plny-hrniec_transparent_negativ.png

Hubári, toto je niečo pre vás: 11 top receptov z húb, vďaka ktorým už nebude váhať, čo urobiť s bohatým úlovkom!

Kto by nemiloval huby? Ak ste v posledných dňoch aj vy priniesli domov plné koše lákavej lesnej úrody, určite hľadáte tie najlepšie možnosti, ako ich zužitkovať.

Kto by nemiloval huby? Ak ste v posledných dňoch aj vy priniesli domov plné koše lákavej lesnej úrody, určite hľadáte tie najlepšie možnosti, ako ich zužitkovať. Práve preto sme si pripravili zbierku tých najlepších receptov z húb. Oplatí sa vyskúšať každý jeden!

Falošná paštéta

Falošná paštéta hotová za pár minút!

Potrebujeme:

5 ks vajec uvarených natvrdo

3 menšie cibule

50 g húb podľa vlastnej chuti

soľ a čierne korenie podľa chuti

100 g vlašských orechov

30 g masla

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na rastlinnom oleji. Pridáme nadrobno nakrájané huby a všetko spolu orestujeme.

Do mixéra vložíme orechy, zmäknuté maslo, vajcia a zmes cibule a húb. Dochutíme soľou, korením a rozmixujeme.

Hotovú paštétu vložíme na 30 minút do chladničky a podávame s čerstvým pečivom.

Špeciálne cestíčko na huby

Zabudnite na klasický trojobal: Obaľte huby v tomto a budú také chrumkavé a lahodné, ako nikdy predtým!

Potrebujeme:

300 g menších húb

2-3 lyžice hladkej múky

1-2 strúčiky cesnaku

1 lyžičku sójovej omáčky

Kvapku vody (uvidíte podľa konzistencie cestíčka)

Soľ, korenie a sušené bylinky podľa chuti

Strúhanku

Postup:

Huby očistíme a osušíme papierovým obrúskom.

Múku zmiešame so sójovou omáščkou, pretlačeným cesnakom a kvapkou vody. Malo by to mať konzistenciu ako hustejšia kyslá smotana.

Necháme odležať 15-20 minút, do cestíčka môžeme pridať ľubovolné koreniny.

Na hlbšej panvici necháme zahriať olej. Huby ponoríme najskôr do cestíčka a potom do strúhanky. Hneď vyprážame v rozpálenom oleji.

Prebytočný olej odstránime pomocou papierového obrúska a môžeme si pochutnávať.

Fantastický hubový šalát

Potrebujeme:

500 g sterilizovanej fazule

500 g húb

4 kusy sterilizovaných uhoriek

2 ks cibule

3 lyžice oleja

Soľ a čiernej korenie podľa chuti

Postup:

Huby nakrájame na plátky a orestujeme na panvici spolu s nakrájanou cibuľkou.

Uhorky nakrájame na tenkú prúžky a fazuľu prepláchneme pod tečúcou vodou.

Fazuľu zmiešame s uhorkami, pridáme orestovanú zmes a necháme 10 minút odpočívať. Potom pridáme soľ, korenie a najemno nasekané zelené bylinky.

Podávame ako prílohu, alebo len tak – ako veľmi chutný šalát.

Najrýchlejšia hubová omáčka

Na cestoviny aj k mäsu: Najrýchlejšia hríbová omáčka!

Potrebujeme:

500 g čerstvých húb

2 lyžice haldkej múky

Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti

1 smotanu na šľahanie 33%

Postup:

Huby očistíme, nakrájame, preložíme na panvicu a pridáme vodu. Osolíme a varíme bez pokrievky, kým huby nezmäknú a voda sa neodparí.

Potom zalejmeme šľahčkou v ktorej rozmiešame 2 lyžice múky. Niekoľko minút varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne.

Môžeme dochutiť soľou a koreninami. To je všetko, omáčka je hotová. Na tanieri ju môžeme posypať petržlenovou vňaťou.

Výborné marinované huby, pripravené za 10 minút!

Marinované huby pripravené za 10 minút!

Potrebujeme:

500 g húb

60 ml octu

120 ml rastlinného oleja

3 strúčiky cesnaku

10 ks čierneho celého korenia

2 lyžičky cukru

1 lyžičku soli

4 ks bobkového listu

Postup:

Huby umyjeme a väčšie kusy rozkrojíme na 4 časti alebo na polovice.

Ocot zmiešame s cukrom, olejom, soľou, bobkovým listom a korením. Nakoniec do zmesi pridáme huby a pretlačený cesnak.

Preložíme na plameň (najskôr sa vám bude zdať, že húb je na takéto množstvo tekutiny priveľa, postupne však pustia šťavu). Keď tekutina zovrie, varíme ešte 5 minút.

Potom zložíme z plameňa a zmes navrstvíme do čistých pohárov na zaváranie. Necháme vychladnúť a vložíme minimálne na 4 hodiny do chladničky a môžeme si pochutnávať.

Celý fotopustup nájdete TU.

Pečienka s hubami

Najlepší recept na prípravu pečienky: 10 minút na panvici so slaninkou a hubami a máte obed ako lusk!

Potrebujeme:

500 g kuracej pečienky

300 g čerstvých húb

300 g slaninky nakrájanej na kocky

150 – 200 ml bieleho vína

1 cibuľu

Soľ, korenie, majoránka

100 g masla

Postup:

Na panvici rozpustíme maslo a opražíme sprudka kuraciu pečienku. Pridáme nakrájané huby, slaninku a panvicu prikryjeme pokrievkou. Dusíme približne 5 minút. Potom pridáme víno, korenie a majoránku. Tesne pred koncom pridáme soľ, premiešame a môžeme podávať posypané čerstvou petrženovou vňaťou.

