plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto nie je článok, ale pre každú gazdinku hotový poklad: 12 receptov na najlepšie palacinkové cesto – toto si uložte!

Ak máte radi palacinky, toto si určite uložte, najlepšie recepty na jednom mieste!

domáce palacinky

© Depositphotos

Domáce palacinky

Ak chcete urobiť vynikajúce palacinky doma , budete potrebovať dve veci: dobrú panvicu a trochu trpezlivosti.

Ako pripraviť palacinky – základ

Všetky zložky musia byť izbovej teploty. Najprv premiešajte vajíčka so soľou, cukrom a mliekom. Potom v prípade potreby pridajte prášok do pečiva a jemne premiešajte.

domáce recept na palacinky

© Depositphotos

Ak chcete, aby sladké palacinky voňali, pridajte vanilku, škoricu alebo citrusovú kôru do cesta.

Vždy preosejte múku na palacinky. Cesto tak bude bez hrudiek a palacinky budú vzdušné.

Nechajte hotové cesto odpočinúť 15-30 minút. Pred pečením pridajte rastlinný olej. Takže palacinky sa neprichytia na panvicu.

domáce palacinky recept s fotografiami

© Depositphotos

Ideálne cesta na tenké palacinky by mala byť mierne husté, podobné kvapalnej kyslej smotane.

Najlepšie je piecť palacinky na panvici s hrubším dnom. Dobre sa prepečú a  budú mať  krásnou zlatou kôrkou.

Jediným spôsobom je namazať panvicu s rastlinným olejom – na začiatku pečenia. Oleja by nemalo byť veľa, inak by boli palacinky veľmi tučné.

.domáce palacinky recept krok za krokom

© Depositphotos

Prípadne môžete pridať olej rovno do cesta. Pečte palacinky v dobre zohriatej panvici.

Otočte palacinku hneď, ako sa zmení na zlatú farbu. Aby ste ju neroztrhli, použite tenkú drevenú alebo silikónovú špachtľu, ale nie kovovú.

domáce palacinky na kefíre

© Depositphotos

Vložte hotové palacinky pokladajte na rovnú plochu. Každú je dobré potrieť maslom.

domáce palacinky s mliekom

© Depositphotos

Palacinky s mliekom – jednoduché

Prísady:

  • 250 ml mlieka
  • 4 vajcia
  • 150 g múky
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 2 polievkové lyžice  rastlinný olej
  • štipka soli

Kefírové palacinky

domáce palacinky na vode© Depositphotos

Potrebujeme:

  • 200 ml kefíru
  • 1 šálku hl. múky
  • 1 vajíčko
  • 0,5 šálky vriacej vody
  • 1 polievková lyžica. l. rastlinný olej
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • štipka soli

Zmiešajte vajcia, cukor, kefír, prášok do pečiva a múku. Nechajte cesto odpočinúť 15 minút a nalejte vriacu vodu. Rozmiešajte pridajte rastlinný olej a začnite piecť.

Palacinky na vode

domáce palacinky

© Depositphotos

Potrebujeme:

  • 1.5 šálky vody
  • 1 vajíčko
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 1 šálka hl. múky
  • 3 polievkové lyžice rastlinný olej
  • štipka soli

Palacinky s majonézou – veľmi jemné

domáce ryby palacinky

© Depositphotos

Potrebujeme:

  • 0,5 litra teplej vody
  • 9 lyžíc hl. múky
  • 2 polievkové lyžice majonézy
  • 2 vajcia
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • štipka soli

Palacinky s majonézou sú úžasne jemné, vláčne a oveľa lahodnejšie ako tie z mlieka. V chladničke neoschnú, ale zostávajú tak jemné ako po upeční.

Palacinky na vriacej vode (zaparené)

domáce lahodné palacinky© Depositphotos

Potrebujeme:

  • 600 ml vriacej vody
  • 600 ml mlieka
  • 2 šálky hl. múky
  • 0,5 lyžičky. škrob
  • 4 vajcia
  • 3 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 3 polievkové lyžice cukru
  • 0,5 lyžičky soli

Tieto palačinky na puding sú pravdepodobne najspoľahlivejšie, netrhajú sa a dajú sa krásne zabaliť. Zmiešajte vajíčka, soľ a cukor šľahačom. Pridajte vriacu vodu a dobre premiešajte. Pokračujte v šľahaní, pridajte mlieko, nasleduje škrob, múka a rastlinný olej. Nechajte cesto stáť 15 minút a začnite piecť palacinky v horúcej panvici.

