Výborné recepty z cukety, ktoré viete pripraviť za 10 minút. Každý jeden sa oplatí vyskúšať.
Fašírky z cukety
Potrebujeme:
2 ks cukety
3 strúčiky cesnaku
2 vajcia
50 g strúhaného syra
5 lyžíc hl. múky
Soľ, korenie podľa chuti
Kôpor alebo petržlen podľa chuti
Postup:
Cuketu očistíme a nastrúhame, pridáme soľ a necháme 15 minút vypotiť – potom šťavu zlejeme. Pridáme ostatné prísady a jednoducho vymiešame cesto. Môžeme vyprážať na oleji alebo piecť – ideálne vo forme na muffiny, alebo aj voľne na vymastenom plechu. Je to výborné na oba spôsoby.
Pomazánka z cukety
Potrebujeme:
1 cuketu
2-3 papriky
1 stredne veľkú cibuľu,
2-3 strúčiky cesnaku,
soľ,
syr v črievku.
Postup:
Pripravíme si panvicu a na troche oleja osmažíme cibuľu, keď je zlatistá pridáme na drobno nakrájanú papriku a chvíľu podusíme. Cuketu očistíme a postrúhame na jemno (šťavu nevytláčame) a pridáme ju k podusenej paprike. Dusíme ešte asi 3 min a pridáme aj pretlačený cesnak a soľ, koreniny podľa chuti. Celkom nakoniec do zmesi vmiešame aj bambino (alebo iný tavený syr). ja pridávam aj nastrúhaný údený syr a nastrúhanú šunku. Všetko ešte dobre spolu premiešame, kým sa syr nerozpustí a všetko sa krásne nespojí. My ju jeme hneď z panvice. :-)
Minútková cuketová omáčka na cestoviny
Potrebujeme:
Cestoviny podľa chuti alebo halušky uvarené podľa návodu
3 stredné cukety
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
olivový olej
50 g strúhaného syra
1 bambino (alebo iný tavený syr v črievku)
Kyslú smotanu na zjemnenie (množstvo podľa chuti, dala som ¾ téglika, dá sa použiť aj sladká smotana, prípadne aj šľahačková)
Na ochutenie – zeleninový bujón bez glutamanu, prípadne soľ, bazalka, oregano)
Postup:
Cukety umyte a nastrúhame – ja som cuketu ošúpala, kedže som mala staršiu zeleninu, ale ak je čerstvá, šúpať netreba – omáčka bude zelenkavá.
Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu, do sklovita, pridáme cuketu a restujeme, kým cuketa nezmäkne. Mladá cuekta pustí veľa šťavy, ak je šťavy málo, môžete pridať trochu vody, alebo vývaru.
Pridáme zeleninový bujón (bez glutamátu) a koreniny podľa chuti.
Ku koncu pridáme pridáme pretlačený strúčik cesnaku, syr a bambino – rozpustíme. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu (alebo sladkú) a môžeme rozmixovať alebo nechať len tak. Do omáčky pridáme cestoviny, premiešame a môžeme pridať aj kúsky kuracej šunky, alebo kuracie mäsko. Ozdobíme petržlenovou vňaťou. Ide o veľmi univerzálny recept, môžete pridať aj viac druhov syra, maslo, alebo experimentovať s koreninami – veľmi dobre v omáčke chutí muškátový oriešok. Je to na vás, stačí ochutnávať a doladiť podľa svojej chute. My máme najradšej verziu s kyslou smotanou.
Pochúťka z cukety
Potrebujeme:
1 Cuketu
Tvrdý syr
3 lyžice kyslej smotany
Cibuľu 2 – 3 strúčiky cesnaku
Čerstvú chilli papričku
Olivový olej
Soľ
Korenie
Pečivo
Postup:
Cuketu poriadne umyjeme, rozkrojíme a vyberieme dužinu so semienkami. Nastrúhame, osolíme, zľahka okoreníme a necháme vypotiť asi 10 minút, vodu zlejeme. Na panvici opražíme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak a nakrájanú chilli papričku. Opražíme ešte asi minútku a na panvicu pridáme cuketu. Zmes spolu podusíme 2-3 minúty, ochutíme soľou, korením a odstavíme. Zasypeme nastrúhaným syrom a pridáme 3 lyžice kyslej smotany. Všetko premiešame a necháme chvíľku vychladnúť. Podľa chuti môžeme ozdobiť nasekaným kôprom, alebo petržlenovou vňaťou.
Cuketové placky s kefírom
Potrebujeme:
Cuketa 450 g
Kefír 300 ml
Vajcia 4 ks
Hladká múka 350 g
Slnečnicový olej 1 polievková lyžička
Petržlen 2 lyžice
soľ
Sóda 0,5 lyžičky
Maslo pre namazanie palaciniek
šunka
syr
Postup:
Cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle, vytlačíme šťavu. Pridáme vajce, soľ, kefír, nakrájanú petržlenovú vňať a všetko premiešame.
Postupne pridávame múku, miešame husté cesto. Pridáme 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja, sódu a zamiešame.
Smažíme na horúcej panvici s rastlinným olejom, placku smažíme z oboch strán až do zlatohnedého odtieňa.
Hotové palacinky natrieme maslom a dochutíme podľa ľubovôle.
