plny-hrniec_transparent_negativ.png

11 Top receptov z cukety, ktoré viete pripraviť len za 10 minút: Skúste už dnes na večeru, každý jeden je výborný!

Výborné recepty z cukety, ktoré viete pripraviť za 10 minút. Každý jeden sa oplatí vyskúšať.

Fašírky z cukety

Potrebujeme:

2 ks cukety

3 strúčiky cesnaku

2 vajcia

50 g strúhaného syra

5 lyžíc hl. múky

Soľ, korenie podľa chuti

Kôpor alebo petržlen podľa chuti

Postup:

Cuketu očistíme a nastrúhame, pridáme soľ a necháme 15 minút vypotiť – potom šťavu zlejeme. Pridáme ostatné prísady a jednoducho vymiešame cesto. Môžeme vyprážať na oleji alebo piecť – ideálne vo forme na muffiny, alebo aj voľne na vymastenom plechu. Je to výborné na oba spôsoby.

Pomazánka z cukety

Potrebujeme:

1 cuketu

2-3 papriky

1 stredne veľkú cibuľu,

2-3 strúčiky cesnaku,

soľ,

syr v črievku.

Postup:

Pripravíme si panvicu a na troche oleja osmažíme cibuľu, keď je zlatistá pridáme na drobno nakrájanú papriku a chvíľu podusíme. Cuketu očistíme a postrúhame na jemno (šťavu nevytláčame) a pridáme ju k podusenej paprike. Dusíme ešte asi 3 min a pridáme aj pretlačený cesnak a soľ, koreniny podľa chuti. Celkom nakoniec do zmesi vmiešame aj bambino (alebo iný tavený syr). ja pridávam aj nastrúhaný údený syr a nastrúhanú šunku. Všetko ešte dobre spolu premiešame, kým sa syr nerozpustí a všetko sa krásne nespojí. My ju jeme hneď z panvice. :-)

Minútková cuketová omáčka na cestoviny

Potrebujeme:

Cestoviny podľa chuti alebo halušky uvarené podľa návodu

3 stredné cukety

1 cibuľu

1 strúčik cesnaku

olivový olej

50 g strúhaného syra

1 bambino (alebo iný tavený syr v črievku)

Kyslú smotanu na zjemnenie (množstvo podľa chuti, dala som ¾ téglika, dá sa použiť aj sladká smotana, prípadne aj šľahačková)

Na ochutenie – zeleninový bujón bez glutamanu, prípadne soľ, bazalka, oregano)

Postup:

Cukety umyte a nastrúhame – ja som cuketu ošúpala, kedže som mala staršiu zeleninu, ale ak je čerstvá, šúpať netreba – omáčka bude zelenkavá.

Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu, do sklovita, pridáme cuketu a restujeme, kým cuketa nezmäkne. Mladá cuekta pustí veľa šťavy, ak je šťavy málo, môžete pridať trochu vody, alebo vývaru.

Pridáme zeleninový bujón (bez glutamátu) a koreniny podľa chuti.

Ku koncu pridáme pridáme pretlačený strúčik cesnaku, syr a bambino – rozpustíme. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu (alebo sladkú) a môžeme rozmixovať alebo nechať len tak. Do omáčky pridáme cestoviny, premiešame a môžeme pridať aj kúsky kuracej šunky, alebo kuracie mäsko. Ozdobíme petržlenovou vňaťou. Ide o veľmi univerzálny recept, môžete pridať aj viac druhov syra, maslo, alebo experimentovať s koreninami – veľmi dobre v omáčke chutí muškátový oriešok. Je to na vás, stačí ochutnávať a doladiť podľa svojej chute. My máme najradšej verziu s kyslou smotanou.

Pochúťka z cukety

Potrebujeme:

1 Cuketu

Tvrdý syr

3 lyžice kyslej smotany

Cibuľu 2 – 3 strúčiky cesnaku

Čerstvú chilli papričku

Olivový olej

Soľ

Korenie

Pečivo

Postup:

Cuketu poriadne umyjeme, rozkrojíme a vyberieme dužinu so semienkami. Nastrúhame, osolíme, zľahka okoreníme a necháme vypotiť asi 10 minút, vodu zlejeme. Na panvici opražíme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak a nakrájanú chilli papričku. Opražíme ešte asi minútku a na panvicu pridáme cuketu. Zmes spolu podusíme 2-3 minúty, ochutíme soľou, korením a odstavíme. Zasypeme nastrúhaným syrom a pridáme 3 lyžice kyslej smotany. Všetko premiešame a necháme chvíľku vychladnúť. Podľa chuti môžeme ozdobiť nasekaným kôprom, alebo petržlenovou vňaťou.

Cuketové placky s kefírom

Potrebujeme:

Cuketa 450 g
Kefír 300 ml
Vajcia 4 ks
Hladká múka 350 g
Slnečnicový olej 1 polievková lyžička
Petržlen 2 lyžice
soľ
Sóda 0,5 lyžičky
Maslo pre namazanie palaciniek
šunka
syr

Postup:

Cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle, vytlačíme šťavu. Pridáme vajce, soľ, kefír, nakrájanú petržlenovú vňať a všetko premiešame.

Postupne pridávame múku, miešame husté cesto. Pridáme 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja, sódu a zamiešame.

Smažíme na horúcej panvici s rastlinným olejom, placku smažíme z oboch strán až do zlatohnedého odtieňa.

Hotové palacinky natrieme maslom a dochutíme podľa ľubovôle.