Palacinky s kvasnicami

domáce palacinky na vode

© Depositphotos

Potrebujeme:

  • 1 lyžička sušené droždie
  • 250 g hl. múky
  • 500 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 3 polievkové lyžice cukru
  • 0,5 lyžičky. soľ
  • olej na pečenie

Kvasnicové palacinky sú vždy napufkané a krásne jemné. Sušené kvasnice je možné nahradiť čerstvým a naopak 15 g čerstvého droždia sa rovná 1 lyžičky sušeného.

doma palacinky

© Depositphotos

Rozpustite polovicu cukru v teplom mlieku a pridajte droždie. Po 15 minútach pridajte vajcia, zvyšný cukor a soľ. V malých častiach pridajte preosiatu múku a nakoniec rastlinný olej. Nechajte cesto ísť po dobu 30 minút, premiešajte a začnite piecť.

Bezlepkové palacinky

domáce palacinky ako variť

© Depositphotos

Potrebujeme:

  • 200 gramov ryžovej, ovsenej alebo kukuričnej múky (stačí namlieť ovsené vločky)
  • 400 ml mlieka
  • 20 g škrobu
  • 2 vajcia
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • štipka soli

Sladké palacinky s jablkami

domáce palacinky s receptom na mlieko

© Depositphotos

Potrebujeme:

  • 220 g múky
  • 250 g jogurtu alebo kefíru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 4 vajcia
  • 4 lyžice cukru
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 1-2 jablká
  • 0,5 lyžičky. škorica

Jablká nakrájajte na tenké plátky alebo kocky a premiešajte so škoricou. Nechajte stáť 15 minút a pridajte ich na hotové cesto na pancake. Smažte palacinky na dvoch stranách.

Najjednoduchší recept na palacinky z minerálky

Skvelý recept na vynikajúce cesta na palacinky . Je to skutočne jednoduché a hravo ich zvládne pripraviť aj začiatočník. Ešte sa mi nestalo, že by sa mi nevydarili! :-)

Potrebujeme:

500 ml mlieka

2 lyžice sýtenej minerálky

3 vajcia

Štipku soli

250 g hladkej múky

Na vyprážanie:

Tuk

Postup:

V miske rozmiešame vajíčka so soľou a mliekom. Postupne – po troškách pridávame múku, kým nevznikne hladké tekuté cesto. Nakoniec primiešame minerálku.

Na panvici zahrejeme tuk (olej alebo maslo) a naberačkou dávkujeme jednotlivé palacinky.

Vyprážame z oboch strán dozlatista.

Podávame s náplňou podľa chuti.

Viedenské tvarohové palacinky zapečené v rúre

Túto dobrotu nám robievala mama vždy pri špeciálnych príležitostiach. Predstavte si najlepšie palacinky, aké ste kedy jedli a vynásobte chuť minimálne 100x. Len potom sa možno priblížite úžasne lahodnej chuti zapečených viedenských palaciniek. :-)

Potrebujeme:

Na palacinky:

250 g hladkej múky

2 žĺtky

3 lyžičky kryštálového cukru

Štipku soli

2 lyžice oleja

400 ml mlieka

200 ml perlivej minerálky (ak je cesto príliš husté, pridajte viac minerálky)

Náplň:

750 g jemného tvarohu

5 lyžíc práškového cukru

1 bal. vanilkového cukru

2 lyžice hrozienok

2 bielky

1 lyžičku citrónovej kôry

Na zaliatie:

200 ml mlieka

2 ks vajec

2 lyžice kryštálového cukru

1 bal. vanilkového cukru

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame všetky ingrediencie na prípravu cesta na palacinky a potom na troche rastlinného oleja vyprážame jednotlivé palacinky z oboch strán dozlatista. Malo by nám vyjsť 10-12 kusov palaciniek.

Tvaroh zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou a snehom, ktorý ušľaháme z vaječných bielkov.

Palacinky naplníme krémom, zrolujeme a prekrojíme na polovice. Plnené palacinky ukladíáme dozapekacej misy – prekrojenými koncami nahor.

Nakoneic si pripravíme zálievku na palacinky. Mlieko vymiešame so žĺtkami a oboma druhmi cukru. Potom jednoducho prelejeme palacinky .

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov, kým zálievka nezhustne.

Ešte horúce palacinky posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.

Jogurtové palacinky s banánom

Vyskúšajte palacinky z lahodného cestička a sladkých banánov.

