Prinášame vám 11 najobľúbenejších vianočných zákuskov, ktoré na našich slávnostných stoloch nemôžu chýbať. Toto sú vaše najobľúbenejšie recepty.
Vianočné orechové oriešky
Potrebujeme:
60 dekagramov polohrubej múky
20 dekagramov práškového cukru
20 dekagramov mletých orechov
1 HERA
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 PL bravčovej masti
1 vajíčko
1 žĺtok
1 vanilínový cukor
Na obaľovanie:
práškový cukor
Plnka :
1 Hera
1 puding vanilkový
3 PL cukru
2 vanilky
1/2 litra mlieka
hrsť orechov
Postup:
Všetky suroviny, ktoré máme na cesto si vypracujeme rukami.
Cesto miesime, kým nám nevznikne cesto.
Potom si pripravíme formičky na oriešky. Nemastíme ich!!!
Do každej vtlačíme kúsok cesta tak, aby bolo zarovno s formičkou a v strede ostala taká priehlbinka.
Dáme na plech.
Potom ich dáme piecť na 180 stupňov – 15 minút. Treba odsledovať, lebo nie každá rúra pečie rovnako.
Upečené oriešky vyklopíme z formičiek. Obalíme ich v práškovom a vanilkovom cukre.
Necháme ich vychladiť.
Kým sa chladia , tak si urobíme plnku.
Pnka:
Najprv si uvaríme z mlieka, cukru, vanilínového cukru a pudingového prášku puding.
Necháme ho vychladiť.
Vyšľaháme 1 HERU a 1 PL práškového cukru a postupne do neho pridávame po lyžiciach puding.
Vyšľaháme.
Ak chceme môžeme do krému pridať aj hrsť orechov.
Krémom spájame vždy dve polovičky orechov.
Dvojfarebné orechové kocky
Potrebujeme (na veľký plech):
cesto:
5 kusy vajce
200 gramov praskový cukor
80 mililitrov oleja
2 polievkové lyžice kakao
200 gramov polohruba muka
1⁄2 dodávateľa do pečiva
Orechová náplň
250 gramov mletých orechov
150 gramov práškový cukor
1 deciliter rumu
Biely priestor
200 gramov práškový cukor
200 gramov Cera
150 gramov sušené polotučné mlieko
čokoláda na namáčanie
Ďalej: poleva
Potrebujeme:
Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, pridáme olej, vodu, múku s kakaom a práškom do pečiva.
Z bielkov vyšľaháme sneh a zľahka ho vmiešame do žĺtkovej hmoty.
Roztrieme na vymastený a vysypaný plech a dáme piecť. Pečieme približne 20 minút pri 160 ° C v teplovzdušnej rúre.
Upečené cesto potrieme marmeládou.
Orechová plnka: orechy pomelieme, pridáme cukor, rum a dobre vymiešame.
Rovnomerne roztrieme na upečený plát cesta.
Na polevu: sušené mlieko a cukor v miske ručne vymiešame a vyhladzujeme hmotu, ktorú vyvaľkáme na papieri na pečenie vo vnútri plechu. Potom spolu s papierom sa hmota prekladá a vyklopí na koláč.
Zahladíme a necháme stuhnúť.
Nakrájame na kocky a máčame jeden rožtek do polovice rezu v čokoláde.
Fúkané orechové rožteky
Potrebujeme:
230 g cukor múčky
130 g mletých vlašských orechov
120 g Hery
100 g hladkej múky
1/2 lyžičky jedlej sódy
Postup:
Všetko zmiešame a dáme na pol hodiny do chladničky, aby cesto trochu oddýchlo. Plníme formičky len do polovice, pretože nám rožteky narastú.
Dáme piecť (nie sušiť) pri 180 ° C do ružova.
Keď sú rožteky upečené, preložíme formičky na dosku a tam ich chvíľočku necháme vychladnúť, potom vyklepávame z formičiek. Konca máčame v čokoládovej poleve, alebo len obalíme v cukre.
Metrové rezy
Potrebujeme:
7 vajec
štipka soli
250 g práškového cukru
260 g polohrubej múky
200 ml oleja
1/2 balíka prášku do pečiva
2 lyžice kakaa
Krém:
1 vanilkový puding alebo zlatý klas
300 ml mlieka
200 g cukru
200 g masla
Poleva:
Šľahačka alebo čokoládová poleva
Čokoládová poleva:
200 g čokolády na varenie
150 ml smotany na šľahanie
50 g masla
Postup:
Vyšľaháme si bielka so štipkou soli. Potom pridáme cukor , žĺtka jedno po druhom a potom olej.
V miske si zmiešame múku s práškom do pečiva a primiešame k zmesi cesta.
Nakoniec vmiešame vyšľahané bielka. Zmes cesta rozdelíme na dve časti, a do jednej primiešame kakao.
Formy na srnčí chrbát poriadne vymastíme vysypeme múkou.Nalejeme do každej iné cesto.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 25 minút. Skontrolujeme špáradlom.Upečené nechajte poriadne vychladnúť.
Krém pripravíme klasicky uvarením pudingu. Ten necháme vychladnúť..Vyšľaháme si maslo s cukrom a potom po častiach primiešame puding.
Vychladnuté piškóty nakrájame na plátky ktoré potom spájame k sebe krémom.
Zákusok potom celý potrieme zvyšným krémom a prelejeme čokoládovou polevou. Prípadne dozdobíme len šľahačkou a posypeme čokoládou.