K týmto fánkam netreba veľa slov, treba ich určite vyskúšať. Sú úžasne chutné a chrumkavé, skrátka, neodolateľné!
Potrebujeme:
300 g múky
2 vajcia
50 ml mlieka
1/2 ČL soli
1 PL cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
50 g masla alebo smotany
olej na vysmážanie
práškový cukor na posypanie
Ak pripravujete fánky len pre dospelých, môžete pridať do cesta trochu rumu, alebo koňaku. Budú ešte chrumkavejšie.
Postup:
V miske vyšľahajte vajcia, mlieko, soľ, cukor a maslo. Postupne pridávajte preosiatu múku. Cesto najskôr miešajte, aby sa ingrediencie spojili a potom preneste na pracovnú dosku a mieste rukami. Tento proces trvá asi 10 minút. Cesto by malo byť homogénne, husté, elastické a nelepivé.
Preložte cesto na tanier, prikryte potravinárskou fóliou a nechajte ho 30 minút odpočívať.
Pracovnú dosku si potrite olejom a cesto vyvaľkajte tak, aby malo hrúbku asi 1 – 2 mm. Čím tenšie je cesto, tým ľahšie budú fánky.
Cesto rozrežte na prúžky so šírkou asi 3 cm a potom každý prúžok ešte na 3 časti.
Uprostred každého pásu cesta urobte rez s dĺžkou niekoľko cm. Potom jeden z koncov dvakrát prevlečte otvorom, aby ste získali skrútený tvar.