Vynikajúci recept podľa pani Ivany Vavricovej.
Makové šúľance sú jednoduché a fantastické jedlo, ktoré si možno aj vy pamätáte z vášho detstva.
My ich najviac milujeme s makom, určite skúste.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
700 g zemiaky (3 veľké zemiaky)
300 g polohrubá múka
2 ks väčšie vajíčko
1 štipka soľ
150 g mletý mak
50 g práškový cukor
100 g maslo
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke.
Keď vychladnú, tak ich ošúpeme a pretlačíme alebo postrúhame na jemno.
Dáme variť veľký hrniec s jemne osolenou vodou.
Na pracovnej doske spojíme zemiaky, múku, vajíčko a soľ.
Vypracujeme nelepivé cesto do tvaru valca.
Ten potom rozrežeme na asi 8 rovnakých častí, z ktorých ušúľame dlhé a tenké valčeky.
Tie potom rozkrojíme na ďalšie časti – asi 5 až 6 menších valčekov z každého.
Valčeky ešte jemne pomúčime a každý zvlášť medzi dlaňami ešte jemne vytvarujeme do šúľanca.
Šúľance dáme variť do vriacej vody.
Kým sa uvaria roztopíme si maslo a pomletý mak premiešame s cukrom.
Hotové šúľance prelejeme maslom a posypeme makovou posýpkou.
Šúľance zo starších rožkov – sú jednoduché a vynikajúce
Cesto zo starých rožtekov je skutočne výborné!
Potrebujeme:
Na 4 porcie:
4-5 rožky
Mlieko
Polohrubá múka podľa potreby
Na vrch:
Rozpustené maslo, mletý mak, práškový cukor
Postup:
Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme mliekom – stačí aby boli rožky mliekom nasiaknuté, nemusia v ňom plávať.
Necháme chvíľu odpočívať (asi 15 minút), aby pečivo zmäklo.
Potom do zmesi postupne sypeme polohrubú múku.
Ja to robím tak, že najskôr nasypeme od oka múku na mokré rožteky a spracujem rukami -potom postupne prisypávam a miesim, kým nevznikne jednotné cesto, ktoré sa nelepí, budete potrebovať približne 350 – 400 g múky.
Ja do cesta pridávam aj štipku soli.
Cesto vyfotmovať do šúľkov a nakrájať a vyformovať na šúľance. potom uvaríme ako klasicky.
Podávame s makom, orechmi, tvarohom…
Šúľance sú hotové, keď vyplávajú na povrch. Ja obaľujem v zmesi rozpusteného masla a ochuteného tvarohu. Je to mňamka.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)