plny-hrniec_transparent_negativ.png

Na zemiaky, ryžu a cestovinu ani nepomyslíte: 12 fantastických príloh z cukety – kilá stratíte bez diéty!

Cuketa je moja obľúbená zelenina – svieža, šťavnatá a navyše, obsahuje len minimum kalórií. Jej príprava je jednoduchá a dá sa využiť na množstvo skvelých a chutných receptov. Prinášame vám vynikajúce letné prílohy s cukety, ktoré nielen zasýtia, ale pomôžu aj pri zdravom chudnutí.

Potrebujeme:

300 g mrkvy

300 g cukety

2 lyžice hustého bieleho  jogurtu

Vetvička tymiánu – alebo sušený tymián

2 strúčiky pretlačeného cesnaku

1/2 lyžičky mletej papriky

1/2 lyžičky soli

Šťava z polovice citróna

Štipka chilly

Olivový olej

Postup:

Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj cukety. Jogurt zmiešame s tymianom, cesnakom a všetkými ostatnými surovinami okrem oleja.

Pripravíme plech  ľahko potretý olejom alebo vystlaný papierom na pečenie (ja zvyknem potierať aj papier trochou oleja). Mrkvu a cuketu zmiešame s ochuteným jogurtom a poriadne premiešame.

Pečieme na 200 stupňoch, cca 35 minút, do zlatej farby a do mäkka. Medzitým asi po 15 minútach premiešame, pretože jogurt už sa vsiakne a  pokvapkáme  olivovým olejom.

Ľahká cuketová roláda

Zabudnite na vyprážané placky z cukety: Cesto len vylejte na plech, zrolujte a máte super chutnú letnú chuťovku bez zrnka múky!

Potrebujeme:

2 cukety

5 vajec

2 strúčiky cesnaku

50 g parmezánu

Soľ a korenie

Na náplň:

200 g tvarohu, syrokrému, alebo smotanového syra (prípadne obľúbenú nátierku)

100 g šunky nakrájanej na plátky

Poznámka: do cesta môžete pridať ovsené vločky a v tom prípade stačia aj 3 vajcia

Postup:

Cuketu umyjeme, nastrúhame a osolíme – necháme 15 minút vypotiť a zlejeme šťavu. Potom pridáme vajcia, pretlačený cesnak,  syr a vymiešame jednotnú hmotu, ktorú rovnomerne navrstvíme na plech na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov asi 20 minút – alebo, kým cesto nie je zlatisté.

Potom jednoducho necháme vychladnúť, potrieme syrom a uložíme plátky šunky. Zrolujeme a môžeme podávať.

Do cesta môžete pridať obľúbené korenie, zelené bylinky alebo napríklad aj nakrájanú chilli papričku, ak obľubujete pikantné chuťovky.

Falošný zemiakový šalát

Falošný zemiakový šalát, z ktorého nepriberiete ani gram: Je taký fantastický, že si u nás doma nikto nevšimol, že v ňom vôbec nie sú zemiaky!

Potrebujeme:

3 pevné cukety

1 cibuľu

1 zelené jablko

1 väčšiu mrkvu

1/4 zeleru

2 vajcia na tvrdo

kyslé uhorky podľa chuti

Šunku, soľ a korenie

Biely jogurt, alebo domácu majonézu bez oleja

Postup:

Cukety, mrkvu a zeler dáme variť na paru. Cuketu je lepšie nechať vcelku, inak nasiakne moc vodou a šalát bude príliš riedky.

Ostatné ingrediencie nakrájame na drobné kocky tak, ako sme zvyknutí u klasického zemiakového šalátu.

Uvarenú zeleninu  necháme úplne vychladnúť a potom ju pokrájanú pridáme k šalátu. Osolíme, okoreníme a vmiešame jogurt alebo domácu majonézu. Premiešame, ochutíme a necháme uležať v chladničke.

Cuketové paličky

Cuketu stačí nakrájať, obaliť v smotanovo-horčicovom cestíčku a máte pochúťku lepšiu ako hranolky!

Potrebujeme:

1 cuketu – mladú aj so šupou

1 lyžicu horčice

2 lyžičky octu

½ šálky strúhanky

Soľ a čierne korenie podľa chuti

1 šálku kyslej smotany

1 ks cibule

2 lyžičky medu

100 g nadrobno nastrúhaného syra

Voliteľné: bazalka, červená paprika, oregano

Postup:

Cuketu umyjeme a nakrájame na pásiky – podobne ako hranolky.

Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na troche oleja dozlatista. Potom ju preložíme do mixéra a zmiešame s medom, horčicou, octom, soľou a korením. Rozmixujeme dohladka, primiešame smotanu a opäť všetko spolu dobre premiešame.

Kúsky cukety obalíme najskôr v smotanovej zmesi a potom v strúhanke, ktorú sme si zmiešali so syrom a ľubovolnými koreninami.

Kúsky cukety uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 170 stupňov 15-20 minút. Chuťovka je pripravená, keď je povrch zlatistý.

Výborná pečená cuketa

Potrebujeme:

Cuketu

Hladkú múku

1 vajce

1 lyžičku bieleho jogurtu

1 strúčik cesnaku

Strúhanku a najemno nastrúhaný syr v pomere 2:1 (už som skúšala aj celkom bez strúhanky len so syrom a bolo to tiež výborné)

Olej

Korenie, soľ

(Ak nemáte čerstvý cesnak použite sušený a pridajte ho priamo do strúhanky a syra)

Postup:

Cuketu nakrájame na kolieska a každé balíme najskôr v múke, potom vo vajíčku zmiešanom s pretlačeným cesnakom, soľou a jogurtom. Nakoniec obalíme v strúhankovo-syrovej zmesi. Kolieska uložíme na plech vymastený olejom a ešte zľahka potrieme olejom.

Rúru nastavíme na 180 stupňov asi 20 minút, po 10-tich minútach kolieska poprevraciame. Podávame s omáčkou podľa chuti.

Cuketové hranolky

Potrebujeme:

4 menšie cukety

Kôru z 1 citróna

2 lyžice olivového oleja

2 strúčiky cesnaku

¾ šálky nastrúhaného parmezánu

Soľ

Čierne mleté korenie

Postup:

Rúru nastavíme na 180 stupňov. Cukety umyjeme (nemusíme šúpať) a nakrájame na hrubšie hranolky – prekrojíme na polovicu a každú polovicu ešte na polovicu.

V miske zmiešame olej, prelisovaný cesnak a citrónovú kôru.

Jednotlivé hranolky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pomocou štetca nanesieme na hranolky olejovo-cesnakovú zmes. Hranolky osolíme, okoreníme a nakoniec posypeme  nastrúhaným syrom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 11-13 minút (máme nastavené pečenie z vrchu aj z dola). Potom premiestnime plech na čo najvyššie miesto v rúre a nastavíme len pečenie z vrchu. Pečieme, kým sa syr nesfarbí do zlatista.

Pečená zelenina v citrónovej marináde

Potrebujeme:

2 cukety

1 baklažán

2 paradajky

1 červenú cibuľku

1 červenú papriku

4 strúčiky cesnaku

20 ml citrónovej šťavy

Zväzok petržlenovej vňate nasekanej najemno

Olivový olej

Soľ

Sušené bylinky (tymián, bazalka, oregano,…)

Postup:

Papriku, baklažán, rajčiny a cukety umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľu nakrájame na štvrtinky a cesnak na tenké plátky. Všetky kúsky zeleniny a petržlenovú vňať zmiešame, ochutíme soľou, bylinkami, zalejeme citrónovou šťavou a pokvapkáme olivovým olejom. Premiešame a necháme chvíľu marinovať.

Zeleninu potom preložíme na plech alebo do zapekacej misy a prikryjeme fóliou. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút. Potom fóliu zložíme a pečieme ešte 10-15 minút.

Podávame ako prílohu k mäsu.

Sedliacka cuketová baba

Potrebujeme:

2 menšie cukety (asi 500-600g)

150 g mäska čo chladnička dala (ja som dala šunku)

150 – 200 g syra

2 väčšie vajcia alebo 3 menšie

4 strúčiky cesnaku

Koreniny podľa chuti, alebo čerstvé bylinky (majoránka, oreáno, rasca…)

1-2 lyžice kyslej smotany – voliteľné

1/2 bal. prášok kypriaci

Soľ a korenie podľa chuti

1 šálka celozrnnej strúhanky

Olej

Postup:

Na veľkom strúhadle si nastrúhame do veľkej misy celú cuketu. Pridáme nastrúhaný syr, smotanu a údeniny nakrájané nadrobno. Pridáme čerstvé nasekané bylinky alebo sušené bylinky podľa chuti. Pridáme aj vajcia, strúhanku (trošku odložíme na vysypanie plechu), pretlačený cesnak, kypriaci prášok, soľ a čierne korenie podľa chuti. Rozmiešame a naložíme do vyššieho plechu, ktorý sme si predtým vymastili olejom a vysypali troškou strúhanky. Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote asi 180 stupňov pol hodinu. Ale pre istotu aj kontrolujeme, či je krásne upečená.

