Výborné recepty na teplé pohostenie pre návštevy, alebo chutnú večeru.
Určite si vyberiete.
Zapekaný plnený chlieb
Potrebujeme:
Bochník chleba
250 ml paradajkovej omáčky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
150 g mozzarelly nakrájanej na plátky
50 g nakrájanej salámy
1/2 cibule
čerstvá bazalka
150 g údenej klobásy
1 paprika
150 g strúhanej mozzarelly
Postup:
Z chlebíka odkrojíme vrchnú časť.
Vnútro vyberieme.
Vezmeme paradajkovú pastu.
Natrieme spodnú časť chlebíka.
Uložíme plátky syra.
Pokračujeme kolieskami salámy.
Pokračujeme nakrájanou cibuľkou.
A vrstvou čerstvej bazalky.
Uložíme na kúsky nakrájanú klobásku.
Papriku nakrájame nadrobno a uložíme na vrstvu klobásy.
Natrieme zvyšok paradajkovej pasty a strúhaný syr.
Prikryjeme vrchnou časťou chlebíka.
Pevne zabalíme do fólie a zaťažíme na 30 minút.
Po uplynutí tohoto času preložíme na plech a posypeme syrom.
Na vrch uložíme zvyšok klobásy.
Pečieme pri teplote 175 stupňov asi 30 minút.
Zapekanky od Irenky
Potrebujeme:
150 g syra
3 vajcia
200 g šunky
Pažítka
Maslo na potretie
Starší chlebík
Ja som pridala aj 1-2 lyžice kyslej smotany a 2 strúčiky cesnaku
Postup:
Vajcia zmiešame s nastrúhaným syrom a nadrobno nakrájanou šunkou – kto chce, môže pridať aj smotanu. Na veku, alebo chlebík natrieme maslo a navrstvíme pripravenú zmes (v tenšej vrstve). Uložíme na plech a dáme do vyhriatej rúry kde sprudka zapečieme (stačí pár minút, treba sledovať).
recept aj s fotopostupom nájdete TU.
Pizza chlebíky
Potrebujeme:
200 g uvarených šampiňónov (ak nemáte, použite aj zavárané šampiňóny)
120 g šunky
1 cibuľa
1 zemiak
50 g syra
1 vajce
⅓ čajové lyžičky soli
⅓ čajovej lyžičky čierneho korenia
1 balenie toastového chleba/veky/starší chlebík
Postup:
Uvarené šampiňóny, šunku, cibuľu a zemiak môžeme zomlieť v mlynčeku na mäso, alebo šampiňóny, šunku a cibuľu nakrájame a zemiak nastrúhame. Primiešame strúhaný syr, vajce, soľ, korenie a hmotu navrstvíme pomocou lyžice na chlieb, alebo veku. Na panvicu dáme rozpáliť olej a veku opečieme tou stranou, na ktorej je náplň.
https://youtu.be/1DN2b8s1OXc
Fantastické plnené sendviče na dva spôsoby
Vynikajúca pochúťka na večeru alebo raňajky, ktorú vyčarujete z obyčajného toastového chlebíka a obľúbených ingrediencií. Výsledkom je skvelé jedlo, ktoré vynikajúco vyzerá a ešte lepšie chutí!
Potrebujeme:
16 plátkov toastového chleba
8 plátkov šunky
1-2 ks paradajok
200 g šampiónov
4 ks vajec
150 g strúhaného syra
1 lyžicu olivového oleja
Zelené bylinky (kôpor, petržlenovú vňať,…)
Soľ
Čierne mleté korenie
Postup:
Šampióny nakrájame na plátky, preložíme na panvicu s olivovým olejom a dusíme, kým nie sú mäkké.
Pripravíme si 8 plátkov chleba a ostrým nožom z nich vyrežeme stred tak, aby kraje ostali neporušené.
Na pracovnú dosku si rozložíme 4 celé plátky chleba a na ne položíme 4 chleby bez striedky. Vnútro naplníme dusenými šampiónmi, plátkami paradajok a strúhaným syrom. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
Potom vezmeme zvyšné 4 plátky chleba, na každý dáme 2 plátky šunky a opäť prikryjeme chlebíkmi bez striedky. Do vnútra otvorov dáme plátky rajčín a vajce. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
Všetkých 8 sendvičov preložíme na plech vymastený olejom alebo maslom. Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov, pokiaľ nie sú vajcia a syr upečené podľa našich predstáv.
