plny-hrniec_transparent_negativ.png

Žiadne zemiaky ani ryža – dajte si ako prílohu toto a kilá pôjdu dole: Zbierka 11 top šalátov s kukuricou – sýte a o minútku na stole!

Kukurica obsahuje asi 70 % vody, uhľohydráty, proteíny a vlákninu. Nachádzajú sa tu vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, vitamín A, vitamín E. Z minerálnych látok tu prevláda fosfor, draslík, vápnik či horčík. Zo stopových prvkov tu má zastúpenie mangán, meď, jód, selén, železo a zinok. Tiež obsahuje aj saponíny, flavóny a allantoín. Okrem tohto všetkého je aj nízkokalorická, jeden klas má cca 90 kalórií a zasýti na dlhšiu dobu, pretože živiny z nej sa ukladajú postupne. Kukurica neobsahuje lepok, preto je vhodná pre celiatikov.

Výhody kukurice

  • zlepšuje krvotvorbu a okysličovanie buniek
  • znižuje cholesterol
  • pôsobí močopudne
  • pozitívne vplýva na plodnosť a potenciu
  • udržiava správnu hladinu hormónov
  • zlepšuje sústredenie
  • odbúrava stres
  • pomáha pri napuchnutí nôh, spôsobeným zadržovaním vody v tele
  • posilňuje vlasy a spevňuje pokožku
  • chráni sietnicu
  • zlepšuje trávenie a pomáha pri zápche

Fantastický a jednoduchý farebný šalát

Potrebujeme:

250 g mrazenej a uvarenej kukurice

100 g cherry paradajok nakrájaných

50-70 g syr feta

1/4 červenej cibule nasekanej nadrobno

Bazalka

3 lyžice olivového oleja

Šťava z 1 citrónu

Soľ, mleté čierne korenie

Postup:

Všetko len zmiešame a dochutíme podľa našich predstáv.

Šalát s jablkami a kapustou

večere menu

Potrebujeme:

1 jablko

0,5 malej hlávky kapusty

100 g konzervovanej kukurice

1 mrkva

1 polievková lyžica citrónovej šťavy

Soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Ošúpte jablká, nakrájajte na kúsky.

Nakrájajte kapustu nadrobno. Očistite a nastrúhajte mrkvu. Zmiešajte mrkvu aj kapustu s konzervovanou kukuricou a jablkami.

Ochuťte s korením, soľou a citrónovou šťavou.

Fit šalát so zelerom

Potrebujeme:

1 ks stredne veľkého zeleru

1 ks mrkvy

1 ks veľkého jablka zeleného

1 lyžička majonézy (skúste domácu diétnu majonézu bez oleja)

3 lyžičky bieleho jogurtu

2 lyžice jablčného octu

1-2 lyžičky medu

2 štipky morskej soli

1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia

Moje deti milujú kukuricu tak ja pridávam aj malú konzervu kukurice, ale v pôvodnom recepte nie je

Postup:

Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle. Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte.

Výborný šalát z krabích tyčiniek

Potrebujeme:

240 g krabích tyčiniek

380 g sterilizovanej kukurice

300 g čerstvých uhoriek

200 g čínskej kapusty

Na zálievku:

1 biely jogurt

1 lyžicu olivového oleja

1 lyžicu citrónovej šťavy

Hrsť byliniek podľa chuti (oregano, bazalka, provensalske korenie)

1 lyžičku morskej soli

Štipku čierneho mletého korenia

Postup:

Uhorky a čínsku kapustu nakrájame na menšie kúsky. Krabie tyčinky naparíme (cca 5-10 minút) a nakrájame na kúsky. Kukuricu scedíme z nálevu.

Všetky ingrediencie zmiešame v miske a ochutíme soľou a korením. Všetky ingrediencie na zálievku zmiešame a pridáme k zelenine a krabím tyčinkám.

Šalát z červenej kapusty s ľahkou zálievkou

Kapustový šalát s ľahkou zálievkou

Potrebujeme:

1 menšiu hlávku červenej kapusty

1 menšiu hlávku bielej kapusty

2 ks mrkvy

1 plechovku kukurice

1 zväzok petržlenu

100 g bieleho jogurtu (príp. kyslej smotany)

1 lyžicu jablčného octu

2 ½ lyžičky hnedého cukru

1/2 lyžičky soli

1 lyžicu dijonskej horčice

Podľa chuti čierne korenie

Postup:

Kapustu nakrájame na nadrobno. Mrkvu očistíme a nastrúhame. Rovnako umyjeme aj zväzok petržlenu a nasekáme najemno. Kukuricu scedíme z nálevu a zmiešame s ostatnou zeleninou a petržlenom.

V miske zmiešame jogurt, soľ, cukor, horčicu, ocot a korenie. Zmiešame a touto zálievkou prelejeme šalát.

Môžeme servírovať okamžite, ale najlepšie chutí, keď sa nechá 2-3 hodiny odstáť v chladničke.

Falošný zemiakový šalát

Potrebujeme:

1 malý pohár strúhaného sterilizovaného zeleru

1 konzerva kukurice

20 dkg šunky nakrájanej

1 biely jogurt + lyžičku horčice

1 ananás plechovka

pór nakrájaný na kolieska

15 dkg tvrdého syra – nastrúhať

Postup:

Do misy naukladáme vrstvy surovín, ako idú za sebou, podľa receptu. Necháme do druhého dňa odležať. Potom všetko premiešame a podávame. Ak podávate k rezňom, šunku môžete vynechať a dajte namiesto nej natvrdo uvarené vajce (2 ks). Tiež môžete pridať 1 nakrájané zelené jabĺčko.

