Tento chlebík robila moja starká a vydrží vám naozaj celý týždeň.
Robím ho už 20 rokov, odporúčam každému, kto chce poctivé domáce pečivo.
Dnes som si na tento recept spomenula, pretože ho jedna pani spomínala v skupine o varení a preto som sa rozhodla, napísať vám.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Podľa mňa by sa na takéto recepty nemalo zabudnúť, sú vzácne a veľmi dobré. :-)
Potrebujeme:
3 hrnčeky hladkej múky (používame múku 00 – ja dávam pohronský ruskov)
20 g čerstvého droždia
1 lyžička rasce celej
3 lyžičky soli
1 a 1/4 hrnčeka vody
Voliteľné:
Rasca
Semienka
Hrubozrnná soľ
Postup:
Postupujeme ako pri príprave klasického cesta.
Z trochy teplej vody, droždia a cukru zmiešame kvások – počkáme, kým vyjde.
Potom všetko spolu spracujeme – poriadne vymiesime rukami.
Necháme aspoň 3 hodiny kysnúť (ja nechávam aj dlhšie).
Pri tomto chlebíku platí pravidlo, že čím dlhšie cesto kysne, tým viac dierok bude mať po upečení.
Nastavíme si rúru na 250 stupňov.
Vykysnuté cesto vyformujeme na bochníky a uložíme na plech alebo misu vystlanú papierom pečenie, alebo klasicky vymastenú bravčovou masťou, prípadne olejom.
Chlebík je dôležité správne piecť (teda pri správne teplote), takže pri teplote 250 stupňov pečieme prvých 15 minút.
Potom znížime na 220 stupňov a pečieme ešte približne 35 minút.
Každá rúra pečie inak, ale + – 5 minút by malo stačiť.
Ešte horúci chlebík z rúry potrieme vodou a necháme ho vychladnúť.
Skladujeme ako klasické pečivo, je výborný! ja skladujem chlebík zabalený v plátennej utierke.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
recept nám poslala Ľubka Backová