Zbierka vynikajúcich receptov na minútkové omáčky z kyslej smotany.
15-minútová omáčka s oravskou slaninkou a cesnakom
Potrebujeme:
150 g oravská slanina (šunka, párok, klobása, …)
1 téglik kyslá smotana
1 strúčik cesnaku
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
kúsok masla
100 g tavený syr (môžete použiť trojuholníčky alebo syr v črievku)
1 ks cibuľa
soľ, korenie
petržlenová vňať
Postup:
Cestoviny klasicky uvaríme v osolenej vode.
Na panvici orestujeme na troche masla slaninu s cibuľou.
Keď máme cestoviny uvarené prehodíme ich ku slanine s cibuľou, pridáme tavený syr a následnej aj kyslú smotanu, do ktorej sme prelisovali strúčik cesnaku, pridali korenie a soľ.
Všetko spolu na panvičke premiešame a môžeme podávať.
Omáčka z kyslej smotany a bambina
Potrebujeme (na 1 bal. cestovín):
2 vajcia
2 tégliky kyslej smotany
100 g strúhaného syra
(ja som dala aj hrudku nivy – asi 50 g)
1 tavený syr v črievku (babmbino)
200-300 g šunky (alebo grilované kuracie prsia)
Oregano, bazalka, petržlenová vňať, soľ
Postup:
Polovicu uvarených cestovín, nakrájanej šunky a syra nasypeme do zapekacej misy, zalejeme smotanou vymiešanou s vajíčkami, taveným syrom, soľou a koreninami (ja som dala aj hrudku nivy).
Pridáme zvyšok cestovín, šunku, petržlenovú vňať, polejeme druhou polovicou zmesi a posypeme syrom.
Dáme do rúry vyhriatej na 200°C cca 20 minút.
Deti by ich jedli aj o polnoci!
Ak chcete podávať hneď, vajcia vynechajte, omáčku zmiešajte, pridajte na panvicu a do nej pridajte uvarené cestoviny.
Stačí len prehriať a môžeme podávať.
Karfiol zapečený s omáčkou z kyslej smtoany
Potrebujeme:
Karfiol – 1 ks. (stredne veľký)
Kyslá smotana – 3-4 lyžice
Majonéza – 2 lyžice
Horčica – 1 lyžička
Syry – 100 g
Vajcia – 2 ks
Mletý čierny korenie
Soľ
Moja forma je 20×30 cm
Voliteľné (1-2 strúčiky cesnaku)
Postup:
Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a dáme predvariť do vody – varíme domäkka, ale nie tak, aby sa karfiol celkom rozvaril.
Medzitým si v miske zmiešame prísady na zálievku.
V miske rozmiešame vajcia, pridáme smotanu, majonézu, horčicu, ochutíme soľou, korením, rozmiešame.
Ak chcete, môžete do zmesi pridať aj pretlačený cesnak.
Karfiol navrstvíme do zapekacej misy a zalejeme zálievkou.
Posypeme syrom a pri teplote 180 stupňov dáme zapiecť na 15-20 minút.
To je všetko, vynikajúca príloha, alebo chutná večera či obed je na svete.
7-minútová syrová omáčka
Potrebujeme:
1 lyžicu masla
1 lyžicu olivového oleja
1 menšiu cibuľu
200 g šunky nakrájanej na kocky
150 g slaniny
2 črievka taveného syra
250 ml mlieka
Smotanu kyslú (cca 50-100 ml)
100 g tvrdého syra nastrúhaného
Voliteľné:
Malá konzerva kukurice
Petržlenovú vňať
Postup:
Na panvici rozpustíme maslo, olej a podusíme cibuľku.
Pridáme slaninu, šunku a smažíme asi 5 minút.
Následne zalejeme mlieko, pridáme syr a miešame, kým sa syr nerozpustí.
Potom do zmesi pridáme tavený syr, dochutíme soľou a ľubovolnými koreninami.
Keď zmes zovrie, pridáme smotanu a keď zmes začne vrieť, zložíme z plameňa.
Omáčka je redšia a môžeme zahustiť hladkou múkou.
Minútková cuketová omáčka na špagety
Potrebujeme
Cestoviny podľa chuti alebo halušky uvarené podľa návodu
3 stredné cukety
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
olivový olej
50 g strúhaného syra
1 bambino (alebo iný tavený syr v črievku)
Kyslú smotanu na zjemnenie (množstvo podľa chuti, dala som 1 téglik, dá sa použiť aj sladká smotana, prípadne aj šľahačková)
Na ochutenie – zeleninový bujón bez glutamanu, prípadne soľ, bazalka, oregano)
Postup:
Cukety umyte a nastrúhame – ja som cuketu ošúpala, kedže som mala staršiu zeleninu, ale ak je čerstvá, šúpať netreba – omáčka bude zelenkavá.
Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu, do sklovita, pridáme cuketu a restujeme, kým cuketa nezmäkne. Mladá cuekta pustí veľa šťavy, ak je šťavy málo, môžete pridať trochu vody, alebo vývaru.
Pridáme zeleninový bujón (bez glutamátu) a koreniny podľa chuti.
Ku koncu pridáme pridáme pretlačený strúčik cesnaku, syr a bambino – rozpustíme.
Nakoniec vmiešame kyslú smotanu (alebo sladkú) a môžeme rozmixovať alebo nechať len tak.
Do omáčky pridáme cestoviny, premiešame a môžeme pridať aj kúsky kuracej šunky, alebo kuracie mäsko.
Ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Ide o veľmi univerzálny recept, môžete pridať aj viac druhov syra, maslo, alebo experimentovať s koreninami – veľmi dobre v omáčke chutí muškátový oriešok. Je to na vás, stačí ochutnávať a doladiť podľa svojej chute.
My máme najradšej verziu s kyslou smotanou.