Ruský guláš s hubami

Ruský guláš s horčicou a kyslou smotanou: Taký výborný, že si určite pridáte!

Potrebujeme:

700 g bravčového stehna

1 veľkú cibuľu

2 šálky kyslej smtoany

Hladkú múku

2 lyžice horčice

150 g šampiňónov

Chren na dochutenie

Postup:

Mäso nakrájame kúsky. Na panvici zahrejeme olej a opražíme cibuľku dozlatista. Potom pridáme kúsky mäsa – ochutíme soľou a korením a sprudka osmažíme. Pridáme trochu vody, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť dommäka.

Huby očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Keď je mäso mäkké, pridáme k nemu huby a poprášime trochou múky, ktorá zmes zahustí – pokračujeme v dusení, až kým huby nie sú hotové.

Smotanu zmiešame s horčicou a 1 lyžičkou strúhaného chrenu (podľa chuti môžeme chrenu pridať viac, alebo ho naopak vynechať). Potom túto zmes nalejeme k mäsu a hubám a necháme rpevariť.

Zložíme z plameňa a môžeme podávať.

Fašírky s hubami a syrom

Fašírky trochu inak: Bleskovo, z jedného plechu a bez vyprážania!

Potrebujeme:

700 g mletého bravčového mäsa

1 cibuľu nakrájanú nadrobno

1 strúčik cesnaku

100 g nastrúhaného tvrdého syra

400 g šampiňónov

3 väčšie zemiaky nakrájané na plátky

Majonézu alebo kyslú smotanu podľa chuti

Soľ a čierne mleté korenie

Horčicu

Postup:

Mleté mäso zmiešame s cibuľou, pretlačeným cesnakom, soľou a korením

Mäso rozdelíme na niekoľko guličiek a tie preložíme na vymastený plech (prípadne vystlaný papierom na pečenie) a roztlačíme na hrubšie placky.

Šampiňóny nakrájame nadrobno a orestujeme na panvici, potom ich uložíme na mäso. Na huby uložíme plátky zemiakov, osolíme, okoreníme a potrieme trochou majonézy alebo kyslej smotany. Nakoniec na vrch navrstvíme 1 lyžicou horčice alebo kyslej smotany.

Nakoniec posypeme strúhaným syrom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 30-35 minút. Ak sa obávate, že by sa syr mohol pripáliť, pečte na začiatku pod alobalom.

Podávame s čerstvou zeleninou.

Pečené zemiaky s hubami a majonézou

Pečené zemiaky s hubami, syrom a majonézou!

Potrebujeme:

5 väčších zemiakov

2 menšie cibule

100 g strúhaného syra

200 g čerstvých húb podľa chuti

2 lyžice majonézy alebo kyslej smotany

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode tak, aby sa nerozpadávali. Uvarené zemiaky scedíme, ošúpeme a rozkrojíme na polovice. V zemiakov vytvoríme lyžičkou menšie priehlbinky – misky tak, že vyberieme časť vnútra.

Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji dozlatista. Pridáme huby a restujeme domäkka. Cibuľku s hubami zmiešame s vnútrom so zemiakov, majonézou a ochutíme soľou a korením. Náplň navrstvíme do vnútra zemiakov, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15 minút.

Plnené hubové taštičky

Plnené taštičiky z lísktového cesta

Potrebujeme:

1 bal. rozvaľkaného lískovéhoc cesta

5 zemiakov

2 cibule

200 g húb

100 g strúhaného syra

1 zväzok petržlenu

2 vajcia

Korenie podľa chuti

Postup:

Ak používame sušené huby najskôr ich namočíme do vody. Čerstvé huby umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.

Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky.

Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu s hubami.

V miske zmiešame zemiaky so syrom, hubovo-cibuľou zmesou a najemno nasekanou petržlenovou vňaťou. Dochutíme soľou a korením.

Lístkové cesto nakrájame na obdĺžniky a tie potrieme rozšľahanými vajciami. Následne zavinieme do tvaru kornútkov a naplníme pripravenou zmesou. Uložíme na plech (vymastený alebo vyložený papierom na pečenie), potrieme zvyšným vajíčkom a pečieme 15-20 minút pri teplote 200 stupňov.

Zemiakovo-hubové fašírky

Zemiakovo – hubové fašírky zo zvyšnej zemiakovej kaše

Potrebujeme:

3 šálky zemiakovej šálky – prípadne si môžeme uvariť čerstvú zo zemiakov a masla

3 lyžic hladkej múky

50 g strúhaného syra

1 vajíčko

1 cibuľu

4 väčšie huby

100 g hladkej múky (príp. strúhanky)

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zemiakovú kašu zmiešame s vajíčkom, syrom a 3 lyžicami múky. Na panvici rozpálime trochu oleja a osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa zlatistá, pridáme k nej nakrájané huby a dusíme domäkka. Dochutíme soľou a korením.

Zo zemiakovej kaše formujeme placky, do ktorých stredu navrstvíme lyžicu hubovo-cibuľovej náplne.

Potom z placiek vytvarujeme fašírky s náplňou vo vnútri. Obalíme ich v múke alebo v strúhanke a vyprážame dozlatista.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes