Jednoduché, rýchle a naozaj fantastické vianočné recepty, ktoré pripravíte z obľúbeného sladeného kondenzovaného mlieka.
Salko šuhajdy
Potrebujeme:
1 salko- vopred uvarené (2 hod.)
10 dkg masla
10 dkg mletých orechov
1 vanilkový cukor
½ stuženého tuku – (cery)
15 – 20 dkg čokolády na varenie
Postup:
Uvariť klasické salko (ponorené do vody cca 2 – 2,5 hod. najlepšie deň vopred), alebo si môžete kúpiť už hotové karamelové. Do hrnca dáme uvarené salko, maslo, orechy a vanilkový cukor. Chvíľu povaríme, kým sa nerozpustí maslo, aby sa všetko dobre spojilo. Necháme trochu vychladnúť. Pripravíme si čokoládovú polevu (ja robím tak , že čokoládu si rozpustím aj s cerou nad parou). Pripravenú polevu nalejeme do košíčkov po 1 až 2 ČL (záleží aké máte veľké košíky). Potom pridáme plnku, nakoniec čokoládovú polevu a ozdobíme podľa ľubovôle a chuti. Necháme stuhnúť. Tieto šuhajdy obľubujú najmä detičky, ale určite si pochutnáte aj vy.
Salko rožteky
Potrebujeme:
Na cesto:
210 g hladkej múky,
140 g mletých orechov,
70 g práškového cukru,
140 g masla (hery),
1 lyžica kakaa,
2 žĺtky a citrónová kôra.
Na krém:
1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka 397ml (variť cca 3 hodiny)
250 g masla
Na ozdobenie: čokoládová poleva
Postup:
Z múky, tuku, cukru, orechov, kakaa, žĺtkov a cit. kôry vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme pol hodiny v chladničke. Cesto vyvaľkáme a pomocou formičky vykrajujeme rohlíčky. Vyskládáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme do ružova na 180 ° C.
Uzavretú plechovku kondenz. mlieka ponoríme do vody a varíme cca 3 hodiny, po 3 hodinách má mlieko krásnu čokoládovú farbu. Mlieko necháme vychladnúť a vyšľaháme s maslom na hladký krém. S pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame krém na rohlíčky a nakoniec jeden po druhom namáčame do čok.polevy, môže byť aj biela, fantázii sa medze nekladú. Je lepšie, keď si pred namáčaním do čokolády rohlíčky namrazíte, práca ide lepšie od ruky). Rohlíčky môžete tiež zamraziť a schovať na neskôr.
P.S. Tip odGabiky, tým čo sa s cestom zle pracuje. Cesto môžete naplniť do malých formičiek rožtekov.
Salko trubičky
Potrebujeme:
cesto:
130 g masla
3 žĺtky
500 g hladkej múky
100 g práškového cukru
5 lyžíc mlieka
5 lyžíc medu
robíme trubičky dlhé 7,5 cm
krém:
1 karamelové salko
1 karamelový puding (250-300 ml mlieka)
1 a 1/2 masla (mám na mysli veľkú kocku masla)
Postup:
Všetko zmiešame a poriadne prepracujeme cesto. Cesto je tuhšie, je dobré zapracovávať ho po častiach a nakoniec všetko dohromady. S cestom pracujeme hneď, ale nerozvaľkávame celý plát naraz – odoberáme si časti a tie rozvaľkáme na pracovnej doske (netreba múčiť).
Na pracovnej doske vyvaľkáme pod potravinárskou fóliou cesto, veľmi tenko. Vykrajujeme okrúhlym vykrajovačom (priemer 5,5 cm), na každé koliesko na kraj položím formu trubičku a cesto na trubičku namotáme tak, aby sa konce spojili.
Trubičky uložíme na plech s papierom na pečenie. Pečiem pri cca 160 st. asi 4 minúty (cca). Ešte z teplých trubičiek stiahnem upečené cesto a necháme na utierke vychladnúť.
krém:
Karamelové salko vyšľaháme s vyhladnutým pudingom, nakoniec našľaháme zmäknuté maslo a po lyžičkách všľaháme do pudingového salka. Dobre premiešame, aby vznikol jednotný krém. Ak nemáte salko, tak krém môžete pokojne pripraviť z dvoch pudingových práškov, 500 ml mlieka a 1 a 1/2 kocky masla. Puding môže byť aj vanilkový.
Krémom naplním zdobiace vrecko so špičkou a každú trubičku naplním z oboch strán.
Nakoniec môžeme dozdobiť čokoládou. Trubičky môžete skladovať aj v dóze a dať do mrazničky – po vytiahnutí sú výborné.
Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU
Domáce Baileys 2. recept
Potrebujeme:
2 plechovky Salka
0,5 l whisky alebo rumu
0,5 l mlieka
1 bal. mandľového pudingu
Postup:
Kondenzované mlieko v plechovke necháme cca 2 hodiny variť v hrnci s vodou – plechovky by mali byť celkom zaliate. Prípadne obsah plechoviek varíme v hrnci s dvojitým dnom cca 20 minút, kým hmota nezíska krásnu karamelovú farbu.
Puding uvaríme podľa návodu na obale a potom necháme vychladnúť (občas premiešame, aby sa nám na povrchu nevytvorila koža).
Kondenzované mlieko necháme po dovarení vychladnúť. Potom ho spolu s pudingom prelejeme do mixéra a šľaháme, pričom postupne do zmesi prilievame alkohol.