Hotové sendviče ozdobíme nasekanými zelenými bylinkami.
Vynikajúci chlebík vo vajíčku inak
Potrebujeme:
Chlieb
Strúhaný syr
Maslo
Soľ a korenie
Postup:
Stred chlebíka zatlačíme lyžicou, aby nám v ňom vznikla priehlbinka. Do tej rozbijeme vajce a okraje potrieme maslom. Potom na okraje jednoducho navrstvíme strúhaný syr. Stačí len preložiť na plech a šup do rúry. Ak si chcete celkom ušetriť prácu s drhnutím plechu, jednoducho ho vysteľte papierom na pečenie.
Odporúčam aj tieto chlebíkové košíky. Robím ich tak, že z chlebíka jednoducho odrežem okraje a striedku trochu rozvaľkám, aby bola tenšia. Navrstvíme do vymastených košíčkov na muffiny, do stredu rozbijem vajce – môžete pridať aj šunku, slaninku…. Posypeme soľou, korením a strúhaným syrom. Šup do vyhriatej rúry a necháme zapiecť po dobu asi 15 minút (vajcia sú polotekuté). Ak chcete úplne natvrdo, nechajte o pár minút dlhšie.
Plnená horúca bageta
Potrebujeme:
1 ks dlhej bagety
100 g šunky nakrájanej na kocky
100 g syra nakrájaného na kocky + trochu strúhaného syra na posypanie
1 červenú papriku nakrájanú nadrobno
1 paradajku nakrájanú nadrobno
1 vajce uvarené natvrdo a nakrájané
Petržlenovú vňať alebo zelenú cibuľku
Postup:
Bagetu nakrájame na kúsky a stred vyberieme.
Všetky prísady na náplň zmiešame v miske a naplníme kúsky bagety. Do prísad na náplň môžeme pridať aj stred, ktorý sme predtým vybrali. Nakoniec posypeme strúhaným syrom.
Preložíme na plech a necháme zapiecť vo vyhriatej rúre (pri teplote 180 stupňov asi 15-20 minút).
Trhací chlebík z rúry – pár zárezov a máte najlepšiu dobrotu dňa
Potrebujeme:
3 vajcia uvarené natvrdo
Pikantnú salámu (cca 70 g)
Šunku (cca 100 g)
Slaninku (cca 100 g)
1 červenú cibuľu nakrájanú
200 g syra (môžeme použiť rôzne druhy syra)
Paradajky, papriku, kečup…
Na vrch:
Strúhaný syr
Rozpustené maslo
Petržlenovú vňať alebo zelenú cibuľku
Postup:
Na povrchu chlebíka urobíme hlboké zárezy priečne aj pozdĺžne tak, aby sme ho celkom neprezerali.
Teraz do zárezov naplníme prísady, ktoré sme si prichystali – môžete požiť čokoľvek, čo máte poruke. Neváhajte pridať aj plátky zeleniny (paradajky, papriku..). Chlebík preložíme do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie. Povrch potrieme maslom, posypeme syrom – môžeme pridať aj zelené bylinky.
Prikryjeme alobalom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Potom alobal zložíme a necháme ešte 10-15 minút zapiecť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Harmonika
Potrebujeme:
Toastový chlieb
Alobal
Ľubovolné prísady – šunka, syr, slaninka, klobása….
1 pohár mlieka a 1 vajce na preliatie
Postup:
Na plát alobalu uložíme chlieb a konce alobalu zahneme tak, aby sme vytvorili akúsi provizórnu misku. Do zárezov vložíme striedavo prísady, ktoré máme poruke.
Zalejeme rozmiešaným vajíčkom a mliekom, prikryjeme druhým plátom alobalu tak, aby nám vznikol bochník a vložíme do vyhriatej rúry na 15 minút (pri teplote 180 stupňov).
Plnený chleba vcelku – fantastická náhrada za klasické obložené chlebíčky
Potrebujeme:
Okrúhly bochník chleba
Syr v črievku
1 cibuľu
Horčicu
Kečup
Niekoľko plátok suchej alebo polosuchej salámy
Niekoľko plátkov šunky (môžeme použiť rôzne druhy šunky, alebo slaninu)
Tvrdý syr
Čínsku kapustu
2 paradajky
Červenú papriku
Postup:
Z chlebíka odrežeme vrch a vnútro vyberieme – budeme ho potrebovať neskôr.