Cuketovo-syrové guľky
Potrebujeme:
Na náplň:
1 cuketu
3 stúčiky cesnaku
Lyžičku soli
Čierne mleté korenie
1 vajce
100 g nastrúhaného tvrdého syra
4 lyžice strúhanky
Na obaľovanie:
3 lyžice hladkej múky
5 lyžíc strúhanky
1 vajce
Postup:
Cuketu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle nahrubo. Osolíme a necháme chvíľku odstáť, kým cuketa nepustí šťavu.
Prebytočnú tekutinu odstránime, pridáme syr, strúhanku, cesnak, vajce, korenie a soľ. Všetky ingrediencie spolu dôkladne premiešame.
Z hmoty vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v klasickom trojobale (hladká múka, vajce, strúhanka).
Vyprážame na oleji, kým guľky nie sú na povrchu zlatisté. Prebytočný olej odstránime pomocou servítky.
Cuketové kolieska s jogurtovou omáčkou
Rýchle, jednoduché a chutné. Vyskúšajte chrumkavé kolieska z cukety s jogurtovo-bylinkovou omáčkou.
Potrebujeme:
600 g cukety
200 g jogurtu
2 lyžice hladkej múky
1 strúčik cesnaku
Zväzok kôpru
1 lyžičku červenej papriky
Soľ podľa chuti
Postup:
Cuketu umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska (1cm). Každý kúsok posypeme soľou a pripravíme si omáčku.
Cesnak aj zelené bylinky nasekáme najemno. Pridáme joguert, červenú papriku, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.
Kúsky cukety osušíme papierovou utierkou a obalíme v hladkej múke (do múky môžeme pridať trochu soli a čierneho korenia).
Kolieska culety vyprážime na rastlinnom oleji dozlatista. Prebytočný olej odstránime kuchynskou utierkou.
Na plátky cukety navrstvíme omáčku a môžeme podávať.
Zeleninové lievance s bryndzou
Rýchle, jednoduché a chutné jedlo s našou obľúbenou slovenskou surovinou – bryndzou. Stačí, ak ju pridáte do cesta spolu s kyslou kyslou smotanou a obyčajným slaným lievancom dodáte výnimočnú chuť a jemnosť. Vyskúšajte ich aj vy! :-)
Potrebujeme:
800 g cukety
2 cibule
2 vajcia
1 lyžičku prášku do pečiva
1/2 šálky hladkej múky
150 g bryndze
Nadrobno nasekanú pažítku
Soľ a korenie podľa chuti
3 lyžice oleja
1 šálku kyslej smotany
3 strúčiky cesnaku
Postup:
Cukety umyjeme, nastrúhame a posypemem soľou. Z cukety vytlačíme šťavu. Pažítku nakrájame nadrobno a pridáme k cukete. Pridáme aj nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, rozšľahané vajíčka, múku s práškom do pečiva. Bryndzu zmiešame s 2-3 lyžicami kyslej smotany a vmiešame do cesta. Ak sa nám konzistencia zdá príliš riedka – pridáme múku, ak naopak príliš hustá, pridáme kyslú smotanu.
Na panvici rozpálime olej a lyžicou dávkujeme jednotlivé lievance. Vyprážame z oboch strán dozlatista a nakoniec vytlačíme prebytočný olej servítkou. Podávame so zvyšnou kyslou smotanou.
Večera z cukety a staršieho chlebíka
Prísady:
- 7 stredne veľká cuketa
- 200 – 300 g stale chlieb
- 5-6 klinčekov cesnaku
- 2 vajcia
Postup:
Po prvé, cuketu očistíme a zbavíme semienok aj stopiek – ak je cuketa mladá, netreba šúpať.
Ošúpané cukety nastrúhajte na strúhadle, osoľte. Dobre premiešajte a nechajte 10 minút.
Medzitým rozdrvte v mixéri chlieb na drobky. Chlieb si môžete jednoducho rozdrviť rukami, ale bude to jednoduchšie pomocou mixéra.
Cesnak pretlačíme.
Vymačkáme cuketu a dôkladne odstránime šťavu.
K vymačkanej cuketovej dužine pridajte chlebík, cesnak a vajcia. Ochuťte soľou, korením a dôkladne premiešajte.
Z výslednej hmoty, tvoríme fašírky karbonátky a vyprážame v oleji do zlatista. Podávame s kyslou smotanou.
A sú prekvapivo chutné nielen bezprostredne po varení, ale aj studené.
Cuketa v jogurtovom cestíčku
Vyskúšajte túto vynikajúcu pochúťku z cukety a budte si istí, že jeden kúsok vám nebude stačiť! :-)
Potrebujeme:
Cuketu
1 – 2 vajcia (podľa veľkosti cukety)
100 ml jogurtu
Hladkú múku
Soľ
Sladkú papriku
Cesnak
Olej na vyprážanie
Postup:
Cuketu ošúpeme a nakrájame na plátky necelý centimeter hrubé. Plátky osolíme, okoreníme a potrieme cesnakom.
Pripravíme si cestíčko. Vajcia rozšľaháme s jogurtom a môžeme pridať aj štipku soli. Pridáme múku a metličkou vymiešame hladké cestíčko.
Plátky cukety obaľujeme najskôr v hladkej múke a potom v cestíčku. Vyprážame na oleji z oboch strán, kým povrch plátkov nie je krásne zlatistý.
Podávame s obľúbenou omáčkou.