Keď sa jednotlivé suroviny spoja, prelejeme do nádoby, uzavrieme a necháme niekoľko dní odstáť na chladnom mieste.
Domáce Baileys podávame s kockou ľadu.
Domáci vaječný likér
Potrebujeme:
6 žĺtkov
1 plechovku Salka
250 ml rumu
500 ml mlieka
Postup:
Kondenzované mlieko vyšľaháme s obyčajným mlieko. Do tejto zmesi postupne vmiešame rozšľahané žĺtky. Zmes preložíme do misky s vodou a zahrievame za stáleho miešania.
Potom zložíme z plameňa a za občasného miešania necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému postupne vmiešavame rum. Hotový likér skladujeme na chladnom mieste.
Poznámka: Na prípravu likéru použite čerstvé domáce vajcia.
Marlenka guličky
Potrebujeme:
1 balenie medových plátkov 145 g
1 lyžica medu
1/2 konzervy karamelového Salka
100 g masla
lyžice mletých orechov (vlašské, lieskové)
mleté orechy na obalenie (prípadne kakao, alebo väčšie kúsky orechov)
Postup:
Plátky nastrúhame alebo nasekáme v robote a všetky suroviny zmiešame ( ja časť plátov nasekám, a časť nechám na hrušie kúsky – ale je to na vás). Vzniknutú hmotu uložíme do chladničky na pár hodín, alebo napríklad aj na noc.
Po odležaní tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v mletých orieškoch, alebo v iných chutných prísadách.
Domáce Rafaello
Potrebujeme:
½ plechovky salka
250 g strúhaného kokosu
½ lyžičky vanilkového extraktu
Mandle
Postup:
Približne hrsť kokosu si odložíme bokom na obaľovanie guliek. Zvyšný kokos zmiešame so salkom a vanilkovým extraktom. Vyformujeme hmotu, ktorú odložíme na cca 15 minút do chladničky.
Mandle zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej 5 minút. Potom mandle olúpeme.Hmotu vyberieme z chladničky a formujeme jednotlivé guľôčky s mandľou vo vnútri (je dobré, ak si predtým navlhčíme ruky, guľôčky budú lepšie držať).
Guľôčky obalíme v zvyšnom kokose. Potom ich vložíme do chladničky minimálne na pol hodinu.
Servírujeme v papierových košíkoch.
Salko oriešky
Potrebujeme:
350 g hladkej múky
250 g práškového cukru
250 g masla alebo palmarínu
150 g mletých orechov
Kakao – ak chcete, prípadne vanilku
Na plnenie:
1 plechovku salka – nevarené alebo už kúpené karamelové
1 kocku masla (250 g)
Postup:
Všetky suroviny zmiešame a vymiešame tuhšie tvárne cesto bez hrudiek . Cesto klasicky vtlačíme do formičiek na oriešky. Do formišiek vtlačíme tak, aby na vrchu vznikla priehlbinka na krém.
Formičky uložíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 160 stupňov asi 10 minút.
Vyberieme z rúry a po 1-2 minútach vyklopíme (vyklepeme z formiečiek) ja formičky nematím ani nemúčim a oriešky vždy idú pekne von.
Na plnku si buď uvaríme klasické salko v plechovke (varíme asi 2 hodiny ponorené vo vode) alebo použijeme kupované karamelové.
Salko potom ušľaháme s maslom a týmto krémom plníme vychladnuté oriešky. Vždy na jeden oriešok dáme krém (asi lyžičku) a prilepíme druhý oriešok. Nakoniec môžeme vyvaľkať v práškovom cukre.
Vianočné zmrzinky
Potrebujeme (na 40 kornútkov):
zmrzlinové kornútky (kúpené alebo robené doma),
Karamelový krém:
20 dkg cukru
25 dkg mletých alebo sekaných orechov
1 salko
1 maslo
sneh:
na 1 bielok 50 g cukru (ja som robila zo 4 bielkov)
Postup:
Karamelový krém: cukor upálime na karamel, pridáme orechy, po chvíli salko a maslo. Chvíľu povarime. Do 3/4 kornútkov naplníme karamel. Bielky si ušľaháme s cukrom nad parou a keď získame hustý tuhý krém, nalníme ho do kornútkov a necháme vychladiť. Ak nemáte kornútky z obchodu, môžete si ich jednoducho vyrobiť z tortových oblátok nad parou. Postup, ako na to nájdete.
Šuhajdy ako kinder
Potrebujeme:
200 g čokoláda horká
200 g čokoláda mliečna
100 g tuk stužený (Cera) – alebo maslo
50 g maslo
Plnka:
salko 250 g (alebo tuk) maslo
Postup:
Najprv si pripravíme plnku. Do hrnca vylejeme salko a na kocky nakarájané maslo. Rozpustíme v mikrovlnke. Necháme vychladnúť za občasného premiešania.
Čokoládu pripravíme štandardne. Nalámeme a spolu s tukom roztopíme vo vodnom kúpeli . Ponalievame do pripravených košíčkov prvú vrstvu – čokoládovú. Plnka bude chladnutím hustnúť preto sa nezľaknite že je to riedke po zahriatí v mikrovlne (môžete aj klasicky povariť na plameni – cca 8 minút). Do každého košíčka dáme po lyžičke plnky. A na záver dolejeme košíčky čokoládou.