Potom každý trojuholník zrolujeme a vytvarujeme rohlík, ktorý ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý rohlík potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 200 C do zlatista.
Írsky chlebík bez kysnutia
Potrebujeme:
450 g hladkej špaldovej múky
1 lyžička soli
1 lyžička kryštálového cukru
1 lyžička sódy bikarbóny
500 g bieleho jogurtu
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ, cukor, sódu bikarbónu a pridáme biely jogurt.
Všetky ingrediencie jemne premiešame, aby sa spojili do hladkého cesta. Dávajte však pozor, aby ste cesto nemiesli – stačí ho len zľahka premiešať, v tom spočíva jeho kúzlo. :-)
Cesto jemne premiestnime do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie a pomúčenými rukami jemne vytvarujeme tvar bochníka.
Misu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 50 minút, alebo kým chlieb nie je na povrchu chrumkavý. Necháme vychladnúť na mriežke a môžeme servírovať.
Rýchle domáce rožky
Potrebujeme:
2 lyžice cukru
100 ml vlažného mlieka
1 lyžica sušeného droždia
50 ml jogurtu
100 ml vody
1 vajce
2 lyžičky soli
500 g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
1 lyžica octu
100 ml oleja
Postup:
Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie, cukor a premiešame – necháme vyjsť kvások 10 minút.
Pridáme jogurt, vajce, soľ, postupne aj múku, prášok do pečiva, olej a ocot. Vymiešame cesto, ktoré necháme prikryté kysnúť 30 minút.
Cesto vyberieme z miksy a naolejovanými rukami a rozdelíme na dve časti.
Každú rozdelíme na ďalších 5 častí a každú vyformujeme do tvaru guličky.
Potom každú rozvaľkáme a zrolujeme.
Takto prirpavené rožky ukladáme na plech vyložený papierom. Necháme stáť 30 minút.
Potrieme vodou.
Pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút. Po upečení opäť potrieme vodou,
Video postup nájdete TU.
Acidkový chlebík bez kysnutia
Potrebujeme:
280 g preosiatej špaldovej hladkej múky
170 g preosiatej pohánkovej múky (môžeme použiť aj ražnú múku)
2 tégliky bieleho acidka
1 lyžičku soli
1 lyžičku hnedého cukru
1 lyžičku jedlej sódy
1 lyžičku mletej rasce
Do cesta môžeme pridať aj semienka podľa chuti
Na posypanie:
Voliteľné: 1 lyžičku sezamových semienok
Postup:
Muku zmiešame s ostatnými suchými prísadami a postupne pridávame acidko. Prísady zmiešame pomocou vidličky. Stačí aby sa prísady spojili, netreba pracne a dlho miešať. Cesto by malo byť lepivé.
Pripravíme si formu na pečenie, ktorú je dobré predhriať v rúre – ideálna je jánska misa alebo podlhovastá forma na pečenie s vyššími okrajmi.
Predhriatu formu vystelieme papierom na pečenie, ktorý trochu pomastíme olejom a vyklopíme do nej cesto. Cesto môžeme podľa potreby trochu vyformovať rukami, aby mal chlebík pekný tvar. Môžeme posypať semienkami alebo rascou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 50 minút. Chlebík počas pečenia sledujeme, kedže každá rúra pečie inak.
Lenivé pagáče z kyslej smotany
Potrebujeme:
- 500 g polohrubej múky
- 1 tuk na pečenie
- 1 kelímok kyslej smotany
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 lyžička soli
- 1 žĺtok
- na potretie 1 vajce a sézamové semienka alebo mak na posypanie
- tuk na vymastenie plechu
Postup:
Zo surovín izbovej teploty vymiesime cesto. Cesto vyvaľkáme, formičkou vykrajujeme menšie pagáčiky a poukladáme ich na vymastený plech.
Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sézamovými semienkami alebo makom a upečieme vo vyhriatej rúre dozlatista.
Lacné domáce dalamánky
Potrebujeme:
1 hrnček hladkej ražnej múky
1,5 hrnčeka polohrubej múky
1/2 hrnčeka hladkej múky
3 lyžičky soli (nie kopcovité)
1/2 lyžičky octu
1,5 hrnčeka vody
1/3 lyžičky sušeného droždia
Mletú rascu
Na vrch:
Hrubozrnná soľ
Mak, rasca alebo semienka podľa chuti
Postup:
V miske si najskôr zmiešame oba druhy múky a pridáme aj ostatné sypké prísady – rascu, soľ a droždie. Potom pridáme tekuté prísady – ocot, vodu a rýchlo zmiešame, aby nám vznikla jednotná hmota. Cesto prikryjeme fóliou a necháme 12 hodín odpočívať.
Na druhý deň si pripravíme pomúčenú pracovnú dosku (pomúčime ražnou múkou). Pomúčenými rukami cesto premiesime a rozdelíme na 8 bochníkov. Cesto sa lepí, preto majte múku poruke.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme, necháme podkysnúť, kým sa rúra zahreje. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút – alebo kým dalamánky nebudú zlatisté.
Mäkučké pagáče z cmaru, bez kysnutia
Potrebujeme:
2 a ½ šálky hladkej múky
½ šálky masti
1 a ¼ šálky cmaru
2 lyžice mlieka
1 lyžicu cukru
1 lyžicu prášku do pečiva
2 lyžičky soli
½ lyžičku jedlej sódy
Maslo na potretie
1 šálka = 230 ml
Postup:
Z tejto dávky vám vyjde približne 12-14 menších sušienok.
Najskôr si rúru nastavíme na 200 stupňov Celzia.
Potom v miske zmiešame suché prísady a do tejto zmesi postupne vmiešame masť a vmiešame do suchých prísad – zmes bude mať drobivú konzistenciu.
Potom v ceste urobíme jamku a do tej postupne lejeme cmar. Miesime, kým cesto nezíska hladkú štruktúru (ak je cesto príliš husté alebo naopak riedke, pridáme cmar alebo naopak múku).
Cesto rozvaľkáme na tenší plát a vyrezávame z neho kruhy. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme mliekom a pečieme 13-15 minút, alebo kým nie sú na povrchu zlatisté.
Hneď po dopečení môžeme potrieť maslom.