Výborný šalátik s kukuricou a ananásom

Vylepšený zelerový šalát so šunkou: K pôvodnému receptu som pridala ananás a je to neskutočná pochúťka!

Potrebujeme:

1/2 menšej plechovky ananásu scedeného z nálevu

250 g mladej kapusty

1 menšiu mrkvu

150 g zeleru (prípadne môžete použiť kaleráb)

4 vajcia uvarené natvrdo

1 menšiu plechovku kukurice scedenej z nálevu

asi 10-centimetrový kus póru

150 g šunky nakrájanej na pásiky

Soľ, korenie

Biely jogurt

Postup:

Mrkvu a zeler očistíme a nastrúhame. Kapustu nakrájame na tenké pásiky. Pridáme kukuricu, ananás, vajcia uvarené natvrdo a nakrájané na kocky, šunku, na kolieska nakrájaný pór a nakoniec majonézu. Dochutíme soľou, korením a preložíme do chladničky odležať asi na hodinu.

Vrstvený šalát

Potrebujeme:

2 väčšie kuracie prsia,

1 PL oleja,

1 lyžička korenia  gyros,

1 väčšia cibuľa,

4-6 sterilizovaných uhoriek,

1 konzerva sterilizovanej kukurice,

100 g domácej majonézy – bez oleja (recept tu) ,

1 kyslá smotana (prip. biely jogurt),

1 lyžica horčice

2 -4 strúčiky prelisovaneho cesnaku,

kečup, čínska kapusta

Zelená cibuľka na ozdobu

Postup:

Kuracie prsíčka narežeme na drobné kocky, dáme do misky , pridáme 1 PL oleja a  korenie (môžeme nechať chvíľu marinovať). Na panvici sprudka orestujeme, stačí pár minút (cca 7 a mäsko je hotové). Na zálievku si zmiešame majonézu, horčicu, smotanu a cesnak. Cibuľku, uhorky si nakrájame. Na spodok misy navrstvíme mäsko, cibuľku a zálievku (časť majonézovej zmesi a kečup). Potom uhorky, kukuricu, kečup, zvyšok zálievky a nakoniec natrhanú kapustu a zeleň na ozdobu.

Necháme odležať, alebo podávame hneď.

Minútkový šalát

Potrebujeme:

1 malú plechovku sterilizovanej kukurice scedenej z nálevu

1 malú plechovku sterilizovaného hrachu scedeného z nálevu

300 g kuracej šunky

2 menšie čerstvé uhorky

4 vajcia uvarené natvrdo

Biely jogurt 2lyžice alebo podľa chuti, kvapku citrónovej šťavy, soľ a korenie

1 lyžicu najemno nasekanej zelenej cibuľky

Postup:

Šunku nakrájame na tenké prúžky a zmiešame s kukuricou, hrachom, krájanými uhorkami, vajciami, cibuľkou a majonézou. Môžeme dochutiť soľou a korením. Podávame s čerstvým pečivom.

Šalát z cukety, chutí ako zemiakový

Potrebujeme:

3 pevné cukety

1 cibuľu

1 zelené jablko

1 väčšiu mrkvu

1/4 zeleru

2 vajcia na tvrdo

kyslé uhorky podľa chuti

Kukurica

Voliteľné: 2 vajcia uvarené natvrdo

Šunku, soľ a korenie

Biely jogurt, alebo domácu majonézu bez oleja

Voliteľné: 2 lyžičky horčice pre lepšiu chuť

Postup:

Cukety, mrkvu a zeler dáme variť na paru. Cuketu je lepšie nechať vcelku, inak nasiakne moc vodou a šalát bude príliš riedky.

Ostatné ingrediencie nakrájame na drobné kocky tak, ako sme zvyknutí u klasického zemiakového šalátu.

Uvarenú zeleninu  necháme úplne vychladnúť a potom ju pokrájanú pridáme k šalátu. Osolíme, okoreníme, pridáme kukuricu, vajcia a vmiešame jogurt alebo domácu majonézu s troškou horčice. Premiešame, ochutíme a necháme uležať v chladničke.

Kurací Fitness šalát

ľahká večera

Potrebujeme:

300 g kuracie prsia

1 uhorka

1 paradajka

1 paprika

2-3 lyžice konzervovanej kukurice

1 polievková lyžica jogurtu

0,5 lyžičky nasekaný kôpor

Soľ, korenie na chuť

Postup:

Umyjeme uhorky nakrájame na pásy. Taktiež nakrájame na malé kúsky paradajky a papriku.

Uvarte kuracie mäso a nakrájajte (môžeme použiť aj pečené kuracie mäso, alebo grilované).

Zmiešajte všetky zložky. Zamiešajte šalát s jogurtom, ochuťte korením a soľou.

Šalát s kuracím mäsom

Potrebujeme:

4 vajcia

200 g konzervovanej kukurice

150 g tvrdého syra

3 polievkové lyžice bieleho jogurtu

Príprava:

Syr nastrúhame na hrubom strúhadle, scedíme kukuricu, vajcia uvaríme na tvrdo, ošúpeme a nakrájame na kocky.

Zmiešajte všetky ingrediencie v hlbokej šalátovej miske, pridajte majonézu a premiešajte.

Hotový pokrm je možné podávať okamžite.

Najlepšie recepty na dnes