Odpaľované cesto sa primárne používa na prípravu sladkých venčekov, či veterníkov. Vedeli ste však, že z neho vytvoríte aj základ na takéto fantastické a vkusne vyzerajúce jednohubky? Naplniť ich môžete akoukoľvek obľúbenou plnkou, či nátierkou a budú hviezdou slávnostného stola!
Základné odpaľované cesto
Recept na odpaľované cesto, ktoré nie je ani príliš riedke, ani príliš husté a krásne sa s ním pracuje aj pomocou cukrárenskej špičky.
Potrebujeme:
300 g hl. múky
kypriaci prášok do pečiva
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
6 vajíčok
150 g masla
500 ml vody + 50 ml mlieka
štipku soli
Postup:
Ako prvé si zohrejeme vodu s mliekom, pridáme zmäknuté maslo a štipku soli. Keď nám začne vrieť, odstavíme a prisypeme preosiatu múku. Intenzívne miešame varechou a keď sa hmota spojí, vrátime na sporák. Za stáleho miešania varíme, až kým sa neodparí prebytočná tekutina a nevznikne lepkavá guľa. Odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť. Aby sme do cesta mohli pridať kypriaci prášok a vajíčka, cesto musí byť úplne vychladnuté – studené.
Do vychladnutého cesta primiešame prášok do pečiva a postupne mixérom zapracujeme vajíčka. Správne odpaľované cesto musí byť vláčne a nesmie sa trhať. Ak vám pri tomto počte vajec ostane cesto tuhé a trhá sa, pridajte po jednom vajíčok viac. Hotové cesto naplníme do cukrárskeho vrecúška a pomocou špičky tvarujeme na plechu venčeky. Plech s venčekmi vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme asi 20 minút kým cesto začne hnednúť. Je dôležité nechať venčeky chladnúť postupne a preto keď dopečiete a vypnete rúru, nechajte otvorené dvierka (môžete ich podoprieť vareškou) a takto nechajte venčeky pomaly chladnúť. Vďaka tomu budú správne upečené aj zvnútra.
Ak nemáte obľúbenú nátierku, ktorú by ste použili ako plnku, nechajte sa inšpirovať niektorým z týchto receptov.
1. Syrovo-vajíčková náplň s bylinkami
Potrebujeme:
150 g tvrdého syra
2-3 uvarené vajcia
hrsť nasekaného kôpru
2 prelisované strúčiky cesnaku
2 PL majonézy
Postup:
Na hrubom strúhadle nastrúhajte 150 g tvrdého syra a 2-3 uvarené vajcia. Pridajte hrsť nasekaného kôpru a 2 prelisované strúčiky cesnaku. Pridajte 2 PL majonézy. Venčeky rozkrojte na polovicu a naplňte ich pripravenou plnkou. Dobrú chuť!
2. S lososom a smotanovým syrom
Potrebujeme:
200 g smotanového syra
ľubovoľné bylinky
trochu čierneho korenia a soli
plátky údeného lososa (asi 80 g)
Postup:
Zmiešajte 200 g smotanového syra s bylinkami, soľou a korením. Plátky lososa si v prípade potreby nakrájajte na tenšie, pretože nimi budeme zdobiť vrch venčekov. Na vrchu venčeka urobte jamku, naplňte syrovou hmotou a ozdobte plátkom lososa. Môžete dozdobiť vňaťkou. Jednohubky krásne vyzerajú, aj skvele chutia.
3. Krabie tyčinky s vajíčkami
Potrebujeme:
8 krabích tyčiniek
1 uhorku
1 varené vajíčko
50 g smotanového syra
3 PL majonézy
korenie podľa chuti
Postup:
Krabie tyčinky pokrájajte na malé kocky a pridajte najemno nastrúhanú uhorku a nastrúhané vajíčko. Pridajte smotanový syr, osoľte, okoreňte podľa chuti. Pridajte majonézu a dobre premiešajte. Naplňte venčeky. Vrch venčekov môžete ľubovoľne ozdobiť.
4. Údené kuracie mäso s vajíčkami
Potrebujeme:
100 g údeného kuracieho mäsa
2 varené vajcia
1 ošúpaná uhorka
2 PL majonézy
Postup:
Kuracie mäso, vajcia a uhorky nakrájajte na čo najmenšie kúsky. Pridajte majonézu a dobre vymiešajte. Naplňte venčeky.
5. Venčeky plnené kuracou paštétou
Potrebujeme:
250 g kuracej pečene
šampióny
1 cibuľa
soľ a korenie podľa chuti
2 PL bieleho vína
môžete pridať trochu šľahačkovej smotany na zjemnenie
Postup:
Pečienky restujte na cibuľke podlate vínom do mäkka. Pridajte čierne korenie. Soľ pridávame až na konci, aby pečienka nestvrdla. Hotovú pečienku rozmixujte, na zjemnenie môžete pridať trochu šľahačkovej smotany. Nechajte v chladničke odležať a naplňte venčeky. Dobrú chuť!
Zdroj: sovkusom.ru