plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nevyprážajte ich, toto je lepšie: 11 top receptov z nových zemiakov, po ktorých si už na mastné hranolky nespomeniete!

Toto sú tie najlepšie recepty z nových zemiakov. Vyskúšajte každý jeden!

Toto sú tie najlepšie recepty z nových zemiakov. Vyskúšajte každý jeden!

Nové zemiaky podľa Jamieho Olivera

Nové zemiaky s cesnakom a kvapkou octu podľa Jamieho Olivera: Lepšiu prílohu ste dávno nejedli!

Potrebujeme:

8 stredne veľkých nových zemiakov

3 lyžice masla

Soľ

1 lyžičku sušeného rozmarínu

1 lyžičku sušeného tymiánu

3-5 kvapiek jablčného octu

8 strúčikov cesnaku

Postup:

Rúru nastavíme na 190 stupňov, zemiaky nemusíme šúpať, stačí dobre umyť pod tečúcou vodou.

Zemiaky varíme v osolenej vode 7 minút a hneď scedíme.

Ak sú zemiaky veľké, rozdelíme na polovice. V miske zmiešame s roztopeným maslom a preložíme na plech. Môžeme ešte posoliť, vložíme do rúry a pečieme 30 minút – netreba prikrývať.

Zvyšné rozpustené maslo zmiešame s bylinkami a octom. Túto zmes navrstvíme na zemiaky a trochu ich rozpučíme vidličkou. Na plech rozložíme strúčiky cesnaku v šupke a vložíme opäť do rúry. Pečieme ešte pol hodinu.

Nové zemiaky s maslom a sezamom

Nové zemiaky pečené s maslom a cesnakom

Potrebujeme:

1,5 kg menších nových zemiakov

2 lyžice olivového oleja

70 g masla

Nasekanú petržlenovú vňať

Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Cesnakový prášok podľa chuti (môžeme použiť aj pretlačený cesnak)

Postup:

Rúru nastavíme na 200 stupňov.

Zemiaky dôkladne umyjeme – nešúpeme a prekrojíme na polovice, prípadne na štvrtinky. Potom ich preložíme do väčšej misy. Maslo rozpustíme v mikrovlnke (alebo vo vodnom kúpeli) a zmiešame s cesnakovým práškom, soľou a korením.

Maslo následne nalejeme na zemiaky a premiešame, aby sa maslová zmes dostala na každý kúsok.

Zemiaky potom preložíme na plech vymastený olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 200 stupňov 25 minút. Potom vyberieme, posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou a pečieme ďalších 10-15 minút, alebo kým zemiaky nie sú povrchu zlatisté a chrumkavé.

Babičine nové zemiaky – úžasne chrumkavé

Potrebujeme:

1 kg zemiakov (najlepší mladý, ale nie druhý, ktorý hodí)
1 lyžička soli
2 l studenej vody
50 ml oleja

Postup:

Mladé zemiaky stačí len dobre vyumývať a nakrájať na polovice alebo na štvrtinky, staršie aj ošúpte. Dáme do studenej vody so soľou a preložíme na plameň – necháme na plameni len dovtedy, kým sa neobjaví na povrchu biela pena – potom zemiaky hneď scedíme.

Tajomstvo tejto prípravy spočíva v oleji – resp. v tom, že olej dáte samotný na plechu zahriať do rúry.  Plech so studeným olejom jednoducho dajte do studenej rúry a následne nastavte na 160 stupňov. Keď sa rúra aj s plechom zahrejú, pridáme do horúceho oleja  zemiaky a premiešame tak, aby sa každý zemiak v obalil olejovou zmesou. Podľa chuti môžeme pridať bylinky alebo koreniny.

Teplotu zvýšime na 180-200 stupňov a pečieme, kým zemiaky nie sú zlatisté na povrchu. Vďaka tejto metóde sa na povrchu zemiakov vytvorí chrumkavá kôrka, ktorá spôsobí, že zemiačiky budú extra chutné.

Nafúknuté zemiaky

Na nezdravé hranolky si ani nespomenú: Vyskúšajte pri pečení zemiakov urobiť túto fintu a nafúknu sa ako balón, deti to jednoducho milujú!