Cuketovo-syrové guľky

Šťavnaté cuketovo-syrové guľky

Potrebujeme:

Na náplň:

1 cuketu

3 stúčiky cesnaku

Lyžičku soli

Čierne mleté korenie

1 vajce

100 g nastrúhaného tvrdého syra

4 lyžice strúhanky

Na obaľovanie:

3 lyžice hladkej múky

5 lyžíc strúhanky

1 vajce

Postup:

Cuketu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle nahrubo. Osolíme a necháme chvíľku odstáť, kým cuketa nepustí šťavu.

Prebytočnú tekutinu odstránime, pridáme syr, strúhanku, cesnak, vajce, korenie a soľ. Všetky ingrediencie spolu dôkladne premiešame.

Z hmoty vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v klasickom trojobale (hladká múka, vajce, strúhanka).

Vyprážame na oleji, kým guľky nie sú na povrchu zlatisté. Prebytočný olej odstránime pomocou servítky.

Cuketové kolieska s jogurtovou omáčkou

thumb-840x440

Rýchle, jednoduché a chutné. Vyskúšajte chrumkavé kolieska z cukety s jogurtovo-bylinkovou omáčkou.

Potrebujeme:

600 g cukety

200 g jogurtu

2 lyžice hladkej múky

1 strúčik cesnaku

Zväzok kôpru

1 lyžičku červenej papriky

Soľ podľa chuti

Postup:

Cuketu umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska (1cm). Každý kúsok posypeme soľou a pripravíme si omáčku.

Cesnak aj zelené bylinky nasekáme najemno. Pridáme joguert, červenú papriku, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.

Kúsky cukety osušíme papierovou utierkou a obalíme v hladkej múke (do múky môžeme pridať trochu soli a čierneho korenia).

Kolieska culety vyprážime na rastlinnom oleji dozlatista. Prebytočný olej odstránime kuchynskou utierkou.

Na plátky cukety navrstvíme omáčku a môžeme podávať.

Zeleninové lievance s bryndzou

Vynikajúce cuketové lievance s bryndzou

Rýchle, jednoduché a chutné jedlo s našou obľúbenou slovenskou surovinou – bryndzou. Stačí, ak ju pridáte do cesta spolu s kyslou kyslou smotanou a obyčajným slaným lievancom dodáte výnimočnú chuť a jemnosť. Vyskúšajte ich aj vy! :-)

Potrebujeme:

800 g cukety

2 cibule

2 vajcia

1 lyžičku prášku do pečiva

1/2 šálky hladkej múky

150 g bryndze

Nadrobno nasekanú pažítku

Soľ a korenie podľa chuti

3 lyžice oleja

1 šálku kyslej smotany

3 strúčiky cesnaku

Postup:

Cukety umyjeme, nastrúhame a posypemem soľou. Z cukety vytlačíme šťavu. Pažítku nakrájame nadrobno a pridáme k cukete. Pridáme aj nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, rozšľahané vajíčka, múku s práškom do pečiva. Bryndzu zmiešame s 2-3 lyžicami kyslej smotany a vmiešame do cesta. Ak sa nám konzistencia zdá príliš riedka – pridáme múku, ak naopak príliš hustá, pridáme kyslú smotanu.

Na panvici rozpálime olej a lyžicou dávkujeme jednotlivé lievance. Vyprážame z oboch strán dozlatista a nakoniec vytlačíme prebytočný olej servítkou. Podávame so zvyšnou kyslou smotanou.

Večera z cukety a staršieho chlebíka

Prísady:

  • 7 stredne veľká cuketa
  • 200 – 300 g stale chlieb
  • 5-6 klinčekov cesnaku
  • 2 vajcia

Postup:

Po prvé, cuketu očistíme a zbavíme semienok aj stopiek – ak je cuketa mladá, netreba šúpať.

squash pre deti

Ošúpané cukety nastrúhajte na strúhadle, osoľte. Dobre premiešajte a nechajte 10 minút.

bezmäsité squashové placky

Medzitým rozdrvte v mixéri chlieb na drobky. Chlieb si môžete jednoducho rozdrviť rukami, ale bude to jednoduchšie pomocou mixéra.

Tvarohové tyčinky bez syrov

Cesnak pretlačíme.

Vymačkáme cuketu a dôkladne odstránime šťavu.

squash bez múky

K vymačkanej cuketovej dužine pridajte chlebík, cesnak a vajcia. Ochuťte soľou, korením a dôkladne premiešajte.

squash kotlety na panvici

Z výslednej hmoty, tvoríme fašírky karbonátky a vyprážame v oleji do zlatista. Podávame s kyslou smotanou.

squashové kotlety  

A sú prekvapivo chutné nielen bezprostredne po varení, ale aj studené.

Cuketa v jogurtovom cestíčku

Vyskúšajte túto vynikajúcu pochúťku z cukety a budte si istí, že jeden kúsok vám nebude stačiť! :-)

Potrebujeme:

Cuketu

1 – 2 vajcia (podľa veľkosti cukety)

100 ml jogurtu

Hladkú múku

Soľ

Sladkú papriku

Cesnak

Olej na vyprážanie

Postup:

Cuketu ošúpeme a nakrájame na plátky necelý centimeter hrubé. Plátky osolíme, okoreníme a potrieme cesnakom.

Pripravíme si cestíčko. Vajcia rozšľaháme s jogurtom a môžeme pridať aj štipku soli. Pridáme múku a metličkou vymiešame hladké cestíčko.

Plátky cukety obaľujeme najskôr v hladkej múke a potom v cestíčku. Vyprážame na oleji z oboch strán, kým povrch plátkov nie je krásne zlatistý.

Podávame s obľúbenou omáčkou.

Najlepšie recepty na dnes