Univerzálne cesto zo sáčku, vydrží aj týždeň: V chladničke mám vždy aspoň jeden balíček, stačí len vybrať a hneď máte pizzu, buchty aj koláče!

Konečne cesto, ktoré môžete použiť na všetko – od pizze, cez domáce žemle, slané buchty, ale aj sladké koláče a ďalšie dobroty od výmyslu sveta. Je úplne jednoduché a v chladničke vám vydrží skutočne dlho – tiež ho volám „bláznivé vreckové cesto“.
[mashshare]

Konečne cesto, ktoré môžete použiť na všetko – od pizze, cez domáce žemle, slané buchty, ale aj sladké koláče a ďalšie dobroty od výmyslu sveta. Je úplne jednoduché a v chladničke vám vydrží skutočne dlho – tiež ho volám „bláznivé vreckové cesto“.

Potrebujeme:

220 ml vlažného mlieka

2 lyžičky cukru

80 g čerstvého droždia (alebo 4 lyžičky sušených kvasníc)

1 kg múky hladkej

3 lyžičky soli

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

3 lyžičky prášku do pečiva

360 g prírodného jogurtu

2 celé vajcia

Postup:

Mlieko zmiešame v miske s droždím a cukrom, Počkáme kým vyjde kvások a potom pridáme ostatné prísady a pomocou šľahača s nástavcami na miešanie cesta, vymiešame jednotné hladké cesto. Cesto by malo byť mäkké a pružné, ak sa vám zdá suché, pridáme viac mlieka, ak príliš riedke, pridáme viac múky. Ak chcete cesto použiť hneď, jednoducho ho nechajte 15-20 minút stáť a následne s ním môžete pracovať. Ak si ho chcete odložiť na neskôr, hneď ho preložte do vrecka, vytlačte vzduch a zaviažte, potom vložte do väčšieho vrecka (ak by cesto príliš narástlo, môže sa prvé vrecko roztrhnúť). V chladničke vám pokojne vydrží 3-4 dni, ak cesto dovtedy nevyužijete, dajte ho pokojne do mrazničky, cestu ani zmrazenie neuberie na chuti.

[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes