Mleté mäso sa dá pripraviť na veľa rôznych spôsobov a je veľmi obľúbené, aj cenovo dostupné. Dá sa povedať, že za relatívne málo peňazí, máte veľa muziky, pretože jedlá z mletého mäsa sú pestré, chutné a zasýtia celú rodinu. My sme pre vás vybrali 4 najlepšie recepty, vďaka ktorým vykúzlite jednoduchý a extrémne chutný obed.
Zemiaky s paradajkami a mletým mäsom
Potrebujeme:
5 veľkých zemiakov
3 stredne veľké paradajky
400-500 g mletého mäsa
5 lyžíc smotany
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
soľ, mleté čierne korenie, paprika (alebo iné korenie) podľa chuti
voliteľné: ľubovolný syr
Postup:
1. Zemiaky očistite a nakrájajte na kusy hrubé asi 1 cm. Varte ich v mierne osolenej vode, až kým nie sú pripravené. Zlejte vodu a nechajte mierne vychladnúť.
2. Potom ich porozkladajte na plech vymastený olejom.
3. Pripravte smotanovú omáčku: Kyslú smotanu zmiešajte so soľou, mletým čiernym korením, sladkou paprikou (alebo iným obľúbeným korením). Hotovou omáčkou potrite zemiaky.
4. Paradajky nakrájajte na kruhy (ak sú veľké, nakrájajte na polmesiačiky) a položte ich na zemiakový podklad.
5. Do mletého mäsa pridajte soľ, mleté čierne korenie a iné korenie podľa chuti. Dobre premiešajte.
6. Z mletého mäsa vytvarujte guľôčky, potom ich mierne sploštite a položte na povrch paradajkových plátkov.
7. Vložte plech do predhriatej rúry na 180 ° C a pečte 30 – 35 minút.
8. Potom vyberte z rúry a posypte každý kus strúhaným syrom.
9. Pečieme ďalších 15 minút, aby sa syr rozpustil a zhnedol.
10. Servírujte a vychutnávajte. Dobrú chuť!
Prekladaný kastról
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa
2 ks. cibule
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
3 lyžice strúhanky
Soľ, korenie, červenú papriku
Ďalej potrebujeme:
6-7 nových zemiakové
2 ks papriky
2-3 lyžice oleja
Vegetu
4-5 paradajkového pretlaku
3 lyžice vody
Ľubovolné koreniny
Postup:
Jednu cibuľu nakrájame najemno a zmiešame s mäsom a ostatnými prísadami. Rozdelíme na menšie kúsky – guľôčky, ktoré roztlačíme tak, aby sme získali hrubšie placky. Ostatné cibule ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zemiaky nakrájame na kolieska a posypeme soľou, vegetou a 1 lyžicou oleja.
Pripravíme si pekáč, ktorý vymastíme zvyšným olejom. Do pekáča vrstvíme 3-4 kolieska zemiakov, koliesko cibule, kúsok papriky a masovú placku. Pokračujeme, kým nenaplníme celý pekáč. Na vrch navrstvíme pretlak (pretlak sme si rozmiešali s vodou) a uložíme nakrájané kúsky papriky.
Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým zemiaky nie sú mäkké.
Cestoviny so švédskymi guľkami z jedného hrnca
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa
1/2 šálky strúhanky
1 cibuľu
1 vajce
1 PL soli
1 PL worcesterskej omáčky
korenie podľa chuti
2 PL oleja
2 šálky vývaru
2 šálky mlieka
4 šálky širokých rezancov
100 g parmezánu
petržlenovú vňať
Postup:
Mleté mäso zmiešame so strúhankou, na drobno nakrájanou cibuľkou a vajíčkom. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Tvarujeme malé guľôčky, ktoré opekáme z každej strany asi 1 minútu na rozpálenom oleji. Potom zalejeme vývarom, mliekom, osolíme, okoreníme, pridáme worcesterskú omáčku, premiešame a povaríme. Pridáme cestoviny, miešame kým sa neuvaria a nebudú obalené omáčkou. Posypeme parmezánom a petržlenovou vňaťou. Všetko spolu premiešame a podávame posypané syrom. Dobrú chuť!
Rýchle cestoviny z jedného hrnca
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
soľ, korenie podľa chuti
2 PL kečupu
4 šálky vývaru
2 PL worcesterskej omáčky
cestoviny (fusilli)
1/2 šálky mlieka
300 g strúhaného syra (čedar)
Postup:
Mleté mäso si zmiešame s nakrájanou cibuľou, cesnakom, soľou, korením, kečupom a worcesterskou omáčkou. Premiešame a dusíme do mäkka. Potom pridáme vývar a cestoviny, prikryjeme pokrievkou a varíme, kým cestoviny nezmäknú. Pridáme strúhaný syr, mlieko a premiešame. Môžeme ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou, alebo pažítkou, či vňaťou z mladej cibuľky. Prajeme dobrú chuť!
Zdroj: tasty.com
Lenivé obložené fašírky
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa (môžete použiť aj hydinové, ale potom nezabudnite, že sa pečie kratšie)
3 zemiaky (cca 300 g)
2 cibule
3 vajcia uvarené natvrdo
150 g strúhaného syra
1-2 lyžice majonézy, 1 lyžicu horčice
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Najemno nakrájané cibule osmažíme na oleji dozlatista. Zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle a ochutíme soľou a korením.
Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame nadrobno. K vajciam pridáme majonézu, horčicu a celú zmes premiešame a dochutíme soľou a korením.
Z ochuteného mletého mäsa tvarujeme menšie „fašírky“ ktoré postupne ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na mäso najskôr navrstvíme osmaženú cibuľu, potom vaječno – majonézovú zmes, zemiaky a nakoniec syr.
Ak máme nové zemiaky dávam ich surové, ak máte staršie zemiaky, ktoré potrebujú dlhší čas prípravy, na 5 minút ich povarím a až potom nastrúham,
Plech s takto pripravenými fašírkami vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 – 35 minút.
Šťavnaté mäsové rolky z rúry
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa (ideálne je skombinovať bravčové a morčacie)
cibuľa
paprika
petržlenová vňať
1 PL majonézy alebo smotany
1 strúčik cesnaku
1/2 ČL muškátového orecha
1/2 ČL mletej červenej papriky
2 PL strúhanky
soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
maslo podľa chuti
kôpor podľa chuti
50 g strúhaného syra
1 PL oleja
Postup:
Nakrájajte si cibuľu, papriku a petržlenovú vňať, pomocou mixéra nasekajte na ešte menšie kúsky a zmiešajte s mletým mäsom.
Pridajte prelisovaný cesnak, mletý muškátový oriešok, papriku, vajce, majonézu alebo kyslú smotanu a mleté čierne korenie podľa chuti. Dobre premiešajte. Pridajte strúhanku a dobre niekoľkokrát premiešajte rukami. Nakoniec podľa chuti osoľte.
Kôpor nasekajte a maslo nakrájajte na prúžky. Aby sa vám maslo dobre krájalo, malo by byť dobre vychladené. Syr si nastrúhajte na hrubom strúhadle. Mäso vyklopte na pracovnú dosku, rozdeľte na niekoľko častí a vyformujte do obdĺžnika.
Na okraj každého obdĺžnika položte prúžok masla, nasypte kôpor a navrstvite strúhaný syr.
Mäso zviňte do rolky a konce zatlačte, aby z nich maslo a syr pri pečení nevytieklo.
Plech si vysteľte papierom na pečenie, rolky poukladajte vedľa seba a pomocou silikónového štetca natrite jemnou vrstvou oleja.
Pečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 40 – 45 minút. Na tanieri môžete rolky ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou.
Prajeme vám dobrú chuť!
Najjemnejšia rolka z mletého mäsa – drží perfektne aj bez strúhanky
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa
1 šľahačka
korenie (podľa ľubovôle)
soľ
Náplň (môžete zvoliť prísady podľa svojej chuti):
Vajcia uvarené natvrdo
Strúhaný syr
Zelené bylinky
plnotučná horčica
šunka…
Postup:
Mleté mäso okoreníme, zalejeme šľahačkou, premiešame a necháme aspoň hodinku odležať v chladničke. Takto upravené mäso nepotrebuje vôbec strúhanku, perfektne drží.
Potom si namočíme vlažnou vodou väčší igelitový sáčok, potravinovú fóliu alebo alobal a rozprestrieme na ňu mäsovú zmes. Tú môžeme potrieť horčicou, navrstvíme prísady podľa chuti – šunku, nastrúhané uvarené vajcia, syr… Uchopíme za konce fóliu a začneme stáčať do rolády. Ak si budeme ruky máčať vo vlažnej vode, bude sa nám lepšie pracovať.
Potom preložíme na plech a vo vyhriatej rúre pečieme na 180 stupňov cca 40 min. Potierame priebežne vodou, vďaka tomu roláda nepraskne. Pred dopečením môžete roládu posypať syrom.
Kapustová rolka
Potrebujeme:
1 hlávka kapusty
500 g mletého mäsa
1 cibuľa
100 g varenej ryže al-dente (polotvrdej)
2 stredne veľké paradajky
1 vajce
soľ a čierne korenie podľa chuti
olej
Postup:
1. Z kapusty odstráňte hlúb a dajte do hrnca s vriacou vodou, aby sa listy ľahko oddelili.
2. Mleté mäso zmiešajte s prevarenou ryžou, soľou a mletým čiernym korením.
3. Na papier na pečenie rozložte 4 väčšie listy kapusty tak, aby vytvorili jeden celok. Rovnomerne navrstvite 1/2 plnky.
4. Boky listov preložte a začnite opatrne rolovať. Pomôžte si papierom na pečenie (môžete použiť aj silikónovú podložku).
5. Cibuľu si nakrájajte na prúžky a rovnomerne rozložte na dno plechu.
6. Na cibuľu položte prvú roládu.
7. Postup opakujte a pripravte druhú rolku.
8. Medzi rolky poukladáme nakrájané paradajky.
9. Plech prikryte alobalom a pečte vo vyhriatej rúre pri 200 ° C asi 20 – 30 minút.
10. Upečená rolka je šťavnatá a voňavá. Chutí výborne teplá, ale aj na studeno. Podávajte s kyslou smotanou, ktorú môžete zmiešať s rôznymi bylinkami. Dobrú chuť.
Mleté mäso s paradajkou a zemiakmi
Potrebujeme:
700 g zemiakov (4 väčšie kusy)
70 g masla
1 vajce
200 g strúhaného syta
1 cibuľa
500 g mletého mäsa
Soľ, čierne korenie
1 paradajka
Olej
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme v slanej vode domäkka. Mleté mäso zmiešame s najemno nakrájanou cibuľkou, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. K uvareným zemiakom pridáme maslo a roztlačíme ako keď robíme kašu. Pridáme aj vajce, nakoniec aj strúhaný syr (časť odložíme na posypanie) a vymiešame jednotnú hmotu.
Zapekaciu misu vymastíme olejom, zo zemiakovej zmesi tvoríme hrubšie placky, ktoré ukladáme do misy. Stred týchto placiek roztlačíme rukami tak, aby nám vzniklo miesto na náplň. Na zemiakové lôžko uložíme placku z mletého mäsa, koliesko paradajky.
Do rúry vyhriatej na 180 stupňov dáme zapiecť na 30 minút, potom posypeme zvyšným syrom a dáme piecť ešte na pár minút do rúry.
Sedliacke fašírky
Potrebujeme:
800 g kapusty (1 hlávka)
3 lyžice pretlaku
1 cibuľu
2-3 strúčiky cesnaku
Petržlenovú vňať
Soľ, čierne mleté korenie, rascu
Vodu alebo vývar na podliatie
Vegetu
Voliteľné: Kúsok slaninky, alebo klobásky
Na mäsko:
500 g mletého mäska
1 kus cibule
1-2 strúčiky cesnaku
1 krajec staršieho chlebíka namočený do mlieka
1 vajce
Soľ, korenie
Postup:
Na troche oleja si orestujeme cibuľku, pridáme krájanú slaninku, alebo klobásku a potom aj nakrájanú kapustu – ochutíme soľou, korením, vegetou a podusíme asi 10-15 minút, aby kapusta trochu zmäkla.
Vmiešam pretlačený cesnak, pretlak a preložíme na pekáč. Podlejeme vodou, alebo vývarom. Mleté mäsko si ochutíme, zmiešame s vajíčkom, nadrobno nakrájanou cibuľkou a pečivom (prebytočné mliečko vymačkáme). Zo zmesi formujeme fašírky, ktoré uložíme na kapustu.
Pečieme pri tepltoe 200 stupňov asi 45 minút. V polovici pečenia fašírky obrátime. Počas pečenia podľa potreby podlejeme trochou vody.
Cuketa plnená mletým mäsom
Potrebujeme:
3 stredné cukety
500 g mletého mäsa
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice paradajkového pretlaku
(dužina z dvoch cukiet)
soľ
korenie
lyžička pálivej papriky
1 vajce
150 g eidamu nastrúhaného alebo nakrájaného na plátky
Voliteľné (nakrájaná zelenina – rajčiny, paprika…)
Postup:
Do hlbokej panvice alebo hrnca dáme dve lyžice oleja, cibuľu nakrájanú na kocky a zľahka opražíme.
Pridáme mleté mäso, cesnak, pretlak, korenie a papriku. Premiešame, chvíľu dusíme.
Medzitým rozkrojíme cukety pozdĺžne na pol a vydlabeme dužinu (napr. Lyžicou). Dužinu z dvoch cukiet nakrájame na kocky, pridáme k mäsu a osolíme. Dusíme, až je cuketa polomäkká.
Potom premiešame a odstavíme.
Asi po 5 min. vmiešame do zmesi vajcia a naplníme ňou cukety. Môžeme pridať aj nakrájané rajčiny aalebo inú zeleninu. Posypeme nastrúhaným syrom alebo poukladáme polovičkami plátkov syra.
Naplnené cukety pečieme v pekáči (aj na plechu-záleží na množstve) pokvapkané olejom a podliate trochou vody na 200 ° C až kým syr nezružovie … cca 30-40 min.