Toto sú tie najlepšie recepty z nových zemiakov. Vyskúšajte každý jeden!
Nové zemiaky podľa Jamieho Olivera
Potrebujeme:
8 stredne veľkých nových zemiakov
3 lyžice masla
Soľ
1 lyžičku sušeného rozmarínu
1 lyžičku sušeného tymiánu
3-5 kvapiek jablčného octu
8 strúčikov cesnaku
Postup:
Rúru nastavíme na 190 stupňov, zemiaky nemusíme šúpať, stačí dobre umyť pod tečúcou vodou.
Zemiaky varíme v osolenej vode 7 minút a hneď scedíme.
Ak sú zemiaky veľké, rozdelíme na polovice. V miske zmiešame s roztopeným maslom a preložíme na plech. Môžeme ešte posoliť, vložíme do rúry a pečieme 30 minút – netreba prikrývať.
Zvyšné rozpustené maslo zmiešame s bylinkami a octom. Túto zmes navrstvíme na zemiaky a trochu ich rozpučíme vidličkou. Na plech rozložíme strúčiky cesnaku v šupke a vložíme opäť do rúry. Pečieme ešte pol hodinu.
Nové zemiaky s maslom a sezamom
Potrebujeme:
1,5 kg menších nových zemiakov
2 lyžice olivového oleja
70 g masla
Nasekanú petržlenovú vňať
Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Cesnakový prášok podľa chuti (môžeme použiť aj pretlačený cesnak)
Postup:
Rúru nastavíme na 200 stupňov.
Zemiaky dôkladne umyjeme – nešúpeme a prekrojíme na polovice, prípadne na štvrtinky. Potom ich preložíme do väčšej misy. Maslo rozpustíme v mikrovlnke (alebo vo vodnom kúpeli) a zmiešame s cesnakovým práškom, soľou a korením.
Maslo následne nalejeme na zemiaky a premiešame, aby sa maslová zmes dostala na každý kúsok.
Zemiaky potom preložíme na plech vymastený olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 200 stupňov 25 minút. Potom vyberieme, posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou a pečieme ďalších 10-15 minút, alebo kým zemiaky nie sú povrchu zlatisté a chrumkavé.
Babičine nové zemiaky – úžasne chrumkavé
Potrebujeme:
1 kg zemiakov (najlepší mladý, ale nie druhý, ktorý hodí)
1 lyžička soli
2 l studenej vody
50 ml oleja
Postup:
Mladé zemiaky stačí len dobre vyumývať a nakrájať na polovice alebo na štvrtinky, staršie aj ošúpte. Dáme do studenej vody so soľou a preložíme na plameň – necháme na plameni len dovtedy, kým sa neobjaví na povrchu biela pena – potom zemiaky hneď scedíme.
Tajomstvo tejto prípravy spočíva v oleji – resp. v tom, že olej dáte samotný na plechu zahriať do rúry. Plech so studeným olejom jednoducho dajte do studenej rúry a následne nastavte na 160 stupňov. Keď sa rúra aj s plechom zahrejú, pridáme do horúceho oleja zemiaky a premiešame tak, aby sa každý zemiak v obalil olejovou zmesou. Podľa chuti môžeme pridať bylinky alebo koreniny.
Teplotu zvýšime na 180-200 stupňov a pečieme, kým zemiaky nie sú zlatisté na povrchu. Vďaka tejto metóde sa na povrchu zemiakov vytvorí chrumkavá kôrka, ktorá spôsobí, že zemiačiky budú extra chutné.
Nafúknuté zemiaky
Potrebujeme:
Nové zemiaky (asi 10 menších kusov)
Soľ
Maslo
Postup:
Zemiaky nešúpeme, len umyjeme a prekrojíme na polovice
Každú rozrezanú stranu posypeme soľou a potom ploché strany zemiakov trieme o seba, kým sa nevytvorí pena. Na plech vystlaný papierom ich kladieme plochou (zrezanou) stranou nahor. Vďaka soli sa počas pečenia vrstva zemiakov nafúkne ako bublina. Soli a nemusíte báť, zemiaky jej znesú veľa. Mne sa ešte nestalo, že by som ich presolila.
Zemiaky pečieme pri teplote 180 stupňov asi 50 minút a potom 20 minút necháme dôjsť. Pred podávaním potrieme rozpusteným maslom.
Ešte rýchlejšia verzia
Moja posledná úprava – bez trenia. Zemiaky umyjeme, rozkrojíme a uložíme na plech narazenou časťou nahor. Potom posypeme soľou z mlynčeka (soľou nešetríme). Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov 25 až 35 minút. Keď sa soľ rozpustí a zemiaky získajú na vrchu zlatistý nádych, nechajte v rúre ešte 5 minút a potom vypnite (každá rúra pečie inak a preto to podľa tohoto znaku vždy spoznáte). Potrieme rozpusteným maslom a posypeme sušenými bylinkami.
Nové zemiaky s paradajkou a cuketou
Potrebujeme:
1 stredne veľkú cuketu
3 paradajky
3-4 nové zemiaky
3 lyžice masla
2 lyžice múky
2 lyžice mlieka
1 vajce
100 g strúhaného syra
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Dno pekáča vymastíme trochou oleja a začneme striedavo ukladať kolieska zeleniny. Posypeme soľou a korením.