Na dno uložíme plátky polosuchej salámy a na salámu nanesieme syr v črievku – rozotrieme lyžičkou.
Na syr uložíme kolieska cibule.
Na cibuľu uložíme vrstvu chlebovej striedky, ktorú sme predtým vybrali a nanesieme na ňu horčicu a niekoľko kúskov červenej papriky (ak máte dari pikantné, môžete použiť pálivú papriku). Pokračujeme vrstvou šunky.
Vrstvu šunky potrieme kečupom, na ktorý uložíme listy čínskej kapusty.
Obsah bochníka môžeme rukou jemne zatlačiť dovnútra, aby sa nám toho dovnútra zmestilo čo najviac. Na kapustu uložíme kúsky rajčín a papriky. Na zeleninu uložíme tvrdý syr nakrájaný na kúsky.
Prikryjeme vrstvou šunky. Vrstvenie ukončíme kombináciou syra, kečupu a horčice.
Takto naplnený bochník prikryjeme vrchnou časťou, zabalíme do alobalu a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 150 stupňov približne 30 minút.
Nakrájame na kúsky a môžeme podávať.
Plnené tosaty
Potrebujeme:
12 plátkov toastového chleba
6 plátkov šunky
6 obyčajných vajec (12 prepeličích)
1 ks paradajky alebo 3-4 cherry paradajky
100 g strúhaného syra – voliteľné
Zelené bylinky (kôpor, petržlenovú vňať,…)
Soľ, Čierne mleté korenie
Postup:
Z 6 plátkov chleba vykrojíme štvorec, ktorý bude slúžiť na plnenie. Plné sendviče uložíme na plech vyslaný papierom na pečenie.
Na sendviče uložíme plátok šunky a na vrch uložíme vykrojený kúsok. Do vnútra vložíme koliesko paradajky (prípadne niekoľko koliesok cherry paradajok) a rozbijeme vajíčko – 1-2 podľa veľkosti. Ochutíme soľou a korením.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme, kým vajcia nie sú dostatočne upečené. Tesne pred koncom pečenia môžeme posypať syrom.
Pizza zo staršieho chlebíka
Potrebujeme:
Krajce staršieho chlebíka
100 g kyslej smotany alebo majonézy
1 vajce
1/3 šálky strúhaného syra
100 g polosuchej salámy
1 šálku mlieka
200 g mozzarely
Paradajkovú omáčku
Bazalku, oregano…
Olej
Postup:
Formu na pečenie vymastíme olejom a vyložíme krajcami chleba tak, aby na dne nebola medzera. Rozšľahané vajce zmiešame so smotanou, mliekom, strúhaným syrom, korením a soľou. Zmes nalejeme na chleba, pokvapkáme paradajkovou omáčkou a necháme 15 minút odstáť.
Potom uložíme plátky salámy a nakoniec aj strúhanú alebo na plátky nakrájanú mozzarellu. Môžeme posypať bazalkou alebo iným korením a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 220 stupňov približne 15-20 min.
Zapečený starší chlieb s pečeným cesnakom
Fantastická večera pre celú rodinu. Navyše, na jej prípravu môžete využiť aj starší chlebík, ktorý práve potrebujete zužitkovať.
Potrebujeme:
½ šálku masla
3 hlávky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
1 bochník chleba
2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
1 šálku strúhaného syra
Soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Petržlenovú vňať umyjeme a nasekáme nadrobno. Všetky hlávky cesnaku očistíme tak, že vrchnú stranu odrežeme, aby sme videli jednotlivé strúčiky.
Menšiu formu na pečenie vystelieme alobalom a vložíme do nej takto pripravené hlávky cesnaku. Následne ich potrieme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 170 stupňov približne 50 minút. Ak poznáte pečený cesnak určite viete, akú úžasnú bude mať po dopečení chuť.
Upečený cesnak vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a potom vyberieme jednotlivé strúčiky. Strúčiky nasekáme nadrobno a zmiešame ich v miske so syrom, maslom a petržlenovou vňaťou. Zmes dochutíme soľou a korením.
Plátky chleba potrieme cesnakovou zmesou a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 240 stupňov (funkcia gril) 3-4 minúty.
Vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a môžeme podávať.
Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.