Potrebujeme:

Nové zemiaky (asi 10 menších kusov)

Soľ

Maslo

Postup:

Zemiaky nešúpeme, len umyjeme a prekrojíme na polovice

Každú rozrezanú stranu posypeme soľou a potom ploché strany zemiakov trieme o seba, kým sa nevytvorí pena. Na plech vystlaný papierom ich kladieme plochou (zrezanou) stranou nahor. Vďaka soli sa počas pečenia vrstva zemiakov nafúkne ako bublina. Soli a nemusíte báť, zemiaky jej znesú veľa. Mne sa ešte nestalo, že by som ich presolila.

Zemiaky pečieme pri teplote 180 stupňov asi 50 minút a potom 20 minút necháme dôjsť. Pred podávaním potrieme rozpusteným maslom.

Ešte rýchlejšia verzia

Moja posledná úprava – bez trenia. Zemiaky umyjeme, rozkrojíme a uložíme na plech narazenou časťou nahor. Potom posypeme soľou z  mlynčeka (soľou nešetríme). Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov 25 až 35 minút. Keď sa soľ rozpustí a zemiaky získajú na vrchu zlatistý nádych, nechajte v rúre ešte 5 minút a potom vypnite (každá rúra pečie inak a preto to podľa tohoto znaku vždy spoznáte). Potrieme rozpusteným maslom a posypeme sušenými bylinkami.

Nové zemiaky s paradajkou a cuketou

Nové zemiaky zapečené s cuketou, paradajkou a syrovou omáčkou

Potrebujeme:

1 stredne veľkú cuketu

3 paradajky

3-4 nové zemiaky

3 lyžice masla

2 lyžice múky

2 lyžice mlieka

1 vajce

100 g strúhaného syra

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Dno pekáča vymastíme trochou oleja a začneme striedavo ukladať kolieska zeleniny. Posypeme soľou a korením.

wclYJ1V1neg

Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a mlieko. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom zložíme z plameňa a vmiešame vajce – dôkladne vymiešame a podľa chuti pridáme soľ a korenie.

Omáčku navrstvíme na zeleninu, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút, alebo kým povrch nie je zlatistý.

NIxqYLh70eY

Nové zemiaky v cesnakovo-smotanovej omáčke

Nové zemiaky pečené s cesnakovo-smotanovou omáčkou!

Potrebujeme:

500 g nových zemiakov

3 lyžice kyslej smtoany

50 g syra

4 strúčiky cesnaku

1 zväzok kôpru

1 lyžicu rastlinného oleja

1/2 lyžičky hladkej múky

Soľ podľa chuti

Čierne korenie podľa chuti

Postup:

Zemiaky očistíme a uložíme do vymastenej zapekacej misy.

Smotanu zmieašame so soľou, korením, múkou (na zahustenie) a najemno nasekaným kôprom. Nakoniec pridáme pretlačený cesnak a premiešame. Omáčku navrstvíme na zemiaky.

Zemiaky umiestnime do hornej polovice rúry a pri teplote 180 stupňov pečieme 30 minút.

Potom vyberieme misu z rúry, posypeme syrom a pečieme ešte 10-15 minút.

Nové zemiaky na panvici

Mladé zemiaky pečené na panvici

Potrebujeme:

1 kg mladých zemiakov

1 vetvičku rozmarínu

500 ml kuracieho vývaru

2 lyžice olivového oleja

2 lyžice masla

½ lyžice soli

Pažítku alebo zelenú cibuľku

1 lyžičku rasce

Postup:

Zemiaky umyjeme a vložíme do  väčšej teflónovej panvice. Pridáme rascu, soľ, rozmarín, olej, maslo a zalejeme vývarom tak, aby boli zemiaky zaliate do ¾.

d76f688b7ec2a458270abb8baee943a6_view_l

Zemiaky preložíme na plameň a privedieme do varu. Prikryjeme a necháme variť 15-20 minút. Potom zemiaky zložíme z plameňa a dnom šálky každý mierne roztlačíme.

2c965a7f367db080432717238b3fffc0_view_l

Panvicu potom vrátime na plameň a varíme bez pokrievky, kým sa kvapalina neodparí. Potom zemiaky obrátime na druhú stranu a varíme ešte 4-5 minút, kým nezískajú zlatistý nádych.

Panvicu zložíme z ohňa a necháme 5 minút odstáť. Zemiaky posypeme petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo cibuľkou.

Podávame ako prílohu, ale vynikajúce sú aj ako hlavné jedlo.

Nové zemiaky na taliansky spôsob

Zemiaky pečené na taliansky spôsob

Potrebujeme:

1 kg menších nových zemiakov

Sušenú šalviu

Rozmarín

Sušenú bazalku

Sušený tymián

4 strúčiky cesnaku

Soľ a čierne korenie podľa chuti

¼ šálky strúhaného parmezánu

Zväzok petržlenovej vňate nasekanej najemno

2 lyžice olivového oleja

Postup:

Rúru nastavte rúru na 200 stupňov a zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom.

Zemiaky okrojíme a nakrájame na mesiačiky. Potom ich preložíme do väčšej misy a zmiešame s olivovým olejom, sušenými bylinkami, soľou, korením a ½ parmezánu.

Zemiaky preložíme do zapekacej misy a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme 30 minút, potom vyberieme z rúry, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, premiešame, posypeme zvyšným parmezánom, pokvapkáme olejom a pečieme ďalších 25 minút, alebo kým nie sú zemiaky dostatočne upečené.

Chalupárske zemiaky

Chalupársky zemiakový kastról: Zemiaky stačí len zabaliť do slaninky a preliať omáčkou, je to perfektné jedlo!

Potrebujeme:

10 menších nových zemiakov

20 plátkov slaniny

Na omáčku:

30 g masla

1 lyžicu hladkej múky

Šálku kuracieho alebo zeleninového vývaru (ak nemáte, rozmiešate v 250 ml vody bujón)

100 g kyslej smtoany

Šťavu z ½ citróna

Soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode, nie však celkom domäkka. Potom zemiaky očistíme a každý kúsok obalíme v slaninke. Každý zemiaky obalíme v 2 plátoch slaninky.

Takto pripravené zemiaky vložíme do zapekacej misy a pri 180 stupňoch dáme piecť. Zatiaľ si prirpavíme omáčku.Maslo rozpustíme na panvici a následne doň vmiešame múku. Prilijeme aj vývar a necháme chvíľprevariť. Potom zložíme z plameňa a vmiešame smotanu. Ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavu.

Keď sú zemiaky zapečené a slaninka je už pekne hnedastá, nalejeme na zemiaky a ešte na 10 minút vložíme do rúry.

Prekladaný kastról z nových zemiakov

Prekladaný kastról: Nové zemiaky pečené so šťavnatým mäsom a paprikou!

Potrebujeme:

500 g mletého mäsa

2 ks. cibule

2 strúčiky cesnaku

1 vajce

3 lyžice strúhanky

Soľ, korenie, červenú papriku

Ďalej potrebujeme:

6-7 nových zemiakové

2 ks papriky

2-3 lyžice oleja

Vegetu

4-5 paradajkového pretlaku

3 lyžice vody

Ľubovolné koreniny

Postup:

Jednu cibuľu nakrájame najemno a zmiešame s mäsom a ostatnými prísadami. Rozdelíme na menšie kúsky – guľôčky, ktoré roztlačíme tak, aby sme získali hrubšie placky. Ostatné cibule ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zemiaky nakrájame na kolieska a posypeme soľou, vegetou a 1 lyžicou oleja.

Pripravíme si pekáč, ktorý vymastíme zvyšným olejom. Do pekáča vrstvíme 3-4 kolieska zemiakov, koliesko cibule, kúsok papriky a masovú placku. Pokračujeme, kým nenaplníme celý pekáč. Na vrch navrstvíme pretlak (pretlak sme si rozmiešali s vodou) a uložíme nakrájané kúsky papriky.

Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým zemiaky nie sú mäkké.

Najlepšie recepty na dnes