Pečená cuketa s omáčkou

Potrebujeme:

150 ml mlieka (alebo smotany na varenie)

2 ks mladej cukety

3 vajcia

2-3 strúčiky cesnaku

70 g parmezánu

3 lyžice hladkej múky

Pol zväzku petržlenu nasekaného najemno

Soľ a mleté korenie podľa chuti

Bazalku podľa chuti

3 lyžice oleja

Postup:

Plech vymastíme olejom a uložíme doň cuketu nakrájanú na menšie kúsky.

Vajcia rozšľaháme, pridáme k nim petržlenovú vňať, soľ, korenie, cesnak, mlieko a bazalku – dobre premiešame.

Nakoniec pridáme, syr a múku. Miešame dohladka.

Zmesou rovnomerne zalejeme cuketu.

Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme približne 40-45 minút (prípadne, kým nebude povrch zmesi zlatistý).

Cuketa zapečená so smotanovou omáčkou

Cuketa zapečená so smotanovou omáčkou

Potrebujeme:

3 ks mladej cukety

50 g masla

100 g sladkej smotany

2 vajcia

1 strúčiky cesnaku

Soľ, čierne korenie a sladkú papriku podľa chuti

Postup:

Cuketu umyjeme (nemusíme šúpať) a nakrájame ju na tenké kolieska. Kolieska posypeme soľou a necháme 15 minút vypotiť. Potom odstránime prebytočnú tekutinu.

45a6c0e08c1629a24dd76e69827b81d9_view_l

Zmäknuté maslo zmiešame so smotanou, vajciami a pretlačeným cesnakom.

Dochutíme soľou a korením.

Formu na pečenie vymastíme olejom alebo maslom a vyložíme kolieskami cukety. Cuketu prelejeme omáčkou, posypeme červenou paprikou a podľa chuti ešte môžeme osoliť a okoreniť.

2b38ee639f1a7173e35808809159009e_view_l

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov približne 30 minút.

Cuketové fašírky z rúry

Chutia ako vyprážané a pripravíte ich takmer bez oleja: Fantastické cuketové fašírky so syrom pečené v rúre!

Potrebujeme:

3 mladé cukety

2 vajcia

200 g najemno nastrúhaného syra

200 g syru feta

3 strúčiky cesnaku

Strúhanku

2-3 lyžice hladkej múky

Zväzok kôpru

Soľ, korenie, červenú papriku

Postup:

Cuketu a kôpor umyjeme. Cuketu nastrúhame, osolíme a necháme 15 minút odležať, aby sa uvolnila voda. Tú scedíme a pridáme strúhaný syr a aj rozdrobený syr feta.

Pridáme vajcia, najemno nasekaný kôpor, pretlačený cesnak, soľ, korenie, papriku a múku. Všetko dôkladne premiešame a zo zmesi tvoríme guličky, ktoré obalíme v strúhanke a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Roztlačíme rukou tak, aby vznikol tvar fašírky.

Fašírky pokvapkáme trochou oleja a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Počas pečenia obrátime.

Zmes môžete aj vypražiť, no rozhodne odporúčam pečenú ľahšiu verziu.

Ľahká cuketová roláda

Zabudnite na vyprážané placky z cukety: Cesto len vylejte na plech, zrolujte a máte super chutnú letnú chuťovku bez zrnka múky!

Potrebujeme:

2 cukety

5 vajec

2 strúčiky cesnaku

50 g parmezánu

Soľ a korenie

Na náplň:

200 g tvarohu, syrokrému, alebo smotanového syra (prípadne obľúbenú nátierku)

100 g šunky nakrájanej na plátky

Poznámka: do cesta môžete pridať ovsené vločky a v tom prípade stačia aj 3 vajcia

Postup:

Cuketu umyjeme, nastrúhame a osolíme – necháme 15 minút vypotiť a zlejeme šťavu. Potom pridáme vajcia, pretlačený cesnak,  syr a vymiešame jednotnú hmotu, ktorú rovnomerne navrstvíme na plech na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov asi 20 minút – alebo, kým cesto nie je zlatisté.

Potom jednoducho necháme vychladnúť, potrieme syrom a uložíme plátky šunky. Zrolujeme a môžeme podávať.

