Tieto šaláty si rozhodne nechajte ujsť.
Vyskúšajte ich na 1 týždeň a uvidíte, že sa budete cíť omnoho lepšie.
Zlepší sa vám trávenie, doplníte si potrebné vitamíny a pomôžu aj so sviatočnými kilogramami.
A viete, čo je úplne najlepšie? Chutia naozaj výborne!
Sýty mrkvový šalát s vajíčkom – ideálny na večeru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
4 až 5 mrkiev
5 až 6 natvrdo uvarených vajec
2 až 3 strúčiky cesnaku
1 až 2 polievkové lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
štipka soli
bylinky podľa chuti
Voliteľné: dusená morčacia šunka nakrájaná nadrobno
Postup:
Mrkvu a vajcia si nastrúhame nahrubo.
Pridáme smotanu alebo biely jogurt, pretlačený cesnak a osolíme podľa chuti.
Pridáme bylinky a všetko dobre zamiešame.
Mrkvový šalát s kapustou – ideálna príloha k mäsu
Potrebujeme:
1 až 2 stredne veľké mrkvy
1/4 hlávky kapusty
1 polievková lyžica oleja
soľ a čierne korenie podľa chuti
zelená cibuľka podľa chuti
Postup:
Mrkvu nastrúhame na strúhadle, pridáme na jemno nakrájanú kapustu a lyžicu oleja.
Osolíme a okoreníme podľa chuti a všetko zamiešame.
Mrkvový šalát s hrozienkami – olovrant ako vyšitý
Potrebujeme:
2 stredne veľké mrkvy
100 g hrozienok
1 polievková lyžica medu
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
100 g jogurtu
trošku škorice
Postup:
Hrozienka vriacou vodou a necháme ich zapariť asi 5 až 10 minút.
Pripravíme zálievku a to tak, že len zmiešame medu, škoricu, citrónovú šťavu a jogurt.
Mrkvu nastrúhame na jemno na strúhadle.
Potom len mrkvu zmiešame so scedenými hrozienkami a zalejeme zálievkou.
Všetko premiešame a necháme asi 15 minút v chlade.
Vrstvený mrkvový šalát – perfektný na slávnostný stôl
Potrebujeme:
2 stredne veľké mrkvy
2 jablká
3 vajcia
100 g tvrdého syra
štvrtina cibule
2 až 3 strúčiky cesnaku
soľ a čierne korenie podľa chuti
trochu jogurtu alebo kyslej smotany na dochutenie
Postup:
Mrkvu, jablká bez šupky, tvrdý syr a vajcia nastrúhame.
Potom si na jemno nakrájame/alebo pretlačíme cesnak a cibuľu nakrájame na drobno.
Cibuľu zalejeme vriacou vodou a následne ju ponoríme do studenej vody asi na 3 minúty.
Potom necháme vodu odtiecť v cedidle.
Takto eliminujeme horkú alebo štipľavú príchuť cibule.
Šalát následne začneme vrstviť nasledovne: najprv ide cibuľa, následne jablká, potom vajcia, na nich mrkva zmiešaná s cesnakom, posledná vrstva je syr.
Tieto vrstvy aspoň dvakrát zopakujte.
Vrstviť môžete do malých mištičiek.
Vrch natrieme jogurtom a necháme v chladničke asi hodinu a pol.
Mrkvovo-jablkový šalát
Potrebujeme:
1 až 2 mrkvy
1 až 2 jablká
2 polievkové lyžice medu
1 lyžica bieleho octu
Postup:
Jablká bez šupky a mrkvu nastrúhame na strúhadle.
Med a ocot si rozmiešame a polejeme nimi jablká s mrkvou.
Všetko dobre premiešame.
Fit mrkvový šalát s pomarančom – svieži a exotický
Potrebujeme:
1 mrkvu
1 jablko
1 pomaranč
1 lyžica medu
2 polievkové lyžice bieleho jogurtu
štipku škorice
Postup:
Mrkvu si nastrúhame na strúhadle, jablko a pomaranč nakrájame na maličké kocky.
Med si rozmiešame s jogurtom a pridáme škoricu.
Následne touto zmesou zalejeme ovocie a všetky ingrediencie dobre premiešame.
Ak chcete, k šalátu pridajte i hrozienka alebo orechy.
Mrkvový šalát s cesnakom
Potrebujeme:
4 ks mrkvy (šúpanej, nastrúhanej)
1/4 kapusty nakrájanej nadrobno
2 strúčiky cesnaku
4 ks vajec uvarených natvrdo
čierne mleté korenie, morskú soľ
1-2 lyžice kyslej smotany (10%)
Postup:
Vajcia nastrúhame a spojíme s mrkvou a pretlačeným cesnakom. Pridáme smotanu, korenie, soˇoľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.
zdroj: sovkusom