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a mlieko. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom zložíme z plameňa a vmiešame vajce – dôkladne vymiešame a podľa chuti pridáme soľ a korenie.
Omáčku navrstvíme na zeleninu, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút, alebo kým povrch nie je zlatistý.
Nové zemiaky v cesnakovo-smotanovej omáčke
Potrebujeme:
500 g nových zemiakov
3 lyžice kyslej smtoany
50 g syra
4 strúčiky cesnaku
1 zväzok kôpru
1 lyžicu rastlinného oleja
1/2 lyžičky hladkej múky
Soľ podľa chuti
Čierne korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky očistíme a uložíme do vymastenej zapekacej misy.
Smotanu zmieašame so soľou, korením, múkou (na zahustenie) a najemno nasekaným kôprom. Nakoniec pridáme pretlačený cesnak a premiešame. Omáčku navrstvíme na zemiaky.
Zemiaky umiestnime do hornej polovice rúry a pri teplote 180 stupňov pečieme 30 minút.
Potom vyberieme misu z rúry, posypeme syrom a pečieme ešte 10-15 minút.
Nové zemiaky na panvici
Potrebujeme:
1 kg mladých zemiakov
1 vetvičku rozmarínu
500 ml kuracieho vývaru
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice masla
½ lyžice soli
Pažítku alebo zelenú cibuľku
1 lyžičku rasce
Postup:
Zemiaky umyjeme a vložíme do väčšej teflónovej panvice. Pridáme rascu, soľ, rozmarín, olej, maslo a zalejeme vývarom tak, aby boli zemiaky zaliate do ¾.
Zemiaky preložíme na plameň a privedieme do varu. Prikryjeme a necháme variť 15-20 minút. Potom zemiaky zložíme z plameňa a dnom šálky každý mierne roztlačíme.
Panvicu potom vrátime na plameň a varíme bez pokrievky, kým sa kvapalina neodparí. Potom zemiaky obrátime na druhú stranu a varíme ešte 4-5 minút, kým nezískajú zlatistý nádych.
Panvicu zložíme z ohňa a necháme 5 minút odstáť. Zemiaky posypeme petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo cibuľkou.
Podávame ako prílohu, ale vynikajúce sú aj ako hlavné jedlo.
Nové zemiaky na taliansky spôsob
Potrebujeme:
1 kg menších nových zemiakov
Sušenú šalviu
Rozmarín
Sušenú bazalku
Sušený tymián
4 strúčiky cesnaku
Soľ a čierne korenie podľa chuti
¼ šálky strúhaného parmezánu
Zväzok petržlenovej vňate nasekanej najemno
2 lyžice olivového oleja
Postup:
Rúru nastavte rúru na 200 stupňov a zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom.
Zemiaky okrojíme a nakrájame na mesiačiky. Potom ich preložíme do väčšej misy a zmiešame s olivovým olejom, sušenými bylinkami, soľou, korením a ½ parmezánu.
Zemiaky preložíme do zapekacej misy a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme 30 minút, potom vyberieme z rúry, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, premiešame, posypeme zvyšným parmezánom, pokvapkáme olejom a pečieme ďalších 25 minút, alebo kým nie sú zemiaky dostatočne upečené.
Chalupárske zemiaky
Potrebujeme:
10 menších nových zemiakov
20 plátkov slaniny
Na omáčku:
30 g masla
1 lyžicu hladkej múky
Šálku kuracieho alebo zeleninového vývaru (ak nemáte, rozmiešate v 250 ml vody bujón)
100 g kyslej smtoany
Šťavu z ½ citróna
Soľ, čierne mleté korenie
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode, nie však celkom domäkka. Potom zemiaky očistíme a každý kúsok obalíme v slaninke. Každý zemiaky obalíme v 2 plátoch slaninky.
Takto pripravené zemiaky vložíme do zapekacej misy a pri 180 stupňoch dáme piecť. Zatiaľ si prirpavíme omáčku.Maslo rozpustíme na panvici a následne doň vmiešame múku. Prilijeme aj vývar a necháme chvíľprevariť. Potom zložíme z plameňa a vmiešame smotanu. Ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavu.
Keď sú zemiaky zapečené a slaninka je už pekne hnedastá, nalejeme na zemiaky a ešte na 10 minút vložíme do rúry.
Prekladaný kastról z nových zemiakov
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa
2 ks. cibule
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
3 lyžice strúhanky
Soľ, korenie, červenú papriku
Ďalej potrebujeme:
6-7 nových zemiakové
2 ks papriky
2-3 lyžice oleja
Vegetu
4-5 paradajkového pretlaku
3 lyžice vody
Ľubovolné koreniny
Postup:
Jednu cibuľu nakrájame najemno a zmiešame s mäsom a ostatnými prísadami. Rozdelíme na menšie kúsky – guľôčky, ktoré roztlačíme tak, aby sme získali hrubšie placky. Ostatné cibule ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zemiaky nakrájame na kolieska a posypeme soľou, vegetou a 1 lyžicou oleja.
Pripravíme si pekáč, ktorý vymastíme zvyšným olejom. Do pekáča vrstvíme 3-4 kolieska zemiakov, koliesko cibule, kúsok papriky a masovú placku. Pokračujeme, kým nenaplníme celý pekáč. Na vrch navrstvíme pretlak (pretlak sme si rozmiešali s vodou) a uložíme nakrájané kúsky papriky.
Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým zemiaky nie sú mäkké.