Do cesta môžete pridať obľúbené korenie, zelené bylinky alebo napríklad aj nakrájanú chilli papričku, ak obľubujete pikantné chuťovky.

Kolieska z cukety

V lete zabudnite na obložené chlebíky a jednohubky z pečiva: Zapečené cuketové kolieska so smotanou a syrom sú ľahšie a ešte chutnejšie!

Potrebujeme:

1-2 cukety

150 g strúhaného syra

1-2 strúčiky cesnaku

Kyslú smotanu (môžete zmiešať s majonézou, prípadne použiť len majonézu)

1 väčšiu paradajku

Voliteľné: Šunka, saláma, slaninka….

Postup:

Cuketu umyjeme, nemusíme šúpať a nakrájame na kolieska hrubé asi 1 – 1,5 cm. Cuketové kolieska uložíme na plech vymastený, alebo vystlaný papierom na pečenie. Osolíme a potrieme zmesou smotany, majonézy, syra a pretlačeného cesnaku. Môžeme pridať ľubovolné koreniny a jednoducho natrieme na kolieska cukety. Nakoniec uložíme na vrch koliesko paradajky a môžeme ešte posypať strúhaným syrom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 35-40 minút.

Marinovaná cuketa s kôprom a cesnakom

Toto je najjednoduchší a zároveň úžasne chutný spôsob, ako pripraviť cuketu. Vynikajúco sa hodí ako príloha ku grilovanému mäsku. Stačí vám len 20 minút a vynikajúce letné predjedlo je na svete.

Potrebujeme:

400-500 g cukety

60-70 ml slnečnicového oleja

3 strúčiky cesnaku

2 lyžice octu

1 lyžicu medu

Soľ a čierne korenie podľa chuti

1 zväzok kôpru

Postup:

Cuketu umyjeme osušíme a nakrájame na čo najtenšie plátky (použijeme veľmi ostrý nôž alebo krájač na zeleninu). Plátky cukety osolíme a necháme 10 minút odpočívať, kým cuketa pustí šťavu.

Cesnak pretlačíme a zmiešame s medom, octom, korením a olejom. Dôkladne premiešame. Z cukety odstránime prebytočnú šťavu, pridáme k nej najemno nasekaný kôpor a zalejeme marinádou. Premiešame a vložíme do chladničky.

Necháme marinovať 2 hodiny.

Cuketové kolieska s jogurtovou omáčkou

thumb-840x440

Rýchle, jednoduché a chutné. Vyskúšajte chrumkavé kolieska z cukety s jogurtovo-bylinkovou omáčkou.

Potrebujeme:

600 g cukety

200 g jogurtu

2 lyžice hladkej múky

1 strúčik cesnaku

Zväzok kôpru

1 lyžičku červenej papriky

Soľ podľa chuti

Postup:

Cuketu umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska (1cm). Každý kúsok posypeme soľou a pripravíme si omáčku.

Cesnak aj zelené bylinky nasekáme najemno. Pridáme joguert, červenú papriku, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.

Kúsky cukety osušíme papierovou utierkou a obalíme v hladkej múke (do múky môžeme pridať trochu soli a čierneho korenia).

Kolieska culety vyprážime na rastlinnom oleji dozlatista. Prebytočný olej odstránime kuchynskou utierkou.

Na plátky cukety navrstvíme omáčku a môžeme podávať.

Cuketa zapečená s paradajkami, paprikou a syrom

Rýchly a jednoduchý obed plný zeleniny, smotany a lahodného syra. Ak hľadáte tip na zdravý obed, ktorého prípravu zvládnete ľavou-zadnou, tento recept určite oceníte.

Potrebujeme:

1-2 ks paradajok

200-250 g cukety

1 červenú papriku

2 lyžice kyslej smotany

2-3 lyžice mlieka

1 vajce

40 – 50 g syra

Soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Cuketu očistíme a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 cm. Papriku očistíme, odstránime semienka a nakrájame na plátky. Rovnako nakrájame paradajky. Zapekaciu misu potrieme trochou rastlinného oleja a ukladáme do nej striedavo zeleninu.

Zeleninu posypeme soľou, korením a potrieme kyslou smotanou.

Vajcia rozšľaháme v miske s mliekom, trochou soli a korením.

Na zeleninu navrstvíme strúhaný syr a nakoniec zalejeme vajíčkovou zmesou.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, 30 – 35 minút.

Tento recept aj s fotopostupom nájdete TU.

 

Najlepšie recepty na dnes