Syrovo-cesnaková omáčka
Potrebujeme:
300 ml smotany na varenie
1 lyžicu masla
150 g strúhaného parmezánu (prípadne iného syra)
2-3 lyžice kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Čerstvú petržlenovú vňať
Postup:
Najskôr zahrejeme sladkú smotanu.
Keď je smotana teplá, pridáme maslo, pretlačený cesnak, parmezán a za stáleho miešania varíme, kým sa syr celkom nerozpustí.
Potom zložíme z plameňa a vmiešame kyslú smotanu a petržlenovú vňať alebo kôpor.
Pridávame k mäsu, cestovinám alebo obľúbeným domácim krekrom.
Smotanová omáčka na kyslo
Potrebujeme:
500 g húb
1 lyžicu bravčovej masti
2 guličky nového celého korenia
1 cibuľu
Soľ, korenie a špetku cukru
2 lyžice hladkej múky
1 téglik kyslej smotany
Ocot – asi 3-4 lyžičky
1 bobkový list
Postup:
Na panvici si roztopíme masť a opražíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľku.
Pridáme nakrájané huby a krátko orestujeme, potom podlejeme trochou vody, ochutíme soľou, koreninami, bobkovým listov a dusíme, kým huby nie sú mäkké.
Múku si rozmiešame v smotane a primiešame do hubovej zmesi, môžeme pridať aj trochu mlieka, ak sa nám zmes zdá príliš hustá.
Nakoniec pridáme ocot a špetku cukru, premiešame, zložíme z plameňa a môžeme podávať.
Na tanieri ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Krémová horčicová omáčka
Potrebujeme:
500 g čerstvých húb
2 lyžice hladkej múky
Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
1 kyslú smotanu alebo smotanu na šľahanie 33%
3 lyžice horčice
Postup:
Huby očistíme, nakrájame, preložíme na panvicu a pridáme vodu.
Osolíme a varíme bez pokrievky, kým huby nezmäknú a voda sa neodparí.
Potom zalejmeme smotanou v ktorej rozmiešame 2 lyžice múky a horčicu.
Niekoľko minút varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne.
Môžeme dochutiť soľou a koreninami. To je všetko, omáčka je hotová.
Na tanieri ju môžeme posypať petržlenovou vňaťou.
Divoká omáčka
Potrebujeme:
700 g bravčového karé nakrájaného na kúsky
4 lyžice bravčovej masti
4 stredne veľké kusy mrkvy
4 stredne veľké kusy petržlenu
1 stredne veľkú cibuľku
3 ks bobkového listu
1 lyžičku čierneho korenia
1 lyžičku sušenej majoránky
Pálivé korenie podľa chuti
1 lyžičku citrónovej šťavy
Soľ
1 lyžičku cukru
4 lyžičky horčice
330 g kyslej smotany
1 lyžicu hladkej múky
500 ml vody
500 g cestovín podľa chuti
Postup:
Na hlbšej panvici rozpustíte masť a opražíme na nej najemno nakrájanú cibuľku.
Potom pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen a aj mäso.
Chvíľu restujeme a keď sa mäsko zatiahne, podlejeme vodou, pridáme koreniny, bobkový list, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť, kým mäsko nezmäkne.
V miske zmiešame kyslú smotanu, horčicu, múku a postupne pridáme za stáleho miešania do mäsovej zmesi.
Keď omáčka zhustne, môžeme podávať.
Ako príloha je výborná ľubovoľná cestovina.