Potrebujeme:

2 vajcia

2 lyžice cukru

1 bal. vanilkového cukru

180 g bieleho jogurtu

110 g hladkej múky

Štipku soli

1 lyžičku prášku do pečiva

1 banán

Olej na vyprážanie

Postup:

Vajcia rozšľaháme s oboma druhmi cukru, pridáme jogurt a postupne aj múku s práškom do pečiva a štipku soli. Vymiešame hladké cesto – podľa potreby môžeme pridať ďalšiu múku, ak je cesto príliš riedke – cesto by malo byť hustejšie ako pri bežných palacinkách.

Na panvici rozpálime trochu oleja a naberačkou dávkujeme jednotlivé palacinky. Na palacinky uložíme krúžky banánov a vypražíme z oboch strán.

Tvarohové palacinky s ovocím

Lahodné palacinky, tvaroh, smotana a vaše obľúbené ovocie. Dajte si skvelý a rýchly dezert s vynikajúcou chuťou! :-)

Potrebujeme:

500 ml mlieka

4 lyžice oleja

2 vajcia

1 lyžicu cukru

Štipku soli

8-9 lyžíc hladkej múky

Náplň:

400 g tvarohu

8 lyžíc kyslej smotany

Práškový cukor podľa chuti

Banány, mandarinky, kivi alebo iné ovocie

Postup:

Najskôr si pripravíme cesto na palacinky. Mlieko zmiešame s vajciami, cukrom, preosiatou múkou a soľou. Vymiešame hladké cesto. Nakoniec pridáme rastlinný olej a premiešame. Cesto necháme 10 minút odstáť.

Potom vyprážame na panvici s neriľnavým dnom, z oboch strán dozlatista.

Keď sú všetky palacinky prirpavené, v miske zmiešame tvaroh, smotanu a cukor. Rovnako pripravíme aj ovocie – očistíme a nakrájame na menšie kúsky.

Palacinky potrieme tvarohovo-smotanovou zmesou, na kraj uložíme kúsky ovocia a zrolujeme. Hotové rolky prikryjeme fóliou a uložíme na 30 minút do chladničky.

Podávame nakrájané na menšie kúsky.

Čokoládové placinky z jogurtového cesta

Vyskúšajte palacinky v tmavom prevedení s vôňou čokolády.

Potrebujeme:

4 vajcia

60 g horkej čokolády

1 šálku hladkej múky

1 šálku mlieka

¾ šálky bieleho jogurtu

2 lyžice čokoládového sirupu

2 lyžice cukru

2 lyžičky prášku do pečiva

Lyžičku soli

Rastlinný olej

Postup:

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli.

V miske zmiešame rozpustenú čokoládu s vajciami, múkou, mliekom, sirupom, jogurtom, cukrom, práškom do pečiva a soľou. Vymiešame do hladka. Necháme 5-10 minút odpočívať na chladnom mieste.

Na panvici rozpálime trochu oleja a palacinky vypražíme z oboch strán.

Podávame s obľúbenými prísadami (smotana, marmeláda, tvaroh,…)

Bublinkové palacinky

Tieto palacinky mi pripomínajú vôňu detstva, pretože nám ich vždy pripravovala naša starká. Rozhodla som sa, že tento víkend začnem s krásnou spomienkou na ňu a s chuťou lahodných bublinkových palaciniek.

Potrebujeme:

3 a ¼ šálky mlieka

10 g sušeného droždia

500 g hladkej múky

2 vajcia

2 lyžice cukru

1 lyžičku soli

2 lyžice oleja

Postup:

1/4 šálky mlieka zahrejeme, pridáme droždie, lyžičku cukru a štipku soli. Necháme odpočívať na teplom mieste, kým nevyjde kvások.

Do kvásku postupne pridávame vajcia, múku, zvyšné mlieko, cukor a soľ. Vypracujeme hladké cesto bez hrudiek. Nakoniec pridáme olej a cesto opäť premiešame.

Cesto necháme zakryté odpočívať na teplom mieste. Že je cesto správne vykysnuté zistíme podľa toho, že približne štvornásobne zväčší svoj objem.

Hotové cesto pomocou naberačky nalejeme na rozpálenú panvicu a vypražíme ako klasické palacinky. Palacinkové cesto bude na panvici vytvárať malé, praskajúce bublinky – podľa toho vieme, že je správne pripravené.

Podávame s džemom, šľahačkou, tvarohom alebo kyslou smotanou.

Najlepšie recepty na dnes